Ajax-hooligan 'Polletje' doodgeschoten

Berucht Ajax-hooligan en crimineel Martin van de Pol, ook wel bekend als 'Polletje', is dood. Donderdag is hij rond 14.00 uur in de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost doodgeschoten. Van de Pol was extreem gewelddadig en werd in 2000 nog veroordeeld tot vijftien jaar voor de moord op vier man in een seksclub in Haarlem.

Het was Polletje die geblesseerde spelers van Ajax begeleidde als die zich onder de harde kern mengden bij wedstrijden. Het was Polletje die zijn ordedienst geld toestopte en het was Polletje die een sturende rol werd toegedicht bij rellen.

Van de Pol werd in 2014 landelijk bekend toen hij bij de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle te laat in het stadion zou aankomen. Hij gaf daarom opdracht om de wedstrijd te vertragen, waarna de harde kern van Ajax-supporters het veld massaal bestookten met vuurwerk en de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd.

Polletje was onbevreesd en deelde de lakens uit binnen het supportershome van de Amsterdamse voetbalclub. Hij werd het 'criminele brein' achter de harde kern van de hooligans genoemd en was verantwoordelijk voor het opzetten van een lucratieve drugshandel en veel agressie binnen de jonge supportersschare, de zogenaamde Vijfde Garde.

Het gedrag van Van de Pol werd een aantal sterke leden van de harde kern en oud-F-Siders uiteindelijk te gek en slechts één vuistslag van mede-hooligan 'Seal' bezegelde in 2016 het lot van Polletje. Aangezien niemand het voor Polletje opnam, was hij officieel als leider afgezet en zijn rol bij Ajax uitgespeeld. Een actie die een periode van relatieve rust rond de supporters inluidde.