FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 november 2020

Van Gerwen en Noppert maken geen fout tegen Brazilië op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Danny Noppert hebben de eerste ronde van de World Cup of Darts eenvoudig overleefd. De als derde geplaatste Nederlanders versloegen Brazilië met speels gemak: 5-1.

Diogo Portela en Bruno Rangel verschenen namens Brazilië aan de oche en werden in de openingsleg meteen gebroken. Van Gerwen was de laatste maanden zoekende naar zijn vorm, maar in Salzburg leek hij die weer gevonden te hebben. Scorend had Mighty Mike zijn zaakjes aardig op orde en op de dubbels was het Noppert die toesloeg. Noppert was namelijk degene die de eerste twee legs uitgooide.

De Brazilianen moesten genoegen nemen met één leg. Van Gerwen gooide knap 134 uit met twee keer dubbel twintig voor 3-1, die later voor de Vlijmenaar werd uitgebreid naar 4-1 en via Noppert stond uiteindelijk de 5-1 op het scorebord. Van Gerwen/Noppert had geen kind aan Brazilië en scoorde gemiddeld 94.

Samen met Raymond van Barneveld won Van Gerwen de World Cup of Darts drie keer. Sinds vorig seizoen moet Mighty Mike het echter met een andere partner doen. Vorig jaar vormde hij een duo met Jermaine Wattimena, met wie hij in de halve finale sneuvelde tegen Ierland. Dit seizoen doet Van Gerwen samen met Noppert een gooi naar de titel.

Uitslagen World Cup of Darts - Eerste ronde - Avondsessie
Zweden (82.92) 0-5 (91.65) Griekenland
Japan (75.08) 3-5 (80.45) Schotland
Polen (90.54) 5-0 (82.73) Zuid-Afrika
Ierland (93.12) 2-5 (92.52) Australië
Wales (93.94) 5-0 (73.60) Rusland
Duitsland (96.35) 5-0 (81.77) Finland
Nederland (94.00) 5-1 (76.42) Brazilië
Hong Kong (82.45) 4-5 (78.88) Letland

Uitslag Fortuna Sittard - PEC Zwolle

Thomas Lam heeft zich deels gerevancheerd van zijn horrorwedstrijd tegen FC Twente vorige week. De aanvoerder van PEC Zwolle scoorde tegen Fortuna Sittard op prachtige wijze. Die goal leverde PEC een puntje op in Sittard. Het werd 2-2. 

Een resultaat waar beide ploegen gemengde gevoelens aan over zullen houden. Fortuna Sittard wint weer niet en ook PEC Zwolle wist voor de vijfde keer op rij niet te winnen. Fortuna staat nu met twee punten laatste. PEC vinden we terug op de elfde plaats.  

Fortuna Sittard

2 - 2

PEC Zwolle

 6' Hansson
 45+1' Cox
   33' Jach (e.d.)
 54' Lam
 
 Gele kaart: Angha, Rota, (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota
Angha
Rienstra
Jach (Ninaj/85)
Cox
Tekie (Semedo/62)
Hansson (El Ablak/85)
Smeets (Moutoussamy/32)
Polter
Flemming
  Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
Lam
Nakayama
Saymak (Drost/75)
Strieder (Paal/46)
Huiberts
Reijnders
v.Duinen (Ghoochannejhad/84)
Pherai

NAC weet weer wat winnen is, Jong PSV verslaat FC Den Bosch in Brabantse derby

Na drie verliespartijen heeft NAC Breda eindelijk weer eens gewonnen. Vrijdagavond wonnen de Bredanaars met 1-4 bij MVV Maastricht. Het Brabantse onderonsje tussen FC Den Bosch en Jong eindigde in 1-2.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Den Bosch - Jong PSV 1-4
MVV Maastricht - NAC Breda 1-2
Almere City FC - Jong AZ 2-0
N.E.C. - Helmond Sport 2-2

Random Pics van de Dag #148

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Canada stunt tegen Noord-Ierland op World Cup of Darts; Belgen ontsnappen

Canada heeft voor een kleine surprise gezorgd op de World Cup of Darts door Noord-Ierland uit te schakelen. Het duo Jeff Smith en Matt Campbell boekte een overtuigende 5-2 overwinning op het als vierde geplaatste koppel Daryl Gurney en Brendan Dolan.

Smith zette Canada op voorsprong door in de derde leg 154 uit te gooien. De Canadezen verdubbelden daarna hun voorsprong met een zeventiendarter. Die achterstand konden de Noord-Ieren niet meer repareren en Smith bezorgde zijn land de winst via dubbel acht in de zevende leg.

Campbell en Smith nemen het in de tweede ronde op tegen Cody Harris en Haupai Puha uit Nieuw-Zeeland. De Kiwi's zegevierden met 5-2 tegen het Deense duo Niels Heinsøe en Per Laursen.

De darters Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh hebben ternauwernood met 5-4 van Tsjechië gewonnen. De Tsjechen Karel Sedlacek en Adam Gawlas pakten brutaal een 1-3 voorsprong. Echter kwamen de Belgen steeds beter in hun spel en werd de achterstand met twee veertiendarters rechtgezet. Van den Bergh raakte tops voor 4-3, waarna Tsjechië via dubbel vier een beslissende leg forceerde. Die werd begonnen door België en dat voordeel werd met een dertiendarter benut.

Nederland komt later vanavond in actie. Michael van Gerwen en Danny Noppert spelen tegen Diogo Portela en Bruno Rangel uit Brazilië. 

World Cup of Darts 2020 - Eerste ronde - Middagsessie
Litouwen (87.23) 5-3 (77.17) Gibraltar
Portugal (85.40) 5-0 (73.32) Hongarije
Nieuw-Zeeland (86.22) 5-2 (72.85) Denemarken
Noord-Ierland (87.78) 2-5 (94.51) Canada
België (93.53) 5-4 (90.37) Tsjechië
Oostenrijk (82.91) 5-2 (81.18) Verenigde Staten
Engeland (90.32) 5-3 (89.48) Filipijnen
Italië (78.83) 4-5 (86.13) Spanje

Avondsessie (vanaf 19:00 uur)
Zweden v Griekenland
Japan v Schotland
Polen v Zuid-Afrika
Ierland v Australië
Wales v Rusland
Duitsland v Finland
Nederland v Brazilië
Hong Kong v Letland

The Medium uitgesteld naar januari

The Medium, de next-gen third person psychologische horrorgame van Bloober Team, is uitgesteld. De game stond gepland voor 10 december, maar komt nu ruim een maand later.

Het uitstel heeft twee redenen, uiteraard de huidige situatie omtrent het coronavirus, maar ook omdat de oude releasedatum precies samenviel met het uitkomen van Cyberpunk 2077, die vorige week ook al werd uitgesteld. Bloober Team, Pools ontwikkelaar van onder andere Layers of Fear en Blair Witch, verzekert ons echter dat de extra tijd hen de kans geeft de game verder te perfectioneren. 

The Medium is een 'dual reality' psychologische horrorgame waarin je je constant tussen twee dimensies kan verplaatsen. Met hulp van paranormale vaardigheden is het de speler zijn taak de twee dimensies te verkennen, puzzels op te lossen en duistere geheimen te achterhalen.

De nieuwe releasedatum voor The Medium is nu 28 januari 2021, de game komt uit voor Xbox Series X en pc.

Cort Nielsen sprint naar dagzege in Vuelta, Roglic pakt bonificatieseconden

Magnus Cort Nielsen er de zestiende rit in de Vuelta na een sprint met een uitgedund peloton. De Deen won voor Primoz Roglic, die daarmee wel zes bonificatieseconden wist te pakken en nu een voorsprong heeft van 45 seconden in het algemeen klassement.

De zestiende etappe was een heuvelrit en vooraf was de angst voor waaiers, maar de waaiers kwamen er nooit. In het begin van de etappe reed er een kopgroep van zes weg, met als belangrijkste naam Rémi Cavagna. De kopgroep wist meer dan vijf minuten voorsprong te pakken, waar in het peloton Jumbo-Visma controleerde.

UAE-Team Emirates en Bora-hansgrohe hadden de hoop dat de rit in een massasprint kon uitdraaiden en namen de leiding in het peloton over van de Nederlandse ploeg, maar nadat team Ineos vlak voor de top van de eerste klim versnelde was duidelijk dat de topsprinters niet in aanmerking kwamen voor de dagzege. Op de tweede klim van dag, een klim van de eerste categorie, bepaalde Ineos nog steeds het tempo en bleef er een uitgedund peloton over.

Op dat moment had Cavagna samen met Robert Stannard nog een kleine voorsprong. Stannard moest op een oplopend stuk passen bij Cavagna, waarna de Fransman een kleine voorsprong verdedigde op het peloton, waar Movistar het commando had overgenomen van Ineos.

Cavagna hield het lang vol, maar op twee kilometer werd hij gegrepen en gingen we sprinten voor de dagzege in de zestiende etappe. Alejandro Valverde begon de sprint op kop, maar hij werd snel voorbijgereden door Magnus Cort Nielsen die duidelijk de etappe won. Primoz Roglic kwam als tweede  over de finish en pakte daarmee zes bonificatieseconden. In het algemeen klassement steeg de voorsprong van Roglic daarmee naar 45 seconden, met nog één bergrit te gaan.

Van den Brom is de nieuwe trainer van Racing Genk

John van den Brom staat op het punt FC Utrecht te verlaten voor een nieuw Belgisch avontuur. Van den Brom is de topkandidaat bij Racing Genk. Volgens de Belgische krant heeft Racing Genk al een akkoord met FC Utrecht, waardoor niks een snelle overgang in de weg lijkt te staan.

