Rusland legt hernieuwde claim op Noordelijke IJszee, inclusief Noordpool

Aanvullend onderzoek en akoestische bodemprofilering, uitgevoerd door het Russische leger, heeft nieuwe gegevens opgeleverd die de claim van Moskou op het continentale plat in de Noordelijke IJszee zonder enige twijfel vaststelt. Dit bracht Russisch vice-premier Yury Borisov na een vergadering met de Russische maritieme raad op vrijdag naar buiten.

Het ministerie van Defensie heeft 'een grote hoeveelheid gegevens' verzameld, die openbaar zullen worden gemaakt tijdens een vergadering van de VN-commissie in februari 2020. Het VN-orgaan heeft inmiddels al 11 vergaderingen gehouden om de Russische aanspraak op het Noordpoolgebied te overwegen.

Eerder dit jaar eiste de VN-commissie van Rusland "aanvullende bewijzen om de continentale aard van de individuele structurele elementen van het Noordpoolbekken te rechtvaardigen, inclusief bewijs over de geologische geschiedenis van de vorming van de Lomonosov-bergrug", zei de vice-premier.

De Lomonosov-bergrug is een onderzeese bergketen die zich uitstrekt van Groenland tot Siberië. Borisov zei dat Moskou al in 2015 een aanvraag heeft ingediend om de grenzen van zijn continentaal plat richting het Noordpoolgebied uit te breiden.

Rusland handelt in overeenstemming met het VN-Zeerechtverdrag uit 1982, dat een land in staat stelt om langs zijn kusten een exclusieve economische zone van 200 zeemijl over het continentale plat aan te leggen. In het geval dat het continentale plat groter is dan die limiet, kan de economische zone worden uitgebreid tot 350 zeemijl, inclusief volledige controle over de daar aanwezige natuurlijke hulpbronnen.

Als de Russische claim wordt toegewezen, krijgt het land toegang tot ongeveer 5 miljard ton ongebruikte olie- en aardgasreserves, ter waarde van maar liefst dertig triljard dollar.

Het is overigens niet alleen Rusland die deze regio graag wil beheren. Andere regionale spelers zoals Canada, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten zijn actief op zoek naar claims in het Noordpoolgebied, juist vanwege zijn rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en de strategische geografische ligging.