Moskee: 'Buurt moet maar wennen aan gebedsoproep'

Het volume van de gebedsoproepen die vijf maal daags klinken uit de luidsprekers van moskee Taibah, nabij metrohalte Kraaiennest in Amsterdam, is de laatste weken al meerdere keren verlaagd. Dat zegt het moskeebestuur in een reactie tegen AT5.


Lekker bak herrie in Amsterdam (Bron: YouTube/AT5)

Volgens het bestuur zijn er onlangs nieuwe luidsprekers en versterkers geplaatst. "Ruim voor het begin van de ramadanmaand zijn we vanwege de corona maatregelen begonnen met het 5 keer daags oproepen tot het gebed middels de vernieuwde geluidsinstallatie."

Sindsdien kwamen er meerdere klachten binnen bij de moskee zelf, maar ook bij het stadsdeel. Vorige week meldde een buurtbewoner aan AT5: "Het volume waarmee dit gebeurt is zo hard dat het door de wijk en omstreken te horen is. Het geluid galmt door de wijk heen". Maar er zijn ook omwonenden die wel begrip hebben voor de gebedsoproepen. "Ik heb er geen last van hoor. Het is hetzelfde als je een kerkklok hoort, ding-dong, ding-dong."

Het bestuur van de moskee zegt in de eerste week twee klachten te hebben gekregen, waarop het volume van de oproepen werd aangepast. In de weken daarna kwamen er nog twee klachten binnen en werd het geluidsniveau nog een keer verlaagd, zo zegt het bestuur. "Ook moet de buurt natuurlijk ook opnieuw wennen aan het geluid."

Na nog een klacht aan het begin van de ramadan is het volume van de oproepen voor het ochtend- en avondgebed (respectievelijk rond 5.00 uur en 22.45 uur) nog verder aangepast. Het bestuur zegt zelf contact te hebben gezocht met stadsdeel Zuidoost en met de politie. In de laatste twee weken zijn er geen klachten meer binnengekomen, aldus het bestuur van moskee Taibah.

'Onverplichte aanpassingen'
"Wij gaan ervan uit dat de gewenperiode aan de oproep en de diverse onverplichte aanpassingen geen overlast meer veroorzaken." Het bestuur benadrukt dat de gebedsoproepen zijn toegestaan en dat het verlagen van het volume een vrijwillige keuze van de moskee zelf is. Stadsdeel Zuidoost heeft aangegeven deze week opnieuw in gesprek te gaan met het moskeebestuur over de versterkte gebedsoproepen.