FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 maart 2021

Zweedse biatletes schrijven historie met World Cup-zege

De Zweedse biatletes hebben voor het eerst in de geschiedenis de eindzege gepakt in de World Cup op de estafette. In het Tsjechische Nove Mesto pakte de ploeg de winst en dat was precies wat ze nodig hadden om het eindklassement te winnen.

Mona Brorsson begon niet geweldig en wisselde als elfde op Hanna Öberg, die met een redelijk optreden zes posities wist te winnen. Vervolgens kwam Linn Persson aan de beurt en zij deed het erg sterk: met slechts één benodigd extra patroon bij het schieten trok ze alles en iedereen voorbij en hielp ze Zweden naar de leiding.

Slotloopster Elvira Öberg moest het opnemen tegen vooral de Wit-Russische Elena Kruchinkina, die bij de laatste schietbeurt de leiding nam. Öberg bleef er in de slotronde echter dicht bij in de buurt en in de laatste paar honderd meter legde ze haar opponente er in de sprint definitief op.

Zweden pakte zo de winst, met Iryna Kryuko, Dzinara Alimbekava en Hanna Sola werd Wit-Rusland tweede en op een kleine halve minuut wist Julia Simon namens Frankrijk de Oekraïnse Olena Pidhrushna nipt voor te blijven voor plek drie.

Noorse langlaufsters onttronen dramatisch Zweden op WK-estafette

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf hebben de Noorse vrouwen de troon op de estafette weer overgenomen van Zweden. De uittredend wereldkampioenen kwamen vooral op de klassieke stijl dramatisch voor de dag.

Jonna Sundling viel als openingsloopster voor Zweden op de vijf kilometer klassiek wat tegen en verloor dik tien seconden op de Noorse Tiril Udnes Weng en de Russische Yana Kirpichenko. Vervolgens was grand dame Charlotte Kalla aan de beurt en dat ging nog veel slechter: ze was volstrekt kansloos en verloor meer dan een minuut, Zweden kwam halverwege slechts door als tiende - de waxers namen er na afloop de volledige verantwoordelijkheid voor.

Heidi Weng hield Noorwegen aan de leiding, Yulia Stupak bleef er namens Rusland prima bij. De rest haakte al af en Therese Johaug opende als Noorse kopvrouw een gat van bijna twintig seconden naar Tatiana Sorina. De jonge Helene Marie Fossesholm mocht het afmaken voor Noorwegen en ze liet Natalia Nepryaeva niet in de waan: goud voor Noorwegen, zilver voor Rusland.

De strijd om het brons was interessant en ging uiteindelijk tussen de Finse Krista Pärmäkoski en de Amerikaanse Jessie Diggins. Ietwat verrassend bleek Pärmäkoski de snelste en na optredens van Jasmi Jönsuu, Johanna Matintalo en de 42-jarige en uiterst indrukwekkende Riitta-Liisa Roponen pakte Finland verrassend het brons. Zweden finishte als zesde, nadat Ebba Andersson en Frida Karlsson nog wat posities konden winnen.

Random Pics van de Dag #249

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zoenen tijdens proefevemenent Ziggo Dome zit er niet in: "Behalve in je eigen bubbel"

De Ziggo Dome maakt zich klaar voor een groot proefevenement dit weekend. Komende zaterdag en zondag kunnen 1300 bezoekers dansen tijdens optredens van onder andere Sunnery James, Ryan Marciano en André Hazes, maar niet zonder de nodige maatregelen. Zo mag je niet zoenen buiten je vak.

De Ziggo Dome is er klaar voor om eindelijk hun deuren weer te openen. "Er is totaal geen stress", zegt Otger Vermeulen van Mojo-events. Hij heeft maandenlang uitgekeken naar dit moment. ''Heel bijzonder, ook om je collega's eindelijk weer te zien.''

Proefevenementen
Op zaterdag is er een dancefeest en zondag een concert van Andre Hazes in de Ziggo Dome. Er komen in totaal 1300 bezoekers, die allemaal negatief getest moeten zijn. Ze worden verdeeld worden in zes vakken, de zogenoemde bubbels.

Per vak zijn er verschillende regels. Zo mag je in de ene vrij dansen en hoef je geen mondkapje op, maar in de andere moet je het hele concert op een sticker blijven staan. ''We zijn heel benieuwd of mensen dat ook gaan doen.''

Fieldlab Evenementen doet het onderzoek, waaruit moet blijken hoe bezoekers zich gedragen en of ze zich aan de regels houden. Zo wordt er onderzocht of grote evenementen weer veilig kunnen plaatsvinden. Eerder was al een proefevenement van Fieldlab in Utrecht.

Iedereen die meedeed was van te voren negatief getest. Toch was er uiteindelijk een besmet persoon onder de mensen: een medewerker. ''Vijf dagen na het onderzoek moet iedereen zich opnieuw laten testen. Dan moeten we zien wat daaruit komt'', aldus Vermeulen.

Apex Legends krijgt Chaos Theory Collection Event

Om de langverwachte release van Apex Legends voor Nintendo Switch te vieren, organiseren EA en Respawn Entertainment het Apex Legends Chaos Theory Collection Event. Vanaf de release op 9 maart tot 23 maart brengt het Chaos Theory Collection Event een ode aan Caustic.

Met de gloednieuwe Caustic Treatment komen spelers een nieuwe dominante muizenval tegen, met veel loot die alle Legends tijdens de zoektocht naar de glorieuze kaas verleidt. Het bouwwerk moet voorkomen dat de lekkende brandstof van de Crash Site de oceaan bereikt, en spelers moeten de giftige vloeistof in het centrum van de faciliteit aftappen om tijdelijk toegang te krijgen tot vier gouden loot items die in kooien zijn vergrendeld.

De “Ring Fury Escalation Takeover” is een nieuwe gamemodus, het is een variatie op de klassieke Battle Royale-mode. De Takeover introduceert een of meer Ring Flares op de map binnen de huidige ring. Spelers die vast komen te zitten in de Ring Flare incasseren schade die gelijk is aan de schade die wordt toegebracht door de ring van de huidige ronde. Spelers kunnen ook een nieuw item inzetten: de Heat Shield, een beschermende koepel die het effect van de ring korte tijd over de barrière laat vloeien. Heat Shields bevinden zich in een nieuw Survival Slot dat de keuze tussen normale loot en situationele hulpmiddelen probeert te elimineren.

Het Chaos Theory Collection Event bevat een beloningenpad met nieuwe items die je kunt verdienen. Denk hierbij aan Legendary Kraber en EVA-8 wapenskins, dagelijkse beloningen en uitdagingen, en een gloednieuwe set met 24 thematische, exclusieve cosmetische event items. Alle 24 items kunnen gedurende het hele event direct worden gekocht (met Apex Coins of Crafting Metals) en zijn verkrijgbaar in Event Apex Packs. Spelers die alle 24 event items verzamelen, verdienen de Bangalore heirloom. Na het event is de heirloom voor iedereen beschikbaar via heirloom crafting.

No-Fill Matchmaking is een nieuwe manier om solo te spelen, waarbij je zonder squad naar de geselecteerde playlist wordt gestuurd. Deze feature biedt spelers veel creatieve kansen om de game op hun eigen manier te spelen.

