FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 september 2019

Uitslag Feyenoord - AZ Alkmaar

Feyenoord heeft de midweekse wedstrijd tegen AZ verloren. In de Kuip werd het 0-3 voor de Alkmaarders.

AZ begon offensief aan de wedstrijd, maar het was Feyenoord dat dicht bij de 1-0 was via een schot op de lat van Toornstra. Het openingsdoelpunt viel vervolgens aan de andere kant: 0-1 door Boadu. Vlak voor rust maakte Berghuis een harde tackle op Koopmeiners maar de Feyenoorder kwam goed weg een gele kaart.

In het begin van de tweede helft maakte Stengs het tweede doelpunt voor de Alkmaarders. Na een blunder van Botteghin bepaalde Idrissi de eindstand op 0-3.

Feyenoord

0 - 3

AZ

     39' Boadu
 50' Stengs
 83' Idrissi
 
 Gele kaart: Sinisterra, Berghuis, (Feyenoord), Wijndal, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Geertruida
Botteghin

Haps
Tapia (Burger/68)
Kökcü (Larsson/62)
Toornstra
Sinisterra (Bannis/80)
Narsingh
Berghuis
  Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens
Wijndal
Midtsjö (Clasie/79)
Stengs (Druijf/88)
Koopmeiners
Sugawara
Boadu (De Wit/80)
Idrissi

Duits-Nederlands regeringsoverleg

Op woensdag 2 oktober 2019 vindt in Berlijn het Duits-Nederlands regeringsoverleg plaats. Dit overleg onderstreept de goede relatie tussen beide landen, zowel bilateraal als in EU-verband, en heeft als doel de intensieve samenwerking verder te versterken.

Minister-president Rutte wordt door bondskanselier Merkel ontvangen op het Bundeskanzleramt. De overige bewindspersonen worden door hun Duitse collega’s ontvangen op de verschillende vakdepartementen. Aansluitend aan deze bilaterale gesprekken ontmoeten de Nederlandse en Duitse delegaties elkaar op het Bundeskanzleramt voor een gezamenlijke werklunch die in het teken zal staan van buitenlands beleid en Europa, klimaat en energie, veiligheid en ontwikkeling, digitalisering en innovatie en interne veiligheid en migratie.

Naast minister-president Rutte nemen van Nederlandse zijde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Blok van Buitenlandse Zaken, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, minister Bijleveld van Defensie, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Dekker voor Rechtsbescherming, staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid deel.
Van Duitse zijde zijn dat naast bondskanselier Merkel minister Seehofer van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat, minister Maas van Buitenlandse Zaken, minister Müller voor Ontwikkelingssamenwerking, minister Lambrecht van Justitie en Consumentenbescherming, minister Kramp-Karrenbauer van Defensie, minister Altmaier van Economische Zaken en Energie, minister Klöckner van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming, minister Scholz van Financiën, staatssecretaris Nussbaum van Economie en Energie, staatssecretaris Teichmann van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat, parlementair staatssecretaris Schwarzelühr-Sutter van Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid en parlementair staatssecretaris Krings van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat.

Na het regeringsoverleg in de Duitse grensplaats Kleef (2013) en in Eindhoven (2016) is het de derde keer dat Nederland en Duitsland op deze manier samenkomen.

Jacques Chirac (86) overleden

De voormalige Franse president Jacques Chirac is vanochtend op 86-jarige leeftijd overleden. Dat laat de familie van de oud-staatsman weten. Hij was gedurende twaalf jaar, vanaf 17 mei 1995 tot en met 16 mei 2007, president van Frankrijk.

In 2002 werd hij herkozen voor een nieuw mandaat van vijf jaar. Voordat hij tot president werd verkozen was hij burgemeester van Parijs en tweemaal premier. Tevens was hij als president, en dus staatshoofd van Frankrijk, co-vorst van Andorra.

De Greta Thunberg-hulplijn

De laatste tijd is het aantal volwassen dat zich buiten proportioneel boos maakt op een kind waar buiten proportioneeveel aandacht voor is, enorm gegroeid. Greta Thunberg werkt als een rode lap op een stier voor vele klimaat ontkennende heethoofden, voor hen is er een hulplijn in het leven geroepen:

Pluimveehouders overtreden meststoffenwet; OM eist tot 40.000 euro boete

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Arnhem geldboetes tot 40.000 euro tegen vier pluimveebedrijven uit de provincie Gelderland. De bedrijven hadden volgens het OM te weinig dierrechten in vergelijking met het aantal dieren dat zij hielden. “Nederland is een klein land met veel mestproducerende bedrijven. Door dieren te houden zonder dierrechten raakt de overheid het overzicht kwijt op hoeveel mest er geproduceerd wordt en wordt er meer mest geproduceerd dan wij in Nederland kwijt kunnen. Met alle milieurisico’s van dien,” zei de officier vandaag op zitting.

Uit onderzoek door de Nvwa blijkt dat de vier bedrijven uit de gemeente Overbetuwe (2), Ede en Nijkerk gezamenlijk meer dan 90.000 eenheden pluimvee meer hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden gekocht of geleased, aldus het OM. Het bedrijf uit Nijkerk hield vermoedelijk 40.000 eenheden te veel, het bedrijf uit de gemeente Ede 20.000 en de twee bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk circa 20.000 en circa 10.000 eenheden te veel.

‘Ernstige feiten’
Het stelsel van dierrechten is in het leven geroepen, zodat de overheid de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt in een jaar kan beheersen. De Meststoffenwet maakt onderdeel uit van een Europees systeem waarin de maximale mestproductie op lidstaat niveau is gemaximeerd. Het systeem kent een plafond; op enig moment is er in Nederland een maximaal aantal dierrechten aanwezig, waarmee op landelijk niveau de maximale hoeveelheid varkens en pluimvee in Nederland wordt geregeld.

Dieren belasten het milieu door uitstoot van stikstof, fosfaat, ammoniak en overige broeikasgassen. Daarnaast produceren ze fijnstof en geur. Het dierrechtensysteem dient dus ook voor het belang van milieu- en volksgezondheid. Aan het verkrijgen van dierrechten zijn kosten verbonden. Het OM vindt fraude met dierrechten ernstig. Het OM eist tegen de pluimveehouder uit Nijkerk 40.000 euro boete. Het bedrijf uit Ede hoorde 20.000 euro boete eisen en de bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk 22.000 en 14.000 euro. De officier eiste steeds de helft van de boete voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Ontneming genoten voordeel
Bedrijven die te weinig dierrechten hebben halen daarnaast een oneerlijk concurrentievoordeel, zei de officier op zitting: “Immers, zij heeft door het niet aanschaffen of leasen van voldoende rechten kosten bespaard ten opzichte van collegae pluimveehouders die wel over voldoende rechten beschikten.”

Dat oneerlijk verdiend vermogen moeten ze als het aan het OM ligt terugbetalen aan de staat. Voor het bedrijf uit Nijkerk gaat heet om 97.178,02 euro, voor het bedrijf uit Ede 45.834,60 euro en de bedrijven uit gemeente Overbetuwe moeten als het aan het OM ligt 40.256,54 en 15.083,98 euro aan de staat betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Handel in illegaal vuurwerk en witwassen: OM eist tot 42 maanden cel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 42 maanden geëist tegen 6 verdachten voor de handel in illegaal vuurwerk. Ook verwijt het OM een aantal verdachten het witwassen van het met illegaal vuurwerk verdiende geld en het voorhanden hebben van wapens en munitie.

Deze zaak gaat over illegale handel in professioneel vuurwerk door particulieren. In een filmpje laat de officier de ontploffing zien van een transport met een doos zwaar vuurwerk. Het filmpje illustreert het gevaar waarmee de handel in illegaal vuurwerk gepaard gaat. De zaak kwam aan het rollen door een onderschept postpakket met daarin bijna 20.000 euro verpakt in een doos wasmiddel. Het pakket was onderweg vanuit Nederland naar Italië. Nader onderzoek leidde naar de afzender van het postpakket en er volgde een doorzoeking. Bij deze doorzoeking werd een huurovereenkomst van een garagebox, bestellijsten en voorraadlijsten van illegaal vuurwerk evenals een patroonmagazijn met een hoeveelheid munitie aangetroffen.

In de garagebox bleek ruim 700 kg illegaal vuurwerk te liggen. Door vervolgonderzoek kwamen meerdere verdachten, opslagplaatsen met honderden kilo’s opgeslagen illegaal vuurwerk en leveringen in een bestelbus in beeld. Alleen al uit de aard van de opslag blijkt dat het vuurwerk niet was opgeslagen in een inrichting waar consumenten-, professioneel of theatervuurwerk mag worden opgeslagen volgens de veiligheidseisen. Daarnaast is gebleken dat het vuurwerk is verkocht en ter beschikking is gesteld aan particulieren terwijl dit vuurwerk niet bestemd is voor particulieren.

Ernst van de feiten
De hoeveelheid aangetroffen vuurwerk heeft een reëel en acuut gevaar opgeleverd, niet alleen voor de verdachten zelf, maar ook voor omwonenden in de buurt van de opslagplaatsen en de afnemers van het vuurwerk. Het is volgens de officier niet alleen van belang dat deze verdachten er door de zitting extra van doordrongen raken zich niet opnieuw in te laten met professioneel vuurwerk. Ook is het van belang dat de samenleving via deze strafzaak kan horen wat de gevaren van zwaar professioneel vuurwerk zijn. Daar dient ook naar anderen het signaal vanuit te gaan dat particulieren zich niet moeten inlaten met professioneel vuurwerk.

Gevaar
De regels voor het voorhanden hebben van vuurwerk zijn streng. Zij zijn opgesteld met als doel om levensgevaar voor personen en materiële schade door het gebruik van vuurwerk zoveel mogelijk te voorkomen. Het aangetroffen vuurwerk betreft zwaar vuurwerk waarvan het verboden is dat een ander dan een persoon met gespecialiseerde kennis dat voorhanden heeft. Dit verbod is ingesteld met het oog op de gevaren die gepaard gaan met illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk is namelijk niet gekeurd en niet getest. Illegaal vuurwerk is vaak ook te zwaar, het bevat teveel kruit. De explosieve kracht die ervan kan uitgaan kan leiden tot gehoorschade of ander ernstig fysiek letsel.

Het vuurwerk bestond o.a. uit cobra’s, signaalraketten, butterfly crackers, nitraten, lawinepijlen en flowerbeds. Dit is professioneel vuurwerk met daarin flitspoeder verwerkt. Dit vuurwerk is zo zwaar en gevaarlijk dat het massa-explosief kan reageren. Dat betekent als er één stuk vuurwerk afgaat, dan explodeert de gehele partij. Het spreekt voor zich dat de kans op dodelijk letsel of zwaar letsel hierbij zeer reëel is. Beschadiging van een woning of ander materieel ligt ook voor de hand. Er is dus daadwerkelijk sprake geweest van een levensgevaarlijke situatie.

Strafmaat
Verdachte H. werd in een eerdere vuurwerkzaak veroordeeld met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit heeft hem er niet van weerhouden zich weer bezig te houden met illegale handel in professioneel vuurwerk. Door zo te handelen heeft verdachte er volgens de officier blijk van gegeven zich niets aan te trekken van wetten en regels. Gelet op het gevaarzettend karakter van de illegale handel in professioneel vuurwerk rekent de officier hem dat zeer aan. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 42 maanden en een geldboete van 42.675 euro voor het wederrechtelijk verkregen voordeel is hier volgens haar dan ook op zijn plaats.

Verdachte S. is aangemerkt als veelpleger en is al vele malen veroordeeld voor diverse strafbare feiten. Dit heeft ook hem er ook niet van weerhouden zich opnieuw in te laten met strafbare feiten. Ook tegen deze verdachte eiste de officier 42 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 21.538 euro voor het wederrechtelijk verkregen voordeel.

Verdachte A. was betrokken bij een vuurwerktransport met de bestelbus en hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 26 maanden tegen zich eisen waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

In het voordeel van verdachte Ha. laat de officier meewegen dat hij openheid van zaken heeft gegeven door te verklaren hoe hij bij deze zaak betrokken is geraakt, wat zijn eigen rol is geweest en wat de rol van de medeverdachten is geweest. Hij hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van 2575 euro tegen zich eisen.

Verdachte D. heeft verklaart dat hij een grote hoeveelheid van het vuurwerk heeft opgeslagen op verzoek van verdachten H. en verdachte S.. Tegen hem eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Tegen verdachte Van T., partner van verdachte H., eist de officier een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Zij was de afzender van het onderschepte postpakket met het geldbedrag.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Ook in Den Haag regende het bekeuringen tijdens EDWARD-day

In het kader van de European Day Without a Road Death (Project Edward) zijn er vandaag door heel Europa verschillende verkeersacties gehouden gericht op het voorkomen van verkeersdoden. Zo ook in eenheid Den Haag.

Het Haagse politieteam Verkeer controleerde vandaag extra op het gebruik van smartphones achter het stuur. In navolging van andere politie-eenheden deden ze dat op een bijzondere maar effectieve manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog. Een woodvoerder: "Daardoor kunnen we goed in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus wordt gevolgd door agenten in onopvallende auto’s en - motoren. Als de waarnemers vanuit de bus een (vrachtwagen)chauffeur met een smartphone bezig zien achter het stuur, geven deze dit door en de overtreder wordt dan staande gehouden en bekeurd. In totaal zijn er vandaag 227 bekeuringen uitgedeeld."

De woordvoerder: "We doen dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Deze actie sluit aan bij de landelijke verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app te installeren die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen."

Achtergrond
Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer is de afgelopen jaren toegenomen. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen is afleiding. Vooral de combinatie van sociale media en verkeer is een gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De MONO-campagne is hier een onderdeel van.

Staatssecretaris Van Ark bezoekt Bonaire

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) brengt van 1 tot 5 oktober een bezoek aan Bonaire. De staatssecretaris gaat onder meer in gesprek met de partijen die deelnemen aan de Centraal Dialoog Bonaire.

Op woensdag 2 oktober heeft Van Ark een ontmoeting met de gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, en spreekt zij met het Bestuurscollege en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers en de Kamer van Koophandel. Donderdag 3 oktober gaat Van Ark in gesprek met de nieuw opgestarte Centraal Dialoog Bonaire, het lokale overlegorgaan waar genoemde partijen aan deelnemen. De Centraal Dialoog voert overleg over onderwerpen die bijdragen aan een sociaal, economisch en ecologisch duurzaam Bonaire, zoals arbeidsverhoudingen en armoedebestrijding.

Vrijdag 4 oktober staat het bezoek van de staatssecretaris in het teken van de lokale arbeidsmarkt en kinderopvang. Van Ark bezoekt dan samen met gedeputeerde Nina den Heyer het project Krusada, waar mensen onder begeleiding in een veilige, aangepaste omgeving werken. Ook wonen zij die dag een presentatie bij over het op te richten jobcentrum van Bonaire, het ‘Plenchi di Trabou’. En zij bezoeken in het kader van het programma Bes(t) 4 Kids de kinderopvanglocatie ‘Hardin Tia Sus’ in Rincon. Doel van dit meerjarenprogramma is het realiseren van kwalitatief goede en toegankelijke kinder-, voor- en naschoolse opvang in Caribisch Nederland. Op zaterdag 5 oktober vertrekt de delegatie weer naar Europees Nederland.

Handbalsters beginnen EK-kwalificatie met winst op Oostenrijk

De Nederlandse handbalvrouwen hebben het eerste kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap van 2020 gewonnen. In Indoor-Sportcentrum Eindhoven wonnen de handbalsters onder leiding van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 32-24 van Oostenrijk.

