Trump hangt nieuw impeachment boven hoofd

De Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg is overleden. De vrouw, decennia lang gerespecteerd lid van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, overleed vrijdag aan de gevolgen van uitgezaaide pancreaskanker. Inmiddels is president Donald Trump begonnen met het zoeken naar een opvolger voor de populaire rechter die liefkozend 'RBG' genoemd werd.

Dit, tegen het zere been van de Democraten. Zij vinden namelijk dat in een verkiezingsjaar de zittende president geen nieuwe opperrechter mag aanstellen, de zogenaamde Thurmond Rule, al deed toenmalig president Barack Hussein Obama in zijn nadagen als president in 2016 hetzelfde. De Republikeinen stuurden zijn kandidaat toen de laan uit, waarna Trump in 2017 Neil Gorsuch als kandidaat naar voren schoof.

In 2018 probeerden de Democraten het aanstellen van Brett Kavanaugh te blokkeren, vanwege beschuldigingen van aanranding. Een aanranding die uiteindelijk nooit bewezen werd en Kavanaugh werd de tweede door The Donald aangestelde opperrechter.

Zes tegen drie
Waar de Democraten helemaal bang voor zijn, is een scheve verhouding tussen conservatieve en progressieve rechters. Indien Trump opnieuw een rechter zal aanstellen, voor de derde keer in zijn eerste ambtstermijn, komt het aantal door Republikeinse presidenten aangestelde rechters op zes. Slechts drie van de negen opperrechters zijn dan door Democratische presidenten aangesteld.

Trump zal Trump niet zijn als hij al een aantal kandidaten op zijn lijstje heeft staan. "Het wordt in ieder geval een vrouw", zo zei hij eerder trots. Eén van zijn favoriete rechters is de 48-jarige Amy Coney Barrett, een vrome katholiek.

Impeachment
In een interview met tv-zender ABC werd aan Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, of de Democraten een impeachment in gedachten hebben om de president te stoppen. "We hebben onze opties. We hebben pijlen in onze pijlkoker die ik nu niet ga bespreken, maar feit is dat we een grote uitdaging hebben in ons land", aldus Pelosi die daarna nog even los ging.

"We hebben een verantwoordelijkheid", aldus de vrouw die zonder mondkapje op in een kapperszaak in San Francisco werd betrapt, terwijl kappers in SF vanwege de coronacrisis gesloten dienen te zijn. “We leggen een eed af om de grondwet van de Verenigde Staten te beschermen en te verdedigen. We hebben de verantwoordelijkheid om in de behoeften van het Amerikaanse volk te voorzien."

Woordvoerders van het Witte Huis reageerden verbaasd en vinden de uitspraak van Pelosi 'bizar en gevaarlijk'.

"Pelosi dreigt de president alweer te impeachen, terwijl hij simpelweg aan zijn grondwettelijke verplichting voldoet", aldus Brian Mogenstern, plaatsvervangend perssecretaris. "Dit zijn bizarre en gevaarlijke grepen naar de macht door de Democraten, die voor niets zullen stoppen om de grondwet uit te hollen om hun radicale agenda uit te voeren."