COVID-19: Mondkapjesrichtlijn RIVM tóch gebaseerd op schaarste

Een belangrijk medisch advies van het RIVM over het gebruik van mondkapjes in de ouderzorg is stilzwijgend ingetrokken. Na vragen van Nieuwsuur blijkt dat de richtlijnen niet alleen maar waren gebaseerd op medisch advies maar ook wel degelijk vanwege de schaarste van de mondkapjes.

Op 17 augustus trok het RIVM stilzwijgend het advies over mondkapjes in de ouderzorg in. Tot die tijd was het advies voor zorgmedewerkers die met ouderen werkten met een (vermoedelijk) coronabesmetting, om bij kort contact geen mondkapje op te doen. Dit waren ook regelmatig contacten binnen een straal van anderhalve meter zoals medicijnen aangeven of een kort gesprekje voeren.

Na dat het advies is ingetrokken is de betrokken beroepsgroep, de ouderenzorg, er eveneens niet over geïnformeerd. Het nieuwe advies luidt namelijk dat mondmaskers noodzakelijk zijn, ook bij de korte contactmomenten. Het RIVM laat aan Nieuwsuur weten dat er geen nieuw wetenschappelijk inzicht ten grondslag ligt aan de wijziging. Het oude advies kwam nog uit de tijd van de enorme schaarste in mondkapjes.

Na het opmerkelijke nieuws zijn veel zorgmedewerkers en instellingen vooral verbaasd omdat de overheidsregel werd gebracht als veiligheidsregel maar uiteindelijk dus voortkwam uit schaarste. Diverse brancheverenigingen zijn aan het kijken hoe en of ze het ministerie van Volksgezondheid aansprakelijk kunnen stellen voor zorgmedewerkers die ziek zijn geworden na het volgen van het RIVM advies.