FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 maart 2021

Shredder's Revenge is nieuwe retro TMNT-game

Streets of Rage 4-uitgever DotEmu heeft aangekondigd dat het samen met Tribute Games werkt aan een nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles-game. Tribute is een tamelijk onbekende studio met ervaring in 'moderne retro'-games zoals Flinthook en Mercenary Kings.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge is in ontwikkeling voor pc en consoles. Tribute Games lijkt qua art direction nog het meest geïnspireerd door de stijl van TMNT: Turtles in Time, de SNES-game uit 1991. In de korte gameplaybeelden zien we bekende figuren uit de iconische franchise terugkeren, zoals Rocksteady, Bebop en natuurlijk de eindeloze waves aan Foot Clan-soldaten. 

"Shell-shocking new abilities built on a foundation of classic brawling mechanics", zo luidt een kort resumé van de gameplay. Een releasedatum is nog niet bekend.

Random Pics van de Dag #258

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VVD in de min, winst D66 en boerenpartij voor eerst op 1 zetel

De VVD blijft verder zakken in de peilingen, de liberalen zijn de grote verliezer in de laatste peiling van I&O Research. D66 is zonder twijfel de grootste winnaar. Verder is de winst van FVD en Volt opvallend. Verder maakt BoerBurgerBeweging (BBB) haar debuut in deze peiling. 

Na tijdenlang soeverein rond de 40 zetels gestaan te hebben is de partij van Mark Rutte in de laatste peiling afgezakt naar 33 zetels. Dat is precies het aantal dat de partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezing vier jaar geleden. D66 is aan de andere kant de grote winnaar in het kiezersonderzoek. De partij van Sigrid Kaag zit in de lift en staat met een winst van drie op 19 zetels wat ook voor hen precies het aantal Kamerzetels is dat ze nu hebben. Voor het eerst zouden de democraten niet de prijs van meeregeren betalen.

Kleine minnetjes zijn er voor PvdA (-2), 50PLUS, SGP en Denk (allen -1). De PVV, CDA, FVD en debutant Volt scoren allemaal een zeteltje winst. Bijzonder is dat na JA21, Bij1 en Volt ook een vierde nieuwe partij op minimaal 1 zetel gepeild wordt. De BBB is een boerenpartij die zich extra in wil spannen voor het platteland.

Als deze uitslag ook de stembusuitslag zou worden komen er in de Tweede Kamer een recordaantal partijen te zitten. Tot nu toe stond dat record op 14 verschillende partijen. In de peiling van I&O Research hebben nu 17 partijen een virtueel plekje in het parlement. 

Veel primeurs bij nominaties voor de Academy Awards over 2020

Hoewel streaminggigant Netflix weer lekker aan het harken is met Oscarnominaties en hun meest prestigieuze film van 2020, een historisch drama over de productie van (het scenario van) een filmklassieker, een flink aantal van de nominaties naar zich toe trekt zijn er tussen de nominaties voor de Academy Awards dit jaar veel primeurs te vinden.

De awardceremonie, die meestal in februari plaatsvindt, is dit jaar twee maanden vertraagd dankzij de coronapandemie, die een verschuiving in het filmlandschap heeft veroorzaakt. Veel films werden uitgesteld tot 2021 of later, terwijl andere titels hun heil zochten bij Video On Demand en andere streamingopties. Het is ook een streaming-film die vandaag de grote rits nominaties ontving; Davind Finchers Mank maakt kans op een prijs voor Beste Film, Regisseur, Acteur, Actrice in een bijrol en nog zes andere categorieën. Andere films die meerdere prijzen kunnen krijgen zijn The Trial of the Chicago 7, Sound of Metal, Nomadland, Minari, Judas and the Black Messiah en The Father. Deze films kregen ieder zes nominaties, waaronder voor Beste Film. Ook Promising Young Woman doet mee in die categorie, waarmee het totaal van acht nominaties er eentje minder is dan vorig jaar.

Netflix haalde in totaal 35 nominaties binnen; naast Mank en The Trial of the Chicago 7 zijn er ook kansen voor Pieces of a Woman, Ma Rainey’s Black Bottom en Crip Camp.

De nominatieronde heeft dit jaar ook historische mijlpalen gehaald. Na jarenlang campagnevoeren en kritiek op de nominaties onder de hashtag #OscarsSoWhite zijn de nominaties dit jaar diverser dan in andere jaren; of dit komt door de campagne of gewoon door de kwaliteit van de films is natuurlijk lastig te zeggen, maar wellicht is het een beetje van beide. Opmerkelijke primeurs zijn onder andere nominaties voor Emerald Fennell (Promising Young Woman) En Chloé Zhao (Nomandland) voor Beste Regisseur; niet eerder waren in één jaar twee vrouwen in deze categorie genomineerd en in totaal gingen slechts vijf vrouwen hen voor. Zhao is bovendien de eerste niet-witte vrouw die deze nominatie scoort.

Onder onder de genomineerde castleden is meer kleur te zien dan in andere jaren; negen niet-witte acteurs maken kans op een prijs, waaronder de vorig jaar overleden Chadwick Boseman, voor zijn rol in ma Rainey's Black Bottom. Als hij de Oscar voor Beste Acteur postuum wint volgt hij Heath Ledger (The Dark Knight) in 2007 en Peter Finch (Network) in 1978. Boseman neemt het op tegen Gary Oldman (Mank), Anthony Hopkins (The Father), Riz Ahmed (Sound of Metal) and Steven Yeun (Minari). Hiermee is Yeun de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteur die deze nominatie krijgt en Ahmed de eerste Moslim. Nominaties voor Beste Actrices zijn er voor Carey Mulligan (Promising Young Woman), Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States v. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) and Frances McDormand (Nomadland).

De complete lijst met nominaties voor de 93e Academy Awards vind je op de site van ABC, die de uitzending verzorgt. De awardceremonie wordt gehouden op zondagavond 25 april. Nederlandse filmfans kunnen de show live volgen via FOX (maar in verband met het tijdsverschil is dit logischerwijs in de nacht).

Würtz Schmidt wint verrassend voorlaatste etappe Tirreno

Mads Würtz Schmidt heeft de voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De 26-jarige Deen van Israel Start-Up Nation was de snelste van de kopgroep. De leiderstrui van Tadej Pogacar kwam niet in gevaar in de zesde etappe van de Italiaanse rittenkoers.

