Zwemsters pakken EK-zilver; Kamminga, Kromowidjojo en Heemskerk naar finales

De eerste finaledag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft Nederlands succes opgeleverd: de vrouwen pakten het zilver op de 4x100 meter vrije slag.

400m wisselslag vrouwen
De eerste finale van het toernooi leverde gelijk feest op voor de thuisfans: topfavoriete Katinka Hosszu ging er zoals verwacht met het goud vandoor. Met 4:34,76 was ze vooral in de slotfase een stuk beter dan de rest, maar het was even lastig. Zilver ging naar Hosszu's pas 17-jarige landgenote Viktoria Mihalyvari én de Britse Aimee Willmott, die beiden aantikten na 4:36,81 minuten.

400m vrije slag mannen
De Litouwer Danas Rapsys nam de touwtjes in handen, maar Felix Auböck uit Oostenrijk ging er overheen. Ondertussen kwam Martin Malyutin naar voren en de Rus ging er met een geweldige laatste honderd meter voorbij: hij pakte het goud in 3:44,18 minuten, voor Auböck (3:44,63) en Rapsys (3:45,39).

50m vrije slag vrouwen
De halve finales leverden twee Nederlandse finaleplekken op, zoals wel enigszins te verwachten viel. Met 24,14 seconden noteerde Ranomi Kromowidjojo de tweede tijd, Femke Heemskerk was met 24,41 goed voor plek vijf. De Deense Pernille Blume maakte indruk en was met een uiterst rappe 24,06 seconden de snelste.

50m rugslag mannen
In de halve finales viel het eerste wereldrecord van het toernooi te noteren: de 20-jarige Rus Kliment Kolesnikov tikte aan na 23,93 seconden, zeven honderdsten sneller dan het wereldrecord dat hij in 2018 - op zijn 18e al - in Glasgow noteerde.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga moest zich voor de finale plaatsen en de in topvorm verkerende Nederlander deed dat in 58,74 seconden, de derde tijd in totaal. De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty was met 57,67 de snelste, Nicolo' Martinenghi uit Italië was met 58,45 seconden ook sneller dan Kamminga.

4x100m vrije slag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo bracht Nederland alvast goed in de race, Kira Toussaint en Marrit Steenbergen wisten het aardig vol te houden, hoewel Groot-Brittannië en Frankrijk een gat konden slaan. Femke Heemskerk moest het afmaken en met een geweldige inspanning zwom ze Nederland naar het zilver in 3:34,29 minuten - de Britse slotzwemster Freya Anderson tikte acht honderdsten eerder aan, Frankrijk pakte het brons.

4x100m vrije slag mannen
Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts finishten als laatste ploeg, maar hun tijd van 3:13,79 - een flinke verbetering ten opzichte van de ochtend - betekent een beduidend grotere kans om de Olympische Spelen van Tokyo te halen, succes dus. Het goud ging in 3:10,41 naar Rusland, dat een dikke seconde sneller was dan Groot-Brittannië en Italië.