Van den Brom zou bij Genk alweer de derde trainer worden bij de Belgische club. Vroeg in het seizoen werd de Duitser Hannes Wolf ontslagen na een slechte seizoenstart. Jess Thorup volgde Wolf op bij Racing Genk en boekte goede resultaten, maar de Deen kon een aanbod van FC Kopenhagen niet weigeren en vertrok naar daar.

Van den Brom werkte in het verleden ook in België. Bij Anderlecht werd de Nederlandse coach in 2013 landskampioen en won hij twee keer de Supercup. In maart 2014 werd Van den Brom ontslagen bij Anderlecht.

Overigens is Van den Brom niet de eerste keus van Genk. Marc Brys was de droomkandidaat, oud-trainer van FC Eindhoven en FC Den Bosch. Brys was gecharmeerd door de Genkse interesse, maar besliste uiteindelijk om OH Leuven trouw te blijven.

Naast van den Brom is ook de coach van Ajax-tegenstander FC Midtjylland, Brian Priske, nog in de race. Maar Van den Brom geniet de voorkeur van de Belgische club.

Van den Brom is de nieuwe trainer van Racing Genk
De transfer van trainer John van den Brom van Utrecht naar Racing Genk is afgerond, volgens Sporza en Het Laatste Nieuws. De Amersfoorter tekent bij de Belgische club een contract tot medio 2023. Hij neemt  Dennis Haar mee als zijn assistent.

Twee vrouwen na terugkeer uit Syrië aangehouden

Na hun terugkeer uit Syrië zijn dinsdagavond op Schiphol twee vrouwen van 27 en 30 jaar aangehouden op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie.

De 27-jarige vrouw uit Den Haag is vermoedelijk na de aanslagen in Parijs in 2015 naar Syrië gereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. Ook de andere vrouw komt uit Den Haag. Zij is vermoedelijk in 2014 naar Syrië gereisd. Beide vrouwen zijn kortgeleden op eigen gelegenheid vanuit een kamp in Noordoost-Syrië via Irak naar Turkije gereisd. Zij werden tijdens de vlucht naar Nederland begeleid door de Koninklijke Marechaussee.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag de vrouwen voor twee weken in bewaring gesteld.

Versperring maakt Grebbelinie zichtbaar

Ruim 80 jaar na de inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 is een anti-tankversperring bij Renswoude deels in oude luister hersteld. De voormalige Grebbelinie wordt daardoor weer beter zichtbaar.

Het terugplaatsen van een aantal stalen ‘asperges’ in Vechtwagenhindernis 56 was aanvankelijk een taak voor de genie. Maar vanwege het coronavirus moesten zij afzeggen. Daarom verzamelde een klein groepje vrijwilligers zich vorige week vrijdag bij het Bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buursteeg, ten zuiden van Renswoude. Zij wilden zelf de klus aan de Schalm, een dijkje ten zuiden van Renswoude, klaren.

Niet alleen Grebbeberg
De vrijwilligers zijn lid van de Stichting Grebbelinie en investeren bijna al hun vrije tijd in het behoud en zichtbaar maken van deze verdedigingslinie. “De gemiddelde toerist heeft geen idee waar hij loopt. En dat terwijl op verschillende plekken in de Grebbelinie Nederlandse militairen hard hebben gevochten tegen de Duitsers”, vertelt Bert Rietberg. “Niet alleen op de Grebbeberg werd strijd geleverd, maar op veel meer andere plekken. Daar willen we aandacht voor.”

Kicken
Vrijwilliger Rob Meeuwisz kijkt met een trots gevoel naar de werkzaamheden aan de versperring. “2 jaar heeft het geduurd, van plan tot uitvoering. Het is een combinatie van archief- en veldwerk wat wij doen. Hoe zag de versperring er precies uit, wat hebben we nodig aan materiaal? Ik bijt me in een onderwerp vast. En als je dan de originele bouwtekeningen in handen hebt is dat gewoon kicken. Je ziet een naam en datum staan, meer dan 80 jaar geleden had iemand die tekening ook vast”, glundert de oud-militair.

Hij vervolgt: “De stalen palen zijn nagemaakt op basis van die tekeningen en gesponsord door een bedrijf uit de buurt waar we vaker mee samenwerken. Die vinden het gewoon leuk om mee te doen.”

Verhaal van opa
Een stijgend aantal familieleden van veteranen komt met vragen naar het bezoekerscentrum, omdat hun oom of opa ‘in de Grebbelinie heeft gevochten’. “Mensen komen bij het opruimen van de zolder foto’s tegen of een militair zakboekje”, legt Rietberg uit. “Wij helpen ze hier op weg in de archieven om meer over hun familielid te weten te komen. Dan snappen ze opeens waarom die elk jaar op 13 mei weg was, terug naar de plek waar hij had gevochten. Wat iemand precies heeft gedaan is niet altijd duidelijk, maar het verhaal van zijn compagnie vertelt veel over de omstandigheden.”

Soldaat Buurman
De combinatie van plekken van herinnering en persoonlijke verhalen is volgens Rietberg belangrijk: “De versperring op zich of een dijk in het landschap zeggen niet direct iets. Een verhaal met gezicht komt bij bezoekers binnen.”

Zo’n persoonlijk verhaal komt ook terug bij de herstelde versperring. Op de wallen van de voormalige Batterij aan de Schalmdijk stonden in kazematten mitrailleurs van de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon 22e regiment infanterie onder leiding van kapitein Wunderink opgesteld. De eerste dagen van de oorlog bleef het op enkele luchtaanvallen na rustig. Tot de 13e mei 1940, toen vanaf de middag een artilleriebeschieting losbarstte. Veel materiele schade veroorzaakte die niet, maar het kostte wel het leven aan de 28-jarige soldaat Hendrik Buurman, die werd geraakt in een loopgraaf. “Hij werd ter plekke in een veldgraf begraven. Zijn foto prijkt nu op het informatiebord bij de versperring, samen met zijn verhaal.”

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum
Dit museum vertelt het verhaal over één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde Nederland meer dan 200 jaar. De expositie biedt een persoonlijke introductie door een gids, een korte film, interactieve animaties, tijdlijnen, veldtelefoons en vele voorwerpen uit 200 jaar geschiedenis. Nieuw in de expositie is de aandacht voor militairen van Nederlandse en geallieerde zijde, die zich hebben onderscheiden in 1940-1945.

De versperring ligt grotendeels onder de hedendaagse weg en bestaat uit een blok beton waarin stalen profielen kunnen worden geplaatst. Elke paal weegt zo’n 160 kilo. (foto: Ministerie van Defensie)
De versperring ligt grotendeels onder de hedendaagse weg en bestaat uit een blok beton waarin stalen profielen kunnen worden geplaatst. Elke paal weegt zo’n 160 kilo. (foto: Ministerie van Defensie)

Een 3D-visualisatie van de versperring en kazematten bij de Schalm. (Illustratie: Marcel Kuster, 3D-modellen kazematten: Sander van den Berg)
Een 3D-visualisatie van de versperring en kazematten bij de Schalm. (Illustratie: Marcel Kuster, 3D-modellen kazematten: Sander van den Berg)

Met een op maat gemaakte tang worden originele deksels op de gaten geplaatst. De deksels zijn gevonden bij een gesloopte versperring in Nijmegen.
Met een op maat gemaakte tang worden originele deksels op de gaten geplaatst. De deksels zijn gevonden bij een gesloopte versperring in Nijmegen.

De fundering van de palenbergplaats is zichtbaar gemaakt. Hier lagen in vredestijd palen opgestapeld die binnen 15 minuten in de versperring konden worden gestoken.
De fundering van de palenbergplaats is zichtbaar gemaakt. Hier lagen in vredestijd palen opgestapeld die binnen 15 minuten in de versperring konden worden gestoken.

Defensie vervangt 1.295 boogtenten

Een groot deel van de circa 2.250 boogtenten van Defensie wordt vervangen. Deze zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft de Kamer vandaag op de hoogte gebracht van het voornemen.

De bedoeling is 1.295 tenten, inclusief verwarmers, binnen 2 tot 3 jaar te vervangen. Het gaat om de exemplaren die onder meer worden gebruikt voor commandovoering, legering of dienst doen als eetzaal of werkplek. Met de nieuwe tenten zijn de militairen beter inzetbaar.

De huidige tenten dateren uit de jaren 70 en bieden geen optimale bescherming meer voor personeel. Dat komt ook doordat de bijbehorende kachels hun operationele en technische levensduur hebben bereikt. Daarnaast zijn de tenten zwaar om op te zetten en niet flexibel in te zetten.

Van de huidige exemplaren zijn er ongeveer 1.000 nog wel bruikbaar voor opslag en bijvoorbeeld als ondersteuning tijdens evenementen. Voor deze tenten zijn vorig jaar nieuwe zeilen aangeschaft. Ze zijn gisteren nog opgezet bij de voedselbank in Amersfoort. Wachtende klanten hebben daardoor onderdak tijdens slecht weer.

Duurzaam en energiezuinig
Bij de aanschaf van de nieuwe tenten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. De nieuwe verwarmers moeten energiezuinig zijn. Ook is er behoefte aan klimaatbeheersingssystemen die voor verkoeling zorgen. Ook deze moeten een duurzaam karakter hebben. De bedoeling is dat er een pool van 60 systemen komt.