Kamp Westerbork: ingekleurde filmbeelden uit 1944

Deze film toont trieste beelden van het werkkamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feitelijk was het een doorgangskamp voor Joodse tewerkgestelden naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. De film werd gemaakt in opdracht van kampcommandant Alfred Konrad Gemmeker en gefilmd door de Joodse fotograaf Rudolf Breslauer die helaas de concentratiekampen niet overleefde.

Tot de dag van vandaag is de omvang van de rol van Gemmeker controversieel aangezien hij tot zijn dood in 1982 bleef volhouden nooit van de misdaden in de concentratiekampen te hebben geweten. Om die reden kreeg hij in 1945 dan ook een relatief milde straf van 10 jaar gevangenis.

De beelden tonen de Joodse tewerkgestelden aan het werk in het kamp en op de momenten waarop zij in goederenwagons op transport worden gezet naar hun laatste bestemming.

Dit is slechts een korte samenvatting van al het beschikbare filmmateriaal waarvan in totaal nog ruim 70 minuten is teruggevonden. De laatste scene van de Duitse soldaat op wacht is pas onlangs boven water gekomen. 

For Honor Year 5 Season 1 start 11 maart

Asunder, het eerste seizoen van het vijfde jaar van For Honor, is vanaf 11 maart gratis beschikbaar. Ook brengt de nieuwe update een tijdelijk in-game event met zich mee, genaamd de Horkos Masquerade.

In de Horkos Masquerade, het tijdelijke in-game event dat op 11 maart van start gaat, moeten spelers zichzelf bewijzen aan de Orde van Horkos via een nieuwe 4v4-gamemodus: Carousel of Horkos. Tevens introduceert het event een gratis Event Pass waarmee spelers tal van beloningen verdienen.

Bovendien brengt Asunder tal van nieuwigheden met zich mee, waaronder een update voor Warden, nieuwe pantservarianten & wapens en meer in-game events. Ook introduceert dit seizoen een nieuwe Battle Pass waarin cosmetische beloningen vrij te spelen zijn.

For Honor is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S in 60 fps.

NIS America kondigt The Silver Case 2425 aan

Uitgevers NIS America en Playism en ontwikkelaar Grasshopper Manufacture zullen op 9 juli The Silver Case 2425 voor Switch uitbrengen in Europa. De game-bundel bevat de remasters van The Silver Case en The 25th Ward: The Silver Case.

The Silver Case en The 25th Ward: The Silver Case zijn een visual novel. De setting is hedendaags Japan. In een stad die 'The 24 Districts' wordt genoemd, vindt een reeks bizarre moorden plaats, waardoor de politie van 24 districten twee rechercheurs heeft gestuurd om de zaak op te lossen. De moorden houden al snel verband met Kamui Uehara, een beruchte seriemoordenaar die vermoedelijk enkele jaren eerder stierf. De gameplay draait om op tekst gebaseerde situaties, point-and-click-mechanica en interactieve vraag- en antwoordsegmenten.

In Japan werd The Silver Case 2425 voor het eerst uitgebracht voor PlayStation 4 in maart 2018, gevolgd door Switch in februari 2021.

Mary Skelter Finale komt naar het Westen

NIS America heeft de Westerse release van Mary Skelter Finale aangekondigd. De game komt ergens in de herfst uit voor PlayStation 4 en Nintendo Switch.

De Mary Skelter-trilogie begon in 2016 om in games en novels een compleet verhaal te vormen. De game-trilogy bestaat uit Mary Skelter: Nightmares, Mary Skelter 2 en loopt tot een eind in deze Mary Skelter Finale.

Het verhaal begon in een levende gevangenis voor mensen, 666 meter onder de grond. Iets verscheen er decennia geleden en maakte wezens die Marchen en Nightmares die door de gevangenis stennis schopten. Een groep gevangenen, Jack en de Blood Maidens, zijn reïncarnaties van sprookjes die durfden te ontsnappen. Maar eenmaal buiten zagen ze duizenden lijken doordrenkt in een zee van bloed. Er stonden wezens bekend als Massacre Pink glimlachend bij. Nu trekt een sinister zwevende gevangenis in de lucht de aandacht.

In Mary Skelter Finale kun je meer te weten komen door de achtergrondverhalen van Jack en diverse Blood Maidens. Een nieuwe gameplayfeature zijn de 'Insectmare'. Dit zijn nachtmerries die op de camera gaan kleven zodat je een stuk minder van de gevechten ziet. Ook geven ze debufs aan je personages. De game bevat de digitale versies van de novels, zodat je helemaal bij kunt lezen. Heb je de vorige games niet gespeeld dan is er de "Before Story" modus, waarin je bijgekletst wordt over wat er eerder gebeurd is.

Disgaea 6 krijgt releasedatum

NIS heeft de westerse releasedatum van Disgaea 6: Defiance of Destiny aangekondigd: vanaf 29 juni kunnen we levelen tot we eens ons wegen op Nintendo Switch.

In Disgaea 6: Defiance of Destiny reïncarneert de hoofdrolspeler, een zombie genaamd Zed, herhaaldelijk in verschillende werelden om de "God of Destruction" te verslaan. Dat reïncarneren is een van de nieuwe systemen, Super Reincarnation genaamd. Bij elke reïncarnatie wordt Zed weer teruggezet naar level 1, maar zijn basis-stats worden verbeterd en bepaalde krachten houdt hij. Je kunt dus erg sterk worden als je eenmaal na tig reïncarnaties max level bent. Max level betekent overigens niet een schamele 50 of 100. Het is en blijft Disgaea dus level 99.999.999 om dan meer dan 10 biljard damage te doen is mogelijk.

Raya and the Last Dragon

Lang geleden, in de fictieve wereld van Kumandra, leefden mensen en draken in harmonie samen. Maar toen een kwade kracht het land bedreigde, offerden de draken zichzelf op om de mensheid te redden. Nu, 500 jaar later, is diezelfde kwade kracht teruggekeerd en is het aan een eenzame krijger, Raya, om de legendarische laatste draak op te sporen om het verwoeste land en het verdeelde volk te herstellen. Tijdens haar reis zal ze leren dat er meer nodig is dan enkel een draak om de wereld te redden. Het vraagt ook om een groot vertrouwen en teamwork met haar achterban en nieuwe vrienden.

Eind maart alpha-test voor Elite Dangerous: Odyssey op pc

Frontier Developments heeft vandaag aangekondigd dat de alpha-test voor de Elite Dangerous: Odyssey-game-uitbreiding op 29 maart van start gaat. Om de nieuwe gameplay-functies te laten zien heeft Frontier een video uitgebracht met een Odyssey-missie. De video laat zien dat een team van drie commandanten te voet een militaire buitenpost aanvallen.

Met de introductie van planeten die je in Odyssey kunt bezoeken zijn alle drie de commandanten in het invalteam speciaal uitgerust voor hun toegewezen rol, met de nieuwe ruimtepakken, wapens en uitrusting die beschikbaar is in Elite Dangerous: Odyssey.

Elite Dangerous: Odyssey verschijnt eind voorjaar 2021 op pc, met een alpha gepland voor 29 maart. In de herfst van 2021 verschijnt de game op PlayStation 4 en Xbox One.

Vecht vanaf morgen met Pyra/Mythra in Super Smash Bros. Ultimate

Vanaf vrijdag 5 maart zal Pyra/Mythra uit Xenoblade Chronicles 2 beschikbaar zijn in Super Smash Bros. Ultimate voor de Nintendo Switch.