De zesde etappe in de Tirreno-Adriatico leek op papier er een voor de snelle mannen in het peloton. In het begin van de rit was het nog heuvelachtig, maar op het einde van de etappe werd het vlak.

In het eerste uur waren er veel aanvallen. Uiteindelijk zouden zes renners meezitten in de vroege vlucht: Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Velasco (Gazprom) en Emils Liepins (Trek-Segafredo).

Het zestal kreeg meer dan zeven minuten van het peloton, waar Alpecin-Fenix, UAE en Deceuninck-Quick Step na de grote voorsprong begonnen te rijden, maar de sprintersploegen zouden uiteindelijk te kort komen op de kopgroep.

Liepins moest de kopgroep in de plaatselijke rondes laten gaan rijden, waardoor vijf renners voor de dagzege gingen strijden in de zesde rit van de Tirreno-Adriatico. De sprint moest de beslissing brengen in de kopgroep en daarin was Würtz Schmidt de snelste. Voor de Deen was zijn eerste profzege in vijf jaar tijd en zijn eerste zege in de WorldTour.

In het klassement veranderde er niks, waardoor Tadej Pogacar ruim aan de leiding blijft staan in het algemeen klassement. Dinsdag volgt de afsluitende tijdrit in de Tirreno-Adriatico.

Chaos bij poststemmen: veel stemmen tellen niet mee

Bij het poststemmen gaat veel mis. In het Brabantse Bernheze is 8,5 procent van de stemmen al ongeldig verklaard. Ook blijkt dat tellers zich geen raad weten met de instructies vanuit het ministerie. Zo meldt het AD.

Naar verwachting zullen zo'n 800.000 ouderen deze Tweede Kamerverkiezingen hun stem uitbrengen per post, dit vanwege de COVID-19 pandemie. Gemeenten zijn sinds afgelopen weekend al bezig om de enveloppen van deze poststemmen alvast te openen, zodat de briefstemmen vanaf woensdagochtend geteld kunnen worden. Maar bij dit  vooropenen gaat er van alles mis.

In Bernheze is nu al 8,5 procent van de poststemmen ongeldig verklaard. Bij gewone verkiezingen is zo'n 0,3 procent van de stemmen ongeldig. De grote foutmarge wordt veroorzaakt doordat veel 70-plussers  hun stempas of stembiljet in de verkeerde envelop hebben gedaan. Dit probleem komt in meerdere gemeenten voor, zo melden bronnen aan het AD.

De 70-plussers hebben twee enveloppen thuis gekregen: een stemenvelop én een retourenvelop. Het was de bedoeling dat kiezers hun ingevulde stembiljet in de stemenvelop zouden doen, waarna ze deze stemenvelop sámen met hun 'losse' stempas in de retourenvelop zouden stoppen en hierna deze op de post zouden doen. Maar een deel van de ouderen heeft hun stempas óók in de stemenvelop gedaan.

Als de stempas in de stemenvelop zit, kan een stemmenteller zien wie op welke partij heeft gestemd: daarmee wordt het stemgeheim geschonden. Daarom worden  de retourenveloppen zonder 'losse' stempas ongeldig verklaard.

Afgelopen weekend werd de verwarring nog groter. Toen bleek dat sommige ouderen de instructie verkeerd om uitvoerden, de stempas ging in de stemenvelop en het ingevulde stembiljet ging in de retourenvelop.

Gisteravond besloot het ministerie daarom een instructie op te stellen en naar alle gemeenten te sturen met de boodschap dat tellers de stemenvelop wel mogen openmaken als zij voelen dat er geen (dik) stembiljet in zit, maar naar alle waarschijnlijkheid wel een stempas bevat.

Hetzelfde ministerie had eerder al de instructie gegeven dat als het ingevulde stembiljet los met de stempas in de retourenvelop zit, deze stem wél meetelt. "Dat is inderdaad het risico als er iedere keer zoveel verandert en als er telkens weer andere instructies komen", zegt het hoofd van het stembureau in Bernheze over de ontstane chaos. "Dan is het op een gegeven moment voor de mensen die het moeten uitvoeren best wel lastig."

Afgelopen week werd al duidelijk dat 2,5 procent van de poststemmen ongeldig was. Dit betrof ongeadresseerde stemenveloppen die PostNL uit de brievenbussen door het hele land had gevist. Dat waren dus géén officiële retourenveloppen, waarop het adres van de gemeente staat. Zo’n 10.000 van de 400.000 poststemmen zijn vanwege die reden afgekeurd.

Helaas kunnen ouderen die vermoeden niet op een juiste manier hem poststem te hebben geretourneerd dit nu niet meer goedmaken. 

Verkiezingen 2021: de eerste stembureaus zijn open

15 maart 2021, de eerste stembureaus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn open. Deze stemgang is in tegenstelling tot normaal, drie dagen lang. Ook kan er via post worden gestemd. De laatste peilingen (14 maart) geven de voorsprong aan de VVD, gevolgd door op zetel PVV, CDA en D66. PvdA maakt de top vijf compleet. 

Sinds vandaag zijn al bijna 10.000 stembureaus open voor risicogroepen, de telling zal eerder zijn, de bekendmaking van het totale stemmen zal uiteraard na sluiting van het laatste stemlokaal zijn om beïnvloeding te voorkomen. 

Kwart zorgpersoneel lijdt financiële schade na besmetting met COVID-19

Van de zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart-juni 2020) COVID-19 kregen, zegt 90% nog steeds klachten te hebben. Naast langdurige fysieke en mentale klachten, geeft ruim een kwart (27%) aan ook financiële schade te hebben of binnenkort te verwachten.

Dit blijkt uit een enquête van FNV en KRO-NCRV’s tv-programma Pointer onder ruim 3.600 medewerkers in zorg & welzijn. De FNV vindt dat de overheid nalatig is geweest in het beschermen van zorg & welzijnsmedewerkers en wil dat er nu een fonds komt dat medewerkers met financiële schade tegemoet komt, gevuld door de overheid.

