Levende zeepaardjes gevonden op stranden van Ameland en Vlieland

Bij paal 18 op het strand van Ameland is zondag een levend zeepaardje gevonden. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, werd even later nog een zeepaardje aangetroffen, maar dan op het strand van Vlieland. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Terugzetten van het zeepaardje op Ameland was geen optie, dit bleek na het een paar keer te hebben geprobeerd. In een zakje met zeewater is het zeepaardje overgebracht naar het Natuurcentrum Ameland in Nes waar het mooie beestje bij de andere zeepaardjes mag verblijven. Het natuurcentrum hoopt dat het kleine 'zeedraakje' zijn avontuur gaat overleven. 

Ook het zeepaardje op Vlieland kon niet worden teruggezet in zee, deze leek op het oog ook verzwakt en is daarom naar waddencentrum de Noordwester op het eiland gebracht waar het nu een eigen aquarium heeft.

Zeepaardjes zijn verwant aan de zeenaalden. Deze eigenaardige, maximaal 15 centimeter lange vissen leven tussen zeegrassen en wieren, waar zij zich met hun staart aan vastgrijpen. Ze leven voornamelijk van kleine kreeftachtigen en vislarven. De eieren van zeepaardjes worden door het mannetje in een buidel meegesleept. Zeepaardjes leven vooral in de Middellandse Zee, maar worden de laatste jaren vaker gezien in de Waddenzee. Tot tien jaar geleden waren kortsnuitzeepaardjes erg zeldzaam in de Waddenzee en werden ze zeker niet ieder jaar gevonden.