Grapperhaus: 'Minstens 100 mensen extra voor anti-drugsbrigade'

De door minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) aangekondigde anti-drugsbrigade zal worden versterkt met minstens honderd extra mensen. Ook wil hij 'onorthodoxe' maatregelen nemen om de uitwisseling en vergaring van informatie over drugscriminelen te verbeteren.

Dat zei Grapperhaus in Buitenhof. De anti-drugsbrigade zal bestaan uit specialisten van onder meer de politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie (OM), de Marechaussee, maar ook uit jeugdwerkers. 'We moeten heel veel gaan inzetten op preventie', meent hij.

Grapperhaus kondigde de brigade eerder deze week aan met als directe aanleiding de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. 'Iedereen voelt dat er een grens is overschreven als iemand die gewoon zijn werk doet wordt vermoord', zegt de minister. Volgens hem is lange tijd weinig prioriteit gegeven aan de strijd tegen drugscriminelen.

'Oprollen, afpakken en voorkomen'
De anti-drugsbrigade moet daar verandering in brengen. Grapperhaus: 'Oprollen, afpakken en voorkomen: dat zijn de belangrijkste peilers. We moeten specialistische kennis op landelijk niveau bij elkaar zetten'. Verder moet er fors geïnvesteerd worden. 'Er is 100 miljoen euro extra vrijgemaakt tegen deze ondermijning, daar moet nog meer bij. Dat is een eerste stap, want we komen van een punt waarin dit weinig prioriteit heeft gehad.'

Ook wil minister Grapperhaus de militaire inlichtingendienst MIVD en de AIVD gaan inzetten om zware drugscriminelen, die zich vaak in het buitenland schuil houden, op te sporen. Hij gaat overleggen met collega-ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de mogelijkheden.

Wettelijke beperkingen
Ook moet er volgens de minister gekeken worden naar bepaalde wettelijke beperkingen waar opsporingsdiensten nog vaak tegen aan lopen. 'De bekende privacybescherming mag geen schild vormen voor criminelen.' Ook moet de uitwisseling van informatie tussen inlichtingendiensten, gemeenten en uitkeringinstanties worden verbeterd.

De minister zegt bereid te zijn daarvoor 'onorthodoxe' maatregelen te nemen. 'Binnenkort zal er een wetsvoorstel komen die deze brigade extra armslag moet gaan geven'.