Ondanks het overwicht in de wedstrijd had Nederland het niet gemakkelijk tegen Oostenrijk. Het spel aan Nederlandse zijde was matig in de aanval en verdediging. Bij de rust was de stand 13-13.

Na de rust lange tijd hetzelfde matige spelbeeld als in de eerste helft. Pas in de laatste vijftien minuten kwam Oranje beter voor de dag en werd het gat met Oostenrijk groter.

Komende zondag is Griekenland de tweede tegenstander. De overige kwalificatieduels zijn pas in maart en april 2020.

Star Wars Jedi: Fallen Order ademt in je nek

Respawn Entertainment en EA hebben zojuist een nieuwe trailer van Star Wars Jedi: Fallen Order het net op gegooid. De game ligt over iets meer dan zes weken in de schappen, dus het is teasertijd!

Over teasers gesproken: Respawn heeft nog niet losgelaten of Darth Vader in de game zou voorkomen. Zo rond 0:48 hoor je hem wel ademen, net na Cal Kestis een mysterieuze deur opent. Luister ook vooral naar de piano op de achtergrond.

In Jedi: Fallen Order speel je met Cal Kestis, een Jedi padawan die de Emperor’s Order 66 wist te overleven. Kestis wist te overleven door zijn krachten voor zich te houden. Helaas voor hem kwam zijn geheim toch uit en daarom word Second Sister op hem afgestuurd om met hem af te rekenen.

Star Wars Jedi: Fallen Order komt uit op 15 november 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Luiten geeft ťťn slag toe op landgenoot Besseling in Schotland

Joost Luiten en Wil Besseling hebben allebei voor prima openingsrondes gespeeld bij het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. De Nederlanders, op de eerste dag allebei spelend op de beroemde Old Course van St. Andrews, kwamen respectievelijk tot rondes van 69 (-3) en 68 (-4).

Het Alfred Dunhill Championship is onderdeel van de Europese Tour. Besseling komt normaal gesproken niet uit op het hoogste niveau, maar verdiende zijn plekje eerder deze maand dankzij zijn goede prestatie bij het KLM Open. De Zuid-Afrikaan Justin Walters ging in Schotland rond in 63 slagen, negen slagen onder par, en gaat voorlopig solo aan de leiding. Het toernooi duurt nog tot en met zondag.

Luiten kent een wat wisselvallig seizoen. De Zuid-Hollander maakte twee keer zijn opwachting op een major: bij het PGA Championship eindigde hij als 64e en bij The Open werd hij 32e.

Amerikaan Simmons de beste op WK wielrennen bij junioren

Quinn Simmons is de nieuwe wereldkampioen junioren. De 18-jarige Amerikaan volgt daarmee Remco Evenepoel op als wereldkampioen. De 18-jarige Simmons rondde een solo van dertig kilometer af, voor de Italiaan Alessio Martinelli en Magnus Sheffield. Enzo Leijnse kwam net te kort voor een medaille en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Amerika domineerde vanaf het begin de wedstrijd. In eerste instantie zat niemand mee in de vroege kopgroep, maar de ploeg uit de Verenigde Staten reed het gat dicht naar de kopgroep, waarna ze de koers in handen nam.

Amerika bleef de koers hard maken en het zorgde ervoor dat een uitgedund peloton aan de finale begon. Topfavoriet Simmons sprong mee in een kopgroep, waardoor hij in een ideale positie zat, zeker omdat hij de steun had van landgenoten. Toch werd het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers niet groot, waardoor Simmons met nog dertig kilometer er alleen vandoor ging. Hij nam al snel een grote voorsprong op de achtervolgers, mede doordat zijn landgenoot Magnus Sheffield sterk stoorde in de achtergrond.

De voorsprong van Simmons liep al snel uit naar één minuut en toen besloot Alessio Martinelli om alleen in de achtervolging te gaan. De Italiaan reed weg bij de anderen, maar kwam niet dichter bij de Amerikaan, waardoor Simmons de opvolger is van Remco Evenepoel. Hij slaat net zoals de Belg de beloftecategorie over en wordt volgend jaar al prof bij Trek-Segafredo.

Martinelli kwam als tweede over de finish, voor Sheffield die het brons te pakken, doordat hij het sprintje won. Hij bleef net Enzo Leijnse voor, die ditmaal genoegen moest nemen met de vierde plaats. In de tijdrit pakte hij nog het zilver.

Wielerploeg Boels-Dolmans moet op zoek naar nieuwe hoofdsponsoren

De hoofdsponsoren van Boels-Dolmans stoppen aan het einde van het seizoen 2020. Bij de succesvolle Nederlandse wielerploeg rijden onder andere regerend wereldkampioene Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Amy Pieters.

De wielerploeg ging in 2010 van start met Dolmans Landscaping Group als hoofdsponsor. Twee jaar later werd Boels Rental subsponsor. De afgelopen vijf seizoenen was de ploeg de nummer 1 op de UCI-ranking.

“De hoofdsponsors hebben hun doelen ruimschoots bereikt. We hebben in bijna tien jaar de ploeg en daarmee de vrouwen wielrensport verder geprofessionaliseerd en op de kaart gezet. Over anderhalf jaar nemen andere bedrijven ons stokje over, want er is nog steeds een wereld te winnen”, vertelt manager Erwin Janssen.

Inmiddels voert de ploeg gesprekken met mogelijke nieuwe hoofdsponsoren. Welke bedrijven dat zijn wil de ploeg niet vertellen.

ItaliŽ en Engeland boeken tweede overwinning op WK rugby

Italië en Engeland hebben zoals verwacht hun tweede groepsduel op het wereldkampioenschap rugby eenvoudig gewonnen. Italië was met 48-7 te sterk voor Canada. Engeland won in groep C met 45-7 van de Verenigde Staten.

De Italianen wonnen eerder van Namibië (47-22) en staan in poule B aan kop. De Italianen moete nog wel aan de bak, want ze moeten nog in de poule tegen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Engeland, dat eerder afrekende met Tonga (35-3), voert groep C aan. Ook Engeland heeft de makkelijke tegenstanders gehad. Er volgen nog wedstrijden tegen Argentinië en Frankrijk. Voor de VS was het de eerste partij dit kampioenschap.

NOS schittert door afwezigheid en zorgt voor 'verbijstering': "Onbegrijpelijk"

De voetbalsters en clubs in de Eredivisie voor vrouwen balen van het gebrek aan aandacht van de NOS. De KNVB maakte eerder bekend dat de publieke omroep wekelijks enkele minuten tv-tijd zou besteden aan vrouwenvoetbal, maar deze mededeling berust op een misverstand. De clubs hopen binnenkort alsnog op goed nieuws, aangezien de KNVB en de NOS momenteel in gesprek zijn. 'Waar blijft die camera nou?', schetst NRC de verbijstering bij VV Alkmaar van afgelopen 25 augustus.

De club had een cameraploeg verwacht voor het duel met Ajax en had al veel voorbereidingen getroffen. De KNVB verzekerde enkele dagen vóór het duel nog dat de NOS echt zou komen, maar uiteindelijk was er geen cameraploeg te vinden. VV Alkmaar had zelfs reclameborden verkocht vanwege de exposure. "Het is onbegrijpelijk wat er allemaal is gebeurd", zegt Patrick Tenthof, algemeen manager van VV Alkmaar, tegenover NRC.

De club heeft nu zelf een camera geregeld en zendt de beelden via een livestream uit. "Ik heb niet eens een telefoontje gehad van de KNVB of NOS dat ze niet komen."

De KNVB en de NOS melden dat er nooit een harde afspraak was om op een vast tijdstip, zoals vanaf zondagavond 18.00 uur, een wedstrijd van de vrouwen uit te zenden.

De KNVB meldde deze zomer dat er steevast één samenvatting van een duel zou worden uitgezonden op de zondagavond, maar dit nieuwsbericht werd op dezelfde dag nog verwijderd. Er was sprake van een intern mistverstand. 'Afspraken over het uitzenden van die samenvattingen (bleken) toen nog niet definitief', aldus de KNVB.

De NOS laat nu in een reactie aan NRC weten dat er nooit een afspraak is gemaakt om op een vast tijdstip duels uit te zenden. Die afspraak zal er dit seizoen ook niet komen. 'We zenden uit wat interessant en relevant is en binnen het programma past', zo klinkt het. De KNVB en de NOS zijn momenteel wel in gesprek over de kwestie; de voetbalbond is 'positief gestemd' op een goede afloop.

Nintendo geeft overzicht van Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure is Nintendo's nieuwste fitness-game. Fans mogen met nieuwe accessoires aan de slag en kunnen allerlei mini-games spelen die je in ieder geval in beweging brengen. Opvallend is dat deze game een uitgebreide singleplayer-modus heeft waarin je op avontuur gaat om de wereld te redden. De slechterik is een draak die van bodybuilden houdt. Bekijk de uitgebreide overzichtstrailer van Nintendo hieronder.

De grote vraag is of de Joy-Cons echt al je bewegingen consistent en accuraat kunnen registreren. We gaan het zien als Ring Fit Adventure op 8 november uitkomt voor de Switch.

Nieuwe trailer voor Martin Scorsese's The Irishman

Netflix heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven voor The Irishman, een film van Martin Scorsese die hij voor Netflix heeft gemaakt.

The Irishman is een episch verhaal over georganiseerde misdaad in Amerika na de tweede wereldoorlog. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van oorlogsveteraan Frank Sheeran, een hosselaar en huurmoordenaar die samenwerkte met de meest notoire onderwereldfiguren uit de 20ste eeuw. De film centreert zich rondom één van de grootste onopgeloste moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis: de verdwijning van de legendarische vakbondsleider Jimmy Hoffa. Scorsese neemt ons mee op een monumentale reis door de verborgen wereld van de georganiseerde misdaad: de dagelijkse werking, de onderlinge rivaliteit en de connecties met politieke mainstream.

The Irishman is vanaf 27 november te zien op Netflix, maar is twee weken eerder al beperkt in bioscopen te zien.

Hoofd jeugdopleiding Feyenoord: "Dus dan gaan we zelf bellen, naar Manchester City, PSG"

Feyenoord hoopt op termijn mogelijk alsnog in te kunnen stromen in de voetbalpiramide. Dat laat Stanley Brard weten in gesprek met Voetbal International. Hij is sinds kort terug als het hoofd van de jeugdopleiding en met hem aan het roer wil Feyenoord het beloftenteam nieuw leven inblazen. Het instromen in de voetbalpiramide is niet langer van de baan, zo klinkt het.

In tegenstelling tot Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV spelen de talenten van Feyenoord niet in de Keuken Kampioen Divisie. Aan het begin van het seizoen brachten de Rotterdammers naar buiten dat er voor deze voetbaljaargang geen vaste selectie voor de beloftenploeg was. Het zou een mix worden van spelers van het eerste elftal en talenten uit Onder-19. Inmiddels worden de beloften weer serieus genomen, met Arnold Scholten als trainer en Denny Landzaat als zijn assistent.

"Ons nieuwe complex is zodanig ingericht, dat we er met wat aanpassingen wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie zouden kunnen spelen", laat Brard weten. "Maar de KNVB heeft nu het plan opgevat voor een Onder-21 competitie. Ook daar kijken we naar. We wachten de ontwikkelingen af, maar bereiden ook onze eigen plannen voor."

De beloften van Feyenoord spelen in een beloftencompetitie en doen mee aan de International Premier League. "Tot de winterstop is dat wel redelijk, daarna valt veel weg", vervolgt Brard, die een oplossing hoopt te vinden. "Ik vind het onze taak die spelers wel hun wedstrijden aan te bieden. Dus dan gaan we zelf bellen, naar Manchester City, Paris Saint-Germain. Actief op zoek naar wedstrijden. Willen jullie spelen? Welkom bij ons . Die clubs staan daarvoor ook open."

Xbox Live Gold games van oktober zijn bekend

Xbox Live Gold abonnees kunnen in oktober weer aan de slag met 'gratis' games. Het hoogtepunt is misschien wel Friday the 13th: The Game, altijd toepasselijk in oktober. Bekijk de rest van het lijstje hieronder.

Xbox One

Heel oktober - Tembo the Badass Elephant
Van 16 oktober t/m 15 november – Friday the 13th: The Game

Xbox 360

Van 1 t/m 15 oktober – Disney Bolt (speelbaar op Xbox One)
Van 16 t/m 30 oktober – Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge (speelbaar op Xbox One)

AZ hoopt nog voor winterstop terug te keren naar eigen stadion

AZ kreeg begin augustus met een forse tegenvaller te maken toen tijdens een storm een deel van het AFAS Stadion instortte. De Alkmaarders spelen hun thuiswedstrijden daarom op dit moment in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, maar hier komt mogelijk nog dit jaar verandering in. De club laat donderdag in het jaarverslag namelijk weten te hopen in december terug te kunnen keren naar het eigen onderkomen.

"Medio december 2019 hoopt AZ met de nodige aanpassingen weer in het AFAS Stadion te kunnen spelen", schrijft de club. De 'nodige aanpassingen' in kwestie lijken een flinke verbouwing van het stadion in te houden, aangezien er momenteel wordt gewerkt aan een plan om driekwart van het dak te verwijderen.

AZ laat wel weten verzekerd te zijn voor de materiële schade, als de vervolgschade: "De totale omvang van de schade is nog niet vast te stellen." Als de club inderdaad medio december weer terechtkan in het eigen stadion is dat mogelijk net op tijd voor de wedstrijd tegen Ajax, die in Den Haag voor de nodige complicaties kan zorgen.

Burgemeester Pauline Krikke heeft namelijk al laten weten dat Ajax-fans niet welkom zijn in haar stad op zondag 15 december, als AZ en de Amsterdammers het tegen elkaar opnemen. De ploeg van trainer Arne Slot speelt een week later zijn laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft op Het Kasteel tegen Sparta Rotterdam.

Na zes gespeelde wedstrijden staat AZ op de vierde plek in de Eredivisie. Donderdagavond kunnen de Alkmaarders echter stijgen naar plaats drie als Feyenoord in De Kuip wordt verslagen. In dat geval staat de ploeg nog één punt achter koplopers Ajax en PSV.

MLB: 300ste save voor Jansen; Twins winnen AL Central

Kenley Jansen heeft afgelopen nacht zijn 300ste save uit carriere gegooid in de MLB. De Nederlandse closer van de Los Angeles Dodgers kwam niet in de problemen in de negende inning en zo won zijn ploeg met 6-4 van San Diego Padres.

Jansen is niet bezig aan een geweldig seizoen ondanks zijn 32 saves dit jaar, zijn laagste aantal sinds 2012 toen hij tot 25 saves. Ook in de andere statistieken blijft hij achter in vergelijking met de afgelopen vijf jaar. In de ranglijst van de meeste saves dit jaar staat de 31-jarige closer op de achtste plaats in de MLB. Het record aantal saves is onhaalbaar voor Jansen, want die staat op naam van Mariano Rivera met 652 saves.

Minnesota Twins verzekerde zich van deelname aan de play-offs. Het team van Jonathan Schoop won met zijn ploeg met 5-1 bij de Detroit Tigers. Daarmee veroverden de Twins voor het eerst sinds 2010 de titel in de American League Central.