Deze vechter is onderdeel van de DLC Challenger Pack 9, waarin ook een nieuw level en diverse muzieknummers uit Xenoblade Chronicles 2 zijn inbegrepen. Masahiro Sakurai, de director van de Super Smash Bros.-serie, heeft de nieuwe vechter uitgebreid gedemonstreerd in een video. Daarin was ook het nieuwe level Wolkenzee van Alrest te zien.

Challenger Pack 9 is onderdeel van Super Smash Bros. Ultimate Fighters Pass Vol. 2. Deze is verkrijgbaar in de Nintendo eShop voor € 29,99 en bevat ook Min Min uit ARMS, Steve en Alex uit Minecraft, Sephiroth uit de Final Fantasy VII-serie en twee nog aan te kondigen vechters wanneer die worden uitgebracht. Challenger Pack 9 kan ook los worden gekocht voor € 5,99.

Pyra en Mythra zijn technische gezien één vechter op het selectiescherm, maar spelers kunnen tijdens een gevecht tussen de twee wisselen wanneer ze maar willen. Pyra is gespecialiseerd in krachtige aanvallen, terwijl Mythra excelleert in snelheid. Door tussen de twee vechters te wisselen, kunnen spelers variëren tussen sterke aanvallen met Pyra en snelle bewegingen met Mythra.

Het nieuwe level dat spelers zullen ontvangen in Challenger Pack 9 heet Wolkenzee van Alrest, dat gebaseerd is op een van de meest herkenbare omgevingen in Xenoblade Chronicles 2. Het level bevindt zich namelijk op de rug van Azurda, een gigantisch wezens dat door de Wolkenzee zwemt. Terwijl Azurda door de wereld reist, zullen spelers bekende taferelen uit Xenoblade Chronicles 2 zien, waaronder vliegende schepen, Titanen en uitgestrekte koninkrijken. Daarnaast verschijnen er personages uit die game ten tonele.

Momenteel bevat Super Smash Bros. Ultimate drie muzieknummers uit Xenoblade Chronicles 2, maar na het downloaden van Challenger Pack 9 springt dat getal naar maar liefst 19. Naast Pyra/Mythra worden er morgen ook nieuwe betaalde Mii-vechterkostuums uitgebracht, waaronder de uitrusting van Arthur uit de Ghosts ’N Goblins-serie en de Rathalos- en jagersuitrusting uit de Monster Hunter-serie.

Amerikaanse helikopters vliegen via Nederland naar huis

Wie de komende weken een Amerikaanse Black Hawk-transporthelikopter boven Nederland spot, hoeft niet verbaasd te zijn. Tot eind april verplaatst een helikopterbrigade met 54 toestellen via Nederland terug naar de Verenigde Staten. Naast Black Hawks, vliegen er Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters van Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Ook gaan er zo’n 1.200 voertuigen en containers, voornamelijk over de weg, naar de havenstad.

De VS vroegen Nederland om ondersteuning bij de verplaatsing. Defensie zet ongeveer 75 militairen in voor deze zogenoemde Host Nation Support. Dat gebeurt voornamelijk in de Rotterdamse haven en rondom Vliegbasis Eindhoven.

De helikopters vliegen tussen 15 maart en uiterlijk 6 april op weekdagen in groepjes naar Rotterdam. Daar wordt alles ingescheept voor de verdere reis naar de thuisbasis in de staat Kentucky. Op de bijvoegde infographic is te zien welke route ze ongeveer nemen.

Helikopterbrigade
De brigade van de 101st Airborne Division was ruim 9 maanden in Oost-Europa. Daar maakte het deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). Er werd onder meer getraind met NAVO-partners.

Nederlandse inzet
Het overslagterrein in de Rotterdamse haven is ‘tijdelijk militair object’. Dit wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht en hondenteams van de luchtmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid van het transportschip. Zo controleren duikers de kades op explosieven. De luchtmacht coördineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters.

De 54 helikopters maken op Eindhoven een tussenstop. De luchtmacht bewaakt de toestellen en voorziet ze van brandstof. Ook kunnen Amerikaanse militairen de toestellen er eventueel repareren. Achter de schermen maakte de MIVD een veiligheidsanalyse. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van het Amerikaanse personeel.

Van ver schieten in Sniper Ghost Warrior Contracts 2

CI Games geeft een eerste blik op Sniper Ghost Warrior Contracts 2-gameplay. De nieuwe trailer toont onder andere de 1000m+ extreme-range sniping-feature.

Als sniper-huurmoordenaar Raven moeten spelers authentieke uitrusting en wapens gebruiken in grootschalige sandbox-omgevingen, waar ze doelwitten op verschillende manieren kunnen opsporen en elimineren. Sniper Ghost Warrior Contracts 2 voegt nieuwe uitdagingen toe met extreme-range-sniping, waarbij doelwitten zich op meer dan 1.000 meters afstand van de schutter bevinden, naast andere nieuwe features:

 • 1000m+ extreme-range-sniping
 • Een single-player-campaign die speelt in het hedendaagse Midden-Oosten, met vijf gevarieerde sandbox-maps met volledige toegankelijke, interactieve locaties die spelers naar eigen inzicht kunnen benutten
 • Authentieke gadgets en aanpasbare wapens voor elke speelstijl
 • Herspeelbare missies die op verschillende manieren voltooid kunnen worden, met speciale beloningen voor het behalen van alle doelstellingen
 • Slimmere vijanden met betere tactieken
 • Next-gen-features, waaronder kortere laadtijden en verbeterde beelden met 4k-resolutie.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 verschijnt op 4 juni 2021 voor PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One en pc.

Ajax-hooligan 'Polletje' doodgeschoten

Berucht Ajax-hooligan en crimineel Martin van de Pol, ook wel bekend als 'Polletje', is dood. Donderdag is hij rond 14.00 uur in de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost doodgeschoten. Van de Pol was extreem gewelddadig en werd in 2000 nog veroordeeld tot vijftien jaar voor de moord op vier man in een seksclub in Haarlem.

Het was Polletje die geblesseerde spelers van Ajax begeleidde als die zich onder de harde kern mengden bij wedstrijden. Het was Polletje die zijn ordedienst geld toestopte en het was Polletje die een sturende rol werd toegedicht bij rellen.

Van de Pol werd in 2014 landelijk bekend toen hij bij de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle te laat in het stadion zou aankomen. Hij gaf daarom opdracht om de wedstrijd te vertragen, waarna de harde kern van Ajax-supporters het veld massaal bestookten met vuurwerk en de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd.

Polletje was onbevreesd en deelde de lakens uit binnen het supportershome van de Amsterdamse voetbalclub. Hij werd het 'criminele brein' achter de harde kern van de hooligans genoemd en was verantwoordelijk voor het opzetten van een lucratieve drugshandel en veel agressie binnen de jonge supportersschare, de zogenaamde Vijfde Garde.

Het gedrag van Van de Pol werd een aantal sterke leden van de harde kern en oud-F-Siders uiteindelijk te gek en slechts één vuistslag van mede-hooligan 'Seal' bezegelde in 2016 het lot van Polletje. Aangezien niemand het voor Polletje opnam, was hij officieel als leider afgezet en zijn rol bij Ajax uitgespeeld. Een actie die een periode van relatieve rust rond de supporters inluidde.

