Defensie vervangt 1.295 boogtenten

Een groot deel van de circa 2.250 boogtenten van Defensie wordt vervangen. Deze zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft de Kamer vandaag op de hoogte gebracht van het voornemen.

De bedoeling is 1.295 tenten, inclusief verwarmers, binnen 2 tot 3 jaar te vervangen. Het gaat om de exemplaren die onder meer worden gebruikt voor commandovoering, legering of dienst doen als eetzaal of werkplek. Met de nieuwe tenten zijn de militairen beter inzetbaar.

De huidige tenten dateren uit de jaren 70 en bieden geen optimale bescherming meer voor personeel. Dat komt ook doordat de bijbehorende kachels hun operationele en technische levensduur hebben bereikt. Daarnaast zijn de tenten zwaar om op te zetten en niet flexibel in te zetten.

Van de huidige exemplaren zijn er ongeveer 1.000 nog wel bruikbaar voor opslag en bijvoorbeeld als ondersteuning tijdens evenementen. Voor deze tenten zijn vorig jaar nieuwe zeilen aangeschaft. Ze zijn gisteren nog opgezet bij de voedselbank in Amersfoort. Wachtende klanten hebben daardoor onderdak tijdens slecht weer.

Duurzaam en energiezuinig
Bij de aanschaf van de nieuwe tenten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. De nieuwe verwarmers moeten energiezuinig zijn. Ook is er behoefte aan klimaatbeheersingssystemen die voor verkoeling zorgen. Ook deze moeten een duurzaam karakter hebben. De bedoeling is dat er een pool van 60 systemen komt.

Het materiaal dient in het kader van interoperabiliteit te voldoen aan de geldende NAVO-standaarden. De tenten moeten bovendien koppelbaar zijn met tenten die worden aangeschaft voor inzet in missiegebieden.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) wordt belast met het project, dat tussen de € 25 miljoen en 100 miljoen kost.

Archieffoto uit 2017: Defensie zet boogtenten in bij onder meer steunverlening, zoals hier op Sint-Maarten na de passage van orkaan Irma.
Archieffoto uit 2017: Defensie zet boogtenten in bij onder meer steunverlening, zoals hier op Sint-Maarten na de passage van orkaan Irma.