Europese atleten aan de leiding tegen VS in continentale strijd

In het Wit-Russische Minsk gaat Europa aan de leiding in de continentale atletiekstrijd tegen de VS, 'The Match' genoemd. Het is de eerste keer sinds de jaren zestig dat Europa en de VS rechtstreeks tegen elkaar strijden als teams.

De eerste achttien onderdelen leverden Europa 331 punten op, tegen 304 voor de Amerikanen. Veel wereldtoppers zijn er overigens niet aanwezig, de teams bestaan vooral uit atleten die de selecties voor het wereldkampioenschap in Doha later deze maand net niet gehaald hebben en dus iets anders te doen willen hebben.

Vier prestaties kunnen wel als prima omschreven worden. De Wit-Rus Maksim Nedasekau sprong over 2,35 meter, de beste prestatie van dit op hoogspringgebied nogal magere jaar. Kogelslingeraar Pawel Fajdek hielp Europa met 80,71 meter - de vijfde worp van het jaar - aan de maximale score, terwijl kogelstoter Darrell Hill zichzelf namens de VS met 22,35m naar plek vier op de wereldranglijst stootte.

Bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen maakte Anzhelika Sidorova uit Rusland indruk. Ze sprong als enige over 4,85 meter en is nu de enige vrouw dit jaar die dat meer dan eens deed, terwijl alleen zijzelf (4,86m) en de Amerikaanse Jenny Suhr (4,91m) dit jaar hoger kwamen.

Ook Nederland was van de partij: Naomi Sedney werd met 11,77 zevende op de 100 meter bij de vrouwen, Christopher Garia snelde met 10,46 als zesde over de meet bij de mannen.

Bowien Jansen, Nargélis Statia en Eefje Boons liepen met slotloopster Sedney in 43,82 naar plek drie op de 4x100m, terwijl Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina Europa prima vertegenwoordigden door met 38,45 als tweede te finishen.