COVID-19: 4161 nieuwe besmettingen en 33 doden, totaal 1.105.544 en 15.730

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4161 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.105.544 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 167 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1384 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 31 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 539 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 33 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.730 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Olifantenkalfje Rashmi doet eerste stapjes in het buitenverblijf van Dierenrijk

Hoe lief! Het Aziatische olifantje Rashmi, dat op 5 februari werd geboren, heeft voor het eerst zijn buitenverblijf in Dierenrijk mogen ontdekken. Het nieuwsgierige mannetje rende zonder enige aarzeling richting de voor hem grote vlakte van de Mierlose dierentuin. Zo meldt het ED.

De kleine Rashmi heeft de afgelopen weken kunnen wennen aan de andere olifanten in de groep terwijl hij in het binnenverblijf verbleef.

Rashmi zal de komende tijd vaker naar buiten mogen gaan. "We proberen iedere dag de deur eventjes te openen, maar kijken daarbij wel naar de weersomstandigheden. Het is belangrijk dat het niet te koud en te regenachtig is voor een olifantenkalfje. Verder moet de kleine man natuurlijk ook genoeg rusten, hij slaapt iedere dag wel een paar uur overdag”, volgens Stephan Rijnen (hoofd dierenverorging).

Het nutteloze feitje van de dag: Ajax in Rotterdam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is groot, maar wist je dat er één heikel punt in Rotterdam is voor de Feyenoordfans? Wist je dat er in Rotterdam wel een Ajaxstraat is maar in Amsterdam geen Feyenoordstraat? In 2013 is er wel een petitie ingediend om de Rotterdamse straatnaam te wijzigen maar de het verzoek is door straatnaamcommissie unaniem afgewezen. "Er zijn geen zwaarwegende redenen om de naam te veranderen. Het is namelijk niet zo dat alle bewoners en bedrijven tegen de Ajaxstraat zijn", aldus de voorzitter van de commissie.

De Ajaxstraat in Rotterdam (WikiCommons/Donald Trung Quoc Don)
De Ajaxstraat in Rotterdam (WikiCommons/Donald Trung Quoc Don)

Garagehouder mag niet-betalende klant laten gijzelen

Een garagehouder uit Enschede mag een man uit Hengelo drie maanden laten gijzelen om hem te dwingen de auto alsnog af te geven. Dat oordeelt de kortgedingrechter van de rechtbank Overijssel. De rechter is het met de garagehouder eens dat hij geen andere mogelijkheden meer heeft om de Lexus terug te krijgen. Ondertussen vallen de verkeersboetes wel bij de garagehouder op de mat.

Sinds de man de Lexus in goed vertrouwen meekreeg leek hij van de aardbodem verdwenen. Hij reageerde niet op het vonnis van de rechtbank in Zutphen, waarin hij werd veroordeeld om de auto in te leveren op straffe van een dwangsom. De man ging ook niet in op het aanbod van de garagehouder om de Lexus te ruilen voor een andere auto. Daarnaast liet de garagehouder een deurwaarder enkele dagen posten in de omgeving waar de man zou zijn, om zo de Lexus te traceren. Ook bij het kort geding in Almelo kwam de man niet opdagen.

De Jonge onderzoekt of één vaccinatie volstaat na doorgemaakte COVID-19 besmetting

Kan iemand die corona heeft gehad volstaan met één vaccinatie? Die vraag laat minister minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onderzoeken door de Gezondheidsraad.

Het kan als het mogelijk is een “enorme versnelling” aanbrengen in het vaccinatieprogramma, aldus de bewindsman. Als mensen maar een prik nodig hebben, kunnen andere mensen sneller worden ingeënt. Mensen die het coronavirus hebben gehad, bezitten al antistoffen. Er wordt nu onderzocht of zij met één prik voldoende beschermd zijn tegen het virus. Er wordt hier internationaal al meer onderzoek naar gedaan. Meer hierover op Skipr.

Mark Rutte trekt plan voor kerncentrale in Groningen weer in

Mark Rutte trekt zijn plan in om een kerncentrale in de provincie Groningen te bouwen, nu blijkt dat daar in de provincie geen draagvlak voor is. Meer hierover in DvhN.

Hij was donderdag nog geen minuut aan het woord in het lijsttrekkersinterview met voormalig Radio Noord presentator Jurgen van den Berg in het Radio 1 Journaal of hij kwam terug op zijn eerdere proefballon.

"Om te beginnen moet er draagvlak zijn voor een kerncentrale”, verklaarde hij. "Ik dacht dat die er wel zou zijn omdat Groningen de provincie van de energietransitie wil zijn. Maar dat blijkt dus anders te liggen. Groningen wil wel volop aan de slag met waterstof en vormen van schone energie.”

GroenLinks en Forum voor Democratie onder één dak?

Een opmerkelijk beeld achter het raam van een Nijmeegse woning maakt de tongen los op sociale media: een poster van GroenLinks hangt daar naast een exemplaar van Forum voor Democratie. ‘Wat is het verhaal achter deze foto?’, vragen mensen zich af. Zo meldt De Gelderlander.

GroenLinks en Forum voor Democratie gebroederlijk naast elkaar: in de politiek is het niet voor te stellen. ‘Zeer benieuwd naar de gesprekken hier aan de eettafel’ en ‘ik zou hier een realityserie van maken’, schrijft men op Twitter, waar de foto volop wordt gedeeld en besproken.


Ruinerwoldse vader is te ziek voor strafzaak en komt weer vrij

De vader die met zes van zijn kinderen jarenlang afgezonderd leefde op een boerderij in Ruinerwold, wordt definitief niet vervolgd. Volgens de rechtbank is hij te ziek om zijn strafproces te kunnen volgen. Meer hierover in de Stentor.

De vier oudste kinderen hebben twee weken geleden aan de rechters laten weten dat ze zich grote zorgen maken over hun jongste broer en vier zusjes. Volgens hen is vader Gerrit Jan voor hen nog steeds een gevaar en oefent hij - ondanks al zijn beperkingen - nog altijd macht op hen uit. De jongste kinderen hebben aangegeven bij hun vader verder te willen leven als hij weer vrij komt. "Het laatste wat wij willen is dat de jongste vijf wordt ontnomen om een individu te worden. Ze moeten de kans krijgen Gerrit Jan te zien met de ogen die wij nu hebben. Met de ogen die iedereen heeft. Doordat wij zo lang zijn geïndoctrineerd, kunnen ze geen nee zeggen tegen hun vader. Ze zien hem als de prime father" schreven ze in een gezamelijke verklaring aan de rechtbank.

De jongste vijf kinderen van Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. hebben donderdagochtend een verklaring naar buiten gebracht. Ze noemen het jaar na de inval in de boerderij in Ruinerwold traumatisch, niet hun leven ervoor. De kinderen zijn naar eigen zeggen zo’n 15 keer verhuisd. Zij staan nog steeds achter hun vader en gaan hem donderdagmiddag ophalen uit de gevangenis. Lees de hele verklaring hier bij Dagblad van het Noorden.

De afgelopen maanden concludeerden gedragswetenschappers dat Van D. na zijn hersenbloeding uit 2016 niet meer in staat is zijn eigen strafproces te volgen.

