Van de Sanden verkast naar Wolfsburg; Van Es keert terug naar FC Twente

Twee transfernieuwtjes in één bericht. De ene verkast van Frankrijk naar Duitsland en de ander keert uit Liverpool terug naar Enschede. Shanice van de Sanden verlaat Olympique Lyon voor VfL Wolfsburg en Kika van Es laat na één jaar Engeland voor wat het is en keert terug bij FC Twente. 

Van de Sanden (27) heeft maandagmiddag een contract getekend bij VfL Wolfsburg. De buitenspeelster komt over van Olympique Lyon, de beste club in Europa. Ze gaat vanaf heden samen spelen met mede international Dominique Janssen.

Hoewel Van de Sanden recent haar contract bij Olympique Lyon verlengde, kijkt ze vooral uit naar haar nieuwe uitdaging. "Ik ben heel blij met mijn stap naar Wolfsburg. Een club die al jaren meedoet in de top van Europa", aldus de buitenspeelster. "Ik kijk er enorm naar uit om met deze club te gaan spelen voor prijzen. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging." De twee teams speelden in de afgelopen vijf Champions League-finales driemaal tegen elkaar, maar werd elke keer gewonnen door Lyon. Van de Sanden was bij de Franse formatie echter voornamelijk invaller, terwijl ze in Duitsland een basisspeelster zal worden. 

Kika van Es keert na één jaar terug in de Eredivisie. De 28-jarige international wordt door FC Twente overgenomen van Everton en tekent voor een jaar. Verdediger Van Es kwam in het seizoen 2017/2018 ook al uit voor FC Twente, waarna ze naar Ajax verkaste. Na één jaar in Amsterdam tekende ze bij Everton. "Een buitenlands avontuur stond hoog op mijn lijstje en met leerzame en mooie ervaringen keer ik nu terug. De kans om weer voor FC Twente te spelen in de Eredivisie wilde ik niet laten lopen", aldus 64-voudig international Van Es op de site van FC Twente. "De competitie hier ontwikkelt zich en hier in Nederland, dicht bij huis, is voor mij de plek om het beste uit mezelf te halen. Ik kijk ernaar uit om aan te sluiten in Enschede."

Van Es is niet de eerste speelster van naam die terugkeert in de Nederlandse competitie. Eerder kozen Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg voor PSV en tekende Stefanie van der Gragt bij Ajax.