Transvader blijft moeder

Het hooggerechtshof van Engeland en Wales heeft woensdag geoordeeld dat op het geboortecertificaat van transgender Freddy McConnells zoon Jack moet staan vermeld dat McConnell de moeder is. Dit ondanks dat McConnell bij de geboorte al getransitioneerd was en legaal gezien de genderstatus van man had. McConnell wilde op het certificaat de status van 'vader' of 'ouder' hebben.

Had de rechtbank in McConnells voordeel beslist, dan zou Jack de eerste Engelse baby zijn geweest die geen wettelijke moeder heeft. Het hof oordeelde echter dat er een onderscheid is tussen de wettelijke genderstatus van man, en de ouderstatus van moeder, die voortkomt uit de biologische rol bij de geboorte van een kind.

Tijdens de transitie van vrouw naar man besloot McConnell, journalist voor The Guardian, de baarmoeder intact te laten voor het geval van een kinderwens. Toen deze wens er inderdaad was werd die vervuld door middel van een zaaddonor. McConnells pad naar het ouderschap werd gedocumenteerd in de film Seahorse.

Als het oordeel ook bij het hooggerechtshof van Groot-Brittannië overeind blijft betekent dit dat de genderidentiteit van Britse transgenders niet in alle aspecten van hun leven zal zijn erkend. In gevallen zoals deze zal hun geboortegeslacht bij wet worden blootgesteld, schrijft BBC-correspondent Ben Hunte.