Handbalsters naar WK-finale na geweldig gevecht met olympisch kampioen

De Nederlandse handbalsters staan in de finale van het wereldkampioenschap. In het Japanse Kumamoto werd niemand minder dan olympisch kampioen Rusland in een zinderend gevecht met 33-32 aan de kant geschoven.

Nederland had een belangrijk potentieel voordeel op de Russische dames: Lois Abbingh speelt in Rusland bij Rostov-Don en zowel de Russische bondscoach Ambros Martin als acht Russische speelsters - waaronder de sterspeelster - zitten daar ook. Abbingh kent de ploeg dus door en door en dat kon wel eens de doorslag geven.

Het ging er al gelijk stevig aan toe en na tien minuten stond Nederland op 8-6, hoewel dat uit handen gegeven werd. Na twintig minuten stond het gelijk en in de laatste seconde van de eerste helft gooide Anna Sen Rusland vanaf zeven meter met een gelijke stand de rust in: 16-16.

Onder meer dankzij Estavana Polman pakte Nederland in de tweede helft weer snel een voorsprong, maar Rusland was nooit ver weg en draaide het om naar 24-25 met een kwartier te spelen. Debbie Bont schoot Nederland even later op 28-27 en met een minuut te spelen stond het gelijk: 32-32.

Met enkele seconden te gaan schoot Laura van der Heijden de 33-32 binnen, waarna de laatste Russische aanval eindigde met een schot in het zijnet. De finale was zo een feit, net als op het WK van 2015 en het EK van 2016. Zondag wordt de finale vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd gespeeld, met als tegenstander Noorwegen of Spanje.

Update 17.00 uur
Nederland neemt het in de WK-finale zondag op tegen Spanje. De Spaanse dames speelden tegen vicewereldkampioen Noorwegen, in 2015 nog te sterk voor Nederland in de WK-finale, en halverwege ging het gelijk op: 13-13. In de tweede helft trok Spanje de gashendel open en onder meer dankzij zeven treffers van Alexandrina Cabral won de ploeg met 28-22. Het wordt de eerste mondiale finale voor de nummer drie van het WK van 2011 en de Spelen van 2012, die in 2008 en 2014 de EK-finale verloor.