Franse ex-president Sarkozy een jaar de cel in wegens corruptie

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan corruptie. Hij is veroordeeld tot een jaar cel. Zo meldt het AD.

De 65-jarige politicus stond in een reeks rechtszaken terecht voor onder meer corruptie. Justitie eiste vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Sarkozy zou samen met zijn advocaat Thierry Herzog volgens de Franse aanklagers de rechter Gilbert Azibert hebben omgekocht door hem een baan in Monaco te beloven, in ruil voor informatie over een onderzoek naar de financiering van zijn presidentiële campagne van 2007.

Dat geld zou betaald zijn door de overleden erfgename Liliane Bettencourt van het bekende L’Oréal-imperium. Voor deze beschuldiging is Sarkozy vrijgesproken, maar er lopen nog meer zaken tegen hem.

Eerder heeft Sarkozy in de rechtbank verklaard zich 'nooit aan de minste vorm van corruptie' schuldig te hebben gemaakt. Hij is van plan ‘tot het uiterste’ te gaan om zijn naam te zuiveren. Hij was de president van Frankrijk vanaf 2007 tot 2012. Het is voor het eerst dat een Frans staatshoofd wegens corruptie is veroordeeld.