COVID-19 is erkende beroepsziekte
Een ruime meerderheid (57%) van alle medewerkers die besmet zijn geweest met het coronavirus, denkt dit op het werk te hebben opgelopen. In de verzorgings- en verpleeghuizen denkt zelfs 73% op het werk besmet te zijn geraakt. Sinds april 2020 is COVID-19 erkend als beroepsziekte door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. ‘Bij een beroepsziekte moet je kunnen aantonen dat je op het werk besmet bent geraakt en dat is bij een coronabesmetting lastig, omdat je het ook in de privésituatie kunt oplopen’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. ‘Maar wanneer bekend is dat er een uitbraak is in de instelling, het verzorgingshuis of ziekenhuis waar iemand werkt en in de privésfeer was iedereen gezond, dan is het wel zeer aannemelijk dat de besmetting werkgerelateerd is. Je kunt als werknemer dan je werkgever aansprakelijk stellen.’ Bij het Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV hebben zich tot nu toe 35 leden gemeld na een coronabesmetting. De eerste aansprakelijkheidsstelling is onlangs verstuurd.

Financiële compensatie
Van alle medewerkers die besmet zijn geraakt, verwacht 14% gekort te gaan worden op het salaris, omdat ze nog steeds ziek of aan het reïntegreren zijn. 4% is al gekort om die reden. In de zorg & welzijnssector vallen de meeste werknemers na één jaar ziekte terug in loon naar 70%. Maar ook revalidatiekosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering of toeslagen die wegvallen, zoals de onregelmatigheidstoeslag die voor veel zorgmedewerkers een groot deel van hun inkomen beslaat, worden veel genoemd. Jong: ‘We hebben het hier wel over mensen die geen keuze hadden en hun levens, vaak onbeschermd, in de waagschaal stellen om andere mensen te kunnen helpen. Daar worden ze nu op een hele nare en zware manier voor gestraft.’ Ruim 55% van alle respondenten vindt dat er voor deze collega’s financiële compensatie moet komen. Twee-derde van hen kijkt daarvoor naar de overheid.

De FNV wil ook dat de overheid een fonds opent voor werknemers die op hun werk besmet zijn geraakt met corona en langere tijd klachten hebben. Jong: 'Vooral tijdens de eerste coronagolf heeft de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid genomen en waren er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar. Bovendien hebben wij bij het ministerie van VWS maandenlang gewezen op de onduidelijke richtlijnen van het RIVM, waarachter minister Van Ark en haar voorgangers zich steeds verschuilden. Veel werkgevers weigerden hun medewerkers van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien, als zij hier wel om vroegen, omdat dat volgens de toen geldende richtlijnen niet noodzakelijk was.'

Tot 20.000 euro per slachtoffer
De FNV wil dat de tegemoetkoming vanuit het fonds vergelijkbaar kan zijn met de tegemoetkoming, zoals die er nu is voor OPS (schildersziekte) en asbestslachtoffers (mesothelioom en asbestose). Bij de hoogte van de tegemoetkoming kan gekeken worden naar verschillende gradaties van klachten en/of beperkingen met daaraan gekoppeld een bedrag dat tot maximaal 20.000 euro per slachtoffer kan oplopen. ‘Het gaat hier nadrukkelijk om een tegemoetkoming en niet om een schadevergoeding. Wanneer mensen van mening zijn dat de tegemoetkoming niet toereikend is, dan moet de weg openblijven om alsnog de werkgever aansprakelijk te stellen. We verwachten dat een tegemoetkoming door een grote groep al ervaren zal worden als een vorm van erkenning, waarmee dure, ingewikkelde en langdurige rechtszaken voorkomen worden’, zegt Jong.

Tot nu toe zijn 140.000 zorgmedewerkers besmet geraakt met COVID-19, waarvan 900 opgenomen in een ziekenhuis en 30 overleden.

De meeste reacties van de enquête zijn afkomstig van medewerkers uit verzorgings- en verpleeghuizen (24 procent), ziekenhuizen (17 procent), gehandicaptenzorg (15 procent) en thuiszorg (12 procent). 34% van de respondenten is positief getest (geweest) op COVID-19 en nog eens 10% denkt COVID te hebben gehad, maar is nooit getest.

Uitzending
De uitzending van Pointer (KRO-NCRV) over COVID-19 op de werkvloer is te zien op maandag 15 maart om 22.30 uur op NPO2.

Spanje heeft primeur en gaat testen met vierdaagse werkweek

Spanje wordt het eerste land ter wereld dat op grote schaal gaat experimenteren met de vierdaagse werkweek met salarisbehoud. De overheid heeft onlangs ingestemd met een pilotproject voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de verkorte werkweek. Meer hierover bij het Brabants Dagblad.

OM Italië neemt partij AstraZeneca in beslag na dood muziekleraar (57)

Het Openbaar Ministerie (OM)in het Noord-Italiaanse Biella is een onderzoek gestart naar de dood van Sandro Tognatti (57). De man overleed in de nacht van zaterdag op zondag, enkele uren nadat hij ingeënt was met het AstraZeneca-vaccin. Hetzelfde OM heeft ook de partij waaruit de dosis afkomstig was in beslag genomen. Zo meldt het AD.

De batch COVID-19-vaccins van AstraZeneca-vaccins met het nummer ABV5811 mag in Italië voorlopig niet meer gebruikt worden. Daar heeft het OM van de stad Biella opdracht toe gegeven. Het betreft zo’n 400.000 vaccinaties. De aanleiding van dit alles is de dood van Tognatti. De man overleed zondagochtend, veertien uur nadat hij was ingeënt met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca. De regio Piemonte, waar Biella in ligt, had al eerder al de vaccinaties met die partij opgeschort.

Het OM wil een onderzoek doen of er een verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en het plotselinge overlijden van de man die geen onderliggende klachten had. "Voor zover nu bekend is er geen enkel wetenschappelijk bewijs waarmee met zekerheid kan worden vastgesteld dat er een verband bestaat tussen het toedienen van het vaccin en het overlijden van Sandro Tognatti" schrijft het OM in een verklaring. 

Maar het is momenteel ook niet uit te sluiten dat er wel een verband kan zijn en daarom laat het  OM een autopsie op het lichaam van de man uitvoeren. Op Sicilië overleden al eerder drie personen kort nadat ze waren ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.

Outriders komt direct op release naar Xbox Game Pass

Een van de grotere releases van dit voorjaar, Outriders, wordt op de dag van release direct beschikbaar voor leden van Xbox Game Pass, zo maakte Microsoft vandaag bekend.

In Outriders speel je, niet geheel verrassend, als een Outrider. Met de Aarde volledig naar de klote geholpen, moet de mensheid op zoek naar een andere leefbare planeet, die het lijkt te vinden in een ver sterrenstelsel. Eenmaal aangekomen op de planeet Enoch kom je erachter dat de planeet niet zo vriendelijk lijkt te zijn. Door mysterieuze stormen op de planeet ontstaat er chaos en krijgen enkele overlevenden bovennatuurlijke krachten, met tot gevolg een burgeroorlog.

