Tientallen bekeuringen uitgedeeld in Den Haag om overtreden coronamaatregelen

Politie en handhavers van de gemeente Den Haag waren zaterdag en zondag zichtbaar aanwezig in het verzorgingsgebied van de Eenheid Den Haag. Agenten en handhavers constateerden dat de meeste mensen op straat zich netjes hielden aan de door de overheid opgelegde maatregelen.

Agenten en handhavers zagen echter ook dat een aantal mensen zich niet aan de maatregelen hielden en gingen in gesprek met hen. In een aantal gevallen bleven mensen ondanks de waarschuwing de maatregelen overtreden. Daarop zijn vervolgens boetes uitgedeeld. In totaal gaat het om enkele tientallen boetes.

Een woordvoerder van de politie: "Ziet u dat mensen zich niet houden aan de opgelegde overheidsmaatregelen? Spreek elkaar dan eerst respectvol aan. Immers leveren we de strijd tegen verdere verspreiding van het Coronavirus met elkaar. In het hele verzorgingsgebied zien gemeentelijke handhavers en agenten toe op de naleving van de noodverordening COVID-19 van de veiligheidsregio’s Haaglanden en Hollands Midden, die op 26 maart inging."

Inzet drone op het Kaapseplein
Steeds zijn agenten en handhavers in koppels in de wijken aanwezig om in gesprek te gaan met het publiek. De politie zette zaterdag in de omgeving van het Kaapseplein meerdere malen een drone met ingebouwde speaker in, om het aanwezige publiek aan te spreken. De gerichte boodschap van de drone werd gedaan in meerdere talen. Nadat er eerst waarschuwingen aan het publiek zijn gegeven, deelden agenten uiteindelijk ook bekeuringen uit.

Ook in de omgeving van het Spicoveld en het wijkpark Transvaal schreven agenten bekeuringen uit voor het herhaaldelijk negeren van de opgelegde overheidsmaatregelen.

De overheidsmaatregelen, te lezen op rijksoverheid, gelden voor iedereen: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, om zorg te verlenen aan een ander of om een frisse neus te halen. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming. Groepen van maximaal 3 mensen zijn toegestaan, maar iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Voor mensen die samen een huishouden vormen, geldt geen maximale groepsgrootte.

Afbeelding: Korpsmedia / Jeroen Stoops
Afbeelding: Korpsmedia / Jeroen Stoops