16-jarigen doen gooi naar macht in Moto3-race met zware crashes

De laatste Moto3-race van het seizoen heeft op het circuit van Valencia flink wat chaos opgeleverd. Olie, zware crashes en 16-jarige jochies die om de winst vochten, het seizoen werd bepaald niet op saaie wijze afgesloten.

Jubilaris Andrea Migno mocht bij zijn 100e race van pole vertrekken, maar moest zijn plekje gelijk inleveren bij Marcos Ramirez. Die kon een gat slaan naar een door Migno en Sergio Garcia aangevoerd groepje, omdat Jaume Masia vanaf plek twee onderuit ging en de rijders achter hem ophield.

Het duurde niet lang voor Ramirez pas op de plaats moest maken: de rode vlag werd gezwaaid nadat een machine brandend op het asfalt lag. In de herhaling bleek dat Carlos Tatay onderuit was gegaan, waarna twee man vol tegen hem aan reden. Dennis Foggia ging ook tegen de vlakte nadat hij vol op een andere machine knalde en met name de Italiaan leek er niet best aan toe - hoewel gelukkig wel bij bewustzijn.

Na een vrij lange onderbreking kon de race dan eindelijk (weer) beginnen, waarbij Ramirez weer de leiding nam, maar nu met Migno in zijn kielzog. Een groepje van zes man reed zich los, met verder ook nog Tatsuki Suzuki, Garcia, de hopelijk geen olie meer lekkende Aron Canet en de Tsjechische rookie Filip Salac.

Kersvers wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta ging in de achtervolgende groep onderuit en Alonso Lopez, Tony Arbolino en John McPhee reden er bovenop, waarbij de race dit keer wel gewoon door kon gaan. Ondertussen werd de kopgroep bijna vergezeld door de pas 16-jarige Xavier Artigas, die zijn allereerste Grand Prix reed nadat hij het Moto3-WK bij de junioren als derde afsloot.

Met een handvol ronden te gaan pakte de jonge Artigas brutaal de leiding over van Garcia, eveneens pas zestien jaren jong. Nog vijf man waren over bij het ingaan van de slotronde, Ramirez en Canet waren afgehaakt. Migno leek even op weg te zijn naar de winst, maar Garcia kwam er in de slotbocht voorbij en wist de race in zijn thuisprovincie te winnen, voor Migno en de sensationele debutant Artigas.