Outriders is gemaakt door de ontwikkelstudio People Can Fly, vooral bekend van Bulletstorm. De nieuwe game laat zich het beste omschrijven als een class-based looter-shooter die in co-op met een groep tot drie spelers gespeeld kan worden. Outriders komt uit op 1 april en ondersteunt volledige crossplay tussen de Xbox-, PlayStation- en pc-platformen.

Een wilde bijennest? KILL THEM WITH FIRE! Of toch maar anders?

We mogen er wel van uitgaan dat de meeste mensen nu zo onderhand wel weten dat bijen bijzonder belangrijk zijn voor de bestuiving van talloze planten, bloemen, struiken en bomen. Alles waar maar een nectarproducerende bloem aan zit, om insecten te lokken, is voor de vliesvleugelige nijvere zoemers een potentiële bron. Als ongewilde tegenprestatie komt er stuifmeel op het wollige lichaam van deze nuttige dieren. Dit verspreiden ze dan weer naar andere bloemen en, daar bijen vaak toch één bepaalde soort bloem prefereren, komt dit stuifmeel weer op een andere bloem van dezelfde soort terecht en doet daar dan zijn 'bloemetjes en bijtjes'. De bij neemt ondertussen de beloning, de nectar dus, mee en vervormt deze volgens een chemisch proces waardoor er de basis ontstaat voor die overheerlijke honing (zal maar niet zeggen dat dit in feite neerkomt op 'bijenkots', oeps nou deed ik dat dus toch).

In de moderne wereld heeft de mens de eigenschap van de bijen eerst op de 'ruwe wijze' weten te gebruiken. Door wilde bijennesten te plunderen, met de nodige steken als 'cadeau' toe, konden onze primitieve voorouders zichzelf verwennen met de zoete lekkernijen. Dit toch wat omslachtige en pijnlijke proces, waar het ook niet altijd zeker was of er wel een wilde bijenzwerm aanwezig was, diende toch gemakkelijker te kunnen? Zo ontstond de bijenhouderij. De mens maakte het voor bijen mogelijk om in nestkasten hun kolonie te stichten en gaf ze daarmee ook bescherming tegen eventuele rovers (er zijn meer als voldoende dieren die ook weten dat honing bijzonder jammie is). Regelmatig werden de nesten 'gemolken' van honing en kregen de bijen, die die honing tenslotte niet voor niets produceerden, er suikerwater voor terug om hun larven mee te voeden. Een beetje oneerlijke deal maar bijen zijn redelijk meegaand en hun vakbond is blijkbaar ook niet zo moeilijk dus lieten ze het verder maar zo. De bij werd een semi-gedomesticeerd dier en eigenlijk was dit ook wel tot beider voordeel: de bij had bescherming en zekerheid van bloemen (imkers verplaatsen hun kasten regelmatig van kweker naar kweker) en de mens had het product van hun nijverheid.

Probleem is echter dat er nog steeds wilde bijen zijn. Nog steeds zeer nuttig voor de bevruchting van talloze planten maar in de moderne maatschappij wil je toch liever niet geconfronteerd worden met deze, soms toch wel steekgrage, nijvere zoemers. Je kunt dan natuurlijk zelf de flitspuit met DDT pakken (dank je Dorus) maar da's toch allemaal wel erg confronterend. Een expert dan laten doen en genocide op een bijenvolk laten plegen? 'Kill Them with Fire' zeg maar? Het moet toch wat ecologisch verantwoord kunnen? Deze attractieve jongedame uit Texas lijkt gewoon met de zoemers te kunnen praten. Zonder dikke bescherming, bekende outillage bij imkers, biedt ze de bijen slechts zo nu en dan een rustgevende jonko aan en haalt het nest netjes uiteen om het daarna in een houten kast weer op te bouwen. Wanneer ze daarmee klaar is 'schept' ze de bijen met haar blote handen (!) netjes op en zet ze in hun nieuwe thuis. Even een nachtje laten staan totdat ook de laatkomers op de hoogte zijn van de adreswijziging en de overlast van de wilde bijen kan netjes worden weggebracht.

Overigens vermoed ik dat dit slechts met de bijzonder kalme 'Europese' bijen mogelijk is. Er is ooit een 'briljante geest' (ja, dat is sarcasme Sheldon) geweest die dacht dat het wel slim zo zijn om de agressieve Afrikaanse bijensoort naar de Amerika's te brengen. Sommige koninginnen van deze soort wisten al spoedig te ontsnappen en sindsdien is men ook in de Amerika's ongewild 'verblijd' met agressieve Afrikaanse importbijen. Er zijn gevallen bekend waar deze niet zo lieve zoemers mensen dood hebben gestoken (en dan heb ik het dus niet over iemand die alergisch was voor bijensteken maar over echt doodgestoken door teveel gestoken te zijn!).

DOOM Eternal: The Ancient Gods Part Two eindigt het verhaal van de Slayer

Aanstaande woensdag wordt DOOM Eternal: The Ancient Gods Part Two volledig onthuld, maar zoals gebruikelijk gaat een teaser trailer dat vooraf. Die kun je hieronder bekijken.

The Ancient Gods Part Two betekent het einde van het verhaal van de Slayer en is meteen ook de laatste singleplayer-DLC voor de game. Wat de toekomst van DOOM gaat brengen is daarmee ook meteen onzeker, maar dat zijn zorgen voor later.

Fall Guys gaat in seizoen 4 de toekomst in

Het vierde seizoen van Fall Guys staat op het punt van beginnen en het thema is via een cinematische trailer aangekondigd: de toekomst.

De bonen gaan de toekomst in vol met neon-lichten, grootse stad en meer. De cinematische trailer laat goed de setting zien, maar vermeldt nog niet wat we precies mogen verwachten. Wel weten we dat we nog steeds jagen op kroontjes, succes daarmee.

Oh, en de logische crossover met Among Us is een feit. De twee games werden kort na elkaar enorm populair en dankzij het simpele design van de personages al snel met elkaar vergeleken. Seizoen 4 begint 22 maart.

