Muhammad loopt wereldrecord in WK-finale, estafetteploeg op 0,005 naar finale

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft Dalilah Muhammad de wereldtitel veroverd op de 400 meter horden. Dat deed de Amerikaanse niet zomaar: ze liep een heus wereldrecord.

Eerder dit jaar liep Muhammad al het oude Russische wereldrecord van Yuliya Pechonkina uit de boeken en zette het op 52,20 seconden, daar dook ze nu nipt onder: 52,16 seconden. Een simpele zege was het overigens totaal niet, het pas 20-jarige megatalent Sydney McLaughlin liep met 52,23 een tijd die enkele maanden geleden een wereldrecord geweest zou zijn. Brons ging op grote afstand in 53,74 naar de Jamaicaanse Rusehll Clayton.

In de series van de 4x100 meter bij de mannen plaatste Nederland zich voor de finale. Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina snelden naar een nieuw Nederlands record van 37,91 seconden. Ze eindigden daarmee als vijfde, maar doordat ze medaillekandidaat Canada met 0,005 seconden voor bleven mochten ze alsnog naar de finale. Jamaica liep een slechte race en ligt eruit.

Bij de vrouwen kwamen Nargélis Statia Pieter, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney - Dafne Schippers is geblesseerd en Madiea Ghafoor zit in de drugshandel - tot de vierde plek in 43,01 seconden. Dat was niet genoeg om als tijdsnelste door te mogen, want in de tweede halve finale waren Duitsland en Italië te snel.

De halve finales van de 1500 meter bij de mannen kostte twee grote kanshebbers de kop. Ayanleh Souleiman uit Djibouti kwam er in zijn halve finale niet aan te pas, de Oegandees Ronald Musagala - dit jaar goed voor twee Diamond League-zeges - werd er in de andere halve finales eveneens uitgelopen.