Stookadvies: laat dit weekend de houtkachel uit

Dit weekend is het volgens de verwachting van Weeronline niet verstandig om de houtkachel aan te steken. Het vrij koude weer nodigt er toe uit, maar door gebrek aan wind en een matige luchtkwaliteit is het niet verstandig. De houtrook blijft in deze situatie hangen in woonwijken en kan vooral bij mensen met longklachten overlast veroorzaken. Houtrook is overigens ongezond voor iedereen.

Vanochtend regent het verspreid over het land nog en is de luchtkwaliteit regionaal nog goed. Geleidelijk wordt het droog vanuit het noorden. Als laatste gebeurt dit in het zuiden. Doordat er slechts een zwakke noordwestenwind staat, neemt de hoeveelheid vervuiling in de lucht toe en wordt de luchtkwaliteit op steeds meer plaatsen matig. Door houtrook kan de situatie in woonwijken onvoldoende worden. Daarom geldt het stookadvies om geen houtvuur aan te steken ook vandaag al.

Mistig en windstil weer zijn teken voor ongunstig stookweer
Dit weekend wordt de wind nog zwakker en is het in veel regio’s zelfs bijna windstil. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit verder verslechtert. De luchtkwaliteit kan in woonwijken en langs wegen op grote schaal onvoldoende tot slecht worden. Neerslag wordt niet verwacht, dus een reiniging van de lucht zit er niet in. Wel is de lucht vochtig en kan gemakkelijk mist ontstaan.

“Wanneer je mist ziet weet je eigenlijk al direct dat het niet verstandig is om de openhaard aan te steken. De houtrook zal net zo gemakkelijk als de mist blijven hangen.”, aldus Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline.

Het inademen van houtrook is voor niemand gezond en kan ongemerkt schade aanrichten aan longen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Vooral mensen met chronische longproblemen kunnen zodra ze de vieze lucht inademen direct klachten ondervinden.

Wanneer is het wel gunstig stookweer?
Zondagavond zal het weer een beetje beginnen te waaien, maar nog niet hard genoeg om schonere lucht aan te voeren. Pas in de loop van maandag steekt een stevige zuidwester op en wordt schone zeelucht aangevoerd. De luchtkwaliteit zal dan verbeteren, waardoor het maandagavond minder erg is als houtrook in de lucht terecht komt. Nog belangrijker is dat de lucht door de stevige wind beter gemengd wordt en rookpluimen opstijgen naar boven. De kans dat houtrook dan nog klachten veroorzaakt is beduidend kleiner.

Het lijkt vervolgens een paar dagen op rij harder te blijven waaien, waarna het later in de week opnieuw rustiger wordt.