COVID-19: 5549 nieuwe besmettingen en 18 doden, totaal 1.162.661 en 16.087

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5549 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.162.661 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 177 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1455 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 46 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 564 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 18 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.087 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Madueke verovert 2 weken na flirt met Oranje plek in EK-selectie Jong Engeland

Noni Madueke neemt met Jong Engeland deel aan het EK, zo is maandag wereldkundig gemaakt. De vleugelaanvaller van PSV is door bondsccoach Aidy Boothroyd opgenomen in de definitieve selectie voor de aankomende groepsduels met Jong Kroatië, Jong Portugal en Jong Zwitserland.

Die wedstrijden worden tussen 25 en 31 maart afgewerkt in de Sloveense steden Ljubljana en Koper. Het is de allereerste keer dat Madueke een oproep ontvangt voor Jong Engeland.

De PSV-aanvaller speelde in het verleden al wel interlands voor Engeland Onder-16, Onder-17 en Onder-18. De plek in de EK-selectie komt twee weken nadat Madueke openlijk sprak over een eventuele toekomst als international van Oranje.

Hij zou daar in 2023, na vijf jaar als speler in Nederland, voor in aanmerking komen. "Echt waar?! Kan dat?! Wow, dat wist ik echt helemaal niet", reageerde de verbaasde Madueke onlangs in een interview met het supportersmagazine PSV Supporter.

"Dat zou ook wel een hele toffe optie zijn. Ik heb echt heel veel bewondering voor het Nederlandse voetbal, dat natuurlijk ook op veel grote toernooien heel ver is gekomen. Met ook nu weer een hele talentvolle lichting die er aan zit te komen", zo verklaarde de enthousiaste buitenspeler van PSV.

De focus ligt vanaf heden echter op Jong Engeland, dat in voorbereiding is op de groepswedstrijden van het EK. Naast Madueke verstuurde Boothroyd ook uitnodigingen naar onder meer Mason Greenwood (Manchester United), Curtis Jones (Liverpool), Callum Hudson-Odoi (Chelsea) en Emile Smith-Rowe (Arsenal).

De concurrentie voor Madueke is behoorlijk fors bij the Three Lions en het is niet aannemelijk dat hij als debutant gelijk een basisplaats zal krijgen op het EK.

Volledige EK-selectie Jong Engeland:

Doel: Josef Bursik (Stoke City), Josh Griffiths (Cheltenham Town), Aaron Ramsdale (Sheffield United)

Verdediging: Max Aarons (Norwich City), Ben Godfrey (Everton), Marc Guehi (Swansea City), Lloyd Kelly (AFC Bournemouth), Ryan Sessegnon (TSG Hoffenheim), Steven Sessegnon (Bristol City), Japhet Tanganga (Tottenham Hotspur), Ben Wilmot (Watford)

Middenveld: Tom Davies (Everton), Ebere Eze (Crystal Palace), Conor Gallagher (West Bromwich Albion), Curtis Jones (Liverpool), Dwight McNeil (Burnley), Oliver Skipp (Norwich City)

Aanval: Rhian Brewster (Sheffield United), Mason Greenwood (Manchester United), Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Noni Madueke (PSV), Eddie Nketiah en Emile Smith Rowe (beide Arsenal).

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel partijen in de Tweede Kamer

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Sommigen vinden dat er veel partijen in de Tweede Kamer zitten met de dertien die er vier jaar geleden in verkozen werden, maar wist dat dat niet eens een record is? In 1971 en 1972 werden er veertien verschillende partijen in de Tweede Kamer gekozen. In 1971 kregen de PvdA, KVP, ARP CHU, D66, VVD, CPN, SGP, PSP, GPV, Boerenpartij, DS '70, PPR en de NMP een plekje in ons parlement. Een jaar verdween de NMP na de verkiezingen maar kreeg de Tweede Kamer met de RKPN wederom veertien partijen.

De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen van 1971 (WikiCommons/NetraaMR)
De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen van 1971 (WikiCommons/NetraaMR)

De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen van 1972 (WikiCommons/NetraaMR)
De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen van 1972 (WikiCommons/NetraaMR)

Ihattaren ontbreekt in EK-selectie Jong Oranje; Brobbey wel mee

De KNVB heeft maandagochtend de 21-koppige EK-selectie van Jong Oranje bekendgemaakt. PSV-middenvelder Mohamed Ihattaren ontbreekt in de definitieve selectie, terwijl trainer Erwin van de Looi wel een plekje heeft ingeruimd voor debutant Brian Brobbey van Ajax. Ihattaren had nog wel een plekje in de 36-koppige voorselectie, maar is net als Feyenoord-rechtsback Lutsharel Geertruida afgevallen.

Behalve Ihattaren en Geertruida hebben ook Jan Hoekstra (Roda JC), Thijmen Nijhuis (FC Utrecht), Sherel Floranus (sc Heerenveen), Devyne Rensch (Ajax), Mats Knoester (Heracles Almelo), Kik Pierie (FC Twente), Tahith Chong (Club Brugge), Ché Nunnely (Willem II), Daishawn Redan (Hertha BSC), Kaj Sierhuis (Stade de Reims) en Joshua Zirkzee (Parma) van Van de Looi te horen gekregen dat zij niet met Jong Oranje naar het EK gaan. Met vijf spelers is Ajax hofleverancier van Jong Oranje.

Bondscoach Frank de Boer liet eerder deze maand al weten dat hij met zijn voorselectie voor de WK-kwalificatiewedstrijden van later deze maand tegen Turkije, Letland en Gibraltar rekening heeft gehouden met het EK van Jong Oranje: "Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het goed om wedstrijden op een eindtoernooi te spelen. Om die reden heb ik een aantal jongens niet opgenomen in onze voorlopige selectie, zodat ze het EK met Jong Oranje kunnen meemaken. Uiteraard is het A-elftal altijd leidend, maar waar het kan willen we natuurlijk rekening met andere teams houden."

Reactie Van de Looi
"We hebben een erg mooie selectie kunnen samenstellen. Zoals altijd hebben we de selectie in goed overleg met de technische staf van het Nederlands elftal samengesteld", reageert Van de Looi op de website van OnsOranje. "Het Nederlands elftal blijft natuurlijk altijd leidend, maar het is erg prettig dat we goed met elkaar hebben kunnen meedenken. Bij het maken van onze selectie hebben we op een aantal posities lastige knopen moeten doorhakken. Dit was zeker geen gemakkelijke klus. Door de korte voorbereidingstijd op het EK hebben spelers die bekend zijn met de speelwijze en werkwijze van Jong Oranje de voorkeur."

