Bart Swings gaat voor Team IKO schaatsen

Bart Swings zal het komende seizoen schaatsen voor Team IKO. De schaatsbelg tekent voor twee jaar bij de ploeg van Erwin en Martin ten Hove. De 29-jarige Swings is daarmee de zevende en tevens laatste aanwinst van de ploeg. "Ik kijk ernaar uit om weer onderdeel te zijn van een ploeg."

Swings trainde de afgelopen jaren voornamelijk in zijn eentje, maar tijdens de voorbereiding op de EK Afstanden en het WK Allround had hij met zijn oud-ploeggenoot Jan Blokhuijsen een 'fijne' sparringspartner. Tijdens die toernooien zijn de eerste gesprekken over een samenwerking ontstaan, vertelt Swings telefonisch vanuit België. "We hebben toen zeker contact gehad over volgend seizoen. Jan en ik weten wat we aan elkaar hebben en dat we elkaar sterker kunnen maken. Ik heb mijn beste jaren gekend toen ik met hem trainde."

In het seizoen 2015/2016 trainden Swings en Blokhuijsen bij Team Stressless onder leiding van Desly Hill, Bart Veldkamp en Jelle Spruyt (de huidige trainer van Swings). In dat jaar werd Swings onder meer vierde op het WK Allround in 2015 (Calgary) en tweede op het EK Allround in 2016 (Minsk). "Ik had misschien niet die gigantische uitschieter, maar dat was wel een heel mooi, consistent jaar. Ik hoop dat ik bij IKO terug kan keren op dat niveau en met verbeteringen op technisch vlak zit dat er zeker in. Ik ben ervan overtuigd dat Erwin en Martin mij dat kunnen bijbrengen."

Behalve de aanwezigheid van Blokhuijsen is het kunnen blijven skeeleren een belangrijke reden om aan de slag te gaan bij IKO. In die sport, die dit seizoen vanwege het coronavirus vooralsnog niet in wedstrijdverband beoefend kan worden, behoort Swings tot de absolute wereldtop. "Het skeeleren is voor mij de ideale voorbereiding op de winter. Ik ben blij dat IKO hiervoor open staat", aldus een gelukkige Swings. "Het hele plaatje past gewoon. Erwin en Martin hebben superveel kennis en hun manier van werken spreekt mij heel erg aan."

Met de komst van Swings is de selectie van Team IKO voor het komende seizoen rond. Waar de ploeg zich eerder al versterkte met onder meer Esmee Visser en Melissa Wijfje maakte het team van de broers Ten Hove deze week ook bekend dat Lex Dijkstra zijn contract met een jaar heeft verlengd. "We zijn blij dat Lex komend seizoen voor ons team zal uitkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij kan doorgroeien naar World Cup-niveau op de lange afstanden", aldus Martin ten Hove.