Westerborkpad - interview met de grondlegger

Tussen de bedrijven door struin ik ook het web af voor informatie over het Westerborkpad dat ik aan het lopen ben. Ik kreeg een paar dagen terug de suggestie dat ik de grondlegger van het Westerborkpad, Jan Dokter, eens zou moeten benaderen met de vraag wat hij van mijn special vond. 


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Ergens vind ik dat eng, want ja, ik ben en blijf tenslotte een echte zolderkamerautist. Aan de andere kant heb ik tijdens het lopen van het pad tot nu toe al kennis gemaakt met enkele FOK!collega's die langs de route wonen en die me al dan niet fysiek hebben geholpen tijdens het wandelen. Zo wist Interpretatie me het nodige te vertellen over Amsterdam, kreeg ik van Cobra4 de nodige informatie over de omgeving in Weesp, werd ik in Hilversum opgewacht door Harry64, dronk ik in Nunspeet koffie met Heywoodu en hielp RvLaak me uit de brand in Lichtmis. 

Zojuist verveelde ik me lichtelijk en besloot ik op zoek te gaan naar meer informatie over Jan Dokter. Ik stuitte daarbij op onderstaand interview uit 2012, waarbij hij ingaat op zijn beweegredenen om deze route te lopen. Zo vertelt hij over zijn jeugd, hoe zijn moeder een jodenster moest dragen en hoe vervelend hij dat vond. Ook dat hij twaalf van zijn familieleden in de concentratiekampen heeft verloren komt aan bod. Jan liep zijn eigen tocht zo dicht langs mogelijk de spoorlijn, maar mede op verzoek van Kamp Westerbork, werd de route zo aangepast dat deze ook langs educatieve plaatsen zoals begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en schuilplaatsen á la het Verscholen Dorp voert. 

Jan: "Het is wel 70 jaar geleden, maar het was zo verschrikkelijk. Discriminatie is nog steeds aan de orde en aanwezig. De onverdraagzaamheid is er ook nog steeds ten opzichte van onze medemens. Ik hoop persoonlijk dat als men deze tocht loopt dat men ook een beetje tot bezinning komt. En dat moet denk ik wel gebeuren als men bedenkt wat het thema is van dit pad."

Ik heb persoonlijk de video een aantal keer moeten pauzeren omdat het zeer persoonlijke verhaal me nog steeds naar de keel grijpt. Daarom wilde ik deze graag met jullie delen.