Nieuwe datacenters voorlopig in de ban

Er mogen geen nieuwe datacenters meer in Amsterdam bijkomen. Dat heeft het stadsbestuur vandaag laten weten.

Volgens de gemeente is het aantal datacenters de laatste jaren sterk toegenomen en zou het tot nu toe nauwelijks mogelijk zijn om dat aantal te verminderen. Er wordt daarom nieuw beleid ontwikkeld. Tot dat beleid af is, worden alle aanvragen tijdelijk afgewezen. 

"De komst van datacenters is in zekere zin een gevolg van ons eigen consumptie- en leefpatroon: we willen de hele dag online zijn op onze telefoons en laptops. Tot op zekere hoogte zullen we de bijbehorende infrastructuur moeten accepteren, maar de ruimte in Amsterdam is schaars", zegt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling).

"Als gemeenten willen we daarom meer regie over de vestiging van nieuwe datacenters en we vragen hen ook bij te dragen aan de duurzame opgaven van de stad." Van Doorninck gaat daarom eisen dat de datacenters de zogenoemde restwarmte gratis beschikbaar stellen voor de verwarming van woningen via een warmtenet.

Een dergelijk waternet wordt over een paar jaar ook aangelegd in de wijk Middenmeer-Noord in Oost. Ook moeten nieuwe datacenters geheel of gedeeltelijk gebruikmaken van groene stroom. 

Ook de gemeente Haarlemmermeer wijst aanvragen voor nieuwe datacenters voorlopig af.