Het materiaal dient in het kader van interoperabiliteit te voldoen aan de geldende NAVO-standaarden. De tenten moeten bovendien koppelbaar zijn met tenten die worden aangeschaft voor inzet in missiegebieden.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) wordt belast met het project, dat tussen de € 25 miljoen en 100 miljoen kost.

Archieffoto uit 2017: Defensie zet boogtenten in bij onder meer steunverlening, zoals hier op Sint-Maarten na de passage van orkaan Irma.
Archieffoto uit 2017: Defensie zet boogtenten in bij onder meer steunverlening, zoals hier op Sint-Maarten na de passage van orkaan Irma.

Europese Unie zet belangrijke stap in defensiesamenwerking

Landen van buiten de Europese Unie mogen voortaan ook deelnemen aan defensieprojecten die vallen onder PESCO (permanent gestructureerde samenwerking). Dat heeft de Raad van de EU gisteren besloten. Het betekent dat kan worden samengewerkt met belangrijke strategische partnerlanden. Denk aan Canada, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Nederland heeft zich altijd hard gemaakt voor deelname van deze zogeheten 3e landen. Dat draagt op defensie- en veiligheidsgebied bij aan een sterker Europa. Het besluit is ook positief voor de EU-NAVO-samenwerking en trans-Atlantische verhoudingen.

Binnen PESCO werken EU-lidstaten nauw samen om efficiënt tot betere resultaten te komen. Dit onder meer op het gebied van defensiecapaciteiten en operationele gereedheid. Het samenwerkingsverband, opgericht in 2017, bestaat uit 25 EU-lidstaten.

Militaire mobiliteit
Nederland neemt deel aan een groot aantal projecten, zoals dat van militaire mobiliteit. Dit project, dat Nederland coördineert, is gericht op het vereenvoudigen van grensoverschrijdend militair vervoer in Europa. Het kunnen bieden van snelle, effectieve militaire ondersteuning draagt direct bij aan een weerbaarder en stabieler Europa.

Brandweer Defensie gaat over op elektrische voertuigen

Defensie krijgt als eerste krijgsmacht ter wereld de beschikking over 2 elektrische brandweervoertuigen. Defensie tekende daarvoor gisteren een innovatieovereenkomst met de Oostenrijkse firma Rosenbauer.

De Koninklijke Luchtmacht en Materieellogistiek Commando Land gaan samen met de firma de nieuwe innovatieve voertuigen ontwikkelen. De verwachting is dat het zeker nog 1 jaar duurt voor de bluswagens klaar zijn. Daarna voert Defensie brandweeractiviteiten voornamelijk elektrisch en volledig emissievrij uit.

De voertuigen gaan eerst naar het Brandweer Opleiding en Training Centrum in Woensdrecht. Daarna zal 1 exemplaar rouleren tussen de onderdelen. Later wordt besloten of er meer voertuigen worden aangeschaft.

Verheugd
Met de nieuwe wagens voorziet Defensie in de behoefte die is gebaseerd op nieuwe benaderingen en technologieën binnen de brandweer. De brandweer in Amsterdam en Berlijn en Dubai Civil Defence gaan eveneens mee in deze ontwikkeling van Rosenbauer.

Hoofd Brandweer Opleiding en Training Centrum Vliegbasis Woensdrecht kapitein Willem van Laar: “We zijn zeer verheugd om als opleiding- en trainingscentrum van de luchtmacht als eerste onderdeel binnen Defensie met de nieuwe brandweervoertuigen te mogen werken. Daarnaast is het fijn om een steentje bij te kunnen dragen aan het verder verduurzamen van Defensie door de aanschaf van elektrische voertuigen.”

De elektrische brandweervoertuigen komen er ongeveer zo uit te zien (beeld: Ministerie van Defensie)
De elektrische brandweervoertuigen komen er ongeveer zo uit te zien (beeld: Ministerie van Defensie)

3 maal levenslang voor viervoudige moord Enschede

Een vader en zijn twee zoons zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de koelbloedige moord op vier mannen in een growshop in Enschede op 13 november 2018. De rechtbank spreekt van koelbloedige executies. Zonder ook maar een greintje mededogen schoten zij de kansloze en weerloze slachtoffers meerdere keren door hun hoofd. In totaal moeten de schutters zo’n 877.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De vader (59) en zijn zoons van 34 en 32 jaar oud zijn veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de vier slachtoffers in de growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Uit onder andere camerabeelden, telefoongegevens van verdachten, slachtoffers en getuigen, getuigenverklaringen, sporen op het plaats delict, DNA-sporen in de auto van verdachten en op de munitie blijkt dat deze drie mannen samen verantwoordelijk zijn voor de moorden. Zij brachten de slachtoffers met voorbedachten rade om het leven en werkten daarbij nauw samen. Uit niets blijkt dat er sprake was van een worsteling of een moment van plotselinge gemoedsopwelling. De moorden waren kil en koelbloedig, zo oordeelt de rechtbank.

Onbeantwoorde vragen
Alsof er niets was gebeurd pakten de drie verdachten daarna de draad van het gewone leven weer op. Zij lieten de nabestaanden in grote ontreddering achter en tot op de dag van vandaag zijn er talloze onbeantwoorde vragen. Tijdens het spreekrecht vertelden de nabestaanden invoelbaar en indrukwekkend over het diepe en schrijnende leed dat hun is aangedaan. Dit leed krijgt nog een extra dimensie door het hardnekkige zwijgen van de verdachten over het waarom. Het bleek namelijk ijdele hoop dat de vader en zoons een verklaring zouden afleggen, hoewel dat meerdere keren is toegezegd.

Vrijspraak en veroordeling voor medeverdachten
Een 73-jarige man en zijn zoon (34) uit St. Willebrord zijn vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moorden. Niet kan worden bewezen dat zij de wapens hebben geleverd voor de moorden. Wel wordt de zoon veroordeeld voor wapenbezit tot een celstraf van 11 maanden. Dit heeft geen betrekking op de moordwapens. Ook een 40-jarige vrouw is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moorden. Zij is wel schuldig aan het aan elkaar koppelen van de schutters aan de 34-jarige man uit St. Willebrord om aan wapens te komen, ná de moorden. Zij krijgt daarvoor veertien maanden gevangenisstraf.

Gewelddadige diefstal in Hengelo
Naast koelbloedige moorden in de growshop zijn de 59-jarige vader en de 34-jarige zoon veroordeeld voor een gewelddadige diefstal op 7 november 2018. In een bedrijfspand in Hengelo bedreigden ze vier mannen met een pistool, sloten hen op in het kantoor en namen een geldbedrag mee. Daarbij schoot de vader twee keer en pakte de hulzen op. Het schieten in een kleine ruimte, rakelings langs een slachtoffer, levert poging doodslag op. Eén van de kogels werd later uit de muur gehaald. Het bleek hetzelfde kaliber (.22) dat een paar dagen later werd gebruikt bij de viervoudige moord in Enschede.

Biden slaat toe in Pennsylvania én Georgia

Sinds dinsdagavond hebben we een verslag bijgehouden over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dat begint inmiddels een beetje lang te worden en dus beginnen we maar even met een frisse start - het hele eerdere verslag, recent tot aan deze ochtend, is hier terug te lezen.

Update 15.10 uur
In Pennsylvania heeft Biden óók toegeslagen: er kwamen zo'n dertigduizend stemmen binnen, vooral poststemmen uit Democratisch bolwerk Philadelphia, en zoals verwacht was een uiterst groot deel daarvan voor de Democraat. Biden heeft nu een voorsprong van ruim vijfduizend stemmen in Pennsylvania, waar er nog ruim honderdduizend binnen moeten komen. De verwachting is dat ook daar het overgrote deel voor hem is.

13.00 uur
De stand van zaken is op het moment vrij simpel: het draait om Georgia, Nevada, Pennsylvania en Arizona, die gaan om respectievelijk 16, 6, 20 en 11 kiesmannen. In Arizona gaat Joe Biden al geruime tijd aan de leiding, maar zittend president Donald Trump is dat gat heel langzaam aan het verkleinen. In Nevada gaat Biden ook al lang aan kop, het gat is er niet heel groot, maar lijkt vooralsnog niet kleiner te worden.

Dan gaan we naar Georgia en daar is het meest te melden wat vrijdagochtend betreft: Trump ging er twee dagen geleden zeer ruim aan de leiding, maar zoals verwacht kwam er een comeback van Biden. Poststemmen werden namelijk later geteld, zoals vooraf bekend was, en zoals verwacht gingen er daar erg veel van naar Biden: Trump riep zijn aanhang immers op om op verkiezingsdag op de locaties te komen stemmen, Biden deed dat andersom in verband met de veiligheid in de huidige pandemie.

Het gat in Georgia werd dus alsmaar kleiner en vrijdagochtend was het dan zover: het zakte onder de duizend en nadat er nog wat stemmen uit een Democratisch bolwerk binnen waren gekomen nam Biden de leiding, die inmiddels meer dan duizend stemmen bedraagt. Dat lijkt wel een hertelling op te gaan leveren, dus een definitieve uitslag is er nog zeker niet.

In Pennsylvania had Trump een enorme voorsprong, maar ook daar werden nog zeer veel Biden-stemmen verwacht. Dat bleek ook te kloppen, want vooral uit Philadelphia - een Democratisch bolwerk - kwamen er honderdduizenden binnen en inmiddels bedraagt het gat daar nog maar achttienduizend stemmen in Trump's voordeel, waarbij er nog zo'n tweehonderdduizend binnen moeten komen, vermoedelijk voor een groot deel voor Biden, zoals vooraf verwacht.