Van de Looi legt uit dat de staf van Jong Oranje intensief contact heeft gehad met de clubs over de fitheid van de spelers. Mede daarop zijn de keuzes gebaseerd. "We spelen namelijk drie wedstrijden in zeven dagen en hiervoor hebben we fitte spelers nodig. Met zo goed als geen voorbereiding hebben we simpelweg niet de luxe om te veel 'nieuwe' spelers in te passen in ons team of om niet-wedstrijdfitte spelers op te trainen. Al met al denk ik dat we met een prima selectie aan een mooi EK kunnen beginnen."

EK in Hongarije en Slovenië
De UEFA heeft de opzet van het EK opgeknipt in twee delen. De groepsfase wordt van 24 tot en met 31 maart afgewerkt. De finaleronde staat van 31 mei tot 6 juni op het programma. De Europese voetbalbond heeft voor deze opzet gekozen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en het verplaatsen van het EK 2020 naar de zomer van dit jaar. Jong Oranje is ingedeeld in een poule met Roemenië (24 maart), Duitsland (27 maart) en Hongarije (30 maart). Mocht het team van Van de Looi zich plaatsen voor de finaleronde, dan mag de keuzeheer hieraan voorafgaande een nieuwe EK-selectie samenstellen.

De EK-selectie van Jong Oranje:

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Maarten Paes (FC Utrecht), Kjell Scherpen (Ajax).

Verdediging: Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Sven Botman (Lille OSC), Danilho Doekhi (Vitesse), Tyrell Malacia (Feyenoord), Perr Schuurs (Ajax), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Deyovaisio Zeefuik (Hertha BSC).

Middenveld: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), Teun Koopmeiners (AZ), Ludovit Reis (VFL Osnabrück), Dani de Wit (AZ).

Aanval: Myron Boadu (AZ), Brian Brobbey (Ajax), Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Cody Gakpo (PSV), Justin Kluivert (RB Leipzig), Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe), Noa Lang (Club Brugge).

Waarschuwing voor vrouw in bijstand die auto kocht met geld schoonouders

De gemeente Berg en Dal heeft één keer een waarschuwing uitgedeeld aan iemand met een bijstandsuitkering. Het gaat om een vrouw, die als mantelzorger 4250 euro van haar schoonouders kreeg. Van dat geld kocht de vrouw een auto, zodat ze voor haar hulpbehoevende schoonouders boodschappen kon doen en hen kon rijden als ze naar het ziekenhuis moesten. Zo meldt De Gederlander.

Omdat de vrouw de gift niet gebruikt heeft om er zelf boodschappen van te doen, is het bij een officiële waarschuwing gebleven. Dat laat de gemeente weten in een reactie op vragen van de plaatselijke PvdA. Afgezien van de officiële waarschuwing zijn er door de gemeente voor zover bekend geen boetes opgelegd aan mensen in de bijstand. Evenmin is er geld teruggevorderd. 

Rail Away filmde Nederland in de sneeuw

Leuk nieuws voor de Nederlandse liefhebbers van Rail Away! De makers van het rustgevende treinprogramma hebben opnames gemaakt in winters Nederland.

Toen ons land in februari onder een dik pak sneeuw lag zijn er opnames gemaakt in onder andere de Achterhoek door het Rail Away team. Er zijn opnames gemaakt van de trajecten Zwolle-Zutphen-Winterswijk. Wanneer de uitzending op TV te zien is, is nog onbekend. Om alvast een beetje in de stemming te komen hebben ze alvast enkele drone-beelden gedeeld:

Wereldwijde primeur ConstruSteel: software voor staalbouw via internetbrowser

Softwarebedrijf ConstruSteel uit Den Ham heeft een wereldwijde primeur: staalbouwsoftware via een internetbrowser. Deze oplossing maakt het voor staalbouwers over de hele wereld mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot specialistische fabricage-oplossingen.

ConstruSteel is hiermee wereldwijd het allereerste softwarebedrijf voor de staalbouw dat, naast een lokale installatie, ook een volledig webgebaseerde oplossing biedt die overal ter wereld via een webbrowser te gebruiken is. Meer hierover bij DvhN.

Dit gebeurt er wanneer je ruitenvloeistof in de verkeerde vulopening gooit

Ruitenwisservloeistof, olie, koelvloeistof en soms zelfs AdBlue: auto's hebben onder de motorkap veel vulopeningen om allerhande vloeistoffen bij te vullen. Soms gaat het mis en dat kan meteen kostbare gevolgen hebben. Zo meldt het AD.

Een eigenaar (m/v) van een Mini gooide per ongeluk ruitensproeiervloeistof  in de vulopening van de motorolie. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer je direct je fout ontdekt - bijvoorbeeld doordat je bij het dichtdraaien van de dop ziet dat er het woordje ‘OIL’ op staat in plaats van een ruitenwisser. 

Maar in dit geval ging het volgens het automagazine TopGear om een hoeveelheid van vijf liter die werd 'bijgevuld' terwijl de motor draaide. Al snel smolten de chemische bestanddelen van de ruitensproeiervloeistof en de olie samen tot een soort 'the blob', die meteen doordrong tot alle uithoeken van de motor en het uitlaatsysteem. Het gevolg was een hoop narigheid, een rokende motor die meteen aan een ingrijpende revisie toe was. 

Beyoncé ontvangt 28ste Grammy, een record voor een vrouwelijke artieste

De prijzenkast van de Amerikaanse superster Beyoncé telt sinds zondag 28 Grammy Awards en dat is een record. De zangeres is nu de vrouwelijke artiest met de meeste Grammy’s op haar naam. Zo meldt het AD.

De 39-jarige Beyoncé ontving gisteren een Grammy in de categorie Beste R&B-uitvoering voor het nummer “Black Parade”, de award voor Beste Muziekvideo voor de clip van “Brown Skin Girl”, en voor Beste Rapnummer en Beste Rap-uitvoering. 

Grote groep kinderen (10-14 jaar) intimideert winkelend publiek in Roermond

Een grote groep kinderen heeft gistermiddag in Roermond voor veel overlast gezorgd. De kinderen, volgens de politie tussen 10 en 14 jaar, intimideerden winkelend publiek en dreigden zelfs een winkelcentrum te bestormen. Van twintig klierende kinderen noteerde de politie de namen, om vervolgens een ‘vermanend gesprek’ met hun ouders te hebben. Zo meldt het AD.

