Burgemeester Utrecht: 'Verbod op consumentenvuurwerk'

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, is van mening dat zijn partij, de VVD, moet meewerken aan een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Deze oproep deed hij in het radioprogramma 1op1 van KRO-NCRV.

"Ik ben al heel lang voor een vuurwerkverbod. Op dat punt ben ik het oneens met de VVD", zei Van Zanen. "Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen. Ik ben wel voor de weg van de geleidelijkheid."

Utrecht is al eerder gestart met het invoeren van vuurwerkluwe zones, die omgezet zijn in vuurwerkvrije zones. "Alle parken zijn vuurwerkvrij, maar ik ben voor een verbod. Punt."

Van Zanen was zich 'rotgeschrokken' toen hij tijdens de jaarwisseling in het arrestantencomplex te Utrecht een kijkje nam. "Onvoorstelbaar. Daar zat in mijn ogen een klein kind vast. Niet voor kattenkwaad, maar voor misdrijven."

De burgemeester van de Domstad is zich bewust dat niet alleen het kind voor deze daden aangesproken dient te worden. Het liefst ziet hij vanuit het Openbaar Ministerie dat er druk op de ouders gelegd wordt om bijvoorbeeld een huisarrest op te leggen.

In de regio Utrecht deden zich verschillende incidenten voor. In totaal vonden tijdens de jaarwisseling 48 autobranden plaats en werden 37 mensen aangehouden, 23 hiervan waren minderjarig. Ook werden hulpverleners belaagd met vuurwerk.