Dit alles betekent dat het zeker nog niet gedaan is, maar dat Biden de favoriet is. Als hij Georgia of Pennsylvania inderdaad wint, maakt de rest niet meer uit en wordt hij de nieuwe president. Trump slaat ondertussen wild om zich heen en noemt alles frauduleus, behalve de staat Ohio: daar gebeurde exact hetzelfde, maar was Trump degene die een verwachtte comeback maakte, waardoor hij over die staat niks zegt.

Vanuit Pennsylvania kunnen elk moment weer flink wat stemmen binnen gaan komen, dus dat is op het moment dé staat om in de gaten te houden.

Ondertussen was er nog een interessante tweet uit 2014, van Trump zelf, waarin hij zijn toekomstige zelf een loser lijkt te noemen - slechts een opmerkelijk tussendoortje uiteraard.

De huidige 'virtuele' stand in de VS, waar 270 kiesmannen nodig zijn voor de winst (Bron: 270towin.com)
De huidige 'virtuele' stand in de VS, waar 270 kiesmannen nodig zijn voor de winst (Bron: 270towin.com)

Trump Jr. roept op tot oorlog

Trump slaat om zich heen omdat hij niet bepaald tegen zijn verlies kan en de verkiezingen toch echt de neiging hebben niet zijn kant op te vallen. Trump Jr. doet er echter nog een schepje bovenop.

Update: Voor de trumpminnende ontkennners, een juridische strijd vecht je niet tot de dood:

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

COVID-19: 7272 nieuwe besmettingen en 118 doden, totaal 397.730 en 7887

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7272 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 397.730 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 180 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1842 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 603 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 118 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7887 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Zaak gratieverzoek levenslang veroordeelde schutter ‘Het Koetsiertje’ moet over

Het gerechtshof Amsterdam moet de beslissing over het niet verlenen van gratie aan de tot levenslang veroordeelde schutter in café ‘Het Koetsiertje’ in Delft opnieuw beoordelen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.

De eiser in deze zaak is in 1984 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens een schietpartij in café ‘Het Koetsiertje’ in Delft op 5 april 1983. Daarbij zijn zes doden en enkele gewonden gevallen.

In 2017 heeft de veroordeelde een gratieverzoek ingediend. Het Openbaar Ministerie heeft geadviseerd dit verzoek af te wijzen. Het gerechtshof Den Haag, dat in 1984 de levenslange gevangenisstraf heeft opgelegd, heeft geadviseerd het gratieverzoek toe te wijzen. Vervolgens heeft de minister in 2019 beslist tot afwijzing van het gratieverzoek.

Kortgedingprocedure
Tegen deze beslissing heeft de veroordeelde een kort geding aangespannen. De veroordeelde eist dat de minister de afwijzing van het gratieverzoek herroept en dat er een nieuwe beslissing wordt genomen. Het gerechtshof heeft in deze kortgedingprocedure geoordeeld dat de minister de afwijzing van het gratieverzoek niet goed heeft onderbouwd. Volgens het gerechtshof is het afwijken door de minister van het advies van de rechter die de straf heeft opgelegd, alleen toegestaan als er zich bijzondere omstandigheden voordoen. Het moet dan gaan om (nieuwe) feiten en omstandigheden waarmee de adviserende rechter geen rekening heeft gehouden. Het gerechtshof oordeelt dat die situatie zich in deze zaak niet voordoet. Het gerechtshof heeft daarom in deze kortgedingprocedure de minister de verplichting opgelegd om op korte termijn een beslissing te nemen op een nieuw gratieverzoek. De minister stelde tegen de beslissing van het gerechtshof beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad zet in zijn uitspraak van vandaag uiteen dat aan het advies van de rechter dat de levenslange gevangenisstraf heeft opgelegd, een zeer groot gewicht toekomt. Als bij de beslissing over gratieverlening van dat advies wordt afgeweken, moet dat door de minister worden toegelicht. Als er geen gratie wordt verleend, kan de burgerlijke rechter aan de hand van de wet en het Europees Verdrag voor de bescherming van de rechten van de mens (EVRM) toetsen of de beslissing van de minister voldoende is gemotiveerd. Het oordeel van het gerechtshof dat bij de gratiebeslissing alleen kan worden afgeweken van het advies van de rechter die de straf heeft opgelegd, als sprake is van (nieuwe) feiten en omstandigheden waarmee die rechter geen rekening heeft gehouden, is echter niet juist omdat de wet dat vereiste niet kent.

De zaak moet nu worden overgedaan door het gerechtshof Amsterdam. Dat hof moet zich buigen over de vraag of de beslissing van de minister over het niet verlenen van gratie voldoende is onderbouwd.

Wiebes sprint naar zege in openingsetappe Madrid Challenge

Lorena Wiebes heeft de eerste etappe in de Madrid Challenge gewonnen. De 21-jarige Nederlandse van Sunweb was op een lastige aankomst heuvelop duidelijk de snelste. Door de zege is Wiebes ook de eerste leider in de Spaanse koers.

De etappe over 82 kilometer van Toledo naar Escalona kende een chaotisch verloop. Na 25 kilometer ging Mireia Benito Pellicer in de aanval en nam veertig seconden voorsprong, maar de wedstrijd werd stilgelegd nadat zij en het peloton een verkeerde weg waren ingereden. Ze mocht terug van start met een voorsprong, maar na een lekke band was het avontuur van de Spaanse voorbij.

a meerdere mislukte aanvallen en een valpartij in de hectische finale, was Wiebes in een sprint heuvelop duidelijk de snelste. De Nederlandse won voor Elisa Balsamo en Lisa Brennauer.

Zaterdag staat er een 9,3 kilometer lange individuele tijdrit in Boadilla del Monte op het programma. De slotrit van 98,6 kilometer is op zondag in het centrum van Madrid.

Man (31) aangehouden wegens afpersing met seksfilmpjes

Meer dan achtduizend euro betaalden acht slachtoffers in de afgelopen maanden aan een man die hen vermoedelijk afperste door te dreigen naaktfoto’s openbaar te maken. De politie Amsterdam hield vorige week de verdachte aan in deze zogenaamde 'sextortion'-zaak.

Uit de gesprekken met de slachtoffers komt een eenduidige werkwijze naar voren: ze worden via social media benaderd door een persoon waarvan ze denken dat het om een aantrekkelijke vrouw gaat. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto of video van zichzelf te sturen. Als dit beeldmateriaal verstuurd is, begint de afpersing.

Afpersing met beeldmateriaal
Vervolgens wordt gedreigd de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn social mediacontacten. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend. Van de slachtoffers die aangifte hebben gedaan, variëren de overgemaakte bedragen van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro.

Aanhouding
Op 22 oktober is de verdachte aangehouden. Het gaat om, een 31-jarige man uit Rotterdam. De verdachte zit nog vast.

Sextortion
Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

De politie adviseert: Doe altijd aangifte bij sextortion
Dreigt iemand eventuele naaktfoto’s van jou te delen met je familie, klasgenoten of collega’s? De politie adviseert dwingend om niet in te gaan op deze bedreigingen. 'Als je doet wat er wordt gevraagd, kan de persoon jou verder chanteren. Het is geen garantie dat dit stopt als jij doet wat er wordt gevraagd. Vaak vragen de afpersers juist nog meer geld of nog meer pikante beelden. Je kunt bij de politie altijd aangifte doen van sextortion. Kijk voor tips op vraaghetdepolitie.nl of op helpwanted.nl ' .

Vrouw (18) aangehouden in onderzoek bedreiging docent Rotterdam

De politie heeft vanmorgen een 18-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden voor opruiing in het onderzoek naar bedreigingen richting het Emmauscollege en een docent van de school. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij een bericht op social media heeft gepost, waardoor zij anderen heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en  de docent.

Omdat het onderzoek nog loopt doen het Openbaar Ministerie en de politie geen verdere mededelingen.

De docent van het Emmauscollege in Rotterdam wordt bedreigd nadat eerder deze week een spotprent in de klas werd opgehangen. De spotprent , waarop een cartoonist en een terrorist staan afgebeeld, hing in het klaslokaal omdat maandag landelijk aandacht werd besteed aan de moord op de Franse docent Samuel Paty

De leerkracht is vanwege de bedreigingen inmiddels ondergedoken.

CBS telt meer doden dan het RIVM, oversterfte door COVID-19 loopt verder op

De oversterfte als gevolg van corona blijft oplopen. Het CBS meldt dat vorige week 700 mensen meer overleden dan normaal. Het RIVM meldde over dezelfde periode 285 coronadoden. Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op COVID-19, maar die wel zijn overleden aan deze ziekte. Zo meldt het Dagblad van het Noorden vandaag.

Marino van Zelst (RedTeam) duidt in een twitterdraadje waarom men de oversterfte aan COVID-19 toerekent.

President Liberia zingt zijn volk toe over COVID-19

Op Twitter kwam ik onderstaand bericht tegen van Ginny Mooy (RedTeam).

'Covid19 is een dodelijke ziekte voor veel mensen. In Nederland, met meer dan 10.000 doden, hield de premier een toespraak over groepsimmuniteit. In Liberia, met 83 doden, zong de president zijn toespraak over dodelijkheid, samenwerken en corona voorkomen'

Denk niet dat Nederland een zingende Mark met een heupwiegende Hugo erg serieus zouden nemen, maar wie weet bereiken ze daar wel de groep non-believers mee die de coronamaatregelen allemaal maar onzin vinden.

