COVID-19: LIVE Persconferentie strengere coronamaatregelen

Vanavond vindt er een persconferentie plaats omtrent de situatie rondom het coronavirus. Om 19.00 uur vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge naar verwachting nieuwe maatregelen aankondigen om het sterk stijgende aantal besmettingen te beperken.

Welke maatregelen er genomen gaan worden is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zullen er vooral in de grote steden strengere maatregelen komen. Maar door het snel stijgende aantal besmettingen, gisteren bijna 3000, is ook de druk op het kabinet om landelijke maatregelen te nemen toegenomen.

Deze middag komt eerst nog het Outbreak Management Team (OMT) met een advies aan de drie hardst getroffen steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook is er nog een overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio's tezamen met minister Grapperhaus. Gisteren heeft er ook weer een 'Catshuisoverleg' plaatsgevonden waar de betrokken ministers met RIVM directeur Jaap van Dissel samenkomen om de situatie te bespreken.

De persconferentie is vanavond om 19.00 uur te volgen via NPO 1, NPO Start, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

Update 14.40 uur:
De nieuwe maatregelen zijn zoals traditioneel weer eens vroegtijdig uitgelekt. Hoewel er nog wordt overlegd zal onderstaande lijst met maatregelen aardig overeenkomen met de definitieve besluiten volgens ingewijden.

  • Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen en tijdelijke sluiting van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden
  • Horeca moet om 22.00 uur de deuren sluiten, en mag het laatste uur niemand meer binnenlaten.
  • Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom, niet bij profwedstrijden en niet bij amateurwedstrijden
  • Alleen nog noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, hierop zijn wel uitzonderingen
  • Voor contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd (dus je gegevens opgeven als je naar de kapper gaat) om het bron- en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken
  • In de supermarkt mag je alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet
  • Er wordt ook gekeken naar groepsgroottes, zowel binnen als buiten en ook het aantal mensen dat je thuis kan uitnodigen wordt besproken

Update 18.50 uur: Livestream persconferentie strengere coronamaatregelen

  • In de grote steden wordt het advies gegeven om in de detailhandel mondkapjes te dragen. De winkeliers hebben het recht om klanten zonder mondkapje de toegang te weigeren. 
  • De strengere coronamaatregelen worden vooralsnog voor een periode van drie weken opgelegd.