Burgemeester Halsema vindt aanpak salafistisch onderwijs ingewikkeld

Burgemeester Halsema uit in AT5's 'Het Gesprek met de Burgemeester' haar zorgen over salafistische invloeden waarvan sprake zou zijn op zeker negen Amsterdamse islamitische onderwijsinstellingen. Halsema zegt het lastig te vinden dat de gemeente weinig mogelijkheden heeft om op te treden. "Daar zijn we af en toe gefrustreerd over."

Dinsdag kwam uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar voren dat bij zeker negen Amsterdamse onderwijsinstanties sprake is van sterke salafistische invloeden. Bij deze instellingen zou aan kinderen onder meer worden geleerd zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Geen complete verrassing
De burgemeester zegt dat de resultaten van het onderzoek niet als een donderslag bij heldere hemel komen. "We zijn ons al langer bewust van het gevaar dat uit kan gaan van anti-democratische sentimenten, anti-rechtsstatelijke sentimenten, waarbij homoseksuelen en vrouwen vernederd worden. Ik heb daar ook in het anti-radicaliseringsbeleid al een aantal keer op gewezen. Dus een complete verrassing was het niet."

"De omvang ervan was wel een verrassing", aldus Halsema. "We hebben, ook naar aanleiding van de situatie op het Haga Lyceum, op dit moment heel veel contact met de islamitische gemeenschap. Wat ik weet vanuit die gemeenschap, is dat het daar ook als een bom is ingeslagen."

Stappen zetten binnen islamitische gemeenschap
Volgens Halsema is het van belang dat met name in de islamitische gemeenschap zelf stappen worden ondernomen, om ervoor te zorgen dat het onderwijs in overeenstemming is met de Amsterdamse waarden van tolerantie en gelijkwaardigheid.

Toch kan het voor moslims moeilijk zijn om zich uit te spreken, meent de burgemeester. "We weten al heel lang dat met name de meer extremistische, fundamentalistische richting intimiderend kan zijn voor de eigen gemeenschap. Het kost dus veel kracht en weerbaarheid van moslims in Amsterdam om zich daartegen te verzetten. Wij proberen daar als gemeente ook zoveel mogelijk behulpzaam in te zijn."

Veroordelen
Concrete maatregelen blijven in veel gevallen echter lastig, legt Halsema uit. "De vraag is of je kan optreden zolang het binnen de grenzen van de rechtstaat is. Je kunt het wel veroordelen en veroordelen doen wij. De gemeente gaat niet over de inhoud van het onderwijs, daar gaat het Rijk over."

Dat het Rijk mogelijkheden heeft, die de gemeente niet heeft, kan soms tot frustratie leiden, geeft de burgemeester toe. "Wij hebben als gemeente weinig mogelijkheden, behalve het voeren van gesprekken, het veroordelen en kijken naar manieren die je hebt zoals we bij het Haga hebben gedaan, om te laten zien dat er wel een grens is. Dat gaat uiterst moeizaam en daar zijn we af en toe ook gefrustreerd over."

Spoeddebat
Zeven partijen in de Amsterdamse raad hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de resultaten van het onderzoek. "Dat vind ik logisch. Natuurlijk maken de raadsleden zich hier ook zorgen over en ze hebben gelijk. Ik denk dat we er heel goed over na moeten denken hoe we tegelijkertijd duidelijk maken dat extremisme en fundamentalisme in onze stad niet welkom zijn, maar dat de islam bij Amsterdam hoort en dat moslims bij Amsterdam horen."