Scholieren onnodig in quarantaine: GGD adviseert zet corona-app uit op school

Scholieren gaan onnodig in quarantaine als gevolg van meldingen op de CoronaMelder-app. De GGD roept daarom op om de app op school uit te zetten. Zo valt te lezen in de Leeuwarder Courant.

De leerlingen krijgen een melding als ze langer dan een kwartier binnen anderhalve meter zijn geweest van een positief getest persoon. Op school zijn het echter vaak alleen de smartphones (bijvoorbeeld in kluisjes) langere tijd in de nabijheid van elkaar, en niet de scholieren zelf, waardoor de app een melding afgeeft die achteraf dus niet terecht lijkt te zijn.

20 (+10) jaar geëist voor o.a. moord op Henk Baum

In maart 2018 wordt Henk Baum uit Nistelrode doodgeschoten in zijn auto in Schaijk. In november van hetzelfde jaar houdt de politie een verdachte aan. Hij wordt tevens verdacht van het (mede)plegen van een reeks aanslagen, onder meer in Oss. Deze week stond de man voor beide zaken voor de rechter. De officier van justitie eiste vrijdagochtend de maximale tijdelijke gevangenisstraf tegen de inmiddels 23-jarige man.

Het is donderdagmiddag 22 maart 2018. Rond 15.00 uur vinden twee jonge fietsers een zwaar gewonde man in zijn auto, een grijze Porsche Panamera. Het voertuig staat onder ecoduct Maashorst, langs de Rijksweg in Schaijk. Het slachtoffer blijkt de 51-jarige Henk Baum uit Nistelrode. Hij is van korte afstand met meerdere kogels beschoten. Reanimatie mag niet baten en Baum overlijdt ter plekke. Terwijl de politie een groot onderzoek start, wordt ongeveer vier kilometer verderop bij Zeeland een blauwe Ford Fiësta gevonden in een bosgebied. Tevergeefs was geprobeerd om de auto in brand te steken. De Ford wordt uitvoering onderzocht op sporen en niet zonder succes, zo blijkt later.

Motief
Intussen verdiept de politie zich in de achtergronden van Baum, die een eigen autobedrijf heeft in Oss. Wat speelde er zich kort, of lang, geleden af dat de moord kan verklaren? Kortom: wat was het motief? Onder meer met die vraag gaat de recherche met een groot team aan de slag. Er wordt gesproken met mensen uit zijn omgeving, maar er gebeurt in die eerste fase van het onderzoek veel meer. Er wordt met getuigen gesproken, er worden camerabeelden bekeken en er vindt uitgebreid sporenonderzoek plaats op en rond de plek van het misdrijf.

Achtervolging
Al gauw blijkt uit diverse camerabeelden dat Baum op dag van de moord vanaf zijn autobedrijf in Oss gevolgd is door iemand in een blauwe Ford Fiësta. De auto duikt enkele uren voor de moord ook al op bij de woning van Baum in Nistelrode. Het blijkt later te gaan om de gevonden auto. In de Ford worden sporen gevonden. Het gaat onder meer om DNA-materiaal van de verdachte op de versnellingspook, de handrem en de klink van het linkerportier. De verdachte bevestigt later dat hij inderdaad in de auto heeft gereden. Hij moest volgens hem contact leggen met Baum in verband met een afspraak over hennep. De verdachte zegt dat hij tijdens het achtervolgen van Baum door zijn contactpersoon tot stoppen werd gemaand en hij de auto moest verlaten. Daarna zou de ander de achtervolging hebben voortgezet. Maar dit verhaal onderbouwt de verdachte niet. De officier van justitie: “Ik vind het een gatenkaasverhaal en veel logische vragen blijven onbeantwoord. Hij kan zijn beweringen geen handen en voeten geven en voor mij is zijn verhaal volstrekt ongeloofwaardig. Hij past zijn verklaring aan aan de bewijsmiddelen die er liggen.”

Bewijzen
En aan bewijsmiddelen geen gebrek in deze zaak. Zo deed de verdachte enkele dagen voor de moord in de ogen van het OM een voorverkenning. Het is de verdachte die bij zijn woning in Nistelrode naar Baum informeert. Kort voor de moord verft de hij zijn rode haar zwart. En kort na de moord scheert hij zijn haren af om vervolgens naar Roemenië te vluchten. Maar er zijn meer vraagtekens volgens de officier van justitie: “Als zijn verklaring al zou kloppen dan zou je toch wanhopig zijn hoe je kunt bewijzen dat jij het niet was? Het kan best zijn dat je bang bent voor je contactpersoon of opdrachtgever, maar dan ga toch je op zoek naar dingen die kunnen aantonen dat jij het niet was en het niet wist? Niets van dat alles. Helemaal niets.”

Bijzonder
De conclusie van het OM is dat het verdachte was die Henk Baum op die donderdagmiddag heeft doodgeschoten. De overtuiging is dat hij niet alleen was en de moord samen met andere onbekend gebleven personen in opdracht heeft uitgevoerd. Volgens de officier van justitie moet de verdachte daarom veroordeeld worden voor het medeplegen van de moord op Henk Baum. Hij haalde vrijdag aan dat deze zaak in meerdere opzichten bijzonder is. Immers, niet alleen de moord werd op zitting behandeld: “Ik denk niet dat het vaak voorkomt dat je na een geslaagde liquidatie nog de pogingen moord op vijf andere personen bespreekt en dan nog eens zeven brandstichtingen, al dan niet met gevaar voor personen. Alleen al uit deze opsomming blijkt hoe extreem de zaken zijn. Het blijft moeilijk voor te stellen dat deze verdachte dit allemaal heeft gedaan. Maar toch is het zo.”

Aanslagen
De officier van justitie doelt op de aanslagenreeks die begon in februari 2018. Voor een woning in Oss wordt een auto in brand gestoken. Het bleek later de eerste van een serie aanslagen, waarbij extreem veel geweld werd gebruikt. Tegen twee van de drie verdachten werden vorige maand hoge celstraffen geëist: “Deze aanslagen zijn van een kaliber waarvan ik zonder blikken of blozen durf te zeggen dat ze terroristisch zijn, bedoeld zijn om angst te zaaien”, zei de officier van justitie daarover toen. Voor zijn rol bij de aanslagenreeks stond de verdachte van de moord op Henk Baum deze week ook terecht. Door DNA-bewijs, maar ook door een keur aan andere bewijsmiddelen wordt de verdachte door het OM als dader gezien bij de aanslagen.

“Totale lak aan de gevolgen.”
Het OM neemt het de verdachte zeer kwalijk wat hij gedaan heeft: “Door iemand van het leven te beroven geef je aan een totaal gebrek aan respect voor een mensenleven te hebben. Henk Baum is zijn toekomst ontnomen. Een toekomst die na het verlies van zijn vrouw, met een nieuwe vriendin er weer beter uit zal hebben gezien. En uit alles lijkt het alsof daar geen moment bij is stilgestaan. De zorgen die verdachte zich maakt, gaan over zichzelf. Wat mijn voorstellingsvermogen te buiten gaat, is dat hij het kennelijk normaal vond. Hij heeft niet gedacht: van autosteler, tot brandstichter, tot huurmoordenaar, tot intimideur: een handgranaat in een woonwijk, bij een woning naar binnen gooien; een handgranaat voor een woning tot ontploffing brengen, waar ben ik mee bezig? Wat ben ik aan het doen? Waar heb ik de afslag gemist? Nergens blijkt enige wroeging, enig lijden, enig geweten. Het gaat om nietsontziende criminaliteit, totale lak aan de gevolgen.”

In totaal eist het OM een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar voor de moord op Henk Baum en 10 jaar voor de aanslagenreeks. Dat laatste is aanzienlijk lager dan de straf die tegen de anderen werd geëist. Dat komt omdat 30 jaar de maximale tijdelijke gevangenisstraf is die in Nederland kan worden opgelegd bij meerdere feiten.

Farmers Defence Force wil op 17 november weer actie voeren

Farmers Defence Force maakt zich weer op voor acties. Deze keer willen ze koning Willem-Alexander bij hun acties betrekken. Zo valt te lezen in de Leeuwarder Courant.

Onder de codenaam Oranje willen de FDF-boeren op 17 november ‘optoeren’ naar Den Haag, om precies te zijn naar paleis Huis ten Bosch. Er is een dwingende oproep aan de aanhang om mee te doen: ‘17 november is de dag om op te staan of voor altijd in schande te zwijgen.’

De actievoerende boeren willen een brief, waarin ze om hulp vragen, overhandigen aan onze koning. 

De Boer haalt Klaassen terug bij Nederlands elftal, geen plek voor Strootman

Bondscoach Frank de Boer heeft Davy Klaassen opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Spanje en de UEFA Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina en Polen. In vergelijking met de vorige selectie ontbreken bij het Nederlands elftal Denzel Dumfries, Marten de Roon en Kevin Strootman.

Dumfries is nog herstellende van een coronabesmetting en Marten de Roon kampt met een liesblessure. Voor Kevin Strootman had De Boer slecht nieuws. "Ik heb tijdens het vorige trainingskamp al met hem gesproken en ik belde hem twee dagen geleden. Zijn situatie bij Marseille is niet rooskleurig. Hij heeft in tien wedstrijden misschien een helft gespeeld. Dat is niet goed voor het Nederlands elftal, maar zeer zeker niet goed voor hem. Dan kies ik voor andere mensen."