Het OM heeft het volgende verklaard in een Standpunt OM Ruinerwold:
De officieren van justitie in de zaak-Ruinerwold hebben de rechtbank Noord-Nederland gevraagd het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging van de 68-jarige verdachte die momenteel nog vast zit. Voortzetting van de vervolging zou een schending betekenen van artikel 6 EVRM, van het recht op een eerlijk proces.

Beroerte
De verdachte heeft in 2016 een beroerte gekregen, als gevolg waarvan hij halfzijdig verlamd is geraakt, zijn gezichtsvermogen is aangetast en hij nu lijdt aan globale afasie waarbij zowel het taalbegrip als de taalproductie erg slecht is, aldus deskundigen. Verdachte is niet in staat te spreken. Ook het begrip van zowel geschreven als gesproken taal blijkt ernstig verstoord. Verdachte kan enkele letters of woorden natypen, maar komt niet tot het zelf schrijven of typen van woorden.

Tijdens onderzoek zijn verschillende hulpmiddelen ingezet om tot een verbetering van communicatie te komen, zoals een spraakcomputer, verschillende apps voor afasiepatienten, pictogrammen, aanwijskaarten. Deze hulpmiddelen bleken weinig bruikbaar, andere middelen brachten verdachte in de war en afbeeldingen werden niet herkend. Uitzicht op herstel of verbetering van de cognitieve vermogens is er niet, aldus de rapporten die zijn uitgebracht door medisch deskundigen.

Fair trial
Op grond van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft iedere verdachte recht op een eerlijk proces; een fair trial. “Kijkend naar de conclusies van de deskundigen en de daarop ter zitting gegeven aanvullingen en kijkend naar hetgeen wij zelf tijdens de descente hebben waargenomen, is het uitgesloten dat verdachte het strafproces inhoudelijk zal kunnen volgen en daaraan zal kunnen deelnemen. Dit raakt de kern, de basis van een eerlijk proces; het recht om jezelf, al dan niet bijgestaan door een raadsman, tegen beschuldigingen te verdedigen. Dat is wat Van D. niet kan”, aldus de officieren.

Niet ontvankelijkheid
“En dat maakt dat wij als officieren van justitie, als vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de rechtbank niets anders kunnen vragen dan het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.” Daarmee is er volgens de officieren ook geen grond meer voor de voorlopige hechtenis.

Verantwoorde wijze
“Wij hebben zowel van uw rechtbank, als vanuit de verdediging van de medeverdachte, maar ook vanuit de pers meermalen de vraag gekregen of de verdachte al door de politie gehoord was. Steeds hebben wij aangegeven dat wij eerst meer inzicht in de medische toestand en de mogelijkheden en onmogelijkheden om met van D. te communiceren moesten hebben, voordat we konden beslissen of en op welke manier een verhoor op verantwoorde wijze plaats zou kunnen vinden. Zorgvuldigheid stond en staat voor ons voorop.”

“Dat inzicht hebben wij uiteindelijk gekregen uit het op 21 oktober 2020 door het Pieter Baan Centrum opgeleverde rapport, uit de descente die op 13 en 14 Januari 2021 heeft plaats gevonden en uit de zitting van vorige week waar de deskundigen zijn gehoord. En hieruit blijkt wel dat onze vraagtekens bij de mogelijkheden tot communicatie met van D., bij de mogelijkheden om met hem in verhoor te gaan, terecht zijn geweest.”

Kwetsbaarheid
De officieren begrijpen dat de conclusie voor met name de oudste vier kinderen – die zich hadden ontworsteld aan de leefgemeenschap – hard aankomt. “Daarvan zijn wij ons terdege bewust. Zij hebben in al hun kwetsbaarheid uitgebreid verklaard over vreselijke dingen die zij in hun jeugd en jongvolwassenheid hebben moeten doorstaan. Over de wijze waarop zij zijn opgegroeid, de vreselijke geheimen die zij met zich mee droegen en de gevolgen die dat tot op de dag van vandaag voor hun heeft.”

"Niets doen was geen optie"
Ondanks het verloop van de zaak, was ingrijpen door politie en Openbaar Ministerie noodzakelijk: “Op 14 oktober 2019 moesten we ingrijpen; er had zich een jongeman bij de politie gemeld die vertelde in slechte omstandigheden, tegen zijn wil in een boerderij te verblijven; hij wekte de indruk aan iets ergs ontsnapt te zijn. Ter plaatse blijkt hoe goed het gezin inderdaad verborgen is; aanvankelijk kan de politie hen niet eens vinden. Pas als de jongeman vertelt dat er een verborgen deur is, wordt het gezin aangetroffen.”

“We konden niet de deur achter ons dicht trekken, de kinderen aan hun lot overlaten en er maar het beste van hopen. Vanuit het oogpunt van waarheidsvinding moest er onderzoek gedaan worden naar de aangetroffen situatie. Maar ook vanuit de zorgen over het welzijn van het gezin, moest er gehandeld worden. En dat hebben we dus ook gedaan”, aldus de officieren.

Keuzevrijheid
“Door te handelen hebben we er voor gezorgd dat de oudste kinderen eindelijk konden en durfden te spreken over het bestaan van hun jongere broertjes en zusjes. Het geheim en de zorgen waarmee zij al die jaren rondgelopen hebben is doorbroken en zij hebben inmiddels weer regelmatig contact met de jongeren.
We hebben de jongere kinderen uit een op dat moment onveilige, bizarre situatie gehaald. En in de loop van het onderzoek hebben we ze iets gegeven wat ze voorheen niet hadden. Een daadwerkelijk bestaan in onze samenleving door hun inschrijving in het persoonsregister, maar veel belangrijker nog: keuzevrijheid.”

“In de afgelopen anderhalf jaar hebben de kinderen onze samenleving leren kennen, daaraan deel kunnen nemen en hebben ze geestelijke en medische verzorging gehad. Mochten zij, nu ze hebben kunnen proeven aan het alternatief, er toch voor kiezen om weer met vader in afzondering te willen leven, hun geloof uit te willen oefenen – dat is een recht dat zij als inmiddels meerderjarigen gewoon hebben. Dat is hun keuze.”

De rechtbank heeft hierop vandaag het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van de hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak:
In 2016 heeft verdachte een Cerebro Vasculair Accident (CVA) doorgemaakt. Als gevolg hiervan functioneren zijn hersenen niet meer goed, is hij halfzijdig verlamd en zijn gezichts- en spraakvermogen zijn aangetast. Bij verdachte is sprake van globale afasie. Het CVA heeft het taalbegrip en de taalproductie van verdachte aangetast. Hij is, afgezien van het maken van enkele klanken, niet in staat te spreken. Zijn begrip van zowel geschreven als gesproken taal is ernstig verstoord. Ook de mogelijkheid tot schrijven is door het CVA aangetast. Verdachte kan woorden niet zelf schrijven of typen.

Niet in staat zich te verweren tegen vervolging
Door de deskundigen is geconcludeerd dat niet valt te controleren wat verdachte precies begrijpt en of de antwoorden die hij geeft, betrekking hebben op de vragen die hem worden gesteld. Verdachte is mogelijk wel in staat te begrijpen dat hij wordt berecht, maar de complexiteit van begrip die nodig is om de rechtsgang procesmatig en inhoudelijk te doorzien, kan hij niet opbrengen. De deskundigen schatten in dat verdachte met name niet in staat zal zijn zich tegen de vervolging te verweren.

