Wright te sterk voor Wade in finale EK darts

Peter Wright heeft de Europese titel gewonnen. De vijftigjarige Schotse wereldkampioen was zondag in de finale in Oberhausen met 11-4 te sterk voor de Engelsman James Wade.

Wright had in elke pot tot in de finale een gemiddelde van boven de honderd genoteerd. Ook in de finale wist hij boven dat gemiddelde uit te komen. De Schot gooide een gemiddelde van 104.33, tegenover 95.28 voor Wade. Met twee dertiendarters en een vijftiendarter pakte Wright al meteen een comfortabele voorsprong. Vervolgens zorgde een 96-finish ervoor dat hij met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in kon gaan. Wade kwam nog terug tot 4-3, maar keek vervolgens toch tegen een 6-3 achterstand aan.

Toch sloot The Machine pakte na de tweede pauze de eerste leg voor 7-4, maar zag vervolgens Wright in een hogere versnelling de eindstreep halen. Wade kreeg nog twee kansen in de dertiende leg, maar zag Snakebite daarna dubbel tien uitgooien voor 9-4. De regerend wereldkampioen besloot de partij daarna op schitterende wijze met een 143 finish gevolgd door een 125 check-out.

Deze titel is voor Wright zijn vierde major-titel. Hij won in 2017 zijn eerste major op de UK Open en pakte dit seizoen de wereldtitel en de eindzege op de Masters. De kleurrijke Schotse darter keert na dit weekend terug op de tweede plek op de wereldranglijst, die hij onlangs was kwijtgeraakt aan Gerwyn Price. 

Michael van Gerwen is nog altijd de nummer één van de wereld. De Brabander verloor bij het EK in de achtste finales. Hij heeft tot en met het WK 600.000 pond te verdedigen. Als het zo door gaat met Van Gerwen kan hij na het WK zijn eerste plek kwijt zijn. Dirk van Duijvenbode was op het EK met een plek bij de laatste acht in de kwartfinales.