Uitslagen MLB woensdag:
Arizona Diamondbacks - St. Louis Cardinals 9-7
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 2-9
Detroit Tigers -Minnesota Twins 1-5
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 5-2
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 4-2
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 3-2
New York Mets - Miami Marlins 10-3
Tampa Bay Rays - New York Yankees 4-0
Texas Rangers - Boston Red Sox 3-10
Chicago White Sox - Cleveland Indians 8-3
Kansas City Royals - Atlanta Braves 2-10
San Francisco Giants - Colorado Rockies 2-1
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 2-3
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 4-6
Seatlle Mariners - Houston Astros 0-3

Rutte bezoekt jaarcongres MKB-Nederland

Minister-president Rutte is dinsdag 1 oktober aanwezig op het jaarcongres van MKB-Nederland. Hij neemt daar de Ondernemersagenda in ontvangst uit handen van voorzitter Jacco Vonhof.

De ondernemersagenda schetst een aantal ontwikkelingen waar ondernemers de komende jaren mee te maken krijgen en hoe zij daar in hun eigen bedrijf of samen met anderen mee om willen gaan. De minister-president spreekt ook kort op het jaarcongres. Op de bijeenkomst in Pathé Buitenhof in Den Haag zijn circa 500 ondernemers aanwezig.

Castricum ziet geen heil in overname noodlijdend AEB door HVC

De gemeente Castricum staat allerminst te juichen over een samenwerking tussen het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) en de Noord-Hollandse HVC-groep.

Het Amsterdamse college zou graag zien dat AEB wordt overgenomen door HVC, maar Castricum ziet daar niets in vanwege de miljoenenschulden die AEB heeft. Castricum is één van de 46 gemeenten die aandeelhouder is van HVC, samen met zes waterschappen. De burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zelfs een onderzoek naar een overname niet zinvol vindt.

Het AEB is al langere tijd in acute financiële nood. Er zijn alleen al in de komende maanden tientallen miljoenen nodig om de afvalverwerker overeind te houden.

Wethouder Udo Kock trad eerder deze maand af, omdat hij graag zou zien dat AEB verkocht zou worden aan een marktpartij. Maar dat wilde een meerderheid van zijn collega-wethouders niet. Zij zien meer in een overname door HVC, dat nu oriënterend onderzoek doet naar de haalbaarheid van zo'n constructie. Met die stap waren de aandeelhouders het eerder nog eens, maar Castricum nu dus niet meer.

Amsterdam is honderd procent aandeelhouder van AEB en loopt daardoor grote financiële risico's als er niet binnen afzienbare tijd een oplossing wordt gevonden. De afvalcrisis kost de stad miljoenen. In de begroting voor het komend jaar is 65 miljoen gereserveerd om de crisis te beteugelen.

Drietal takelt man toe bij overval, vertrekt zonder buit

Een verzwikte enkel, geschaafde knieën en een gebroken kaak. Een 30-jarige man uit Capelle aan den IJssel werd vrijdagavond 20 september flink toegetakeld door drie mannen die hem wilden beroven. De drie gingen er zonder buit vandoor. De politie zoekt getuigen.

Het slachtoffer werd om 21:00 uur ’s avonds bij het Beatrijs Erf in Capelle aan den IJssel net voorbij het fietspad Kapellekensbaan belaagd door de drie. De mannen benaderden hem van drie kanten, waardoor het slachtoffer geen kant op kon. Er werd aan zijn spullen getrokken en een van de mannen gaf hem een harde klap in zijn gezicht. Hierdoor viel het slachtoffer op de grond en raakte hij even buiten westen. Eenmaal bijgekomen waren de mannen verdwenen en seinde hij de politie in.

Het slachtoffer heeft gezien dat de daders in het zwart gekleed waren en alle drie een capuchon op hadden. De mannen worden rond de 20/21 geschat, met een lengte van ongeveer 1.75/1.80 m tot 1.90 m en hebben alle drie een stevig postuur. Een van de daders heeft een donkere huidskleur, de andere twee mannen heeft het slachtoffer niet goed kunnen zien.

De politie zoekt getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaaad Anoniem. 

Koningin MŠxima bezoekt MIND

Máxima brengt donderdagmiddag 3 oktober een bezoek aan MIND in Amersfoort. MIND is een organisatie die zich inzet voor een psychisch gezonde samenleving en voor ondersteuning, begrip en goede zorg bij psychische problemen.

Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen, zelf of bij een naaste. MIND wil psychische problemen voorkomen, mensen die hiermee te maken krijgen ondersteunen en zorgen voor meer openheid en begrip.

Koningin Máxima gaat in het Huis voor de Gezondheid in gesprek met ervaringsdeskundigen over onder meer het inzetten van hun kennis en ervaring voor anderen en over de gevolgen van schaamte en stigma op de werkvloer. Ook spreekt Koningin Máxima met jongeren die zijn verbonden aan de MIND Young Academy, een onderwijsprogramma voor het bespreekbaar maken van psychische problemen. Deze jongeren die zelf te maken hebben (gehad) met psychische problemen dragen bij aan de openheid rond psychische klachten door gastlessen op scholen te verzorgen en vlogs te delen.

Extra hulp tegen Brexit-moeheid

De Rijksoverheid lanceert vanaf vandaag nieuwe tools waarmee ondernemers en zorginstellingen zich op de Brexit kunnen voorbereiden. Doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of nog eens kritisch te laten kijken of ze Brexit-proof zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 80-85% van de ondernemers weliswaar aan de slag is gegaan met voorbereiden. Maar ruim de helft daarvan ziet nog belangrijke zaken over het hoofd en is dus nog niet helemaal klaar is voor de Brexit. Door deze nieuwe tools wordt het makkelijker voor ondernemers en zorginstellingen zich voor te bereiden op Brexit.

Minister Blok
‘Het is begrijpelijk dat nog niet iedereen is voorbereid op Brexit want het is nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer Brexit precies plaatsvindt’, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. ‘Een no-deal Brexit op 31 oktober is echter nog steeds een reële mogelijkheid. We adviseren dan ook om Brexit-moeheid tegen te gaan en bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe tools op het brexitloket.nl in actie te komen en de juiste voorbereidingen te treffen.’

Magazine
De tools voor ondernemers en zorginstellingen zijn onderdeel van de overheidscampagne ‘Zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit’. Vandaag verschijnt een speciaal Brexit-magazine met veel praktische informatie. Zo bevat het tijdschrift onder meer een Brexit to-do list, een handige Douane-checklist en interviews met ondernemers en instellingen die zich al hebben voorbereid.

Interactieve tool
Op Brexitloket.nl staat een interactieve Track & Trace-tool. Hiermee kunnen ondernemers zelf een virtueel transport ondernemen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Zo zien zij direct welke obstakels zij onderweg kunnen tegenkomen. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kunnen zij direct doorklikken naar een webpagina om dat recht te zetten. Concreet en praktisch.

Podcasts
Tot slot zijn er de Brexit Wake-up calls; dat zijn podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast van een reeks van acht is vanaf vrijdag te beluisteren op nu.nl. Daarnaast biedt de Brexit Impact Scan nog steeds de meest complete doorlichting van een bedrijf of instelling op Brexit-risico’s.

Minister Kaag
‘Een goede voorbereiding op de Brexit is noodzakelijk’, zegt minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ‘Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de EU krijgen bedrijven te maken met allerlei nieuwe regels en procedures, waaronder douaneformaliteiten. Door zich grondig voor te bereiden, kunnen ondernemers problemen voorkomen en veel tijd en geld besparen. Dus doe zo snel mogelijk die impact scan en bezoek het Brexitloket.’

Brexit Impact Scan
Met de Brexit Impact Scan hebben inmiddels al veel ondernemers vastgesteld welke gevolgen Brexit voor hen heeft. Die informatie is natuurlijk alleen waardevol als je vervolgens ook gerichte actie onderneemt. Zoals het aanvragen van een EORI-nummer bij de douane, documenten voormelden bij het Portbase-systeem van de ferryhavens, contracten en verzekeringen aanpassen, import- en exportcertificaten regelen en het dataverkeer Brexit-proof maken.

Staatssecretaris Keijzer
‘Ook al is nog niet alles duidelijk over de Brexit, toch is het belangrijk dat we er met zijn allen klaar voor zijn’, zegt staatssecretaris Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘De tijd tikt door en met deze campagne willen we bedrijven helpen om zich voor te bereiden. Zo kunnen we de economische gevolgen zoveel mogelijk beperken, zowel voor alle individuele bedrijven afzonderlijk als voor ons land als geheel.’

Minister Bruins
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport): ‘Een goede voorbereiding is cruciaal om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden. De overheid en tal van andere partijen in de zorg zetten alles op alles om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan bij een no-deal scenario. Deze nieuwe tools kunnen zorginstellingen helpen om nog eens kritisch te kijken of zij de juiste voorbereidingen hebben getroffen of dat aanvullende acties nodig zijn.’

'Brands wil namens Everton shoppen bij PSV'

Donyell Malen heeft zich de afgelopen maanden razendsnel ontwikkeld en dat is bij buitenlandse clubs niet onopgemerkt gebleven. De spits van PSV werd de afgelopen weken al in verband gebracht met Arsenal, AC Milan en Liverpool, en daar is nu nog een club bijgekomen. Volgens geruchten in Engeland en Italië wil Marcel Brands de Oranje-international naar Everton halen.

PSV sloeg afgelopen zomer een grote slag door Malen langer aan zich te binden. De twintigjarige aanvaller, die in de jeugd van Ajax en Arsenal speelde, ligt nu tot de zomer van 2024 vast in het Philips Stadion.

Vorig seizoen vervulde Malen onder trainer Mark van Bommel een rol als invaller, maar sinds het vertrek van Luuk de Jong naar Sevilla mag hij zich eerste spits van PSV noemen.

In alle competities scoorde hij dit seizoen al elf keer, terwijl hij bij zijn debuut in het Nederlands elftal trefzeker was in het EK-kwalificatieduel met Duitsland.

Brands versterkte de voorhoede van Everton afgelopen zomer nog met Moise Kean en naar verluidt staat ook Malen hoog op zijn verlanglijstje. Mochten the Toffees willen doorpakken, dan zal Brands diep in de buidel moeten tasten.

PSV nam Malen in de zomer van 2017 voor circa 550.000 euro over van Arsenal. Britse media schrijven dat de Eindhovense club van mening is dat de aanvaller nu het honderdvoudige waard is van het bedrag dat men toentertijd aan Arsenal overmaakte, oftewel 55 miljoen euro.

BarÁa bestraft met 'symbolische' boete in 'Casus Griezmann'

Barcelona nam Antoine Griezmann afgelopen zomer voor 120 miljoen euro over van Atlético Madrid. De transfer kreeg echter nog een staartje toen los Colchoneros beweerden dat de Catalanen in maart al contact hadden opgenomen met de Fransman. De transferclausule in het contract van Griezmann stond voor 1 juli namelijk op 200 miljoen en Atlético liet weten dat bedrag ook te verwachten voor zijn sterspeler.

De Spaanse voetbalbond heeft zich daarna over de zaak gebogen en is donderdag tot de conclusie gekomen dat Barcelona inderdaad een 'lichte overtreding' heeft begaan. Als straf aan de regerend landskampioen is nu een boete van driehonderd euro opgelegd.

"De economische capaciteiten van de club en het met de transfer gemoeide bedrag in acht nemende, is dit comité zich ervan bewust dat deze boete slechts symbolisch is", laat het Competitie Comité van de bond weten in een verklaring.

"De boete wordt opgelegd omdat de club in kwestie wordt beschouwd als de auteur van een disciplinaire overtreding. Dit zal er echter waarschijnlijk niet toe leiden dat de bestrafte club, en andere clubs die zich in de toekomst in dezelfde situatie bevinden, hun gedrag aan zullen passen."

Het comité voegt toe dat Griezmann zelf nergens voor verantwoordelijk gehouden wordt. Aanklager Juantxo Landaberea heeft tijdens het proces als alternatieve straf voorgesteld om het Camp Nou voor een of meerdere wedstrijden te sluiten, maar de bond wil hier vanwege een 'gebrek aan bewijs' niet in meegaan.

Barcelona is overigens nog niet helemaal af van deze zaak, want ook de FIFA zal zich nog met een oordeel over 'Casus Griezmann', zoals de zaak wordt genoemd in de Spaanse pers, komen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

De zomer heeft ons deze week verlaten, wat betekent dat het blockbusterseizoen achter de rug is. En dat houdt in dat je goed moet kijken wat er de komende tijd in de bioscoop verschijnt, want daar zitten rond deze tijd van het jaar vaak interessante dingen tussen.

Deze week is de eerste van twee weken waarin een film met Carice van Houten verschijnt. In de eerste, Brian de Palma's Domino, deelt ze het scherm met Game of Thrones-collega Nikolaj Coster-Waldau, in de tweede, Instinct, wordt ze geregisseerd door goede vriendin, collega en zakenpartner Halina Reijn. Maar die komt dus volgende week pas (al is de Nederlandse première van Instinct wel dit weekend op het Nederlands Film Festival).

Domino

De legendarische regisseur Brian de Palma neemt ons in zijn nieuwste thriller Domino mee van ijzige Scandinavische steden naar zonovergoten Spaanse landschappen. Deense politieagent Christian (Nikolaj Coster-Waldau) gaat op zoek naar gerechtigheid voor de moord op zijn partner door ISIS-lid Ezra Tarzi (Eriq Ebouaney). Christian krijgt hierbij hulp van Alex (Carice van Houten), zijn collega en tevens de ex-minnares van zijn partner. Christian en Alex spelen een onbewust kat-en-muis-spel met de dubieuze CIA-agent Joe (Guy Pierce), die Tarzi als pion gebruikt om andere ISIS-kopstukken te vangen. Christian en Alex strijden hierdoor niet langer enkel uit wraak, maar ook om hun eigen leven te redden.

The Kitchen

New York City, 1978. De twintig blokken met pandjeswinkels, sexshops en louche barretjes tussen 8th Avenue en de Hudson rivier zijn eigendom van de Ierse maffia en staan beter bekend als Hell’s Kitchen. Niet de makkelijkste buurt om in te wonen, ook niet de veiligste. Voor Kathy (Melissa McCarthy), Ruby (Tiffany Haddish) en Claire (Elisabeth Moss), de echtgenotes van drie maffialeden in Hell’s Kitchen, staan er grote veranderingen op stapel. Als hun mannen door toedoen van de FBI in de gevangenis belanden, besluiten de dames het heft in eigen hand te nemen door de zaken zelf te gaan runnen en de concurrentie uit de weg te ruimen.

47 Meters Down: Uncaged

Tijdens een duik naar een verzonken Maya Stad komen vier vriendinnen tot de ontdekking dat de ruïnes een dodelijk jachtgebied zijn van witte haaien. Terwijl hun zuurstofvoorraad langzaam afneemt, moeten de meiden door een onderwater-labyrint van claustrofobische grotten en tunnels op zoek naar een uitweg uit deze bloederige hel...

De Patrick

Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent.

Piranhas

Zes jongens scheuren op hun scooters door de smalle straatjes van hun eigen Sanità-wijk in Napels. Onverschrokken waaghalzen zijn het die snel geld willen verdienen en indruk maken op hun ‘helden’ van de Napolitaanse Camorra. Deze 15-jarigen dragen merkkleding en de nieuwste sneakers, ze gebruiken de daken van de stad om hun wapens te testen. Ze handelen in drugs en deinzen er niet voor terug om een schot te lossen. Hun gewiekste leider Nicola kent de regels van het spel: hij daagt een van de oude bazen uit voor een snelle weg naar de top. Maar wie vandaag de leiding heeft, kan morgen net zo makkelijk dood zijn. De liefde voor zijn vriendinnetje doet hem tussen twee vuren belanden en hij wordt gedwongen een beslissing te nemen.