Ernstige belemmering
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat bij verdachte sprake is van zodanige fysieke en cognitieve beperkingen, dat hij niet in staat is om het strafproces te volgen dan wel in voldoende mate de eventuele gevolgen van dit proces te doorzien. Door zijn beperkingen is verdachte ook niet in staat de zaak met zijn raadsman te bespreken en de verdedigingsstrategie te bepalen. Bovendien kan hij tijdens de terechtzitting niet naar voren (laten) brengen wat zijn lezing van de feiten is en wat hij van belang acht voor zijn verdediging. Mede gelet op de aard, omvang en complexiteit van deze zaak, is dat een ernstige belemmering voor het voeren van de verdediging.

Schending van het recht op een eerlijk proces
Voortzetting van de vervolging onder deze omstandigheden zal blijkens de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een schending van het recht op een eerlijk proces in de zin van artikel 6 EVRM opleveren.

Alles afwegende is de rechtbank tot het oordeel gekomen dat de officier van justitie niet-ontvankelijk is in de vervolging van verdachte.

Nederlandse zorgmedewerkers dubben ook over AstraZeneca-vaccin

Zorgbonden krijgen veel vragen van medewerkers over de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca. In Duitsland en Frankrijk weigeren sommige mensen het vaccin, omdat ze bang zijn dat het minder effectief is dan andere vaccins, of meer bijwerkingen veroorzaakt.

“Wij hebben geen meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin weigeren”, zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie NU’91. “Maar er zijn wel veel vragen over de effectiviteit van het middel”. Ongeveer 10 procent van de vragen die NU’91 momenteel binnenkrijgt, gaat over het AstraZeneca-vaccin: medewerkers zijn bang dat het niet voldoende beschermt tegen Covid-19 en mutaties van het virus.

Scepsis
Het Duitse Ministerie van Volksgezondheid maakte eerder deze week bekend dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca gebruikt zijn. Scepsis is een van de redenen. In Frankrijk is 16 procent van de levering gebruikt. Klinische onderzoeken duiden erop dat de werkzaamheid, die tussen de 60 en 90 procent ligt, lager is dan die van het Pfizer-vaccin (95 procent). De Europese toezichthouder EMA zegt dat het middel veilig is.

Nog geen weigeraars in Nederland
Ook verpleegkundige beroepsvereniging V&VN merkt dat er twijfels bestaan over de werking van het Brits-Zweedse vaccin. Maar, zegt een woordvoerder, tot nu toe is er naar haar weten niemand die het vaccin weigerde. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en CNV Zorg & Welzijn zeggen dat ze niet bekend zijn met weigeraars van het AztraZeneca-vaccin. Meer hierover in Skipr.

Zie ook: Honderdduizenden AstraZeneca-vaccins blijven liggen in Duitse koelkasten

Versnelde beoordeling Sputnik V is gestart door het Europees Medicijnagentschap

Het Geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het Europees Medicijnagentschap EMA is gestart met de versnelde beoordelingsprocedure (‘rolling review’) van het coronavaccin Sputnik V.

Een zogeheten ‘rolling review’ is de laatste stap voordat de Sputnik V-ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen. Momenteel is het Russische COVID-19 vaccin geen onderdeel van de vaccinatiecampagne van de Europese Unie. Dat kan veranderen als de EMA besluit tot toelating van het vaccin.

Bij een rolling review kijkt de toezichthouder alvast mee met de proeven die worden gedaan met het vaccin. De beoordelaars van de EMA kunnen dan rechtstreeks ziet wat het Sputnik V-vaccin doet bij proefpersonen en hebben dan alle gegevens al beschikbaar en bekeken als de ontwikkelaar besluit om een aanvraag in te dienen. Het EMA is dan in staat om sneller een oordeel geven.

Het CHMP heeft besloten om met de versnelde procedure te starten op basis van de voorgelegde resultaten uit het ontwikkelingsprogramma van Sputnik V. Hieruit komt naar voren dat het vaccin de productie van antilichamen en T-cellen (van het immuunsysteem) stimuleert tegen het virus.

Tijdens de beoordelingsprocedure bekijkt het comité of het vaccin voldoet aan de gebruikelijke Europese standaarden voor kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Als deze rolling review is afgerond, kan dat de basis zijn voor een versnelde procedure voor (voorwaardelijke) markttoelating van Sputnik V voor de hele Europese Unie. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG neemt namens Nederland deel aan het geneesmiddelenbeoordelingscomité.

Uiteindelijk beslist de Europese Commissie of Sputnik op de Europese markt mag komen. Bij een toestemming kan het COVID-19 vaccin worden geleverd aan alle lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland.

Hongarije en Slowakije hebben al buiten de Europese Unie om, al doses van Sputnik V vaccin besteld. Ook Kroatië heeft aangegeven dit te willen willen doen.

Sputnik V (Gam-COVID-Vac) is ontwikkeld door Gamaleya Nationaal Centrum voor Epidemiologie en Microbiologie in Moskou. Het centrum heeft eerder al wetenschappelijk advies van het EMA ontvangen over de recente regelgeving voor een vergunningsaanvraag van hun vaccin. Formeel is de Duitse vestiging van de Russische firma R-Pharm de aanvrager van de procedure.

Over dit vaccin
Sputnik V is een zogenoemd vectorvaccin. Het bevat een onschadelijk gemaakt adenovirus dat de genetische code van een stuk van het coronavirus bevat, waarmee in het lichaam de spike-eiwitten van het coronavirus gemaakt worden.

Sputnik V bestaat uit twee prikken, die elk een ander adenovirus met die genetische code bevatten. De tweede prik is bedoeld om de afweerreactie tegen het spike-eiwit verder te versterken. De adenovirussen kunnen zich niet vermenigvuldigen in het lichaam en veroorzaken zelf ook geen ziekte.

Het spike-eiwit stimuleert het afweersysteem. Daardoor wordt bij een toekomstige besmetting het coronavirus herkend en opgeruimd. Het vectorvaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. 

'Nintendo kondigt dit jaar nieuw Switch-model met 7" OLED-scherm aan'

Nintendo zal later in 2021 een nieuw Switch-model onthullen met een groter Samsung OLED-scherm, volgens een Bloomberg-artikel waarin mensen worden gequote die bekend zijn met het plan. Het is nog steeds een gerucht: Nintendo en Samsung houden de kaken stijf op elkaar bij navraag door Bloomberg.

Het Samsung-scherm zou een 7-inch, 720p OLED-paneel zijn. "Het OLED-paneel verbruikt minder batterij, biedt een hoger contrast en mogelijk een snellere responstijd in vergelijking met het huidige liquid-crystal display van de Switch", zegt Yoshio Tamura, medeoprichter van DSCC, aan Bloomberg. Het rapport zei ook dat het model 4K-resolutie ondersteunt in combinatie met een tv. Of dat dan alleen voor streamingdiensten is of ook daadwerkelijk games die 4K output gaan leveren is onbekend.

Eerder zei Shuntaro Furukawa, CEO van Nintendo, dat het bedrijf geen plannen had om een compleet nieuw model aan te kondigen, daarbij verwijzend naar de release van de Nintendo Switch - Mario Red & Blue Edition en de nog nu uit te komen Nintendo Switch Monster Hunter Rise Edition. Deze zijn alleen in uiterlijk aangepast.

