VVD in de min, winst D66 en boerenpartij voor eerst op 1 zetel

De VVD blijft verder zakken in de peilingen, de liberalen zijn de grote verliezer in de laatste peiling van I&O Research. D66 is zonder twijfel de grootste winnaar. Verder is de winst van FVD en Volt opvallend. Verder maakt BoerBurgerBeweging (BBB) haar debuut in deze peiling. 

Na tijdenlang soeverein rond de 40 zetels gestaan te hebben is de partij van Mark Rutte in de laatste peiling afgezakt naar 33 zetels. Dat is precies het aantal dat de partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezing vier jaar geleden. D66 is aan de andere kant de grote winnaar in het kiezersonderzoek. De partij van Sigrid Kaag zit in de lift en staat met een winst van drie op 19 zetels wat ook voor hen precies het aantal Kamerzetels is dat ze nu hebben. Voor het eerst zouden de democraten niet de prijs van meeregeren betalen.

Kleine minnetjes zijn er voor PvdA (-2), 50PLUS, SGP en Denk (allen -1). De PVV, CDA, FVD en debutant Volt scoren allemaal een zeteltje winst. Bijzonder is dat na JA21, Bij1 en Volt ook een vierde nieuwe partij op minimaal 1 zetel gepeild wordt. De BBB is een boerenpartij die zich extra in wil spannen voor het platteland.

Als deze uitslag ook de stembusuitslag zou worden komen er in de Tweede Kamer een recordaantal partijen te zitten. Tot nu toe stond dat record op 14 verschillende partijen. In de peiling van I&O Research hebben nu 17 partijen een virtueel plekje in het parlement.