Hockeylegende Balbir Singh (96) overleden

De Indiase oud-hockeyer Balbir Singh is overleden. Singh, die algemeen gezien wordt als de beste aanvaller ooit, werd 96 jaar.

In de eerste helft van de vorige eeuw was India de absolute grootmacht in het wereldwijde hockey, onder aanvoering van de legendarische Dhyan Chand won het land olympisch goud in 1928, 1932 en 1936 en die laatste overwinning inspireerde Balbir Singh om ook te gaan spelen.

In 1948 maakte Singh zijn debuut op de Olympische Spelen in Londen, waar hij in de finale tegen de Britten - uiteraard een vrij gevoelige wedstrijd - de eerste twee goals maakte en de weg vrijmaakte voor de 4-0 overwinning.

In 1952 won India in Helsinki opnieuw het goud, Singh scoorde vijf goals in de finale tegen Nederland, nog altijd een olympisch record - in totaal scoorde hij maar liefst negen van de dertien Indiase goals tijdens die Spelen.

Als aanvoerder van India raakte hij in de openingswedstrijd van de Spelen in Melbourne (1956) na het scoren van vijf goals tegen Afghanistan geblesseerd. Pas in de halve finales was hij er weer bij en in de finale tegen aartsvijand Pakistan was er opnieuw goud: 1-0.

Singh scoorde uiteindelijk in acht olympische wedstrijden 22 goals en kwam in 61 interlands tot maar liefst 246 goals. Tegenwoordig wordt hij nog altijd gezien als een van de grootste Indiase sporters ooit.

De finale van 1952