Switch: Mario Red & Blue Edition
Switch: Mario Red & Blue Edition

Guilty Gear Strive uitgesteld tot juni

Arc System Works laat via een tweet weten dat Guilty Gear Strive uitgesteld wordt. De fighting-game zou eerst 9 april uitkomen, maar nu is dat verschoven naar 11 juni.

Na de open bèta test is er genoeg feedback verzameld om toch wat meer tijd in de ontwikkeling van Guilty Gear Strive te steken. Zo zullen online lobbies en de stabiliteit van de server onder handen worden genomen. Het is eens wat anders dan Covid de schuld te geven, ze willen de game daadwerkelijk verbeteren voordat het uitkomt.

Guilty Gear Strive komt nu dus 11 juni uit op PlayStation 4, PlayStation 5 en pc.

Zelfdoding Zuid-Koreaanse transgender na ontslag uit leger

Een Zuid-Koreaanse transgender die door haar geslachtsverandering uit het leger is ontslagen, heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Byun Hee-soo werd gisteren in haar woning gevonden, nadat haar smeekbedes om weer in dienst te mogen, werden genegeerd. Haar dood zorgt voor woede. ‘Wie haar bespotte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’  Meer hierover in De Stentor.

De 23-jarige Byun Hee-soo droomde als kind al om in het leger te mogen dienen. In Zuid-Korea, dat formeel nog steeds in oorlog is met het buurland Noord-Korea, geldt voor alle jonge mannen een militaire dienstplicht van twee jaar.

In 2017 besloot Byun zich vrijwillig aan te melden voor de militaire dienst. Ze worstelde al lange tijd met haar seksuele identiteit waardoor ze depressief was. In november 2019 besloot de voormalige sergeant en tankchauffeur een geslachtsverandering in Thailand te ondergaan. "Het was een buitengewoon moeilijke beslissing om het mijn basis te vertellen, maar toen ik dat eenmaal deed, voelde ik me veel beter’’, vertelde ze vorig jaar.

Door het leger werd het verlies van haar mannelijke geslachtsorganen echter beschouwd als een ‘handicap’, waarop vorig jaar januari haar ontslag volgde.

Byun besloot om publiekelijk te vragen om weer terug te mogen keren in het leger. Tijdens een persmoment droeg ze haar uniform, salueerde naar de journalisten en zei met snikkende stem: "Ik ben een soldaat van de Republiek Korea. Los van mijn seksuele identiteit wil ik iedereen laten zien dat ik een van de geweldige soldaten kan zijn die dit land verdedigen. Geef me alsjeblieft de kans.’’

Het leger is niet op haar smeekbede ingegaan, volgens de Zuid-Koreaanse wet mogen transgenders niet het leger in.

Als Byun gewoon haar militaire dienst had mogen afmaken, zou ze vorige week haar laatste dag hebben gehad, zegt de bevriende militair Kim. "Ze was voorbestemd om soldaat te worden. Ze was een militaire nerd, zo goed geïnformeerd over alles wat met legers te maken heeft. Niet alleen over Koreaanse troepen maar ook die in andere landen. Ze heeft ook zo hard gewerkt om haar dienst weer te kunnen oppakken.’’

Na het openlijke protest tegen haar ontslag bij het leger, bleef Byun werkloos. Al haar sollicitaties werden afgewezen. Byun klaagde hierop het leger aan, ze hoopte nog steeds terug te mogen keren in het leger. "Ik dacht dat ik mijn dienst in het leger zou afmaken, en na de weer het leger zou ingaan als vrouwelijke soldaat’’, zei Byun. "Maar mijn depressie werd te ernstig.’’

Vorige maand zei haar advocaat Kim Borami in de media dat ze de rechtbank meermaals keren heeft gevraagd om een datum voor de rechtszaak. Maar de datum voor een rechtzszaak bleef uit. De advocaat verklaarde; "Ik weet echt niet waarom het zo lang duurt. Het is een pijnlijke periode voor Byun en voor mij.’’

Nadat al dagenlang niets van Byun was gehoord, sloeg een hulpverlener alarm. Brandweermannen vonden haar dode lichaam in haar huis in de stad Cheongju. Er is nog geen afscheidsbrief gevonden en er wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat ze zelfmoord heeft gepleegd omdat ze hier enkele maanden geleden ook al een poging tot zelfdoding had gedaan.

Byuns haar overlijden leidde tot veel woede onder Zuid-Koreanen. De nationale mensenrechtencommissie roemt haar strijd tegen ‘diepgewortelde discriminatie en haat’. In vergelijking met andere Aziatische landen is Zuid-Korea zeer conservatief en intolerant als het gaat om gender en seksuele voorkeur en -identiteit. Veel lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele (lhbt) Koreanen durven daarom ook niet voor hun geaardheid uit te komen.

Belangenorganisaties en activisten roepen om een anti-discriminatiewetgeving. "De gehele Koreaanse maatschappij draagt verantwoordelijkheid voor haar dood”, is een van de reacties op het internet. "Wie haar bespotte en online kwaadaardige opmerkingen maakte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’’

Het ministerie van Defensie noemt in een eerste reactie dat de dood van Byun ‘ongelukkig’ is. Maar geeft erbij aan dat dit niet zal leiden tot een heroverweging van het beleid ten aanzien van transgenders in het Zuid-Koreaanse leger.

In navolging van testevenementen pleit VVD voor 'testterrassen'

De Amsterdamse fractie van de VVD wil dat er zo snel mogelijk een plan wordt gemaakt om de horeca veilig te heropenen. Geopperd wordt om te experimenteren met 'testterrassen'. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van raadsleden Marianne Poot en Claire Martens. Zij willen van het Amsterdamse stadsbestuur weten of de experimenten die momenteel worden gehouden met theater- en muziekevenementen zich ook zouden lenen voor terrassen. Bijvoorbeeld met een groot opgezet 'testterras', waarbij verschillende ondernemers kunnen worden betrokken.

Perspectief
De partij diende vorige maand een plan in voor grotere terrassen, ruimere openingstijden voor dagzaken, ontheffingen voor 24-uursopenstellingen en het toestaan van meer evenementen. De partij wil van het stadsbestuur weten welke aanvullende maatregelen extra perspectief geven op een veilige heropening van de horeca. Volgens de partij spreekt burgemeester Halsema deze week met de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland over hoe de heropening van de horeca in goede banen kan worden geleid.

Café Del Mondo gooide dinsdagochtend uit protest kortstondig zijn terras op de Nieuwmarkt open, omdat het genoeg heeft van de beperkende coronamaatregelen. De uitbater kwam er zonder boete van af, omdat hij na een waarschuwing zijn terras weer sloot. De VVD'ers schrijven dat zij begrip hebben voor de wanhopige situatie waarin vele horecaondernemers zitten, maar dat zij het overtreden van de coronaregels afkeuren.

Halsema
Burgemeester Femke Halsema zei vorige week, voordat er een groot feest ontstond in het Vondelpark, dat zij het kabinet wil vragen sneller te kijken of de terrassen open kunnen. D66 liet toen weten die oproep te steunen.