Volgens de politie maakten de kinderen deel uit van een omvangrijke groep leeftijdgenoten die vaker overlast veroorzaken bij het Outlet Center en het Retailpark in Roermond. "De ouders zijn gewezen op de verantwoordelijkheid die ze hebben voor het gedrag van hun kinderen’’, laat de politie weten. "Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de ouders én hun kinderen om te voorkomen dat er opnieuw overlast wordt veroorzaakt.’’

Sylvana Simons bij aangifte bedreigingen: "Rechterlijke macht en opsporingsdiensten zijn onbekwaam"

Bij1 heeft veel online haat en bedreigingen ontvangen. De politieke partij heeft daarom aangifte gedaan van een selectie van deze haat- en dreigberichten, zo meldt AT5.

Bij1 ontvangt naar eigen zeggen duizenden haatvolle privéberichten, comments, mailtjes, posts en tweets. Ze worden door Bij1 als racistisch, seksistisch en LHBTQ-hatend bevonden en bevatten vaak een concrete bedreiging. Bij1 heeft dan ook aangifte gedaan van 52 van deze berichten.

Meldpunt ondersteunt aangifte
Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft de partij ondersteund met het maken van een selectie. Advocaat Krit Zeegers legt uit waarom hij dit nodig acht: "De bekende zaken die tot nu toe succesvol zijn gevoerd over online haat en discriminatie waren, voor zover ik weet, op basis van een aangifte waarbij de aangever zelf al veel werk had gedaan in het verzamelen en selecteren van de 'ergste’ berichten. Dat is eigenlijk het werk van politie en justitie, zoals de rechtbank Amsterdam ook expliciet opmerkte in de vonnissen in de zaken van Clarice Gargard."

"Rechterlijke macht onbekwaam"
Lijsttrekker Sylvana Simons is het zat. "De rechterlijke macht en opsporingsdiensten zijn onbekwaam. Het proces van onze aangifte zegt veel over de gebrekkige rechtsbescherming. Met deze overheid moeten we ons als burger echt zorgen maken."

Bij1 profileert zich als de partij voor gemarginaliseerde groepen. Sylvana Simons: "Wie zich uitspreekt in ons land, kan extra haat verwachten. Maar genoeg is genoeg. Dit moet nu stoppen. Ik zal blijven strijden tot het rechtssysteem voor iedere vrouw van kleur en voor ieder ander goed werkt."

Het nieuws genereerde ook weer talloze weinig liefdevolle reacties:

Huisartsen: tijdelijk stoppen met AstraZeneca-vaccin verstandig

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het verstandig dat het kabinet de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk stillegt. “Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben”, reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. In praktische zin heeft het stilleggen van de inentingen vooral gevolgen in Gelderland: in die provincie zouden huisartsen maandag beginnen met het toedienen van het vaccin.

De LHV verwijst voor vragen over de betrouwbaarheid van het middel naar instanties als het ministerie van Volksgezondheid en de Gezondheidsraad. “Huisartsen gaan daar niet over, maar hebben wel een rol in de informatievoorziening”, aldus de woordvoerder. De artsen krijgen sinds eind vorige week meer vragen over het vaccin van AstraZeneca. Toen staakten diverse Europese landen al tijdelijk het gebruik. Ze willen eerst zeker weten dat enkele ernstige trombosegevallen niet door het middel zijn veroorzaakt.

In Nederland viel zondagavond het besluit om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseerde daartoe na zes meldingen uit Denemarken en Noorwegen over mensen die na de prik een combinatie van ernstige stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen. Meer hierover bij Skipr.

Bij het geneesmiddelen bijwerkingencentrum Lareb zijn vorige week tien meldingen binnengekomen van mogelijke trombose- of embolievorming na een inenting met het COVID-19-vaccin AstraZeneca. Bij de tien gevallen wordt geen melding gemaakt van de ernstige vorm van trombose, trombocytopenie, waarbij ernstige verschijnselen van stolselvorming en een verlaagd aantal bloedplaatjes voorkomen. Deze ernstigere vorm van trombose zijn in andere Europese landen vastgesteld na een prik AstraZeneca en waren de directe aanleiding voor Hugo de Jonge om het vaccineren met AstraZeneca in Nederland tijdelijk op te schorten.

De meldingen die Lareb tot nu toe heeft ontvangen, betreffen gevallen waarbij het toedienen van het AstraZeneca-vaccin mogelijk een rol heeft gespeeld bij de vorming van trombose of een embolie. Het bijwerkingencentrum ontving de tien meldingen na alle media-aandacht over AstraZeneca vorige week.

"Deze meldingen worden verder onderzocht, en waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen", laat Lareb maandag weten.

Zie ook: COVID-19:Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met vaccinaties AstraZeneca

Mercedes: "We zijn langzamer dan Red Bull"

Is Mercedes de boel weer voor de gek aan het houden of is Red Bull Racing inderdaad verder dan het beste team van de afgelopen jaren? We zullen het over een paar weken weten, maar Mercedes-engineer Andrew Shovlin vertelde aan Motorsport.com dat zijn team een achterstand heeft op dit moment.

Mercedes had de eerste dag van het testweekend een valse start en miste veel tijd op de baan vrijdachochtend. Er gingen diverse verhalen rond over problemen bij het raceteam met de balans in de auto en Valtteri Bottas miste zijn eerste testdag veel testtijd dankzij versnellingsbakproblemen. Gedurende het weekend leken de Duitsers de boel weer op de rit te hebben. "We hebben op zondag een testdag gehad met goede betrouwbaarheid, waardoor we het bedachte programma konden afwerken. Valtteri Bottas heeft vooral veel werk in de lange runs gestopt, Lewis Hamilton heeft 's middags een mix van lange runs en kwalificatieruns afgewerkt", aldus Shovlin aan Motorsport.com.

Maar volgens de Mercedes-engineer is Red Bull Racing op dit moment sneller. "We hebben wel degelijk progressie geboekt met de balans, zeker met veel brandstof in onze auto. De auto is ook iets voorspelbaarder geworden dan in het begin. Uit data die we in de afgelopen dagen hebben verzameld over de race pace, kunnen we zien dat we langzamer zijn dan Red Bull. Met minder brandstof aan boord was het beeld iets onduidelijker."

