CuraÁao zet volgende stap richting WK; Suriname uitgeschakeld

Curaçao heeft een stapje gezet op weg naar het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Qatar. De ploeg van interim-bondscoach Patrick Kluivert speelde met 0-0 gelijk tegen directe concurrent Guatemala en is daarmee de winnaar van groep C in de tweede ronde van CONCACAF-zone. Curaçao heeft even veel punten als Guatemala, doelsaldo is gelijk, maar ze hebben één doelpunt meer gescoord.

Om daadwerkelijk plaatsing voor het WK af te dwingen heeft Curaçao nog een flinke weg te gaan. In de volgende ronde moet de ploeg tegen Panama, de winnaar van groep D. Als Curaçao met dat land heeft afgerekend komt het in de vierde ronde terecht in een poule van acht landen met de sterkste teams uit de regio: Mexico, de VS, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De eerste drie van die poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer vier speelt een play-off tegen een land uit Zuid-Amerika, Azië of Oceanië.

Ook Suriname kwam vannacht in actie. Het land had van Canada moeten winnen om zich net als Curaçao voor de volgende ronde te plaatsten, maar ging kansloos ten onder. De ploeg van bondscoach Dean Gorré verloor met 4-0. Bij de Canadezen was Lille OSC-aanvaller Jonathan David de grote man met drie doelpunten, die hij allemaal in de tweede helft maakte. Voor rust had Bayern München-speler Alphonso Davies de score geopend namens de nummer 70 van de FIFA-ranking.

Naast Curaçao - Panama zijn er nog twee andere playoffs. Dit zijn Saint Kitts and Nevis - EL Salvador en Haiti - Canada. De wedstrijden staan gepland op 12 en 15 juni.