'BLM moet 20 miljoen aftikken'

Een groepje liberale activisten eisen een miljoenenbedrag van de Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF). De International Black Freedom Alliance (IBFA) eist twintig miljoen dollar van de in totaal negentig miljoen dollar die BLMGNF sinds de dood van George Floyd in 2021 aan donaties heeft ontvangen.

Black Lives Matter (BLM) werd in 2013 actief na de gewelddadige dood van de zwarte Trayvon Martin, maar werd pas echt nationaal berucht na de dood van de eveneens zwarte Michael Brown in 2014. De vader van Brown, actief in de IBFA, schreef dan ook in een open brief aan BLMGNF: "Waar gaat het geld naartoe?"

"Waar gaat al dat geld naartoe en wat doen die mensen ermee", ging Brown verder. "Waarom ontvangt onze organisatie niets van dat geld? Hoe kan het zijn dat al deze families, die de buurt zoveel helpen, geen geld ontvangen?"

De IBFA wil het geld gaan gebruiken om een meerjarenplan mee te bekostigen. Dat plan omhelst onder andere programma's voor de zwarte gemeenschap te starten, wederwijdse hulp te bieden aan dezelfde zwarte gemeenschap en een buurtcentrum ter ere van Michael Brown Jr. op te richten.

Lokale BLM-groepen zijn het wel met Brown en de IBFA eens, ook zij eisen meer transparantie over de besteding van het gedoneerde geld. Zij zeggen nooit geld ontvangen te hebben van BLMGNF en pas sinds kort zijn een setje geselecteerde BLM-afdelingen uitgenodigd om beurzen aan te vragen.

"Jarenlang is er onderzoek gedaan naar de financiële handel en wandel van BLMGN en is er nog steeds geen acceptabel proces van openbare of interne transparantie over de vele miljoenen dollars die aan BLMGN zijn geschonken, een bedrag dat vast en zeker is toegenomen in deze tijd van pandemie en rebellie."

Een oprichter van de BLM-beweging, Patrisse Cullors, vindt het allemaal een storm in een glas water. "Onze plannen, strategie en infrastructuur kon de groei aan inkomsten niet meer bijhouden. Gelukkig kunnen we nu #SoMuchMore doen dan ooit gedacht. Het doel is om de beweging te laten groeien met dank aan het geld dat we in 2020 hebben kunnen binnenhalen."