Rusland waarschuwt Disney voor 'schadelijke' animatie Out met gay hoofdpersoon

De Russische censuur heeft de Walt Disney Company gewaarschuwd om de korte animatiefilm 'Out' niet in Rusland uit te brengen. Het tekenfilmpje, dat over een man gaat die op het punt staat zijn ouders te vertellen dat hij homo is, is naar de Russische regels schadelijk voor kinderen. Zo meldt het AD.

Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, heeft het bedrijf een brief gestuurd waarin wordt gesteld dat het filmpje informatie verspreidt die in strijd is met de familiewaarden en niet-traditionele seksuele relaties promoot.

Homoseksualiteit is in Rusland niet strafbaar gesteld. Maar vanaf 2013 is er wel een verbod op het propaganda maken voor niet-traditionele seksuele waarden. Volgens de Russische overheid zouden jongeren op verkeerde gedachten kunnen komen als in media, films en boeken homoseksuele personages worden besproken en/of afgebeeld. De wetgeving is wereldwijd veroordeeld door verschillende mensenrechtenorganisaties.

Out is de eerste film van Disney en Pixar met een homoseksueel hoofdpersonage en heeft een Oscarnominatie in de wacht gesleept. De animatie, is in de VS en Europa al enige tijd op streamingdienst Disney+ te zien. Disney heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.