Soros: 'Zuckerberg moet weg als baas van Facebook'

Miljardair George Soros heeft opgeroepen om Facebookbaas Mark Zuckerberg en zijn rechterhand Sheryl Sandberg af te zetten. Soros beschuldigt hen ironisch van 'winstmaximalisatie zonder rekening te houden met eventuele gevolgen.'


George Soros, al jaren politiek actief (Foto: Matthew Cavanaugh/Getty Images)

"Zuckerberg en Sandberg volgen slechts één filosofie: winst maximaliseren, ongeacht de gevolgen", aldus een ontketende Soros in Amerikaans dagblad New York Times. Hoewel de critici van Soros die exacte woorden misschien zouden gebruiken om de Hongaarse 'filantroop' te beschrijven, bedoelde Soros het deze keer als een vernietigende veroordeling.

Soros wil niet alleen dat Zuckerberg en Sandberg uit hun positie worden ontzet, hij wil dat "zij die valse informatie verspreiden zwaarder worden gestraft". "Facebook moet worden behandeld als een uitgever, niet als een online platform en moet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud die op zijn site verschijnt."

Een nobel streven, ware het niet dat Soros zijn ware aard niet kon verstoppen en de echte reden van zijn tirade tegen Facebook naar het oppervlak kwam.

Lees ook: Soros pompt één miljard in wereldwijd educatienetwerk

"Facebook zal Trump helpen herkozen te worden en als tegenprestatie zal Trump Facebook beschermen tegen aanvallen van toezichthouders en de media", aldus de miljardair die zelf verdacht wordt van het steunen van vele online activistische media in zijn persoonlijke strijd tegen alles wat niet in zijn Hongaarse straatje valt.

Soros, die inmiddels miljoenen in campagnefondsen van Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 heeft gestort, vindt dat Facebook tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen selectief Donald Trump tijdens zijn campagne heeft geholpen. Dat Facebook eenzelfde aanbod door de Democratische kandidaat Hillary Clinton afgewezen zag worden, lijkt de hoogbejaarde 'filantroop' gemakshalve te vergeten.


Eenzijdige berichtgeving door Facebook? (Foto:  Chip Somodevilla/Getty Images)

'Zwarte Woensdag'
Soros heeft Facebook sinds 2018 in het vizier, toen hij het platform samen met Google beschuldigde als een "bedreiging voor de samenleving." Hij beweerde dat Facebook opzettelijk gebruikers verslaafd maakte en dat de timing van zijn aan- en verkoop van aandelen in het bedrijf puur bedoeld was om geld te verdienen. Iets waar de Hongaarse beursspeculant toch weinig kritiek op zou moeten hebben.

Toen Facebook wraak nam door een PR-bedrijf in te huren om de miljardair in diskrediet te brengen, bracht hij het grote geschut naar voren en eiste dat het Amerikaanse Congres de sociale media-kolos moest reguleren.

Tijdens zijn leven als speculant zou Soros bekendstaan als de 'man die de 'Bank of England' op zijn knieën bracht' door zwaar te gokken op een neergang van de Britse pond, een dag die bekend staat als 'Zwarte Woensdag.' Soros wist miljarden te verdienen met het gokken op de neergang van valuta, vooral die van armere landen zoals Thailand. Critici, zoals de president van Maleisië, zeggen dat zijn manier van werken deze neergang juist in gang zet en kwetsbare valuta zo laat crashen.

Met de dreiging van Trump's herverkiezing is Soros zijn laatste veldslag tegen Facebook ingegaan.