Strafrechtadvocaten: 'Sluit de rechtbanken, houd geen verdachten meer aan voor kleine vergrijpen'

De vereniging van strafrechtadvocaten wil dat de rechtbanken gesloten worden. Die oproep doet voorzitter en strafrechtadvocaat Jeroen Soeteman.

In een oproep die online is verschenen staat dat de vereniging wil dat de rechtbanken vanaf maandag dicht gaan. De sluiting zou zeker moeten gelden tot 1 april, maar mogelijk langer. 

Uit de oproep: "De verspreiding van corona blijft doorgaan, waarbij de echte cijfers ontbreken omdat bijna niemand meer wordt getest. Omdat ook iemand zonder serieuze klachten besmet kan zijn en dat niet kan laten testen, kan diegene anderen besmetten zonder dat te beseffen. Het gezondheidsrisico voor verdachten, advocaten, de medewerkers en bezoekers van de rechtbanken en het openbaar ministerie, slachtoffers en de Politie is te groot geworden om hen nog bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn. Bovendien hebben wij allemaal de verantwoordelijkheid om de verspreiding van corona tegen te gaan, ter bescherming van onszelf, onze naasten en onze medeburgers."

Verdachten niet oppakken
Verderop staat nog een opmerkelijk verzoek aan de politie. Die wordt gevraagd om alleen nog maar verdachten van zeer zware misdrijven aan te houden. Het oppakken van kleinere criminelen zou dan moeten worden uitgesteld. 

Uit de oproep: "Tevens wordt de Politie opgeroepen uitsluitend de verdachten van zeer serieuze feiten aan te houden en de aanhouding en het verhoor van de verdachten van minder serieuze zaken voor onbepaalde tijd uit te stellen."

De volledige tekst van de oproep is hier te lezen.