The Swallows of Kabul

Zomer 1998. Terwijl Kaboel in puin ligt, gaat het dagelijks leven in de door de Taliban bezette stad door. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Ze geloven, ondanks alles, in een betere toekomst. Ondertussen worstelen de oudere en minder hoopvolle Atiq en Mussarat met eigen problemen: hij als sceptische gevangenisbewaker, zij met een ongeneeslijke ziekte. Onverwacht kruisen de paden van de twee koppels elkaar als Zunaira in de gevangenis belandt waar Atiq, met gevaar voor eigen leven, besluit haar te helpen. The Swallows of Kabu lis een prachtige en meeslepende animatie over liefde en moed in tijden van repressie. De film van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec naar de gelijknamige, internationale bestseller van Yasmina Khadra werd dit jaar in Cannes geselecteerd voor Un Certain Regard.

Misfit 2

Nadat Julia (Djamila) terugkomt uit Amerika voor het nieuwe schooljaar mag ze samen met Nick (Niek Roozen) meedoen aan een grote landelijke muziekwedstrijd: een droom die uitkomt. Maar wanneer Nick onverwacht van school switcht wordt hij helemaal ingepakt door multitalent Babette (Tinne Oltmans), die hem zelfs overtuigt om samen met haar een nummer op te nemen. Om Nick terug te halen én de Battle of the Schools te winnen zit er niks anders op voor Julia en haar Misfit-squad dan samen te werken met hun eeuwige rivalen: de VIP squad!

Check de agenda van je lokale bioscoop of filmhuis om te zien wanneer je deze films kunt bekijken.

Klokkenluiderklacht over Trump vrijgegeven

De aanklacht van de onbekende klokkenluider waarin de Amerikaans president Donald Trump beschuldigd wordt van het afdwingen van een onderzoek naar de handel en wandel van Democraat Joe Biden is vrijgegeven. Trump zou de gewraakte acties gepleegd hebben tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 25 juli 2019.

Lees hier het gehele document (uiteraard in het Engels) of hieronder een samenvatting.

Klokkenluider sloeg alarm, omdat de president zijn macht gebruikte "om inmenging te vragen" bij de verkiezingen in 2020.
De klokkenluidersklacht concentreert zich op de bezorgdheid dat president Trump zijn macht gebruikte om 'inmenging van een vreemd land te vragen' bij de verkiezingen. Klager zegt dat de persoonlijke advocaat van de president, Rudy Giuliani, 'een centrale figuur in deze poging is.'

Klokkenluider zei dat ambtenaren van het Witte Huis "diep verontrust" waren door de oproep van Trump aan Oekraïne.
De klokkenluider schreef dat het telefoongesprek van 25 juli, die hij in details beschrijft die vergelijkbaar zijn met het transcript dat woensdag door het Witte Huis werd vrijgegeven, ambtenaren van het Witte Huis "verontrust liet door wat er was gebeurd".

In de klacht wordt opgemerkt dat advocaten van het Witte Huis 'al in discussie waren' over "hoe het gesprek te behandelen aangaande de waarschijnlijkheid, in de samenvatting van de ambtenaren, dat zij hadden opgemerkt dat de president zijn functie misbruikte voor persoonlijk gewin."

Lees ook: Integraal verslag telefoongesprek Trump en Zelensky vrijgegeven

Klokkenluider zei dat ambtenaren van het Witte Huis tussenbeide kwamen om de notities van 25 juli te 'verzegelen'
In de dagen na het telefoongesprek vernam de klokkenluider van meerdere Amerikaanse functionarissen dat hoge ambtenaren van het Witte Huis hadden ingegrepen om "alle berichten van het telefoongesprek te verzegelen, met name het officiële transcript van het telefoongesprek dat, zoals gebruikelijk is in de Witte Huis, werd geproduceerd. Deze reeks acties bevestigde bij mij dat ambtenaren van het Witte Huis de ernst begrepen van wat er in de oproep was gebeurd."

“Ambtenaren van het Witte Huis vertelden me dat ze door de advocaten van het Witte Huis waren 'gestuurd' om het elektronische transcript uit het computersysteem te verwijderen waarin dergelijke transcripties meestal worden opgeslagen voor coördinatie, afronding en distributie naar ambtenaren op kabinetsniveau."

In plaats daarvan werd het transcript ge-upload in een afzonderlijk elektronisch systeem dat wordt gebruikt om geheime informatie van bijzonder gevoelige aard op te slaan en te verwerken. Een ambtenaar van het Witte Huis beschreef deze handeling als een misbruik van dit elektronische systeem omdat de oproep vanuit het perspectief met de nationale veiligheid verreweg niets van doen had.

Klokkenluider zei dat Trump vice-president Pence heeft geïnstrueerd om plannen om naar Oekraïne te reizen te annuleren.
De klokkenluider zegt dat hij of zij van Amerikaanse functionarissen heeft vernomen dat president Trump vice-president Mike Pence heeft opgedragen geplande reizen naar Oekraïne te annuleren om de inauguratie van president Volodymyr Zelensky in mei bij te wonen. In plaats daarvan stuurde hij minister van Energie Rick Perry om de delegatie te leiden.

De klokkenluider zei ook dat hij of zij van de Amerikaanse functionarissen hoorde dat Trump geen ontmoeting met Zelensky wilde hebben totdat Trump zag hoe Zelensky "'zou handelen' in zijn functie, aldus de klacht.

Lees ook: Democraten gaan vol voor afzetten Trump

Klokkenluider somt getuigen op van het gewraakte telefoongesprek.
De klokkenluider zegt dat het telefoongesprek tussen de president en de Oekraïense president op 25 juli niet geheim was,  omdat het 'naar verwachting' routine was.

Hij geeft een lijst van verschillende mensen die bij het gesprek aanwezig waren en zich inlazen nadat het was gebeurd, zowel getuigen in het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de inlichtingendienst.

Klokkenluider zegt dat ambtenaren met Rudy Giuliani spraken over "de schade beperken" voor de nationale veiligheid.
Amerikaanse functionarissen waren bezorgd, zei de klokkenluider, over Trump's privéadvocaat Rudy Giuliani en zijn contact met Oekraïne. De klokkenluider beweert dat de Amerikaanse functionarissen geloofden dat Giuliani een direct kanaal was tussen de president en functionarissen in Kiev.

Twee functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden met Giuliani gesproken 'in een poging' de schade te beperken 'voor de Amerikaanse nationale veiligheid'.

De ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ook een ontmoeting gehad met Oekraïense leiders om het verschil in inhoudte begrijpen van berichten die ze ontvingen van Amerikaanse functionarissen en Giuliani.

De klacht beschrijft ook hoe staatsambtenaren op de dag na de oproep van de president met de Oekraïense leider, Oekraïense politieke figuren ontmoetten en advies gaven over 'hoe te navigeren naar de eisen die de president aan de heer Zelensky had gesteld'.

Lees ook: De dubbele standaard' van Democraten betreffende Oekraïne en Trump

Aanvulling 16:34 uur:

Klokkenluider beweert dat admin gebruik van Intel-systeem om transcriptie te verzegelen 'misbruik' van het systeem was.
Volgens zijn klacht beweert de klokkenluider dat de admins andere transcripties van Trump om politieke redenen in een geheimer computersysteem hebben opgesloten. 

De klokkenluider beschrijft hoe het transcript van het Trump-Zelensky-telefoongesprek was verplaatst naar een computersysteem dat wordt beheerd door het bestuur van inlichtingenprogramma's van de Nationale Veiligheidsraad. Deze stap was voor sommige ambtenaren zorgwekkend en intern hun bezorgdheid deelden dat dit een 'misbruik van het systeem' was.

"Volgens functionarissen van het Witte Huis met wie ik sprak, was dit 'niet de eerste keer' onder deze regering dat een presidentiële transcriptie in dit systeem op codewoordniveau werd geplaatst, uitsluitend met het doel om politiek gevoelige, in plaats van nationale veiligheidsgevoelige, informatie te beschermen."

Klokkenluider verward door Trump's Crowdstrike-obsessie.
De klokkenluider spreekt zijn verwarring uit over verwijzingen van Trump naar CrowdStrike tijdens zijn gesprekken met de president van Oekraïne.

Enige context: de Democratische Partij heeft CrowdStrike in 2016 ingehuurd om hacks op zijn computers te onderzoeken, die later aan de Russische overheid werden toegeschreven. In het telefoongesprek noemde Trump het Amerikaanse cybersecuritybedrijf en zei: "de server, ze zeggen dat Oekraïne het heeft." Trump moedigde ook Zelensky aan om 'erachter te komen wat er is gebeurd' met de server.

Defensie zoekt naar vervanger Gulfstream

Defensie gaat op zoek naar een vervanger voor de Gulfstream IV. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser de Tweede Kamer vandaag laten weten. De voorkeur gaat naar een jong gebruikt toestel, uit te rusten met zelfbeschermingssystemen en militaire communicatieapparatuur.

De keuze viel daarop nadat is gekeken naar de aanschafkosten. Ook een rol speelden de gegarandeerde beschikbaarheid en de relatief korte tijd die nodig is om een vliegtuig aan te passen aan militair gebruik.

Steeds meer mankementen
Voor het vervoer van VIP's of kleine groepen personen, onder meer naar risicovolle inzetgebieden, heeft Defensie sinds 1996 de Gulfstream IV. Dit in 1987 gebouwde militaire passagiersvliegtuig is technisch verouderd en aan het einde van zijn levensduur. Het vliegtuig vertoonde de laatste jaren steeds meer mankementen. Daarnaast was het bereik te klein evenals het aantal passagiers dat kan meevliegen. Daarom is besloten de Gulfstream vervroegd te vervangen.

Eisen
Het nieuwe toestel moet minimaal 12.000 kilometer in 1 keer kunnen overbruggen en plaats bieden aan minimaal 13 passagiers. In de praktijk is het huidige aantal van maximaal 11 vaak aan de krappe kant, zeker als beveiligingspersoneel meereist.

In veel gebieden waar Nederlandse militairen missies uitvoeren, bestaat de dreiging van infraroodgeleide luchtdoelrakketten. De vervanger van de Gulfstream IV moet daarom een zelfbeschermingssysteem tegen deze dreiging krijgen.

Met de vervanging van de Gulfstream IV is een bedrag van tussen de € 25 en € 100 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat de kosten ruim onder het maximum blijven. Defensie wil gelijk beginnen met het vervangingstraject. Het toestel wordt naar verwachting in 2021 in gebruik genomen.

De Gulfstream van de Koninklijke Luchtmacht (archieffoto: Defensie)
De Gulfstream van de Koninklijke Luchtmacht (archieffoto: Defensie)

Vier verdachten van ruzie Willem de Zwijgerlaan niet langer vast

In verband met het overlijden van een 71-jarige Hagenaar op 16 september zijn vanmiddag twee jongens van 14 en 15 jaar uit Den Haag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een ruzie met het slachtoffer eerder die dag op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag. De rechter-commissaris heeft besloten de jongens uit voorarrest te schorsen. Ze blijven echter verdachte in het onderzoek en mogen geen contact opnemen met de nabestaanden of in de Willem de Zwijgerlaan komen.

Twee andere jongens van 13 en 14 jaar zijn niet voorgeleid en door het OM voorlopig op vrije voeten gesteld. De 14-jarige jongen die vorige week vrijdag aan de rechter-commissaris is voorgeleid, zit nog vast. Mogelijk dat morgen ook zijn voorarrest wordt opgeheven. Ook deze drie jongens blijven verdachte in het onderzoek.

Maandag 16 september kwam de Hagenaar te overlijden in het ziekenhuis, nadat de hulpdiensten waren gebeld dat hij onwel was geworden in zijn woning aan de Blois van Treslongstraat. Terwijl de hulpverlening in volle gang was, werd duidelijk dat de man eerder op de middag op de Willem de Zwijgerlaan ruzie had gehad met een aantal jongens. Wat er toen precies is gebeurd, wordt onderzocht, evenals de rol van het slachtoffer daarbij.

Duidelijk is inmiddels dat de man aan hartfalen is overleden. Of er een verband is tussen het hartfalen en de ruzie, is onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek.

'Politie controleert op jongensprostitutie in Den Bosch en Nijmegen

De Prostitutie Controle Teams (PCT) van de politie-eenheden Oost-Brabant en Oost-Nederland hielden woensdagmiddag en –avond controles in Den Bosch en Nijmegen. De controles hadden een grotendeels preventieve insteek; inzicht krijgen in de illegale jongensprostitutiebranche en het vroegtijdig opvangen van mogelijke signalen van mensenhandel.

Het was een controle zoals die al vaker werd gehouden. Via internet maakten speciaal opgeleide agenten een afspraak met mannelijke prostituees die zichzelf aanbieden. Daarbij werden zogenaamde MOP’s, mannen ontmoetingsplekken, gecontroleerd. Eenmaal op de locatie of in een woning waar werd afgesproken, legitimeert de collega zich als politieman en spraken we de jongens en mannen aan. Vervolgens werden hun papieren gecontroleerd. Werken ze met een vergunning? Is er sprake van strafbare feiten? Worden ze door iemand gedwongen of mogelijk uitgebuit? Het uitzonderlijke van deze controle zat hem dus niet zozeer in de werkwijze, die wordt vaker gehanteerd, maar wel in de doelgroep.

Afhankelijk
De coördinatoren van de beide Teams Mensenhandel hebben enorm veel ervaring met slachtoffers uit de illegale prostitutie, loverboys, dat soort zaken. Zij waren er ook bij. “Het probleem bestaat, maar het is nog verborgen. De jongens en mannen die we spreken willen vaak niet praten. Ze schamen zich, worstelen met hun seksualiteit en sommigen vinden ook dat er geen sprake is van dwang of uitbuiting. Hoe schrijnend de situatie ook is.” En dit terwijl er zeker voorbeelden zijn van jongens die door oudere mannen eerst afhankelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld van drugs. Of die al kwetsbaar zijn, omdat ze opgroeien in een cultuur die geen begrip heeft voor hun homoseksualiteit. “En die oudere man heeft dat begrip wel”, vertellen ze verder. “Hij biedt hen een luisterend oor, een arm om de schouder, een slaapplaats. Daar moeten ze iets voor terug doen en plots hoereren ze zich. Als ze weg willen, blijken er beelden te zijn en kunnen ze niet meer terug.” Achter elk individueel geval van jongensprostitutie gaat vaak een groot drama schuil. Het is lastig aan te geven hoe groot het probleem precies is. “En dat is juist de reden dat we hier actief mee bezig zijn en dit soort controles houden,” besluiten de coördinatoren..

Resultaten controle
Tijdens de controle van woensdag konden de agenten afspraken maken met vier mannen, variërend in leeftijd. In de gesprekken met de politiemensen bleek dat zij de afspraken om uiteenlopende redenen maakten. Een man van begin vijftig vertelt dat hij het doet voor de spanning, niet eens voor het geld. Een jong volwassen man vertelde dat hij het werk simpelweg doet voor het geld, maar hij zei er wel bij dat hij al als minderjarige was begonnen. Twee andere mannen, een jonge twintiger en een zestiger, gaven aan dat ze dit werk deden omdat ze eigenlijk geen andere mogelijkheid zagen om voldoende geld te verdienen om uit de problemen te komen. Geen werk, het 'uit de kast komen', een scheiding en schulden schuilen daar achter.

Tijdens de controle was ook een zorgcoördinator mensenhandel en (jeugd) prostitutie, tevens coördinator van het Regionaal Uitstapprogramma Prostituees (RUPS) aanwezig. Zij heeft direct haar zorg aangeboden aan drie van de vier gecontroleerde jongens/mannen.

