MBCF B.V. betaalt 175.000 euro voor verweten valsheid in geschrift

Het organisatie- en adviesbureau MBCF B.V. heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie in de vorm van een boete van 175.000 euro geaccepteerd. Het OM verwijt het adviesbureau valsheid in geschrift. Een adviseur van MBCF, zal een werkstraf van 97 uur verrichten en een boete betalen van 17.500 euro voor het leiding geven aan de door het OM verweten valsheid in geschrift.

MBCF en de adviseur hebben de valsheid in geschrift volgens het OM gepleegd toen zij actief waren in hun rol als Corporate Finance adviseur. Zij adviseerden bij een deel van de financiering van een nieuwe centrale. Het speelde in de periode van 2008 tot en met 2010.
De door het OM verweten strafbare feiten

Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat MBCF en de adviseur adviseerden bij de verstrekking van een financiering door de netbeheerder voor de bouw van de nieuwe centrale. MBCF en de adviseur hebben volgens het OM onvolledig geïnformeerd bij de verstrekking van leningen. Het ging om een lening van in totaal 4.500.000 euro.

Volgens het OM hebben MBCF en de adviseur in 2010 een brief opgesteld waarin wordt omschreven waarom extra financiering noodzakelijk is en waar deze extra financiering aan zal worden besteed. Volgens het OM hebben MBCF en de adviseur valsheid in geschrift gepleegd door in die brief niet duidelijk genoeg te vermelden dat een substantieel deel van de lening – namelijk 1.500.000 euro – bestemd was om een uitbetaling aan (vennootschappen van) bestuurders van Rendo mogelijk te maken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de brief volgens het OM was geantedateerd.

MBCF en de adviseur wisten volgens het OM ten tijde van het opstellen van deze brief dat twee bestuursleden van Rendo een persoonlijk belang hadden in de centrale in Steenwijk en dat de lening deels aangewend zou worden ter betaling aan (vennootschappen van) deze bestuurders van Rendo. Volgens het OM hadden zij dit privébelang moeten melden. Dat vindt het OM ernstig.
Passende afdoening

De transacties houden in dat de adviseur een werkstraf uitvoert van 97 uur. Aanvullend betaalt hij een geldboete van EUR 17.500. MBCF betaalt een geldboete van EUR 175.000. Bij de beoordeling van deze afdoening heeft het OM mee laten wegen dat Rendo, MBCF en de adviseur tot een buitengerechtelijke afwikkeling zijn gekomen van de schade die Rendo heeft geleden. Er is geen wederrechtelijk verkregen voordeel aan de zijde van MBCF en de adviseur vastgesteld, anders dan het “normale” honorarium dat voor hun diensten in rekening is gebracht en MBCF en de adviseur hebben buiten het hierboven genoemde honorarium zelf geen voordeel gehad aan de verweten fraude.

Het OM ziet de transacties als een afdoening die recht doet aan de ernst van de feiten. Daarbij heeft het OM meegewogen dat MBCF verschillende maatregelen heeft getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zo heeft MBCF zich onder vrijwillig toezicht laten plaatsen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), zijn de interne afspraken op het gebied van cliëntacceptatie verder aangescherpt en worden de werknemers van MBCF beter getraind op het gebied van “compliance”. Gedurende het onderzoek is de adviseur geschorst. Ook wordt deze casus in alle openheid gedeeld binnen MBCF opdat alle medewerkers de lessen uit deze zaak kunnen leren.