Bekende bakkerij verandert 'Jodenkoek' in 'Odekoek'

Bakkerij Davelaar uit Alkmaar verkoopt jodenkoeken voortaan onder de naam odekoeken. Het bedrijf vindt de oude naam niet meer passen bij de tijdsgeest. Het is niet bekend of andere bakkers de naamswijziging overnemen.

Van Davelaar geeft op hun website de volgende verklaring:

'De geschiedenis van de Jodenkoeken van Davelaar begint in 1883 in een kleine bakkerij in Alkmaar. De koeken in blik groeiden uit tot een begrip in Nederland. In 2021 snoepten we twee letters van de koek af. Van Jodenkoek naar Odekoek. Net anders, ouderwets lekker! 

Als eerste verkrijgbaar bij Deen: de lekkere en knapperige koeken van Davelaar in herbruikbaar blik. We bakken de koeken weer ouderwets lekker. Dit is een aantal jaren anders geweest en daarom willen we graag benadrukken dat ze nu weer ouderwets lekker gebakken worden! Dat proef je. Je vindt ons in het broodschap.

De naam Odekoeken
We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn. Dit begrip, inclusiviteit, benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren.

Sociaal en duurzaam ondernemen zit in onze genen. Het was voor ons daarom niet meer dan logisch dat we de naam van de koek in lijn van deze waarden -en die van een toekomstbestendige wereld- zouden aanpassen. Zo hopen wij ons steentje bij te kunnen dragen aan een meer inclusieve maatschappij, terwijl we de lekkerste koeken van Nederland bakken.’

Het Centraal Joods Overleg in Amsterdam heeft nooit aanstoot genomen aan de naam Jodenkoeken maar kan de naamsverandering naar Odekoeken wel waarderen.