Bethesda kondigt Doom 3 VR aan

Bethesda heeft DOOM 3: VR Edition aangekondigd. De game komt op 29 maart naar PlayStation VR.

Zowel DOOM 3 als de uitbreidingen Resurrection of Evil en The Lost Mission, zijn herwerkt voor de PSVR-technologie. Onthul de waarheid achter de duistere experimenten van de UAC, vecht tegen demonische wezens in angstaanjagende omgevingen en hanteer een arsenaal aan wapens met nieuwe textures, shaders en geluidseffecten terwijl je probeert te overleven tegen de krachten uit de hel. Je bent zo'n 15 uur in VR bezig om de game uit te spelen.

Doom 3 VR ondersteunt head-tracking om zo om hoeken te kijken. Andere wijzigingen zijn bijvoorbeeld de laserlights die op wapens gemonteerd zijn om beter te mikken, 180-graden quick-turn-functionaliteit om sluipende demonen te snel af te zijn en je ziet je status in beeld op een virtuele pols om je gezondheid, bepantsering en munitie bij te houden.

Co-op VR-game After the Fall komt naar PSVR en pc

Vertigo Games maakt bekend dat hun volgende VR-titel After the Fall in de zomer van 2021 zal verschijnen voor PlayStation VR, PC VR en, best interessant om te lezen: "nog niet aangekondigde VR-platformen".

After the Fall is een coöp-actie voor 4 spelers in VR. In de game moeten spelers samen proberen te overleven in een vijandig en evoluerend, post-apocalyptisch Los Angeles. De game is opgebouwd voor een gelijktijdige release op verschillende VR-platformen, met volledige cross-platform-ondersteuning van de co-op multiplayer voor 4 spelers, en ondersteuning van een breed scala aan VR-speelstijlen, zodat zowel ervaren VR-gamers als VR-nieuwkomers kunnen spelen in het geïnfecteerde Los Angeles van de jaren 80, samen met vrienden of solo.

"Sinds de eerste conceptfases draaide After the Fall al om de samenwerking tussen VR-gamers – ongeacht het systeem waarop ze spelen – door volledige cross-platform multiplayer-functionaliteit. In een tijd van wijdverbreid sociaal isolement voelt dat doel relevanter dan ooit", aldus Richard Stitselaar, Studio Director bij Vertigo Games. "We zetten nu met veel plezier de volgende stap in onze campagne, waarbij we meer spelers uitnodigen in de game. In de aanloop naar de lancering zullen we nog meer details over de game onthullen."

After the Fall maakt volledig gebruik van VR-motion-controls om je het gevoel te geven dat je een tamelijk overpowerde actieheld uit de jaren 80 bent, die zich staande moet houden tijdens de hectische gevechten die je met echte bewegingen bestuurt. Spelers kunnen zich op vijandelijk terrein begeven met teams van 4 spelers, of vergezeld door computergestuurde teamgenoten, om tegen de hordes van 'snowbreed', bloeddorstige ondode wezens die de mensheid onder de grond hebben gedreven, te vechten.

Veel sport op komst bij Xbox Game Pass

Microsoft heeft enkele games aangekondigd die binnenkort bij Xbox Game Pass beschikbaar zijn. Sportgamesfanaten hebben genoeg te spelen: NBA 2K21, Football Manager 2021 voor pc en Xbox Edition, NHL 21 en Madden NFL 21 zijn bekendgemaakt. Heb je weinig met sport dan is er Star Wars: Squadrons.

Binnenkort beschikbaar:

 • Madden NFL 21 (Console) EA Play – nu beschikbaar
 • Football Manager 2021 (pc) – 4 maart
 • Football Manager 2021 Xbox Edition (console en pc) – 4 maart
 • NBA 2K21 (cloud en console) – 4 maart
 • Star Wars: Squadrons (console) EA Play – komt in maart
 • NHL 21 (console) EA Play – komt in april

DLC / Game Updates

 • Control DLC Sale – beschikbaar vanaf 8 maart
 • Gears 5: Operations 6 DLC Bundle – nu beschikbaar
 • Minecraft: The Mountain – nu beschikbaar

Game Pass - Coming soon maart 2021

UFC: Alistair Overeem op straat gezet

De Nederlandse MMA-veteraan Alistair Overeem is van de ranglijst van de UFC gehaald. Waarschijnlijk betekent dat dat deze MMA-legende, die al jaren in de top tien van 's werelds grootste MMA-organisatie vecht, ontslagen is.


Alistair Overeem's UFC-carrière (Bron: YouTube)

Overeem (47-19 MMA, 13-8 UFC) was een dure klant voor de UFC. Bij zijn debuut voor de organisatie in 2011 was de toenmalige Strikeforce-kampioen al een legendarische kooivechter na indrukwekkende jaren bij grote organisaties als Pride, Strikeforce en Dream. Overeem won in 2010 ook nog eens het zwaargewichttoernooi K-1.

Tijdens zijn UFC-debuut versloeg hij op grote wijze de publiekslieveling Brock Lesnar. Na die partij kreeg Overeem het lid op zijn neus na een positieve dopingtest. In de daaropvolgende gevechten liep het vaak niet goed af met 'ex-Übereem' en drie van zijn vier gevechten verloor hij.

Maar de reden dat Overeem een MMA-legende is is dat hij altijd zichzelf kan verbeteren en misschien ook wel verrassen. Na een totale reorganisatie in zijn trainingkamp versloeg The Reem achtereenvolgens Stefan Struve, Roy Nelson, Junior Dos Santos en Andrei Arlovski.

Dat bracht hem in 2016 een kampioenswedstrijd tegen zwaargewichtkampioen Stipe Miocic, een gevecht dat helaas in de eerste ronde teleurstellend eindigde in een KO-verlies.

Niettemin wist de Nederlander zich weer te motiveren voor een laatste gooi naar het UFC-goud, maar tien gevechten later (6-4) is de 40-jarige Overeem dan toch bruut via de achterdeur op straat gezet door de grote bazen. Zijn laatste gevecht werd in februari verloren van de Rus Alexander Volkov.

FOK! Wat een weer: kouder met neerslag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is bewolkt en in het zuiden eerst nog mistig. Vooral in het zuiden valt af en toe regen. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog. In de avond klaart het van het noorden uit op. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C en er staat een overwegend matige wind uit noordelijke richtingen.

In de nacht naar vrijdag is het in het zuiden bewolkt en daar kan nog wat regen vallen, elders is het helder en droog. Tegen het eind van de nacht is het vrijwel overal opgeklaard. In het noorden wordt het -3°C, onder bewolking blijft het aanvankelijk boven het vriespunt. De meest noordelijke wind is zwak, langs de kust en boven het IJsselmeer matig.

Vrijdag overdag is het eerst zonnig maar in de loop van de ochtend drijven er in het noorden en midden enkele wolkenvelden vanaf zee het land binnen. Het blijft wel droog. De noordelijke wind wordt zwak tot matig, aan zee matig en de middagtemperatuur blijft rond 6°C steken. (Bron: KNMI)

  

De watertoren van Kwadijk toornt zich boven de mist uit (Foto: Pukeko)
De watertoren van Kwadijk toornt zich boven de mist uit (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #283
special
Random Pics van de Dag #282
review
Outriders
special
Random Pics van de Dag #281
special
Weekend gifdump #11
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #48
©FOK.nl e.a.