Update: Sidney Smeets beschuldigd van "het lastigvallen van jongens", D66 stelt onderzoek in

Update 15-04-2021 18:45

Sidney Smeets (D66) stapt op als Kamerlid. Dat heeft D66 zojuist bekend gemaakt. ,,Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht’’, zegt Smeets in een schriftelijke verklaring.

Bericht gisteren:

Sinds deze week worden er op Twitter allerlei vage beschuldigingen geuit aan het adres van Sidney Smeets (45) ,Tweede Kamerlid van D66. Smeets zou zich schuldig hebben gemaakt aan het contact zoeken met jonge jongens op Twitter om daarna in hun DM te verschijnen. Voor zover lijken alle jongens ouder dan 16 jaar te zijn geweest op het moment van contact leggen, maar de jongens geven vrijwel allemaal aan zich geintimideerd te hebben gevoeld door Smeets.

Om hun beweringen kracht bij te zetten postten ze screenshots van contactmomenten met Smeets. Smeets is als advocaat betrokken geweest bij de verdediging van pedofielen vereniging Martijn dus de link naar pedofilie wordt door velen gelegd.

D66 heeft zojuist een verklaring uitgegegeven naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Smeets:

Lees hier de eerste reactie van Anne-Marie Spierings, Sigrid Kaag en Sidney Smeets op de recente berichten.

  • Anne-Marie Spierings, partijvoorzitter
    “Op woensdag 31 maart is er bij de partij een bericht binnen gekomen. Dit betrof een bericht over mogelijk ongewenst gedrag van Sidney Smeets in de periode voor zijn kandidatuur als Kamerlid. De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens anderen te spreken. Sinds dat moment is er meermaals contact geweest met de melder om meer informatie te krijgen. Als eindverantwoordelijke voor integriteit in de vereniging laat ik me daarbij adviseren door het recent ingestelde Team Verantwoord Gedrag. Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding een indringend gesprek gehad met Sidney Smeets. Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Sidney Smeets gedeeld. Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan. Omdat we dit goed en zorgvuldig willen aanpakken, hebben we – conform de nieuwe werkwijze van de partij – besloten advies te vragen aan een intern onderzoeksteam. Zij zullen alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag. Mochten er meer berichten bij onze vertrouwenspersonen of het landelijk bestuur binnen komen, dan zullen deze bij het werk van het onderzoeksteam worden betrokken.”
  • Sigrid Kaag, fractievoorzitter Tweede Kamer en partijleider
    “Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”
  • Sidney Smeets, Tweede Kamerlid
    “Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”