Justin Bijlow (Feyenoord), Javairô Dilrosun (Hertha BSC), Denzel Dumfries (PSV), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Pablo Rosario (PSV), Perr Schuurs (Ajax), Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen), Kevin Strootman (Olympique Marseille) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) maakten deel uit van de voorselectie, maar haalde de definitieve selectie niet.

Het Nederlands elftal oefent op woensdag 11 november tegen Spanje. Daarna staan twee wedstrijden in de Nations League op het programma: zondag 15 november thuis tegen Bosnië-Herzegovina en woensdag 18 november uit tegen Polen.

Trump maakt zichzelf belachelijk, Biden nog altijd op koers

Na een bijna vier jaar lange campagne is het zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er zijn al bijna honderd miljoen stemmen uitgebracht, bijna driekwart van het hele totaal van vier jaar geleden, maar vandaag gaan we eindelijk uitslagen krijgen. Houdt Donald Trump het stoeltje in het Witte Huis vast, of stoot Joe Biden hem van de troon? We weten het misschien vannacht, misschien morgenochtend of misschien nog wel later, maar we volgen het hier!

We volgen weer grofweg hetzelfde format als vier jaar geleden en daarbij gebruiken we opnieuw het onvolprezen 270towin.com, waar je zelf een kaart van de VS per staat in kan vullen. Vervolgens wordt gelijk berekend hoeveel kiesmannen de kandidaten hebben, waar er - zoals de naam van de site al doet vermoeden - 270 van nodig zijn om de winst te pakken.

Een groot deel van de staten hebben we alvast ingevuld, daar is eigenlijk geen strijd. Zo gaat Trump met geen mogelijkheid winnen in Washington DC of Massachusetts (Boston), terwijl Biden zijn pijlen absoluut niet hoeft te richten op het platteland van bijvoorbeeld Wyoming, Arkansas of Alabama. Dertien staten en twee districten hebben we onder het kopje 'onbeslist' gezet, goed voor 201 kiesmannen. Daar zitten staten bij waar Trump zeker meer kans heeft (Texas) en staten waar Biden de favoriet is (Michigan), maar die lang niet zo zeker zijn als veel anderen.

Hieronder zie je de deels ingekleurde kaart. Voor de duidelijkheid: de donkerrode (Trump) en donkerblauwe (Biden) zijn de staten waar weinig discussie over is, die zijn zo goed als zeker. De lichtgekleurde staten zijn de staten waarbij van een dergelijke waarschijnlijkheid zeker geen sprake is, maar waar één van de twee heren wel de favoriet lijkt te zijn. Over de grijze staten valt eigenlijk niks te zeggen, dat zijn de echte battleground states.

Updates worden onder deze kaart geplaatst

De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)
De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)

Update vrijdag 6 november 08.10 uur
President Trump heeft gedurende de avond weer een persconferentie gegeven, waarin hij zichzelf vooral enigszins belachelijk maakte. Uiteraard begon hij er gelijk weer over dat alles één grote partij oplichterij is, aangezien hij niet aan het winnen is. Zo begon hij wederom over de staten waar hij een enorme voorsprong had en die voorsprong alsmaar kleiner aan het worden is, 'op wonderbaarlijke wijze'! Volgens de president werden nota bene overal ineens allerlei stemmen voor Biden 'gevonden', afhankelijk van hoeveel de Democraat er nodig had.

Dat dat onzin is blijkt niet alleen uit simpele logica, maar vooral ook uit statements van verkiezingsmedewerkers in de staten zelf - en niet alleen de Democratische medewerkers, die volgens Trump sowieso niet te vertrouwen zijn. Ook de Republikeinse medewerkers en lokale autoriteiten geven op veel plekken aan dat er niet op miraculeuze wijze stemmen gevonden worden, maar dat de boel gewoon netjes volgens het vooraf bepaalde proces verloopt - dat men daar zo de nadruk op moet leggen wegens het gedrag van de president is minstens opvallend te noemen.

Het gaat hier met name om Georgia en Pennsylvania, waar Trump een voorsprong van enkele honderdduizenden stemmen had - zo'n 700.000 zelfs in Pennsylvania. Zoals vooraf al bekend was, zouden de poststemmen daar later geteld worden en zoals vooraf ook al bekend was zou Biden in die stemmen een voordeel hebben. Zoals vooraf al te verwachten was liep Biden daar dus fors in, en dat gebeurde ook: in Georgia is het verschil nog grofweg duizend stemmen, in Pennsylvania zo'n twintigduizend.

Een simpele verklaring was er volgens Trump vooral voor Pennsylvania en ook Michigan, waar het eerder ook op dezelfde - vooraf verwachtte - manier verliep: "Philadelpia (Pennsylvania) en Detroit (Michigan) zijn twee van de meest corrupte steden in het land", foeterde hij, waarna er nog wat door werd gerateld over fraude en claims dat hij 'eigenlijk makkelijk gewonnen heeft'. Tot slot volgde nog een oproep om veel legaal uitgebrachte stemmen niet mee te tellen, zoals poststemmen die ná verkiezingsdag binnen zijn gekomen en in veel staten - geheel volgens de wet - tot enkele dagen daarna nog meegeteld moeten worden.

Overigens lijkt het er vooral op dat Trump het juiste proces wel degelijk snapt en kent, maar hij vooral doet alsof hij het niet snapt om zo zijn achterban op te zwepen, waar mogelijk veel mensen in zitten die in de frauduleuze acties geloven 'omdat Trump het zegt'. Opmerkelijk is ook dat er met geen woord wordt gerept over Ohio: daar had Biden eerst een zeer ruime voorsprong, maar die ging uiteindelijk naar Trump. Ook daar heeft dat niks met oneerlijke zaken te maken, maar simpelweg met het telproces: in Ohio werden de poststemmen al vroeg geteld en dus nam Biden er een ruime voorsprong, waarna de voor Trump gunstiger stemmen van de dag zelf erbij kwamen.

Update donderdag 5 november 17.55 uur
Wat uitslagen betreft valt er zo in de loop van de dag weinig nieuws te melden. In Pennsylvania worden nog altijd erg veel stemmen geteld en Trump's voorsprong slinkt er beetje bij beetje, in Georgia lijkt de voorsprong nét genoeg voor Trump en dat geldt ook in North Carolina. In Nevada is het nog altijd exact hetzelfde als vanochtend, meer uitslagen volgen daar pas later. De stand van zaken is daarmee dus ook onveranderd: Trump móet die staten alle vier winnen.

De zittend president is ondertussen wakker en dus gaat het weer behoorlijk los op het presidentiële Twitteraccount. "STOP MET TELLEN!", werd de sociale media opgeschreeuwd, niet veel later opmerkelijk genoeg gevolgd door een retweet van zijn eigen tweet. Ook kwam hij met 'een grote juridische overwinning in Pennsylvania' op de proppen, hoewel niet duidelijk is wat daarmee bedoeld wordt.

Wel is inmiddels duidelijk dat Trump en zijn aanhang volle bak een juridische strijd aangaan. Het lijkt een wanhoopspoging om alsnog de winst te pakken, met name in de staten waar het voor hem niet helemaal de goede kant op ligt dat uiteraard niet aan de kiezers, maar aan een soort complot tegen Trump.

Update donderdag 5 november, 08.10 uur
Een nieuwe dag, maar nog geen resultaat. Wel is inmiddels duidelijk dat Michigan voor Biden is en dat is niet, zoals Trump riep, 'erg vreemd', de comeback is simpelweg te verklaren door het simpele feit dat er nog erg veel stemmen geteld moesten worden waarvan verwacht mocht worden dat er veel naar Biden gingen.

Vergelijkbare verhalen zien we in Georgia in Pennsylvania. Daar had Trump flinke voorsprongen, maar die zijn gedurende de nacht behoorlijk geslonken. Hij gaat er nog wel aan de leiding, hoewel de grote vraag is hoe lang dat zo blijft.

In Arizonda stonden gewapende Trumpfans op de parkeerplaats van het gebouw waar druk geteld wordt, maar Biden heeft er nog altijd een voorsprong, net als in Nevada. Met name die laatste is nog spannend, terwijl North Carolina de enige echt overgebleven battleground state lijkt waar Trump wel min of meer zeker van is.

Een korte conclusie: als Nevada en Arizona naar Biden gaan, maakt het resultaat in Georgia, North Carolina én Pennsylvania niet meer uit. Als Pennsylvania naar Biden gaat, maken de andere staten geen verschil meer.

Trump is ondertussen aan het doen wat van Trump verwacht werd: wild om zich heen aan het slaan. Alles wat niet helemaal zijn kant op lijkt te gaan wordt een complot of iets dergelijks genoemd door de president, die vooral niet helemaal door lijkt te hebben dat verschillende soorten stemmen - die op verkiezingsdag en de poststemmen - in verschillende staten op verschillende momenten geteld worden. Daardoor werd in onder meer Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Georgia een blauwe verschuiving verwacht in de slotfasen, zoals nu dus ook gbeurt.

Update woensdag 4 november 22.40 uur
Uitdager Biden is weer ten tonele verschenen. De Democraat gaf aan de overwinning nog niet te claimen, maar claimde de overwinning voorzichtig toch. Michigan is inmiddels zo goed als vergeven aan Biden, die daarmee genoeg heeft aan Arizona en Nevada, hoewel het er ook in Pennsylvania niet onaardig uit lijkt te zien.

Biden riep verder nog op om de tegenstanders niet als vijanden te zien, waarmee het presidentschap enigszins een nieuwe richting in zou slaan.

