'Vliegtuigkaping Schiphol bleek verkeerd knopje'

Hulpdiensten zijn woensdagavond massaal op weg naar Schiphol. Even na zeven uur werden meldingen gedaan, die inmiddels zijn opgeschaald naar het zogenaamde GRIP3. Dat staat voor het in gevaar zijn van het welzijn van grote groepen mensen binnen één gemeente.

Het is nog volstrekt onduidelijk wat er aan de hand is op of bij de luchthaven, maar updates volgen uiteraard wanneer er meer bekend is.

Update 19.30 uur
Naar verluidt is inmiddels ook een arrestatieteam onderweg.

Update 19.35 uur
Nog altijd is niet heel veel bekend, maar wel iets meer: de Marechaussee zegt een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig te onderzoeken.

Update 19.50 uur
Voor de duidelijkheid: bevestigd is het allerminst, maar er lijken steeds sterkere geruchten te gaan dat er een vliegtuig is gekaapt. Het gaat dan niet om een vliegtuig in de lucht, maar mogelijk een toestel bij Pier D van de luchthaven. Die pier is inmiddels ontruimd.

Update 20.35 uur
Het lijkt er toch wel alle schijn van te hebben dat er een vliegtuig is gekaapt en wel een toestel dat naar Madrid zou vertrekken. Een en ander zou tijdens het boarden gebeurd zijn; rond de dertig mensen waren naar verluidt al ingestapt. De gezagvoerder zou een kapingscode hebben afgegeven, waarna er geen contact meer met hem was.

Update 20.40 uur
De situatie, wat het ook geweest moge zijn, is voorbij. De marechaussee heeft laten weten dat crew en passagiers veilig van boord zijn, maar dat het onderzoek ter plaatse nog bezig is.

Update 21.35 uur
Naar verluidt zou de gezagvoerder per abuis de foutcode afgegeven hebben. Hij zou aan een stagiair het een en ander uitgelegd hebben, maar daarbij werd de code daadwerkelijk afgegeven. Foutje, bedankt.

In een tweet heeft maatschappij Air Europa haar excuses aangeboden. Men liet ook nog weten dat er niks aan de hand was en dat het boarden allemaal prima verliep.