Speedklimmers verpletteren wereldrecord in Salt Lake City

De World Cup sportklimmen is neergestreken in Salt Lake City, waar werd begonnen met het speedklimmen: zo snel mogelijk een vijftien meter hoge muur beklimmen, met een vaste manier waarop de grepen bevestigd zijn.

Het wereldrecord bij de mannen stond al sinds 2017 met 5,48 seconden op naam van de Iraniër Reza Alipour, maar nota bene in de kwalificaties ging het er dan eindelijk aan: de Indonesiër Kiromal Katibin tikte aan na 5,25 seconden, een gigantische verbetering.

Met snelle tijden van 5,49 en 5,35 seconden snelde Katibin in de knockoutfase naar de finale, waarin hij landgenoot Veddriq Leonardo trof. Die maakte met achtereenvolgens 5,55 seconden, 5,42 en 5,38 seconden grote indruk en in de finale stuntte hij: Leonardo pakte met 5,20 het wereldrecord alweer over. Hij pakte ook de winst, voor de vallende Katibin en de Pool Marcin Dzienski, die de kleine finale won.

Bij de vrouwen zat een benadering van het wereldrecord (6,964 van de Russische Yulia Kaplina in november) er niet echt in, de winst ging er naar Polen: Aleksandra Miroslaw klopte de Amerikaanse Emma Hunt in de finale. De Japanse Miho Nonaka, bepaald geen specialiste, stuntte met een derde plek.

De volledige knockoutfase, met op 1:06 uur de mannenfinale waar Leonardo het wereldrecord pakte