Update woensdag 4 november 17.25 uur
Zittend president Trump is wakker, want op het presidentiële Twitter-account verschijnen weer mooi op tijd allerlei woeste berichten. Zo lijkt Trump niet te snappen dat er in bepaalde belangrijke staten een andere volgorde gebruikt werd voor het tellen van de stemmen: eerst de stemmen die dinsdag uit zijn gebracht, daarna de vele miljoenen poststemmen.

Die poststemmen leveren vaak meer op voor Biden, die zijn aanhang aanspoorde om vooral via post te stemmen. In staten waar deze stemmen als laatste geteld worden was dan ook vooraf al een 'blauwe verschuiving' te verwachten, en die was ook te zien. "VERY STRANGE!", zo slingerde Trump de ether in, waar enthousiast op gereageerd wordt met allerlei complottheorieën - men lijkt er ietwat moeite mee te hebben dat de Republikein het niet lijkt te gaan winnen.

Overigens is winst voor Trump óók nog altijd prima mogelijk. Uit het lijstje Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia en North Carolina móet hij dan wel minstens vier staten winnen, welke dat zijn maakt dan weer niet zoveel uit. Het wordt wel lastig, want in Wisconsin valt nauwelijks nog iets te winnen en de ontbrekende stemmen in Michigan zijn vermoedelijk voor een groot deel voor Biden, die er al een voorsprong heeft.

Update woensdag 4 november 15.30 uur
De voorsprong in Wisconsin is gelijk gebleven, het lijkt er steeds meer op dat Biden die staat met succes heeft omgedraaid. In Michigan heeft de Democraat inmiddels de leiding genomen en gelijk een gat geslagen van bijna twintigduizend stemmen, als Nevada en Arizona blauw blijven is dat genoeg om het presidentschap te veroveren.

Update woensdag 4 november 13.15 uur
De spanning stijgt behoorlijk, net als overigens de vermoeidheid - maar dat terzijde. In Wisconsin is Biden's voorsprong dankzij stemmen in Kenosha County gestegen naar 21 duizend. Het is nog mogelijk voor Trump om dat terug te pakken, maar objectief gezien lijkt dat erg lastig te worden.

In Michigan is Trump's voorsprong nog veel meer gedaald, hij zit inmiddels onder de dertigduizend. Nog meer slecht nieuws voor de president: in Wayne County (Detroit), waar het zwaar richting Biden leunt, moet nog bijna de helft van de stemmen binnen gaan komen.

Update woensdag 4 november 12.45 uur
Het blijft bijzonder spannend, in Wisconsin krabbelt Trump weer een klein beetje terug: het gat is nog zo'n zevenduizend stemmen, met vermoedelijk meer Republikeinse stemmen die nog binnen moeten komen.

In Michigan beginnen de stemmen uit Detroit te lopen en dat is goed te merken: Trump's voorsprong is van zo'n tweehonderdduizend geslonken naar ruim zestigduizend en er moet nog beduidend meer binnenkomen.

In Nevada kruipt het dan weer een beetje richting Trump, maar Biden zal zijn nipte leiding nog even vasthouden: in de woestijn is men er voor vandaag klaar mee en bovendien kunnen stemmen nog tot en met 10 november meegeteld worden - mits ze een poststempel van maximaal 3 november hebben.

Update woensdag 4 november 10.50 uur
Een gevalletje breaking news: in Wisconsin is een hele meute stemmen binnengekomen en dat heeft de boel behoorlijk omgegooid. Biden heeft er nu de leiding genomen, zij het met een nipte marge. Er moet nog het een en ander binnenkomen uit de kleinere counties, die richting Trump stemmen, maar ook uit Milwaukee, waar het vooral richting Biden gaat.

Als een vergelijkbaar scenario zich in Michigan afspeelt is Biden ineens hard op weg naar de winst, hoewel dat natuurlijk maar de vraag is.

Update woensdag 4 november 09.55 uur
Het is inmiddels vooral een kwestie van wachten. Dat doen we op Nevada (6 kiesmannen) en Arizona (11), waar Biden een voorsprong heeft. Dat doen we ook op Georgia (16), waar Trump aan de leiding gaat en het allemaal afhankelijk is van de omgeving van Atlanta.

Dan hebben we nog Pennsylvania (20), Michigan (16) en Wisconsin (10). Die laatste valt echt nog niet te zeggen, Trump gaat er wat aan de leiding, maar er moeten nog stemmen binnenkomen vanuit vooral Democratische hoek.

In Michigan heeft Trump een grotere voorsprong, maar ook daar geldt dat de Democraten wel reden op hoop hebben: met name vanuit Detroit moet nog flink wat binnenkomen. Pennsylvania wordt cruciaal, daar gaat Trump ruim aan kop, maar er komen nog wel meer dan een miljoen poststemmen bij, waarvan de verwachting is dat een groot deel naar Biden gaat. Dat is de vraag ook niet, de vraag is vooral of het genoeg is om het grote gat te dichten.

Kortom: het is allemaal inmiddels vrij overzichtelijk, maar verre van beslist.

Update woensdag 4 november 08.30 uur
Inmiddels is ook Trump himself op TV geweest en jawel, hij opende met het complottheorietje dat 'een hele nare groep mensen probeert om onze overwinning te stelen'. Verder was het een speech zoals we dat van de president gewend zijn: vooral op zichzelf gericht. Daarna ging hij nog even door over hoe het feest klaar was om te beginnen, 'maar ineens werd alles afgeblazen!', gevolgd door nog wat boos gedoe over wat een 'enorme fraude' dit alles is en een verhaaltje over juridische stappen die Trump met zijn aanhang gaat nemen.

Ondertussen gaat het tellen in de echte wereld nog volle bak door. In Georgia is het nog spannend, vooral vanwege de stemmen die rondom Democratisch bolwerk Atlanta nog gebracht moeten worden. Ook in Wisconsin zit het erg dicht bij elkaar, met nog een Democratisch bolwerk (Milwaukee) waar flink wat stemmen vandaan moeten komen. Hetzelfde geldt voor Michigan (Detroit), hoewel het gat daar wel te groot lijkt, net als Pennsylvania, waar nog dik twee miljoen stemmen gemeld moeten worden.

Nevada en Arizona lijken dan weer voorzichtig naar Biden te gaan, maar met dit alles betekent het dat de strijd nog 'too close to call is'. Trump lijkt zeker op weg om te winnen, maar het valt simpelweg nog niet definitief te zeggen.

Update woensdag 4 november 07.00 uur
Minnesota is inmiddels bevestigd voor Biden, Florida en Iowa voor Trump. De zittend president ligt prima op koers, maar de inmiddels welbekende kanttekening bij met name Pennsylvania, Michigan en Wisconsin zorgt ervoor dat er vandaag waarschijnlijk nog niet een serieuze uitslag gemeld kan worden.

Biden heeft het volk inmiddels wel even toegesproken en kwam optimistisch over, waarbij hij ook de in het algemeen erg hoge opkomst prees. Trump heeft het er ondertussen ook maar druk mee: hij heeft zijn Twitteraccount weer aangeslingerd om er een complottheorietje op te gooien. Volgens hem mogen er geen stemmen meer uitgebracht worden nadat de Polen zijn gesloten, hoewel hij mogelijk polls bedoelde. Die worden uiteraard ook niet uitgebracht na het sluiten van de stemlokalen, dus is er niks aan de hand.

Overigens zijn zojuist ook de laatste stemlokalen in Alaska gesloten, waarmee het definitief gedaan is met het uitbrengen van de stemmen wat de verkiezingen van 2020 betreft.

Update woensdag 4 november 06.00 uur
We wensen de nieuwe lezers een goedemorgen, en ondertussen mogen de pennen neergelegd worden in Hawaii en een deel van Alaska. Een paar veranderingen in het laatste halve uur, zo lijkt Arizona en haar elf kiesmannen steeds meer naar Biden lijkt te gaan. Trump ging lang en verrassend aan de leiding in Virginia, maar daar zijn inmiddels flink wat stemmen uit de omgeving van Washington DC binnengekomen en daarmee is het startpunt van het land zo goed als zeker voor Biden.

Florida, Georgia en North Carolina worden, net als Ohio, steeds zekerder van Trump-winst, terwijl Wisconsin, Michigan en Pennsylvania nu weliswaar lichtrood zijn, maar daar is het nog spannend: een overgrote meerderheid van de poststemmen moet er nog geteld worden en dat zou de boel nog significant kunnen veranderen.

Update woensdag 4 november 05.30 uur
Weinig updates, zo tijdens het halve uur, maar één staat kan nu zo goed als zeker aan Biden gegeven worden: New Hampshire en de vier bijbehorende kiesmannen. Verder is het vooral in Michigan nog altijd erg spannend, vooral de grote stad Detroit moet nog veel stemmen bekendmaken.

Update woensdag 4 november 05.00 uur
Californië, Oregon en Washington gaan dicht, vrij zekere staten voor Biden, net als Idaho voor Trump. Biden moet ondertussen toeslaan in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, maar die zien er voor hem niet best uit.

Arizona ziet er wel goed uit voor Biden, net als Iowa verrassend genoeg, maar al met al is Trump hard op weg naar maximaal vier nieuwe jaren in het Witte Huis.

Update woensdag 4 november 04.30 uur
Geen nieuwe staten waar de boel dicht gaat, maar wel ontwikkelingen: Nebraska is volledig voor Trump, twee extra kiesmannn erbij dus. Wisconsin en Michigan zijn een stuk competitiever dan vooraf gedacht, Michigan geven we zelfs een lichtrood kleurtje.