"We hebben nog niet genoeg tijd teruggevonden en moeten maar eens goed naar onze eigen aanpak kijken. Zondag zaten er namelijk veel te veel auto's voor ons qua snelheid", zo vult Shovlin aan. Reden tot paniek is er nog niet binnen het team. "We hebben in de voorbije jaren wel vaker problemen gehad met onze snelheid in de wintertests, maar slaagden er dan in om voor de eerste race vooruitgang te boeken."

Zoals te doen gebruikelijk dekt men zich vanuit Mercedes weer in, in aanloop naar het seizoen. "We hebben niet veel tijd meer totdat we hier weer komen voor de eerste race van het nieuwe seizoen. We hebben een heel programma opgesteld om onze problemen beter te begrijpen en hopelijk te verhelpen. We zullen in de komende tien dagen de onderste steen boven halen om extra snelheid te vinden." De afgelopen jaren bleken de Duitsers uiteindelijk een straatlengte voor te liggen op de concurrentie.

FOK! Wat een weer: bewolkt en buien en regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt en komen er verspreid over het land enkele lichte buien voor. In de avond wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig. In de middag is de wind in het Waddengebied en op het IJsselmeer tijdelijk krachtig, 6 Bft.

De nacht naar dinsdag begint met opklaringen maar van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de tweede helft van dinsdagochtend begint het in het zuidwesten te regenen. Deze regen breidt zich in de loop van de dag oostwaarts uit, maar bereikt het noordoosten waarschijnlijk niet. De regen houdt een groot deel van de dag aan, pas in de avond wordt het van het noorden uit geleidelijk droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De noordwestenwind is matig. In de middag neemt de wind van het zuidwesten uit af naar zwak en komt dan uit richtingen tussen west en noord. In de avond neemt de wind in Zeeland tijdelijk toe naar krachtig tot hard uit noord tot noordwest met windstoten rond 70 km/uur. Elders wordt de wind dan noord tot noordoost en zwak tot matig.

Een besneeuwde Mont Blanc  (Foto: Een vriend van qltel )
Een besneeuwde Mont Blanc (Foto: Een vriend van qltel )


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis Hulplijn na jaar corona nog steeds hard nodig

Een jaar na de opening wordt de Rode Kruis Hulplijn nog altijd zo'n 50 keer per dag gebeld. Sinds de opening van de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888) op 16 maart 2020, ontving de hulporganisatie al meer dan 30.000 telefoontjes over corona en daaraan gerelateerde onderwerpen. Bij de start van de Hulplijn kwamen er vooral vragen binnen over het virus zelf: ‘Wat is corona precies? Wanneer weet ik of ik het heb? Wat is quarantaine? En mag ik mijn kleinkinderen nog zien?’ Het Rode Kruis merkt dat door de lange periode van coronacrisis en de lockdown mensen nu steeds vaker een luisterend oor nodig hebben. Zij voelen zich vaak eenzaam en een gesprek met een hulpverlener van de Hulplijn zorgt dan voor wat verlichting of biedt concrete hulp.

Met de koppeling van de Hulplijn aan het ‘Let op Elkaar Netwerk’ biedt het Rode Kruis de mogelijkheid om door het hele land vrijwilligers in te schakelen, om bijvoorbeeld boodschappen te doen of medicijnen op te halen. “Mensen die in quarantaine zitten en geen mensen om zich heen hebben om boodschappen te doen, bieden wij de helpende hand. Maar we zien ook dat mensen met een kwetsbare gezondheid ons bellen omdat zij zelf geen boodschappen durven te doen, uit angst voor besmetting in de voor hen toch wel drukke supermarkten", aldus Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. Ongeveer 12 % van de gesprekken resulteert in zo’n concrete hulpvraag. Naast ‘kan iemand me helpen met boodschappen doen?’ zijn dit bijvoorbeeld ook vragen over vervoer naar een teststraat, vervoer naar een vaccinatielocatie of gezondheidsinstelling of een doorverwijzing naar bijvoorbeeld de gemeente of de huisarts als het gesprek daartoe aanleiding geeft.

Eenzaamheid
Wat verder opvalt aan de gesprekken is dat er steeds meer mensen bellen die zich eenzaam voelen. “Zo’n gesprek begint dan met een verkapte vraag, zoals wat zijn nu de coronaregels, maar leidt dan uiteindelijk naar de kern en dat is dat men zich eenzaam voelt of dat de beller er door de coronamaatregelen even helemaal doorheen zit. Die gesprekken zijn vaak emotioneel, zowel voor de beller, maar ook voor de hulpverlener achter de telefoon. In sommige gevallen verwijzen we de bellers door naar de professionele hulpverlening” vertelt Van Schaik. Ook valt het op dat er mensen zijn die het Rode Kruis bellen, omdat zij moeite hebben met de digitalisering van de samenleving. Veel communicatie is digitaal en als je geen computer of smartphone hebt of daar niet mee om kunt gaan, is dat een probleem. Alternatieven zijn lastig te vinden, ook omdat buurthuizen of bibliotheken gesloten zijn. “Laten we vooral extra letten op mensen die er alleen voor staan in deze lockdown. Het Rode Kruis geeft hiervoor ook een aantal tips: vraag de ander hoe je hem kunt helpen of zorg ervoor dat de ander weet dat je er voor hem of haar bent als dat nodig is. Maak je je zorgen over een ander, maar weet je niet hoe je iemand kan helpen? Verwijs dan door naar de Rode Kruis Hulplijn. Wij staan voor iedereen klaar.”

Anderstaligen WhatsApp-Hulplijn
Voor anderstaligen biedt het Rode Kruis sinds de lente van 2020 de WhatsApp-Hulplijn. Mensen die niet goed of geen Nederlands spreken kunnen een (voice-)bericht sturen met hun vragen en worden dan teruggebeld door een Rode Kruis vrijwilliger in hun eigen taal. Dit kan in het Turks (06-48158053), Arabisch (06-48158055), Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057), Portugees (06-48158083) en sinds vorige week is er ook een Poolse WhatsApp-Hulplijn (06-48158064).

Dat deze vorm van hulp in een behoefte voorziet, bleek toen een Arabischsprekende man ‘s avonds op ziekenbezoek ging en na 21.00 uur naar huis ging. Hij kwam per toeval in een demonstratie terecht en wist niet waarom dit was. Door contact op te nemen met de Arabische WhatsApp-Hulplijn om te vragen wat er aan de hand was, werd hij geïnformeerd over de regelgeving over de avondklok, die juist op die avond voor het eerst inging.

De Rode Kruis Hulplijn en de WhatsApp-Hulplijn zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.