Vandoorne revancheert zich met dominante Formule E-zege

In de straten van Rome heeft Stoffel Vandoorne in de Formule E revanche genomen. De Belg vloog er zaterdag tijdens de eerste race uit, maar zondag was hij dominant en pakte de Mercedes-coureur de overwinning.

De poleposition was voor Virgin-coureur Nick Cassidy, die Norman Nato van Venturi naast zich had staan. Op rij twee stonden Pascal Wehrlein (Porsche) en Stoffel Vandoorne (Mercedes), voor Maximilian Günther (Andretti) en Alexander Sims (Mahindra), met de Nederlanders Nyck de Vries (Mercedes) en Robin Frijns (Virgin) op de achttiende en negentiende posities.

De start vond weer achter de safety car plaats, maar ging niet best voor Cassidy: na een paar bochten gleed hij weg en leverde hij negen plekken in, Nato pakte de leiding. Dat duurde ook niet lang, want Wehrlein was lekker bezig en nam de positie van Nato over. De Fransman kreeg ook Vandoorne achter zich aan en ook de Belg zette zijn auto er voorbij.

Cassidy begon het tempo wel weer wat te vinden, tot een paar minuten later: met wat 'hulp' van Oliver Rowland ging hij rechtdoor, de stootkussens in. Nato viel alsmaar verder terug, waardoor Sims op kon schuiven naar de derde plek. Achterin lagen twee titelfavorieten met elkaar in de clinch: Buemi en Di Grassi raakten elkaar, waarbij de Braziliaan fiks de muur in ging - einde race voor hem en een neutralisatie voor de rest.

Bij de herstart ging Sims gelijk voorbij Wehrlein voor plek twee, achter Vandoorne. Tijdens de hele reeks Attack Modes, een klein kwartier voor het einde, werkte Nato zich weer wat naar voren en nadat hij Wehrlein pakte reed hij zowaar weer op de derde plek. Vandoorne had de touwtjes ondertussen stevig in handen, Sims reed op een prima tweede plek.

Met een minuut of zeven te gaan brak bij René Rast in het middenveld na een tikje tegen de muur een deel van de ophanging af, waardoor hij de controle verloor over zijn bolide en de volgende muur in spinde: safety car en Vandoorne was zijn voorsprong kwijt. De wedstrijd werd met één ronde te gaan toch nog even hervat, waardoor er nog een volle bak sprint om de winst verwacht kon worden.

Vandoorne wist het nog precies vol te houden, Sims werd tweede en Nato kwam met 0,0 procent energie als derde over de finish, voor Wehrlein en Edoardo Mortara. In het middenveld schoven Rowland, Sam Bird en De Vries nog de muur in, Frijns pakte uiteindelijk - na een tijdstraf van vijf seconden - een dertiende plek.

Daar bleef het allemaal niet bij: Frijns viel terug naar plek achttien - hij kreeg dertig seconden straf, omdat hij niet al zijn Attack Modes had gebruikt. Nato zat zelfs nog meer in de penarie: hij had inderdaad teveel stroom verbruikt en kreeg geen tijdstraf, maar een volledige diskwalificatie aan zijn broek, waardoor Wehrlein ineens de derde plek in de schoot geworpen kreeg.