Oorlogsveteraan Hellendoorn overleden

Reserve 1e luitenant en waarnemer Hans Hellendoorn overleed deze week. Hij werd 100 jaar. Hellendoorn was de laatste luchtmachter die in 1940 met een Fokker C V tegen de Duitse invaller ten strijde trok. Hij wordt zaterdag in Assen begraven.

Hellendoorn brak in 1937 zijn studie biochemie af om in dienst te gaan en werd artillerie-waarnemer. In 1939, bij de mobilisatie, werd hij op Gilze-Rijen gestationeerd. In de Meidagen maakte Hellendoorn deel uit van de 5 Fokker C V's die de omgeving van vliegveld Valkenburg moesten verkennen en aanvallen. Boven het vliegveld gooiden ze hun bommen af en gebruikten ook hun mitrailleurs.

Op 12 mei vloog hij met nog 3 C V's naar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven, naar Delft en naar Ockenburg. Omdat het niet goed mogelijk was onderscheid te maken tussen Nederlandse en Duitse troepen, keerden de vliegtuigen weer om.

Hellendoorn ontving na de oorlog het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Voor zijn medewerking aan het gedenkteken op Soesterberg voor de gevallenen van het Wapen der Militaire Luchtvaart kreeg hij het Ereteken voor Verdiensten in brons.

Hans Hellendoorn in 2015. (Afbeelding: Defensie)
Hans Hellendoorn in 2015. (Afbeelding: Defensie)

Politie Rotterdam controleert on tour, het regent bekeuringen

Een boete van 249 euro voor het ‘eventjes’ vasthouden van een telefoon. “Toch is het goed dat jullie controleren”, geeft de zojuist bekeurde chauffeur toe. “Vanuit de cabine zie ik zoveel gebeuren. Bestuurders die kilometerslang met hun telefoon op hun stuur zitten te klooien. Beroepschauffeurs die vrijwel ongezien achter hun gordijntje zitten te appen. Mensen die enorm slingeren of ineens langzamer gaan rijden. Tis balen dat ik nou net voor die paar tellen opgeschreven wordt, maar jullie zouden nog veel meer moeten controleren!”

De afgelopen twee woensdagen coördineerde Rob Oostrum van team Verkeer een actie waarbij collega’s van de Zeehavenpolitie en team Verkeer met een tourbus de A15 opgingen om te controleren op bestuurders die zich tijdens het rijden lieten afleiden. Vanaf die hoogte hadden ze perfect zicht op zowel vrachtwagenchauffeurs als automobilisten. Vorige week woensdag zagen zij op het traject Vaanplein tot en met Europoort op de A15 maar liefst 81 bestuurders met hun telefoon in hun hand rijden. Collega’s in negen burgerauto’s, twee burgermotoren en twee dienstvoertuigen reden rond de bus, hielden hen staande om hen aan te spreken op hun gedrag en schreven bekeuringen uit. 27 mensen begingen toen (ook) andere overtredingen zoals rijden zonder gordel of door een rood kruis en werden daarvoor beboet.

Hoge prijs
Afgelopen woensdag werd de actie op het traject herhaald. Dit keer spotte de politie 88 mensen die aan het bellen of appen waren, en zelfs iemand die zich tijdens het inhalen op de linkerbaan focuste op een mobiel potje schaak. 33 mensen overtraden op een andere manier de verkeersregels. De aantallen geven weer hoe weinig bewust mensen lijken van het risico dat ze nemen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun medeweggebruikers. In dit geval kostte het de overtreders een flinke boete. Maar die prijs ligt nog altijd een stuk lager dan de grote gevolgen die het veroorzaken van een ongeval kunnen hebben voor lichaam, geest en portemonnee.

Op de A15 tussen Vaanplein tot en met de Europoort gebeuren meer dan gemiddeld ongelukken. Daarom besteedt het team samen met de Landelijke Eenheid en Rijkswaterstaat deze maanden extra aandacht aan het traject.

Wachtverzachter: Hoe een ruimte wachten kan verzachten

Het was even wachten…maar het StationsLab is er weer! Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober staat het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal. Studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken in samenwerking met NS en ProRail hoe een ruimte het wachten van reizigers kan verzachten. De resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe wachtruimten. Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het lab. De opening van het StationsLab, in samenwerking met Weekend van de Wetenschap, is op 4 oktober om 9.3 0 uur door presentator Nathan de Vries.

StationsLab 2019
Mensen ervaren het verstrijken van tijd subjectief. Do van Elferen, onderzoeker bij NS, vertelt: “Ben je uit eten met vrienden, dan vliegt de tijd. Wachtend op het perron tijdens een koude winterdag, dan is dat anders. Voor je gevoel kruipt de tijd. We kunnen niet voorkomen dat mensen soms op een trein moeten wachten, maar we kunnen wel het wachten zo prettig mogelijk maken.” In deze derde editie van het StationsLab gaan twaalf studenten psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam - onder leiding van neurowetenschapper Tonny Mulder - aan de slag met de vraag: “Hoe ziet de ideale wachtruimte op het station er uit?”

Doe mee met het online experiment
Heeft de ideale wachtruimte veel planten? Of juist niet. Misschien helpt muziek, kleur of warm licht? Dit jaar kunnen reizigers – naast de experimenten die in het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal worden gehouden – ook deelnemen aan een online experiment. Een kort en eenvoudig testje om erachter te komen wat voor een elementen het wachten kunnen verzachten op het station. Doe ‘m hier: http://www.stationslab.nl/. Esther van Engelen, projectmanager ProRail: “De inzichten van het StationsLab gebruiken we bij het ontwikkelen van nieuwe projecten of verbouwingen. Zo maken we het samen steeds aangenamer voor reizigers.”

Woonkamer op het perron
Om reizigers te prikkelen om online deel te nemen en het StationsLab te bezoeken, staat op het perron van station Zaandam op spoor 4/5 een ongebruikelijke wachtruimte. “De wachtruimte heeft een metamorfose ondergaan. Planten, kussens op de banken en een vintage behang zorgen voor een huiselijke sfeer”, vertelt stationsmanager Joeri Kaan. De wachtruimte is geopend vanaf dinsdag 24 september tot en met woensdag 2 oktober. Kaan: “De eerste reacties van reizigers zijn heel positief, veel mensen maken foto’s en zijn nieuwsgierig naar deze woonkamer op het perron. Niemand houdt van wachten en we maken het graag zo prettig mogelijk. Ik houd de resultaten van het StationsLab dan ook goed in de gaten.”

Bezoek het StationsLab
Wacht niet langer en kom ook naar het StationsLab in de pop-up winkel van station Utrecht Centraal bij spoor 18/19. Het lab is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de openingsdag vrijdag 4 oktober is het lab vanaf 9.30 uur te geopend. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op www.ns.nl/stationslab.

Over Weekend van de Wetenschap
Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap. Tijdens Weekend van de Wetenschap, op 5 en 6 oktober, openen honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea exclusief hun deuren en tonen ze plekken die normaal niet te zien zijn voor publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn

Wachten duurt zo lang
Eerder dit jaar heeft NS aangekondigd een groot aantal stations een upgrade te geven. Onderdeel hiervan is de uitbreiding van het aantal StationsHuiskamers waar reizigers in een fijne sfeer prettig kunnen wachten. Gisteren opende NS een nieuwe StationsHuiskamer op station Boxtel. NS is van plan om dit jaar nog drie StationsHuiskamers op regionale stations te openen, het totaal aantal StationsHuiskamers komt hiermee op 24. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben. Op andere stations bekijkt NS ook de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. Een voorbeeld is de Bijzondere Eetfabriek op station Den Dolder.

De wachtkamer op station Zaandam (Foto: FOK!)
De wachtkamer op station Zaandam (Foto: FOK!)

Eis 5 jaar cel voor voorbereiding aanslag in Nederland

Deze drie verdachten waren bezig met het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Misschien hadden ze nog geen concrete locatie bedacht, al wordt de Turkse ambassade in Rotterdam genoemd, maar ze waren een heel eind in de voorbereiding. De verdachten moeten daarvoor alle drie 5 jaar de cel in, aldus de officier van het Landelijk Parket donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Daar stonden twee broers van 31 en 27 jaar uit Oudenbosch en een 39-jarige man uit Roosendaal terecht wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag, dan wel het meedoen aan een aanslag door trainingen of het verzamelen van bijvoorbeeld wapens en munitie. Bovendien worden ze alle drie verdacht van opruiing, en de Roosendaler van het hebben van een hennepkwekerij.

Geluidsopname met plannen voor aanslag
De drie liepen tegen de lamp toen de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD een opname verschafte waarin deze drie, en een inmiddels tot 8 jaar veroordeelde man uit Rotterdam, het hadden over het plannen van een aanslag. Daarbij werd de Turkse ambassade genoemd, al zetten de verdachten op de opname daarbij vraagtekens vanwege het grote aantal moslims dat dan om het leven zou kunnen komen. Hoewel de locatie dus nog niet zeker was, waren de voorbereidingen verder in volle gang. Bij de in Rotterdam aangehouden verdachte werd een Kalasjnikov gevonden. In gedownloade documenten, onder andere het zogenoemde Book of Terror, werd bijvoorbeeld uitgelegd hoe je van een luchtverfrisser een bom kan maken. De drie werden in april van het vorig jaar aangehouden.

'Afschuwelijk IS-materiaal'
Dat de verdachten het gedachtengoed van IS aanhingen, bleek uit vele documenten en gruwelijke filmpjes en foto’s. “Een indrukwekkende hoeveelheid afschuwelijk IS-materiaal”, aldus de officier donderdag. Daar waren ze al zeker sinds 2015 mee bezig. En inmiddels is bekend dat met het terugdringen van het kalifaat het er misschien op lijkt dat IS minder gevaarlijk is, maar er wordt nog steeds opgeroepen aanslagen in eigen land te plegen, zo zei de officier.

Ook toen de Rotterdammer al vastzat, gingen de verdachten door. Ze hebben weinig willen verklaren over hun bedoelingen, maar dat ze bezig waren met een terroristisch misdrijf staat wat het OM betreft wel vast. “Blowende hangjongeren waren het niet.”

Datum uitspraak is nog niet bekend.

Stok achter de deur tegen onnodig procederen door de overheid

Het kabinet verhoogt de proceskostenvergoeding die de burger krijgt als hij met succes een overheidsbesluit aanvecht bij de bestuursrechter. Het gaat om een verhoging van de standaardbedragen met 40% als de burger procedeert met bijstand van een advocaat. Dat leidt in een gemiddelde zaak tot een vergoeding van ruim € 1400, in plaats van nu ruim € 1000.

Rekening houden met burgers
Het doel van deze wijzigingen is om de overheid te stimuleren om meer aandacht te hebben voor de belangen van de burger en om een meningsverschil met de burger zo veel mogelijk informeel af te handelen. Ondanks de inzet van de afgelopen jaren is er op die terreinen namelijk nog steeds veel te winnen.

Het ontwerpbesluit met deze wijzigingen staat de komende twee maanden open voor commentaar op www.internetconsultatie.nl en gaat daarna voor advies naar de Afdeling advisering van de Raad van State.

Nederland: ISIS mag straf niet ontgaan

Minister Blok van Buitenlandse Zaken roept in New York meer dan 20 ministers van landen van over de hele wereld op om een coalitie te vormen om de berechting van ISIS-strijders samen naar de volgende fase te trekken. ‘De daders mogen niet wegkomen met de gruweldaden die ze hebben gepleegd’, aldus de minister. Nederland is bereid de juridische expertise in Nederland beschikbaar te stellen voor dit doel.

Nederland en Irak organiseren op 26 september 2019 samen een bijeenkomst in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York om ISIS-strijders voor de rechter te krijgen. Het doel is ISIS-strijders verantwoordelijk houden voor de misdrijven die ze hebben gepleegd. ‘Gelet op de impact die ISIS wereldwijd heeft gehad en het grote aantal landen dat direct of indirect betrokken is hebben we geen andere keuze dan dit probleem samen op te pakken’, aldus de minister. ‘Nederland wil het samen met Irak en andere landen hebben over de stappen die op nationaal, regionaal en internationaal niveau genomen kunnen worden.’ In Irak zitten omstreeks 20.000 ISIS-strijders vast, ongeveer 1000 van deze strijders komen uit 50 verschillende landen.

Nederland heeft het initiatief genomen voor de bijeenkomst in New York. Het is ook een van de drijvende krachten achter twee internationale mechanismes die gericht zijn op het verzamelen van bewijs: de VN-bewijzenbank voor Syrië en het VN-onderzoeksteam in Irak. ‘Zodra we het bewijs op zak hebben, is het tijd voor de volgende stappen: vervolging en berechting. Zonder die laatste stap naar de rechter, is er geen gerechtigheid’. Als voorloper in de zoektocht naar een oplossing voor berechting en vervolging van ISIS-strijders, onderzoekt Nederland samen met haar partners verschillende sporen. ‘Wij willen net als Amal Clooney, nauw betrokken bij dit initiatief, de oorlogsmisdadigers en plegers van genocide in het beklaagdenbankje. Op korte termijn is de weg naar het Internationaal Strafhof in Den Haag echter afgesloten, omdat de VN-veiligheidsraad hier dwars ligt en Irak en Syrië geen partij zijn bij het Hof’.

Tijdens de bijeenkomst wil Nederland het daarom over internationale berechting in de regio hebben. Blok heeft hiertoe in mei opgeroepen in de VN-Veiligheidsraad. Blok: ‘Vandaag willen we met Irak en andere landen onderzoeken hoe we samen die obstakels kunnen overkomen’. Ook is er aandacht nodig voor nationale berechting. Het gaat dus niet alleen om de locatie van berechting, maar bijvoorbeeld ook over het krijgen van garanties dat de doodstraf niet wordt toegepast, en dat andere internationale standaarden zoals een eerlijke rechtsgang en consulaire hulp worden gerespecteerd.

Blok: ‘Irak stond aan de frontlinie in de strijd tegen ISIS en heeft daar grote offers gebracht. Dus gerechtigheid is een zorg voor ons allen. Deze handschoen moeten we dus samen, als internationale gemeenschap, oppakken.’ Daarom geeft Nederland 1,6 miljoen euro aan Interpol om de politie en justitie in Irak bij te staan met experts en apparatuur voor de identificatie van een groot aantal ongeïdentificeerde gevangenen. Dat gaat gebeuren met biometrische verificatie.

Bij Rwanda, Joegoslavië en Kosovo heeft het 5 tot 10 jaar geduurd voordat men tot oprichting van een hof of tribunaal kon overgaan. ‘Dan hebben we de tijd om tot een vonnis te komen nog niet eens meegenomen’, aldus Blok. ‘De molens van het internationaal recht malen soms traag, maar ze malen wel fijn. Nederland wil de druk erop houden. Juist om recht te doen aan de slachtoffers van ISIS’. Minister Blok sprak in New York ook met Nobelprijswinnares Nadia Murad, een jonge Yezidi vrouw die lang is gevangengehouden door ISIS.

D66 Amsterdam wil IS-kinderen terughalen:

Fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig vraagt burgemeester Halsema om een dringend beroep te doen op de regering, om in Amsterdam geboren kinderen in IS-gebied terug te halen. 'Ik kan en wil niet wachten totdat Amsterdamse peuters doodvriezen in vluchtelingenkampen.'

'Zij hebben hier niet voor gekozen. Haal ze terug', zegt Van Dantzig, die eerder al aan het stadsbestuur vroeg hoe er wordt omgegaan met kinderen die vanuit IS-gebied terugkeren naar Amsterdam. 'Deze kinderen komen voort uit Nederlandse ouders. Als hun ouders uit Amsterdam komen en hier Amsterdammer zijn geweest, dan hebben wij als barmhartige stad de taak voor hen te zorgen', aldus van Dantzig.          