In Ohio zijn nog altijd veel stemmen te tellen vanuit Democratische bolwerken, maar Trump's leiding neemt toe en die maken we voorzichtig rood, net als Georgia. Virginia gaat van blauw naar een toss-up, Trump doet het er vooralsnog verrassend goed.

Update woensdag 4 november 04.00 uur
De stemlokalen sluiten in vier staten en deels in twee staten, twee daarvan zijn van belang: Nevada, waar Biden de favoriet is, en Iowa, een echte battleground state.

In Georgia gaat Trump vrij ruim aan de leiding, waar wel bij gezegd moet worden dat de helft nog geteld moet worden, vooral rondom grote steden Atlanta en Augusta - toch lijkt Trump er de favoriet, wellicht kunnen we 'm over een uur voorzichtig inkleuren.

North Carolina is razendspannend, het verschil is nauwelijks te meten. In Ohio heeft Trump de leiding overgenomen naarmate er meer plattelandsstemmen binnen zijn gekomen, maar vooral rondom de grote steden Cincinnati, Columbus en Cleveland moeten nog flink wat stemmen binnen gaan komen.

Update woensdag 4 november 03.00 uur
De klok slaat weer eens een paar keer, dus gaan er weer stemlokalen dicht. Arizona is een uiterst interessante, net als de restanten in Michigan en Texas én vooral ook Minnesota en Wisconsin. Verder wordt ook niet meer gestemd in plekken als South en North Dakota, maar daar wonen ongeveer zeven mensen.

Vooralsnog houden we de ogen even af van Florida, die lijkt naar Trump te gaan. De ogen zijn vooral gericht op het Midwesten en dan met name Ohio, waar Biden het verrassend goed doet. Als hij dat inderdaad wint, moet Trump nagenoeg alle battleground states winnen, een fikse opgave.

In North Carolina gaat Biden aan de leiding, maar dat komt wel voor een groot deel door de early votes - vooral Democraten stemden vroeg, zij houden doorgaans meer rekening met COVID-19-maatregelen. Ook in Texas leidt Biden, terwijl Trump in Michigan op één staat, maar beiden kunnen nog prima omdraaien.

Update woensdag 4 november 02.30 uur
De stemlokaken in Arkansas zijn dicht, waarvan akte. Belangrijker: in Florida lijkt Trump er steeds beter voor te staan, hij heeft inmiddels zo'n anderhalf procentpunt marge en dat is erg veel in de Sunshine State - we hebben hem licht ingekleurd.

Verdere battleground states zeggen nog niet zoveel: in Georgia leidt Trump, in Ohio en Pennsylvania is het Biden, maar daar moet nog zoveel geteld worden dat het nog lang geen realistisch beeld geeft. Verder is een heel rijtje van de om twee uur gesloten staten gelijk vergeven, daar zit weinig boeiends tussen, zowel voor Trump als voor Biden.

Update woensdag 4 november 02.00 uur
Een nieuw uur, nieuwe staten op slot. Dat zijn er teveel om op te noemen, dus dat doen we niet allemaal, maar een aantal is belangrijk: de rest van Florida, een deel van Michigan, Pennsylvania en een deel van Texas.

In Florida is het net als vier jaar geleden spannend: bijna tien miljoen stemmen geteld, enkele tienduizenden verschil. In Georgia en North Carolina gaat Trump na een paar procent aan de leiding, in Ohio doet Biden dat. Kortom: spanning ten top, maar zeker nog geen beslissingen.

West Virginia en South Carolina zijn aan Trump gegeven door de media, Virginia aan Biden. Die hadden we allemaal vooraf al ingevuld en maken dus geen verschil.

Update woensdag 4 november 01.30 uur
Opletten! Drie staten gaan dicht, West Virginia gaat normaal gewoon naar Trump. Ohio en North Carolina zijn echter flinke battleground states, samen goed voor meer dan dertig kiesmannen.

In Florida gaat Biden aan de leiding na ruim de helft van de stemmen, maar de resultaten in Miami - Trump doet het veel beter dan vier jaar geleden - lijken erop te wijzen dat Trump een uitstekende kans heeft om dat nog om te draaien. In Georgia leidt Biden, maar daar is nog erg weinig geteld, dus dat zegt weinig. Nog geen verandering in het grote plaatje dus.

Update woensdag 4 november 01.00 uur
In Florida zijn de eerste stemlokalen gesloten, Georgia is de eerste battleground waar alles dicht is. In Indiana en Kentucky zijn de overgebleven districten nu ook dicht, terwijl drie staten die net gesloten zijn vermoedelijk niet echt spannend worden: South Carolina (Trump), Virginia en Vermont (Biden).

In Indiana en Kentucky wordt driftig geteld, die gaan in principe gewoon naar Trump. De eerste uitslagen kwamen overigens uit New Hampshire, waar de inwoners van twee gehuchten om middernacht zoals altijd samen zijn gekomen om te stemmen. Een minuutje of wat later waren de stembussen daar dicht en de 26 stemmen geteld.

Update 00.00 uur
Het is zover, de eerste stemlokalen zijn alweer dicht! In Indiana en Kentucky zijn de lokalen in de eerste districten gesloten, maar op uitslagen moeten we uiteraard nog even wachten. Toch is het een interessant moment: de nacht is nu écht begonnen.

Het totaaloverzicht van de staten die al dan niet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ingevuld zijn voorafgaand aan de eerste uitslagen

Trump # Onbeslist # Biden #
Indiana 11 Texas 38 California 55
Tennessee 11 Florida 29 New York 29
Missouri 10 Pennsylvania 20 Illinois 20
Alabama 9 Ohio 18 New Jersey 14
South Carolina 9 Georgia 16 Virginia 13
Kentucky 8 Michigan 16 Washington 12
Louisiana 8 North Carolina 15 Massachusetts 11
Oklahoma 7 Arizona 11 Maryland 10
Arkansas 6 Wisconsin 10 Colorado 9
Kansas 6 Minnesota 10 Connecticut 7
Mississippi 6 Iowa 6 Oregon 7
Utah 6 Nevada 6 New Mexico 5
West Virginia 5 New Hampshire 4 Hawaii 4
Idaho 4 Nebraska (2nd) 1 Rhode Island 4
Wyoming 3 Maine (2nd) 1 Washington DC 3
Alaska 3 Totaal 201 Vermont 3
Montana 3     Delaware 3
North Dakota 3     Maine (state) 2
South Dakota 3     Maine (1st) 1
Nebraska (state) 2     Totaal 212
Nebraska (1st) 1        
Nebraska (3rd) 1        
Totaal 125        

FOK! Wat een weer: weer kans op mist

In het noorden en midden is het zwaar bewolkt, elders zijn er opklaringen waarin lokaal mistbanken zijn ontstaan. De mistbanken lossen halverwege de ochtend op. In de loop van de middag en avond trekt de bewolking noordwaarts. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 11°C. Er staat een meest zwakke wind uit een overwegend zuidoostelijke richting.

Komende nacht is het onbewolkt en kan er vooral in het noordoosten en zuidwesten mogelijk nog een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van 7°C aan de kust tot rond het vriespunt verder landinwaarts. de zuidoostelijke wind is zwak, vlak aan zee matig.

Zaterdag begint vrij zonnig, in de loop van de middag drijft er hogere bewolking binnen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en zwak. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Purmerbos (Foto: Pukeko)
Het mooie Purmerbos in de herfst. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vuelta: Etappe 16 - Bergen, maar geen klassementsdag?

De op twee na laatste etappe van de Vuelta a España staat alweer voor de deur, de voorlaatste waarop het maken van verschil in het klassement een beetje realistisch is, hoewel dat vermoedelijk vooral zaterdag gaat gebeuren.

De renners krijgen 162 kilometer voor de kiezen, na 77 kilometer volgt een eerste serieuze klim. Die wordt gevolgd door de eveneens vrij serieuze Puerto El Robledo, hoewel het allemaal niet al te lang en steil is. Na de afdaling volgt nog een stukje omhoog en daarna dalen we richting finish, waar het richting slotkilometer nog lichtjes stijgt.

Rellende_Rotscholier heeft zijn uitgebreide voorbeschouwing hier staan, die kan er weer prima bij worden gepakt. De etappe gaat om één uur van start, tegen half drie kan de TV aan en wederom wordt de finish tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Stoffelijke resten gevonden bij berging Duits vliegtuigwrak

Bij de berging van een Duits vliegtuigwrak in Dalfsen, zijn gisteren stoffelijke resten gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de piloot van de Messerschmitt Bf109, die in de Tweede Wereldoorlog neerstortte.

De resten zijn veiliggesteld en overgebracht naar het laboratorium van de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) in Soesterberg. Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voor de identiteit van de vlieger bekend is. De Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Het gevechtsvliegtuig crashte op 30 januari 1944. Het is het eerste Duitse vliegtuigwrak dat wordt geborgen in het kader van het Nationaal Bergingprogramma. De bergingsdienst van de luchtmacht is maandag begonnen en dat leverde al snel resultaat op.

Mooi resultaat
“Het doel van het bergen van het vliegtuig was in de eerste plaats om recht te doen aan de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden”, zegt burgemeester Erica van Lente van Dalfsen. “De vondst van de stoffelijke resten is een mooi resultaat.”

De Messerschmitt is één van de acht Duitse toestellen die op 30 januari 1944 werden neergehaald boven Oost-Nederland. vier van de acht piloten zijn nooit teruggevonden.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.