Judoka Tsjakadoea snel onderuit op WK, Russisch en Japans goud

In het Hongaarse Boedapest is zondag het wereldkampioenschap judo van start gegaan. Bij de mannen gebeurde dat met de mannen tot 60 kilogram, wat voor Nederland geen succes werd: Tornike Tsjakadoea werd in zijn eerste partij teleurstellend, maar overtuigend verslagen door Lenin Preciado uit Ecuador.

Het goud in de klasse was voor de Rus Yago Abuladze, die een indrukwekkende show opvoerde gedurende de dag. De ene na de andere arm moest eraan geloven en in de finale was de Kazach Gusman Kyrgyzbayev de sjaak. Abuladze wist het dit keer niet via de arm af te maken, maar een tweede waza-ari was genoeg om de wereldtitel te pakken.

Het eerste brons was voor de Azeri Karamat Huseynov, die Magzhan Shamshadin uit Kazachstan versloeg. De andere bronzen medaille ging naar Spanje: Francisco Garrigos klopte de Fransman Walide Khyar. Voor Khyar was het extra zuur, hij dacht in de halve finale van Kyrgyzbayev gewonnen te hebben, tot die beslissing terug werd gedraaid en hij twintig seconden later alsnog verloor.

Bij de vrouwen tot 48 kilogram werd het een Japans onderonsje in de finale. De ervaren Natsumi Tsunoda bleek daar te sterk voor haar jonge landgenote Wakana Koga. De Spaanse Julia Figueroa klopte de Argentijnse Keisy Perafan in de strijd om brons, het andere brons was na winst op de Kosovaarse Distria Krasniqi voor Monkhbatyn Urantsetset uit Mongolië, die meer dan zes minuten extra tijd nodig had.