Geen stromend water en geen goed onderwijs
Hij noemt de slechte omstandigheden in IS-gebied als belangrijke reden om kinderen terug te willen halen. 'De situatie in de vluchtelingenkampen is erbarmelijk. Er is geen stromend water, de kinderen raken ondervoed en ze volgen geen goed onderwijs. Daarom willen we nu aan de burgemeester vragen of er Amsterdamse kinderen in IS-gebied zitten en of Amsterdam is voorbereid op hun terugkomst.'    

Van Dantzig noemt nog een ander nadeel aan het niet terughalen van deze kinderen. 'Als ze daar blijven en ze overleven het, dan zal hun haat tegen Nederland ook toenemen en dan creëer je overzees mogelijk nieuwe terroristen. Er zit voor Amsterdam dus ook een veiligheidsvoordeel aan om ze terug te halen.'

'Het zijn onze kinderen'
De D66-fractievoorzitter zegt te begrijpen dat het terughalen van deze kinderen niet zonder problemen zal gaan. 'Ik realiseer me ten volle dat het ingewikkeld gaat zijn en dat er dilemma's aan zitten. Maar ik weiger te geloven dat een kindje van vier niet meer te redden is. Het zijn onze kinderen, die hier nooit voor hebben gekozen, die we daar nu welbewust laten vergaan. En dat moet stoppen.'

Tong's WK-Atletiek 2019 column #1

Morgen begint het wereldevenement in Doha, Qatar. Bezorgdheid over de warmte hoeft er niet te zijn. Er is in het Khalifa stadion een technologische instructie geïnstalleerd, waardoor de temperatuur niet boven de 26 graden komt. De Marathon wordt zelfs 's nachts gelopen. Om 23:59 uur begint-ie. Zodat het uniek over twee dagen wordt uitgesmeerd. Door de temperatuurbeheersing is het 't eerste meerdaagse, internationale sportevenement in het Midden-Oosten.

CDS Bauer over Bahama-inzet: orde, focus en hoop in chaos gebracht

“Mensen zaten in een bubbel van apathie en wanhoop omdat ze huis en haard waren verloren.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer hoorde van dit soort ellende in het Caribisch Gebied. Daar bezocht hij afgelopen dagen militairen die betrokken waren bij de hulpverlening op de Bahama’s nadat orkaan Dorian enorme vernielingen had aangericht.

De helpende hand van Nederlandse militairen was volgens Bauer dan ook hard nodig. “Onze mensen brachten orde, focus en hoop in chaos.” Op zijn vraag wat het meest is bijgebleven hoorde hij dat dit het beeld was van blije en dankbare mensen. Dat de militairen het daarvoor deden.

Cruciale rol
Bauer had een vol programma. Hij sprak met autoriteiten op Curaçao en Aruba, bezocht de bemanningen van Zijner majesteits schepen Johan de Witt, Snellius en Groningen. Door de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied liet de CDS zich bijpraten over de ontwikkelingen in de regio. Ook vernam hij over de cruciale rol van militairen vanwege hun contact met onder anderen niet-gouvernementele organisaties en militaire counterparts. Die intensieve communicatie bleek van onschatbare waarde bij het stellen van prioriteiten tijdens de hulpverlening.

Nadenken over Nederlandse ambitie in regio
De Curaçaose militie ondersteunt regelmatig de politie, zet bijvoorbeeld checkpoints op en helpt bij rampen, zoals na orkaanvernielingen. Dus ging Bauer ook naar de kazerne Suffisant waar de Curaçaose militie wordt opgeleid tot marinier. Collega’s van de Arubaanse militie ontmoette de CDS op Savaneta. “Dat zijn jonge enthousiaste, gemotiveerde mariniers die op hun manier ook zekerheid van werk willen. Ik wil me inzetten deze te geven”, beloofde hij. “Het gaat hier niet alleen om banen, maar ook om het investeren in de toekomst. Dat is belangrijk voor de veiligheid in de regio, of dat nu een baan bij de militie betreft, later bij defensie of bij de douane. Het is tijd na te denken over onze Nederlandse ambitie in deze regio."

Energie uit de gesprekken
Voor Bauer het Caribisch gebied weer verliet, sprak hij nog even met politiepersoneel en marechaussees van het zogenoemde A-team. Dat houdt zich bezig met grensoverschrijdende criminaliteit op de luchthaven. Ja, de dagen waren volgepland. “Maar ik put ongelooflijk veel energie uit de gesprekken. Vaak zijn ze uit het hart gegrepen.”

Luitenant-admiraal Rob Bauer praat met militairen na over de inzet op de Bahama's (Foto: Defensie)
Luitenant-admiraal Rob Bauer praat met militairen na over de inzet op de Bahama's (Foto: Defensie)

Zoon Halsema niet vervolgd voor wapenbezit

De zoon van burgemeester Femke Halsema wordt niet vervolgd vanwege verboden wapenbezit. De zaak wordt door het Openbaar Ministerie doorgestuurd naar Halt. Dat meldt Peter Plasman, de advocaat van de 15-jarige jongen, bij het AD.

Overgedragen aan Halt
De zaak lag bij de rechtbank Noord-Holland. Die beslissing werd genomen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. De officier van justitie in Haarlem heeft vandaag aan Plasman kenbaar gemaakt dat de zaak wordt overgedragen aan Halt.

De afdoening via Halt betekent dat de zoon van de burgemeester geen strafblad krijgt. Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die bij Halt terechtkomen, moeten vaak leeropdrachten en excuses maken.

De zoon van Halsema werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met vrienden voor overlast zorgde op een leegstaande woonboot. Toen de politie arriveerde had hij een wapen bij zich, dat bleek later onklaar gemaakt te zijn. De partner van Halsema vertelde in een interview met NRC dat het om een wapen gaat dat hij gebruikt in de films die hij maakt.

'Meer dan geklier'
In een interview met AT5 zei Halsema dat ze het gedrag van haar zoon niet goed wilde praten: 'Mijn zoon was aan het klieren, daarna heeft hij een boot betreden met een nepwapen dat hij niet bij zich mocht hebben. Dat is meer dan geklier. Dat is gewoon overtreding van de wet'.

Vanmiddag wordt er in een commisie van de gemeenteraad gesproken over de kwestie. Raadsleden willen onder andere van de burgemeester weten of zij wist dat het onklaar gemaakte revolver in de ambtswoning lag.

Politie onderzoekt gewapende overval op AH in Rotterdam

Bij een overval op de Albert Heijn woensdagavond rond 20.30 uur aan de Statenweg in Rotterdam, is een onbekend geldbedrag en sigaretten buitgemaakt. De overval werd gepleegd door een man.

Hij bedreigde de 19-jarige caissière met een vuurwapen. Hierna ging de overvaller er lopend vandoor richting de Van der Meydestraat. Daarna pakte hij de fiets en vluchtte richting het Vroesenpark. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bij de overval raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben. Getuigen kunnen de politie bellen op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Albert Heijn laat in een reactie aan FOK! weten dat de overval 'heel vervelend is' en dat alle aandacht uitgaat naar het personeel dat bij de overval betrokken was. De winkel is vandaag gewoon geopend voor publiek. 

Terugroepactie adrenalinepen Emerade

Alle adrenalinepennen van het merk Emerade worden teruggeroepen. Hiertoe heeft de registratiehouder (Bausch) besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

In Europa zijn enkele gevallen bekend waarbij de pen niet werkte. Het lukte niet om de adrenaline te injecteren. In twee gevallen in het Verenigd Koninkrijk gingen bij de patiënt beide pennen niet af. Alle patiënten hebben het overleefd.

De oorzaak van het probleem is nog niet bekend. Ook staat niet vast of het probleem zich beperkt tot een aantal batches van Emerade. Daarom worden alle Emeradepennen van alle sterktes teruggeroepen.

Risico
Emerade is een pen met adrenaline. Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Denk bijvoorbeeld aan een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen zij zichzelf een injectie toe.

De kans dat de pen niet werkt, is heel klein. Bovendien is er een kans dat de pen bij een tweede poging wel werkt. Er is niets mis met de werkzame stof. Hoewel de kans heel klein is dat de pen niet werkt, zijn de gevolgen voor de patiënt heel groot als het op een cruciaal moment gebeurt. Daarom is besloten tot een terugroepactie.

Voorzorgsmaatregel
Mensen met een adrenalinepen van het merk Emerade kunnen deze omruilen voor een ander merk adrenalinepen met dezelfde werking bij hun apotheek. Alle gebruikers van Emerade worden hierover ook benaderd door hun apotheker.

De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel. Als een patiënt de pen nog niet heeft omgeruild en een allergische reactie krijgt, moet de oude pen volgens aanwijzing worden gebruikt. Met de werkzame stof in de pen is niets aan de hand. Eventueel kan een tweede poging worden gedaan om de pen af te laten gaan.

OM naar de Hoge Raad in euthanasiezaak

Het Openbaar Ministerie heeft de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad verzocht om cassatie in het belang der wet in te stellen in de zaak van de verpleeghuisarts die onlangs voor de rechtbank in Den Haag terecht stond in een euthanasiezaak. De PG heeft positief op dit verzoek gereageerd. Hiermee wordt de stap van het hoger beroep overgeslagen.

Dit betekent dat de PG bij de Hoge Raad rechtsvragen kan stellen aan de Hoge Raad, waar de Hoge Raad zich over zal kunnen uitspreken. Het voordeel hiervan voor de verpleeghuisarts is dat een eventueel ander oordeel van de Hoge Raad voor haar geen gevolgen meer zal hebben, haar zaak is hiermee tot een definitief einde gekomen.

Het OM vervolgde de 68-jarige, inmiddels gepensioneerde verpleeghuisarts, vanwege het euthanaseren van een wilsonbekwame patiënt. De arts pleegde op 22 april 2016 euthanasie bij een dementerende vrouw die was opgenomen in een Haags verpleeghuis. De 74-jarige vrouw had een schriftelijke wilsverklaring opgesteld waarin stond dat zij euthanasie wilde wanneer zij wegens dementie zou worden opgenomen in een verpleeghuis en zij zelf de tijd daarvoor rijp achtte. Maar toen zij eenmaal was opgenomen, gaf de patiënte gemengde signalen over haar doodswens. Toch ging de verpleeghuisarts in goed overleg met de familie over tot euthanasie.

De officier van justitie eiste geen straf tegen de verpleeghuisarts, wel een schuldigverklaring. Volgens de aanklager had de vrouw niet aan alle zorgvuldigheidseisen voor euthanasie voldaan. Eerder kwamen de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie en het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg tot de conclusie dat ze niet conform de regels heeft gehandeld.

De rechtbank Den Haag oordeelde op 11 september dat de arts moest worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank acht bewezen dat de arts het leven van de patiënte op haar uitdrukkelijk en ernstig verlangen heeft beëindigd door toediening van euthanatica. Omdat de arts zich daarbij heeft gehouden aan alle zorgvuldigheidseisen van de ‘Wet toezicht levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding’, is de euthanasie niet strafbaar, aldus de rechtbank.

Opschorting andere zaken
Het OM is het niet eens met het vonnis van de rechtbank, maar ziet ook hoe belastend de zaak is voor de verpleeghuisarts. Omdat de feiten vaststaan, maar het OM wel duidelijkheid wil op een aantal rechtsvragen, wordt nu via cassatie in het belang der wet de ongebruikelijke stap naar de Hoge Raad gemaakt. Hierdoor wordt de arts een hoger beroep bespaard.

Het OM wil met deze zaak vooral duidelijkheid krijgen hoe artsen moeten omgaan met euthanasie op wilsonbekwame patiënten. Het OM wil dat er rechtszekerheid ontstaat voor artsen en patiënten over dit belangrijke punt in de euthanasiewetgeving en de medische praktijk. Ook voor het maatschappelijke en politieke debat is het van belang om zoveel mogelijk helderheid over de uitleg van de wet te krijgen.

In afwachting van het arrest van de Hoge Raad schort het OM de beoordeling van andere lopende euthanasiezaken op wanneer in die zaken dezelfde rechtsvragen aan de orde zijn.

Jongeren in debat over Europese vraagstukken

Ruim 150 leerlingen uit de hoogste klassen van de havo en het vwo debatteren op 26 en 27 september in de Tweede Kamer over actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa. De nationale conferentie vormt het sluitstuk van de eenendertigste editie van het Model European Parliament (MEP), een simulatie van het Europees Parlement door scholieren.

In de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer opende ondervoorzitter Ockje Tellegen op donderdagochtend 26 september de vergadering. De scholieren gaan deze twee dagen met elkaar in debat over tien verschillende thema’s. Er is onder meer aandacht voor onderwerpen als recyclebaar afval en duurzame landbouw. Ook wordt er ingegaan op universele waarden zoals de democratie en rechtstaat.

Model European Parliament
In Nederland doen jaarlijks ruim 2500 leerlingen uit de hoogste klassen van de havo en vwo mee als 'Europarlementariër' aan provinciale, nationale en internationale MEP-conferenties. Doel van de bijeenkomsten is jongeren inzicht te geven in het proces van Europese besluitvorming. De nationale conferentie wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut. In 2010 heeft het instituut het stokje overgenomen van de Stichting Model European Parliament Nederland, die sinds het ontstaan van het MEP in 1990 de organisatie voor haar rekening nam.

25-jarige knalt tegen boom en overlijdt

Een Tilburger is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij was met zijn auto tegen een boom geknald. Om 03.30 uur kwam bij het Operationeel Centrum de melding binnen van een auto die tegen een boom stond op de Jules Verneweg in Tilburg. Er zou nog iemand inzitten.

De politieagenten die als eerste ter plaatse waren konden niet anders dan constateren dat de bestuurder van de auto was overleden. Personeel van een ambulance bevestigde dat. Het is onduidelijk hoe deze aanrijding heeft kunnen plaatsvinden. De agenten hebben familie van de 25-jarige Tilburger het slechte nieuws gebracht.

Jim Belushi spreekt tijdens Cannabis Capital Convention in Amsterdam

De bekende Amerikaanse acteur Jim Belushi spreekt op 30 oktober in Amsterdam tijdens de Cannabis Capital Convention. Belushi heeft in de Verenigde Staten een eigen wietkwekerij en is een bekende cannabispionier. Tijdens de Cannabis Capital Convention komen beleggers en bedrijven samen, en zijn topinvesteerders op zoek naar nieuwe projecten. Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Prohibition Partners blijkt dat de Europese cannabismarkt kan groeien naar een bedrag van €123 miljard in 2028.

Belushi verwierf internationale bekendheid met zijn rollen in onder meer About Last Night en Red Heat met Arnold Schwarzenegger. Hij verscheen in meer dan 50 Hollywood-films en speelde ook in de populaire serie According to Jim. Na het overlijden van zijn broer John Belushi trad hij regelmatig op als onderdeel van de band The Blues Brothers. Belushi heeft een grote wietkwekerij in de Verenigde Staten en is een uitgesproken voorstander van de legalisatie van cannabis.

De Cannabis Capital Convention wordt op 30 oktober gehouden in het Compagnietheater in Amsterdam. Naast Belushi zullen ook andere investeerders het woord nemen, onder wie de ervaren cannabisinvesteerder Richard Kilstock, die gemiddeld een jaarlijks rendement van 700% boekte met investeringen in cannabis.

