Applaudiseren in prestigieuze universiteit ontmoedigd

'Kappen met klappen', dat zal binnenkort de regel worden bij de University of Oxford, één van de meest prestigieuze universiteiten van Groot-Brittanië en misschien wel de wereld. Stephen Hawking, Christopher Hitchins, Oscar Wilde, Margaret Thatcher en in totaal 28 Nobelprijswinnaars zijn allemaal voormalige studenten van deze eeuwenoude universiteit. 

Bijna tachtig jaar geleden vochten studenten van deze universiteit moedig voor de vrijheden van Europa, werd de Enigma-code gebroken en nu zijn de studenten blijkbaar bang voor applaus. Daarnaast mogen blinde sprekers blijkbaar niet genieten van een stevig en verdiend applaus na een mooie spreekbeurt.

"Het beleid werd voorgesteld om het gebruik van de Britse gebarentaal tijdens onze evenementen aan te moedigen, om die evenementen voor iedereen toegankelijker en inclusiever te maken, inclusief mensen met angstgevoelens", aldus studentenvertegenwoordiger Roisin McCallion, na de eerste vergadering van de studentenvakbond in het nieuwe studiejaar. 

Een moedige overwinning van McCallion, precies 74 jaar nadat Oxford-studente Dororthy Crowfoot Hodgkin iets vergelijkbaars wist te bewerkstelligen. Hodgkin ontdekte in haar studententijd namelijk de structuur van penicilline en zij kreeg daar twintig jaar later de Nobelprijs voor Scheikunde voor toegewezen.

Het wordt stil in de Middeleeuwse gebouwen van de universiteit, waar wetenschappelijke grootheden als Rodney PorterErwin Schrödinger en Charles Scott Sherrington ongetwijfeld de handen regelmatig op elkaar kregen.


Jizz hands! (Bron: Giphy)