"CEO Gearbox weigert verwachte royalties aan werknemers Borderlands 3"

Ze werden gouden bergen beloofd, maar het ziet er naar uit dat de werknemers van Gearbox Interactive ondanks het gigantische succes van Borderlands 3 een stuk minder geld krijgen dan wat ze verwacht hadden. CEO Randy Pitchford maakte bekend dat de cheques een stuk lager gaan uitvallen dan verwacht, terwijl er bedragen van vijf en zelfs zes nullen beloofd waren. Extra wrang is dat Pitchford zelf er wel met 12 miljoen dollar vandoor gaat, die hij heeft gecasht voordat de ontwikkeling van Borderlands 3 begon.

Dat schrijft Jason Schreier van Kotaku op basis van interne bronnen bij Gearbox. Gearbox heeft een vrij uniek model om werknemers te betalen in vergelijking met andere ontwikkelaars. Volgens (ex-)werknemers ligt het salaris bij de Texaanse ontwikkelaar lager dan het marktgemiddelde, maar in plaats daarvan kunnen werknemers royalties krijgen op basis van hoeveel een game verkoopt. Dat werkt goed bij sucessen zoals Borderlands 2 in 2012 waardoor ontwikkelaars bij Gearbox zelfs huizen konden kopen met hun royalties, aldus het bedrijf.

Het risico is dat een beloning een stuk lager uitvalt wanneer de games van de ontwikkelaar floppen zoals Aliens: Colonial Marines en Battleborn. Maar blijkbaar is succes nu ook geen garantie meer voor geld. Pitchford heeft aan werknemers verteld dat de bedragen die op konden lopen in de miljoenen nu een stuk lager zullen zijn - als redenen geeft hij dat de ontwikkeling van Borderlands 3 duurder was dan gedacht, de verkoopcijfers tegenvielen (hoewel publisher 2k iets heel anders zei) en Gearbox een tweede studio heeft geopend in Quebec.

De argumenten van Pitchford lijken aan dovemansoren gericht te zijn: volgens veel werknemers vallen de redenen niet te rijmen met de miljoenenbonus die Pitchford voor zichzelf opeiste. Volgens Schreier lijkt het dan ook een kwestie voor tijd dat veel werknemers van Gearbox hun heil ergens anders gaan zoeken. 

Het is niet de eerste keer dat de CEO van Gearbox in opspraak komt. Hij ging over in een woedeaanval tegen gamespers toen deze hem wezen op het incorrecte statement dat Borderlands 3 geen microtransacties zou bevatten, wilde hij de stemacteur van Claptrap (David Eddings) niet betalen nadat deze het bedrijf had verlaten, en belaagde hij Eddings tweemaal fysiek in de lobby van een hotel.

Borderlands31