Belushi is niet de enige Amerikaanse bekendheid die kansen ziet in deze nieuwe markt. Ook tv-icoon Oprah Winfrey, oud-bokser Mike Tyson, KISS-zanger Gene Simmons, rapper Snoop Dogg en zakenvrouw Martha Stewart zijn bekende cannabisinvesteerders.

De meerderheid van de Amerikanen is anno 2019 voorstander van legalisatie van cannabis. Ook in Europa is sprake van een groeiende markt, voor zowel recreatieve als medicinale cannabis. Op de Cannabis Capital Convention worden potentiële investeerders uit voornamelijk Europa gekoppeld aan cannabisbedrijven in opkomst.

Jim Belushi (Foto: Door Kevin Tostado from San Diego, USA - Belushi Practicing (cropped), CC BY 2.0 )
Jim Belushi (Foto: Door Kevin Tostado from San Diego, USA - Belushi Practicing (cropped), CC BY 2.0 )

Europese Commissie keurt verkeersverdelingsregel goed

De Europese Commissie heeft de verkeersverdelingsregel Amsterdam Airport Schiphol – Lelystad Airport officieel goedgekeurd. Met de verkeersverdelingsregel wordt ervoor gezorgd dat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol overneemt en zo als overloopluchthaven van Schiphol gaat functioneren.

De verkeersverdelingsregel (VVR) maakt deel uit van een samenhangend pakket aan maatregelen om de schaarse ruimte op Schiphol optimaal te benutten voor de vluchten die het (inter)continentale netwerk van Schiphol versterken. Dit netwerkverkeer is essentieel voor de economisch waardevolle functie van Schiphol.

Binnen de strikte voorwaarden van de EU regelt de verkeersverdelingsregel dat de vluchten afkomstig van Schiphol bij de slotverdeling op Lelystad Airport prioriteit krijgen. De slots die door de verplaatsing van vluchten naar Lelystad op Schiphol vrijkomen mogen alleen worden gebruikt voor vluchten naar bestemmingen met 10 procent of meer transferpassagiers.

Naar de werking van de regel in de praktijk wordt onafhankelijk onderzoek gedaan. De resultaten van deze analyse worden binnenkort verwacht. De verkeersverdelingsregel is een van de stappen die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zet om beter te kunnen sturen op netwerkkwaliteit en duurzaamheid. In het kader van de herziening van de Europese slotverordening, die door nieuwe Europese Commissie wordt gestart, zal Nederland hier verder op aandringen.

Bij grofvuil gedumpte kat maakt het goed

De kat die afgelopen zondag door medewerkers van de Dierenambulance gevonden werd in een kist bij het grofvuil in Amsterdam Zuidoost, is herstellende. Dat meldt AT5. 

Het beestje bleek zwaar verwaarloosd en zat helemaal onder de poep en urine, ook bleek de kat vermagerd te zijn. Nadat hij een check kreeg bij de dierenarts, is de kat naar de Dierenopvang Amsterdam gebracht.

Zijn vacht was niet meer te redden, dus die is afgeschoren. De kat blijft voorlopig in quarantaine en wordt nog gecastreerd. Daarna is hij beschikbaar voor adoptie.

Death Stranding is goud

Death Stranding van Kojima Productions is goud. Dat betekent dat de game af is en het releasedatum gaat halen. De game komt op 8 november uit en is (voorlopig?) exclusief voor PS4.

In Death Stranding speel je als Sam Bridges. Hij moet na het instorten van de wereldwijde samenleving strijden tegen buitenwereldse bedreigingen om de mensheid te redden. In de game heb je diverse missies om te voltooien, maar je moet altijd de waarde van jouw vracht in acht nemen.

IRMA beschermt je privacy

Op 25 september tekenden Privacy by Design, de stichting achter identiteitsplatform IRMA, en SIDN, de beheerder van het .nl-domein, een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee bekrachtigden de organisaties de intentie, die zij eind 2018 uitspraken, om samen te gaan werken en zo de adoptie van IRMA een impuls te geven. SIDN is sinds augustus verantwoordelijk voor het beheer van de backbone van IRMA, waarmee de technologie nu de essentiële continuïteit en beschikbaarheid kan garanderen.

IRMA beschermt je privacy
IRMA, dat staat voor I Reveal My Attributes, biedt een oplossing om op een privacyvriendelijke manier in te loggen bij organisaties, zoals een zorgverzekeraar of gemeente. Bij dat inloggen maakt de gebruiker zich bekend met alleen relevante kenmerken (attributen) van zichzelf, via de IRMA-app op z’n telefoon. Bijvoorbeeld dat hij ouder is dan 18 is, of een bepaalde bankrekening heeft. Daarnaast kan een gebruiker digitale handtekeningen zetten met de IRMA-app, waarbij hij zichzelf ook met persoonlijke attributen identificeert als ondertekenaar. Op deze manier deelt de gebruiker niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houdt hij zelf het beheer over zijn gegevens.

Samenwerking van strategisch belang
Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van de Stichting Privacy by Design: “De structurele en operationele samenwerking met SIDN is van strategisch belang. IRMA-attributen staan weliswaar (alleen) op de telefoon van de gebruiker, maar toch kent het IRMA-platform een beperkte centrale backbone die gebruikt wordt bij registratie van nieuwe gebruikers en bij de bescherming van cryptografische sleutels. Die backbone draait sinds augustus 2019 bij SIDN. Dit geeft een hoge mate van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en continuïteit. IRMA is nu ‘powered by’ SIDN!”

Trots
“Vanuit SIDN zetten we ons in om de waarde van het internet voor Nederland te vergroten,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Dat doen we allereerst door te zorgen voor een veilig en betrouwbaar .nl-domein, maar we gaan verder dan dat, we willen het internet makkelijker en veiliger maken. Gebruikers wordt te pas en te onpas gevraagd om privacygevoelige gegevens te delen en vaak delen ze meer informatie dan nodig is. Dat kan en moet anders. IRMA is hier een oplossing voor. Het is een sterk concept en zit technisch goed in elkaar. Er is veel interesse voor vanuit de markt, maar men was soms nog sceptisch als het ging om continuïteit en stabiliteit. SIDN en Privacy by Design versterken elkaar en we zijn er trots op om op deze manier bij te kunnen dragen aan deze innovatieve technologie.”

Toekomstplannen
“Nu SIDN de verantwoordelijkheid overgenomen heeft voor de IRMA backbone kunnen wij ons bij Privacy by Design concentreren op de verdere ontwikkeling van de IRMA-app om de gebruiksmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid te vergroten,” zegt Bart Jacobs. Roelof Meijer: “De volgende stap is ervoor te zorgen dat de adoptie en het gebruik van de IRMA-technologie groeit. Enerzijds doordat meer attributen opgenomen worden in IRMA en anderzijds doordat bedrijven hun diensten ontsluiten met behulp van IRMA. Hierover zijn we momenteel in gesprek met verschillende partijen.”

IRMA beschermt je privacy (Foto: SIDN)
IRMA beschermt je privacy (Foto: SIDN)

Mario Kart Tour-launchtrailer toont mobiele game

Mario Kart Tour is sinds gisteren verkrijgbaar voor iOS en Android. De nieuwe onderstaande launchtrailer toont een paar van de tracks en minigames. De game lanceert met elf racebanen, maar Nintendo belooft elke twee weken een nieuwe track toe te voegen. De meeste tracks komen uit oude Mario Kart-games, maar er worden ook nieuwe toegevoegd die gebaseerd zijn op echte steden zoals Londen en Parijs.

De game is nu al controversieel door een dubieus abonnement die vijf euro per maand kost en de vele microtransactions. Desondanks wordt Mario Kart Tour waarschijnlijk erg populair, Mario Kart is immers al vele jaren de grootste franchise die Nintendo heeft.

Dragon Ball FighterZ-DLC personage Gogeta is uit

Dragon Ball FighterZ heeft er weer een nieuwe vechter bij. Gogeta, in Super Saiyan Blue vorm, is vanaf vandaag beschikbaar voor mensen die de tweede season pass hebben gekocht. Hij is ook los te koop voor vijf euro. Gogeta is in de serie een extreem sterk personage, hij is namelijk de fusie van Goku en Vegeta, die tot stand is gekomen na een 'Fusion Dance'.

De tweede season pass bracht al Jiren, Videl en Goku in zijn Dragon Ball GT versie. Janemba en Broly (de nieuwe Dragon Ball Super versie) worden ook nog toegevoegd.

'Zelfrijdende auto mag stad niet in'

Zelfrijdende auto’s moeten in Nederland stoppen aan de rand van de stad. Dat zegt Fietsersbond-directeur Saskia Kluit in de podcast De Spaak van de NTR en NPO Radio 1. Ze reageert hiermee op deskundigen die in de podcast stellen dat het moeilijk of zelfs onmogelijk zal zijn om zelfrijdende auto’s door het drukke Nederlandse stadsverkeer te loodsen.

Gescheiden rijstroken
Wereldwijd wordt er hard gewerkt om auto’s zelfrijdend te maken. Dat is niet alleen comfortabel voor de bestuurder, maar zou ook een positieve invloed hebben op de verkeersveiligheid. Dat geldt echter vooral voor de wegen buiten de bebouwde kom, waar auto’s, fietsers en voetgangers vaak over gescheiden rijstroken gaan. De drukke en vaak smalle straten van Nederlandse dorpen en steden zijn volgens de onderzoekers van TNO die in De Spaak worden geciteerd een grote uitdaging.

Volgens de onderzoekers ligt het grootste, vrijwel onoplosbare probleem in het voorspellen van het gedrag van fietsers en voetgangers. De zelfrijdende auto’s kunnen deze weggebruikers vaak wel zien, maar kunnen nog niet goed voorspellen wat zij gaan doen. Volgens Saskia Kluit van de Fietsersbond is dit een reden om de zelfrijdende auto niet toe te laten in de Nederlandse steden. “Fietsen is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse mobiliteit, en het is essentieel dat we dat veilig kunnen blijven doen. De zelfrijdende auto is een mooie aanvulling, maar wel tot de rand van de bebouwde kom. Daar kan de gebruiker dan overstappen op ander vervoer, bijvoorbeeld een deelfiets.”

 

Rutte naar IndonesiŽ, Nieuw-Zeeland en AustraliŽ

Minister-president Rutte reist van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober naar Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië. De reis is bedoeld om de bilaterale banden met de drie landen aan te halen, en om onderwerpen als economie, MH17, klimaat en de strijd tegen terreur met elkaar te bespreken.

Rutte was vijf jaar geleden voor het laatst in Australië. In 2016 bezocht hij Indonesië met een handelsmissie. Het is de eerste keer dat de minister-president Nieuw-Zeeland aandoet.

Indonesië
De reis begint op maandag 7 oktober in Indonesië. Minister-president Rutte bespreekt daar met de Indonesische president Joko Widodo de brede samenwerking op het gebied van politiek, economie en cultuur.

Ook spreekt de minister-president in Indonesië met Indonesische maatschappelijke organisaties, is er een bijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven en bezoekt hij het Maritiem Beroepsopleidingsinstituut. Op een bijeenkomst van de Foreign Policy Community of Indonesia (FPCI) spreekt de minister-president over de politieke ontwikkelingen in Europa en Azië. Tenslotte bezoekt minister-president Rutte de gerenoveerde Nederlandse ambassade en is hij aanwezig bij de opening van de tentoonstelling over 100 jaar KLM.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) reist mee naar Indonesië, voor besprekingen met zijn Indonesische ambtsgenoten. Later sluit hij ook aan voor het bezoek aan Australië.

Nieuw-Zeeland
Aansluitend reist de minister-president door naar Nieuw-Zeeland, waar hij op dinsdag 8 oktober in Auckland wordt ontvangen met een traditionele Maori begroeting. Aansluitend spreekt hij met premier Jacinda Ardern over onder meer klimaatsamenwerking, de nasleep van de terroristische aanslag in Christchurch, het versterken van de internationale rechtsorde en economische samenwerking. Later op de dag zal de minister-president samen met premier Ardern op de Auckland University met studenten praten over de transitie naar een klimaatneutrale economie.

In Auckland bezoekt de premier ook de haven, waar het Nederlandse bedrijf Damen werkt aan de ontwikkeling van de eerste volledige elektrische sleepboot. Verder heeft hij op woensdag 9 oktober een ontmoeting met Nederlandse en Nieuw-Zeelandse bedrijven om te spreken over innovatie in de landbouwsector en de transitie naar een klimaatneutrale economie. Tot slot spreekt de minister-president met Nieuw-Zeelanders van Nederlandse afkomst en Nederlanders die in Nieuw-Zeeland gevestigd zijn.

Australië
De reis eindigt in Australië, waar de minister-president op woensdag 9 oktober in Sydney spreekt met minister-president Scott Morrison en gouverneur-generaal David Hurley. Dit overleg staat in het teken van de internationale samenwerking rond MH17, het versterken van de handel en investeringen, en de kansen om internationaal nauwer samen te werken. Vervolgens zal een bezoek worden gebracht aan de bibliotheek van de staat New South Wales, waar Australisch-Nederlands cultureel erfgoed te zien is.

Op donderdag 10 oktober ontbijt de minister-president in het Opera House met CEO’s van Nederlandse bedrijven. Er is ook een bijeenkomst met Australische bedrijven die willen investeren in Nederland. Daarna neemt de minister-president deel aan een discussie bij denktank Lowy en geeft hij daar een toespraak over het belang van de internationale rechtsorde. De minister-president bezoekt ook de botanische tuin, waarvan de collectie momenteel door een Nederlands bedrijf wordt gedigitaliseerd. Tevens wordt hij met de boot rondgeleid door de haven van Sydney en ontmoet hij een Nederlandse handelsdelegatie bij een conferentie over maritieme veiligheid in de Stille Oceaan.

De laatste dag van de reis, vrijdag 11 oktober, zal Melbourne worden bezocht. De minister-president spreekt daar met vertegenwoordigers van de regering van de deelstaat Victoria. Ook spreekt hij op een bijeenkomst met Australische bedrijven. Aansluitend bezoekt hij een metrostation, dat mede is ontworpen door het Nederlandse bedrijf Arcadis. Ook brengt hij een bezoek aan de Melbourne International Games Week, waar wordt besproken hoe serious gaming kan worden ingezet, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daar ontmoet hij onder meer de Nederlandse bedenker van de Tovertafel, een interactieve tafel die mensen in verzorgingstehuizen kan helpen om actief te blijven.

Medal of Honor in de maak voor Oculus Rift

Medal of Honor: Above and Beyond is aangekondigd door uitgever EA. De game, die in 2020 uitkomt, is in de maak voor virtual reality-bril Oculus Rift. Respawn Entertainment, bekend van Titanfall en Apex Legends, ontwikkelt de game.

Medal of Honor was ooit een populaire tegenhanger van Call of Duty, maar het legde na een paar matige games het loodje. Grappig detail daarbij is dat een aantal mensen bij Respawn aan Call of Duty hebben gewerkt, maar ook aan de originele Medal of Honor-games. Above and Beyond speelt zich traditioneel tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Je gaat ter land, ter zee en in de lucht zoals gewoonlijk de nazi's verslaan. Bekijk de eerste gameplaybeelden hieronder.

