Zevenkampsters maken nog kans op WK-medaille

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha zit de eerste dag van de meerkampen er op. De vrouwen werkten de eerste vier onderdelen van de zevenkamp af, de mannen hadden de eerste vijf tienkamponderdelen op het schema staan.

Nadine Broersen, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel staan op een achtste, twaalfde en vijftiende plek, maar met name Broersen en Vetter zijn nog niet kansloos. In de virtuele stand, waar gekeken wordt naar prestaties op alle onderdelen, staan ze op de zesde en zevende plek, niet al te ver achter de Amerikaanse Erica Bougard.

De strijd om goud gaat tussen de Britse Katarina Johnson-Thompson en de Belgische olympisch kampioene Nafissatou Thiam, zoals verwacht. Thiam leverde met name bij het hoogspringen en op de 200 meter wat in, maar bij het kogelstoten maakte ze een sterke indruk. Dat deed Johnson-Thompson ook, net als op de 100 meter horden. De Britse gaat aan de leiding met een van de beste eerste dagen ooit op de zevenkamp, maar Thiam - die vooral bij het speerwerpen heel veel punten kan winnen - is nog altijd de virtuele nummer één.

Bij de mannen is de leiding in handen van de Canadees Damian Warner, die eigenlijk altijd wel een goede eerste dag heeft. Relatief gezien deed hij het iets onder zijn kunnen, waardoor hij in de virtuele stand tweede staat, ver achter wereldrecordhouder Kevin Mayer. De Fransman stootte de kogel ver weg, maar viel bij het ver- en hoogspringen wat tegen. Lindon Victor uit Grenada lijkt een prima kans te hebben op brons, maar moet onder meer strijden tegen de Rus Ilya Shkurenyov, de Est Maicel Uibo en de jonge Duitser Niklas Kaul. Pieter Braun strijdt om een plek in de top-10.