'Ramadan-pauze' afgelopen, gevechten in Afghanistan met Taliban weer hervat

In Afghanistan zijn de gevechten tussen de militante islamitische Taliban en de regering na een driedaags staakt-het-vuren hervat. Volgens een bericht van het 215e legerkorps hebben de regeringstroepen hun offensieven en terrorismebestrijdingsoperaties in de provincie Helmand in het zuiden van het land hervat. Dienovereenkomstig werden operaties gestart in het westen van de provinciehoofdstad Laschkar Gah en in de districten Nawa en Nahr-e Saraj.

Een plaatselijke functionaris bevestigde de gevechten bij Laschkar Gah. "De gevechten zijn vanmorgen begonnen en gaan nog steeds door", zei Attaullah Afghan, hoofd van de Provinciale Raad van Helmand, tegen persbureau AFP. Dienovereenkomstig vielen Taliban-strijders veiligheidsposten in de buurt van Laschkar Gah en andere districten aan. Ondertussen vertelde een woordvoerder van de Taliban aan AFP dat de aanvallen afkomstig waren van het Afghaanse leger.

IS zet zich in voor de aanval
Ondanks het driedaagse staakt-het-vuren van donderdag tot en met zaterdag kwamen echter minstens 23 mensen om het leven. Volgens lokale functionarissen en het televisiestation ToloNews zijn volgens de politie verschillende mensen omgekomen bij mijnexplosies in de provincies Kunduz en Kandahar. Sinds donderdag zijn ook zeker 40 andere mensen gewond geraakt.

Minstens twaalf werden ook gedood bij een aanslag op een moskee, die werd gemeld door de terroristische militie Islamitische Staat (IS). IS-strijders hadden een explosief in een moskee geplaatst, volgens een verklaring die IS zaterdagavond via de gebruikelijke kanalen op sociale media verspreidde. Volgens de verklaring van IS zou de imam daar hebben opgeroepen tot strijd tegen jihadisten.

De IS heeft onlangs gebieden, strijders en leiders in Afghanistan verloren; Naast de Afghaanse regering vechten ook de Taliban tegen de extremisten. Volgens een VN-rapport uit 2020 kan ISIS echter nog steeds aanslagen plegen in verschillende delen van het land. Recent heeft ISIS een aantal aanslagen opgeëist.

Is het offensief net begonnen?
Het driedaagse staakt-het-vuren zou de Afghanen in staat moeten stellen om het islamitische suikerfeest ongestoord te vieren. Voor deze 'Ramadan-pauze' werd er in Afghanistan al stevig gevochten. Na de start van de officiële terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen op 1 mei, lanceerden de Taliban offensieven in verschillende provincies. Zowel Afghanistan als de Taliban verklaarden dat ze de vijand zware verliezen hebben toegebracht. Waarnemers vrezen dat deze aanvallen slechts het begin zijn van het jaarlijkse offensief van de Taliban. Dit zou verder kunnen toenemen nadat de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-troepen is voltooid.

Volgens officiële cijfers waren er begin mei nog ongeveer 10.000 Amerikaanse en NAVO-soldaten in het land. Deze dienen uiterlijk op 11 september uit Afghanistan te zijn vertrokken. Het Amerikaanse leger maakte vorige week bekend dat naar schatting zes tot twaalf procent van het hele terugtrekkingsproces was voltooid.