Digitale veiligheid slimme consumentenapparaten niet op orde

Agentschap Telecom liet 22 veelgebruikte apparaten onderzoeken in de categorieën: routers, slim speelgoed, IP-camera’s, slimme sloten, babyfoons en slimme thermostaten. Zeventien van de 22 apparaten scoorden matig tot zeer slecht op het gebied van basisveiligheid en privacyaspecten. In totaal vijf onderzochte apparaten zijn relatief veilig: bij de thermosstaat Nest Learning V3 en de babyfoon Alecto IVM-100 troffen de onderzoekers zelfs geen beveiligingsproblemen aan. Fabrikanten en leveranciers van onveilige apparaten zijn op de hoogte gesteld. Dit heeft in een aantal gevallen al geleid tot aanpassingen van de producten.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: “Het is zorgelijk dat de digitale veiligheid bij de meeste van de onderzochte slimme apparaten niet op orde is. Dit zijn producten die bij veel consumenten in huis staan. Wie vermoedt dat ze onveilig zijn kan dit aangeven bij Agentschap Telecom. Gelukkig laat het onderzoek ook zien dat goede beveiliging door fabrikanten wel mogelijk is. Als toezichthouder pleit ik voor aanvullende Europese regels om consumenten beter te beschermen tegen cyberaanvallen.”

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Om ondernemers en consumenten optimaal van het Internet of Things te kunnen laten profiteren, is het essentieel dat deze producten veilig zijn en vertrouwd kunnen worden gebruikt. Ook dit onderzoek toont weer aan dat dit niet vanzelf gaat. Vooruitlopend op Europese en internationale regels, nemen we daarom nu al zelf maatregelen. Zo worden in opdracht van mijn ministerie metingen verricht naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland en start nog dit jaar een overheidscampagne om consumenten voor te lichten.”

Apparaten maken gebruik van onveilige verbindingen en instellingen
Veel apparaten maken gebruik van slecht beveiligde verbindingen en standaardinstellingen die niet veilig zijn. Het uitvoeren van een update is vaak omslachtig. Hierdoor zijn persoonlijke gegevens of zelfs wachtwoorden te bekijken en kan de besturing worden overgenomen. Dat maakt apparaten kwetsbaar voor infecties en ongewenste toegang.

De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van de maatregelen zoals gesteld in de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software die staatssecretaris Keijzer vorig jaar heeft gepubliceerd. Deze maatregelen moeten leiden naar een aanzienlijke verbetering van de digitale veiligheid van slimme apparaten. Bijvoorbeeld door het streven naar het stellen van minimum veiligheidseisen via het Europese Radio Equipment Directive.

Gebruik IoT-apparatuur, maar doe het bewust
Gebruikers van IoT-apparatuur kunnen zelf veel doen om hun apparatuur minder kwetsbaar te maken voor ongewenste toegang en cyberaanvallen. In het rapport staat een aantal tips: voer regelmatig updates uit, kies een sterk wachtwoord, deel zo min mogelijk informatie met het apparaat en koppel het apparaat niet onnodig aan een netwerk. Veel apparaten hoeven voor gebruik niet online te zijn.

Minder slachtoffers moord en doodslag in 2018

In 2018 kwamen in Nederland 119 mensen om het leven door moord of doodslag, 39 minder dan in 2017. Er zijn vooral minder mannen vermoord. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal mannelijke slachtoffers van moord en doodslag daalde van 112 in 2017 naar 76 in 2018 en is weer op het niveau van 2015 en 2016. In 2018 waren 43 vrouwen het slachtoffer van moord of doodslag, in 2017 waren dat er 46. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal slachtoffers van moord en doodslag gehalveerd. Van de 119 slachtoffers in 2018 woonden er 19 niet in Nederland.

Vrouwen vaak omgebracht door (ex-)partner
In bijna 9 op de 10 gevallen van moord en doodslag heeft de politie een (vermoedelijke) dader in beeld, van de om het leven gebrachte vrouwen vaker dan van de mannen.

In 2018 zijn 43 vrouwen om het leven gebracht. In 42 gevallen was een (vermoedelijke) dader in beeld. Van drie kwart van de vermoorde vrouwen was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Huiselijke omstandigheden, zoals een echtelijke ruzie, en jaloezie waren de meest voorkomende motieven om vrouwen van het leven te beroven. Gedode vrouwen zijn veelal in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht.

Bij 63 van de 76 mannen die in 2018 zijn vermoord, was een dader in beeld. Deze (vermoedelijke) dader was in ruim een derde van de gevallen een kennis of vriend van het slachtoffer. Bij 1 op de 5 ging het om een afrekening in het criminele circuit. Drie kwart van de mannen werd omgebracht met een vuur- of steekwapen.

Met migratieachtergrond vaker slachtoffer
In de periode 2014–2018 zijn 554 inwoners van Nederland vermoord. Van de mannelijke slachtoffers had 43 procent een niet-westerse migratieachtergrond, 12 procent had een westerse migratieachtergrond. Van de vrouwen had 26 procent een niet-westerse en 16 procent een westerse migratieachtergrond.

De relatieve sterfte door moord en doodslag is onder mannen van niet-westerse afkomst gemiddeld ruim 6 keer zo hoog als onder mannen met een Nederlandse achtergrond. Bij mannen met een westerse migratieachtergrond ligt het risico om slachtoffer te worden ruim 2 keer zo hoog. Bij vrouwen van niet-westerse afkomst is dat 3 keer zo hoog als bij vrouwen met een Nederlandse achtergrond.

Ruim de helft van de daders 25 tot 45 jaar
In 2018 werden bijna 600 personen door de rechter in eerste aanleg schuldig verklaard aan een (poging tot) levensmisdrijf. Ruim een kwart hiervan vond plaats in 2018, ruim de helft in 2017 en het overige deel in eerdere jaren. Het gaat hier om moord en doodslag en om pogingen hiertoe. Het is mogelijk dat meerdere personen schuldig worden verklaard aan een levensmisdrijf met hetzelfde slachtoffer.

Ruim 9 op de 10 daders zijn mannen. Ruim de helft is 25 tot 45 jaar oud en ruim een kwart is 18 tot 25 jaar. Bijna 45 procent van de daders heeft een niet-westerse migratieachtergrond, 39 procent heeft een Nederlandse achtergrond.

Meeste moorden in Amsterdam en Rotterdam
30 procent van alle moorden in 2018 werd in de drie grootste steden in Nederland gepleegd: 14 in Amsterdam (onder wie 11 inwoners), 12 in Rotterdam (van wie 10 inwoners) en 10 in Den Haag (allen inwoners). Relatief gezien werden in de afgelopen vijf jaar 2,1 op de 100.000 inwoners van Amsterdam slachtoffer van moord of doodslag. Ook in Rotterdam en Den Haag lag dit cijfer met 1,7 en 1,3 per 100.000 inwoners hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,8 per 100.000 personen.

Internationaal gezien weinig moorden in Nederland
In Europa behoort Nederland tot de landen waar relatief weinig moorden worden gepleegd. Het laagste aantal moorden per 100.000 inwoners hebben Luxemburg, Noorwegen en Zwitserland. In Rusland, de Baltische landen en enkele Oost-Europese landen is het relatieve aantal moorden het hoogst.

Johannes Vermeer Prijs 2019 uitgereikt aan Ivo van Hove

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft woensdagavond de Johannes Vermeer Prijs 2019 uitgereikt aan theatermaker Ivo Van Hove. De bokaal die hoort bij deze Nederlandse staatsprijs voor de kunsten werd aan Van Hove overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal. Van Hove ontvangt de prijs voor zijn grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland.

De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, droeg Van Hove unaniem voor wegens ,,een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties dat hij tot stand heeft gebracht en uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten’’. In het juryrapport staat verder: ,,Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan. De afgelopen decennia heeft hij het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam) naar de internationale wereldtop gebracht waarbij de schitterende theatervormgeving van zijn partner Jan Versweyveld aparte vermelding verdient.’’

Van Engelshoven: ,,Fantastisch dat de jury Van Hove eert met deze prijs. Wat mij betreft meer dan terecht – want Van Hove verlegt steeds opnieuw grenzen. Die van hem en die van ons, als publiek en als samenleving.’’

Nederlandse staatsprijs voor de kunsten
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat – naast de bokaal - uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. Hij kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines.

Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist en regisseur Michel van der Aa, beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, modeontwerper Iris van Herpen en violiste Janine Jansen.

'445 extra politiemensen in strijd tegen drugscriminelen'

De politie moet 445 rechercheurs extra krijgen voor een Narcotica Unit om topcriminelen te kunnen opsporen. Dat staat in voorlopige plannen van justitie en politie, meldt het AD.

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, zou zich momenteel buigen over die plannen. De oprichting van de drugsbrigade zorgt ervoor dat er op korte termijn honderd ervaren rechercheurs, financieel specialisten en misdaadanalisten worden vrijgemaakt in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad, schrijft de krant.

Moord op advocaat
De plannen voor de anti-drugseenheid ontstonden naar aanleiding van de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij werd vorige week woensdag voor zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de grote 'liquidatiezaak' Marengo.

Op termijn zouden er 445 voltijdbanen extra moeten worden gecreëerd bij de politie. In tien teams zouden die rechercheurs moeten gaan samenwerken met onder meer de fiscus, de douane en de FIOD.

Honderden miljoenen
De extra capaciteit gaat in eerste instantie 100 miljoen op jaarbasis kosten, in volgende jaren wordt dat 300 miljoen euro. Grapperhaus is nog met de betrokken partijen in onderhandeling.

Sneller duidelijkheid bij aangifte internetoplichting

Wie online aangifte wil doen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kan vanaf vandaag gebruik maken van een zogenoemde 'slimme keuzehulp' die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Daarmee wordt sneller vastgesteld of sprake is van een strafbaar feit en krijgt de aangever direct een advies. Mensen hebben zo eerder duidelijkheid en onterechte aangiftes kunnen worden voorkomen.

Online aangifte doen
'Wij krijgen jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude', zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). In zo’n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door een politiemedewerker dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Hij legt uit: 'Je opgelicht vóélen betekent niet altijd dat je ook in strafrechtelijke zin opgelicht bént.'

Wanprestatie
Van der Linden: 'Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld tientallen aangiftes binnen tegen een webwinkel die tijdens een hittegolf airco’s verkocht. De winkel kon de producten niet leveren, omdat de leverancier in China in gebreke bleef. In dergelijke gevallen ontbreekt de opzet en valsheid. Dan is sprake van een wanprestatie en moet de aangever naar een ander loket.'

Filteren
'Met behulp van de nieuwe "slimme keuzehulp" kunnen wij de vele duizenden aangiftes eruit filteren die geen oplichting betreffen', zegt Van der Linden. 'Ook is het mogelijk om mensen die zich wel opgelicht voelen, toch een handelingsperspectief te bieden, bijvoorbeeld door ze te verwijzen naar een juridisch loket. Daardoor weten mensen sneller waar ze aan toe zijn en kunnen wij ons concentreren op de zaken die wél strafbaar zijn.'

Advies
Iemand die aangifte wil doen krijgt altijd eerst de vraag of hij daarbij ondersteuning wil van de "slimme keuzehulp". 'Na akkoord stelt het systeem vervolgens vragen bij wat wordt ingevuld. Op basis daarvan volgt een advies', zegt Van der Linden. In elke stap van dit proces kan de aangever besluiten om alsnog via de "oude manier" aangifte te doen. 'Dan vul je gewoon weer een aangifteformulier in. Dit wordt dan later door een politiemedewerker beoordeeld en ook dan kan er nog aanvullende informatie nodig zijn. Het duurt daardoor langer voordat je duidelijkheid hebt over het vervolg. Met behulp van de slimme keuzehulp weet je dat gelijk.'

Groter geheel
Sinds begin dit jaar heeft de politie een Nationaal Politielab Artificial Intelligence. Daarin werken politiemensen samen met promovendi van verschillende universiteiten aan de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie binnen het politiewerk. De "slimme keuzehulp" past daarmee in een groter geheel.

'Onder toezicht van politiemensen leert het systeem – op basis van dat wat burgers invoeren – betere vragen te stellen en antwoorden te geven. Zo neemt de kwaliteit van aangiftes toe en verbetert de dienstverlening', zegt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. 'Daarnaast opent het deuren voor analyse: in het geval van internetoplichting kan het systeem op termijn bijvoorbeeld ook patronen ontdekken en zo bepaalde aangiftes bundelen. Naast de inzet bij het LMIO kijken we nu ook of dit mogelijk ook te gebruiken is bij andere onderdelen van het politiewerk.'

FOK! Wat een weer: mislukte modellen

Hallo!

Mislukt. Ja, mislukt. Wat mislukt er nu tegenwoordig? De weermodellen. Het gaat de laatste tijd erg mis met de voorspellingen die de modellen ons weergeven. Ook gisteren ging het weer fout. Er was ons aardig wat regen beloofd, maar er kwam vrijwel niets. Vroeger, en dat was in mijn tijd waren er nog geen uitgebreide modelbesprekingen. Diegene die er waren zaten er dichterbij dan de modellen van heden ten dage. Het gaat de laatste jaren vaak op gruwelijke wijze mis. Zo ook vandaag weer.

Ook in de afgelopen zomer werden ons vaak buien beloofd, maar kwam er in de praktijk weinig van terecht. Het waren slechts lokale buien, en zeker in de droge gebieden van ons land gebeurde er maar weinig. De meeste buien vielen in de noordwestelijke helft van het land. En nu denk je dus dat de herfst echt gaat beginnen met veel regen voor iedereen... voila, op een paar mm na, gebeurde er helemaal niets. Er was wel veel bewolking. Van neerslag was echter nauwelijks sprake. En dat ondanks de invloed van lagedruk. Het zijn vragen die mij bezig houden. Waarom kwam het ondanks alle lagedruk niet tot neerslag? Reden voor onderzoek. De afgelopen avond was er wel een mini-wolkbreuk in Haarlem met over 25 mm regen

Voor vandaag ben ik dus heel voorzichtig. Ik durf het niet droog te voorspellen, maar ook niet nat. Dit klinkt heel eenvoudig. Echter ik heb even geen vertrouwen in de modeluitvoer. Het kan dus plaatselijk heel nat worden, maar ook plaatsen waarbij het droog blijft. 

Inderdaad, ik durf geen voorspelling te wagen voor vandaag. Neem de paraplu maar mee. 

Binnenkort meer hierover. Er zijn nu te veel vragen om ineens te beantwoorden. 

Tot van de week!  


Meer weer op FOK!

Bear Mountain (Foto: Kroezel)
Het uitzicht vanaf Bear Mountain in Amerika. De Hudson is de rivier die we zien. (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Transvader blijft moeder

Het hooggerechtshof van Engeland en Wales heeft woensdag geoordeeld dat op het geboortecertificaat van transgender Freddy McConnells zoon Jack moet staan vermeld dat McConnell de moeder is. Dit ondanks dat McConnell bij de geboorte al getransitioneerd was en legaal gezien de genderstatus van man had. McConnell wilde op het certificaat de status van 'vader' of 'ouder' hebben.

Had de rechtbank in McConnells voordeel beslist, dan zou Jack de eerste Engelse baby zijn geweest die geen wettelijke moeder heeft. Het hof oordeelde echter dat er een onderscheid is tussen de wettelijke genderstatus van man, en de ouderstatus van moeder, die voortkomt uit de biologische rol bij de geboorte van een kind.

Tijdens de transitie van vrouw naar man besloot McConnell, journalist voor The Guardian, de baarmoeder intact te laten voor het geval van een kinderwens. Toen deze wens er inderdaad was werd die vervuld door middel van een zaaddonor. McConnells pad naar het ouderschap werd gedocumenteerd in de film Seahorse.

Als het oordeel ook bij het hooggerechtshof van Groot-Brittannië overeind blijft betekent dit dat de genderidentiteit van Britse transgenders niet in alle aspecten van hun leven zal zijn erkend. In gevallen zoals deze zal hun geboortegeslacht bij wet worden blootgesteld, schrijft BBC-correspondent Ben Hunte.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.