Actievoerders Extinction Rebellion opgepakt in Den Haag en Breda

De politie heeft zaterdag meerdere actievoerders van Extinction Rebellion (XR) aangehouden in Den Haag en in Breda. In Den Haag gaat het om circa twaalf tot veertien actievoerders, in Breda om twee, melden de betreffende politiekorpsen. De betogingen waren onderdeel van een mondiale actie op de vijfde verjaardag van het Klimaatakkoord van Parijs.  Meer hierover in de Stentor.

In Breda arresteerde de politie twee personen omdat zij zich niet hielden aan de hen opgelegde richtlijnen uit de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Door de gemeente was er vergunning afgegeven om deze demonstratie op het Chasséveld in Breda te houden. Toen de demonstrerende klimaatactivisten elders een kruispunt blokkeerden, moest de politie kort ingrijpen. Daarbij werden de twee personen aangehouden. Vervolgens liet de groep zich naar de het Chasséveld begeleiden waar de demonstatie verder rustig verliep.

In Den Haag vond de demonstratie plaats langs de zijkant van het gebouw waar zowel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevestigd zijn. De actievoerders hadden met krijtspray op de ramen gespoten, die samen met opgehangen banners een grafiek van de temperatuurstijging op de aarde afbeeldt. De banners zijn opgehangen door vier actievoerders die op het dak waren geklommen.

Ook werden er pamfletten uitgedeeld waarop hun drie voornaamste punten staan voor de overheid: 1) wees eerlijk over de klimaatcrisis 2) Doe wat nodig is om uitstoot tegen te gaan en 3) laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie. De actievoerders wilden tot twee uur blijven zitten en gaven aan daarna alles op te ruimen en te vertrekken. De politie wilde niet onderhandelen en vorderde rond één uur dat zij vertrokken.

Omdat de actievoerders hieraan geen gevolg gaven, werden zij aangehouden. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer zijn even later leden van het arrestatieteam het dak op gegaan om de overige vier actievoerders aan te houden. Zij gingen allen zonder verzet te plegen mee. Meer beelden hiervan bij Regio15.