Softbalsters verliezen EK-finale van Italië

De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd de Europese titel te prolongeren. In het Tsjechische Ostrava verloor de tienvoudig Europees kampioen met 3-2 van Italië, dat voor de elfde keer Europees kampioen werd.

Nederland had voorafgaand aan de finale al hun wedstrijden ruim gewonnen. Na elf wedstrijden had de Nederlandse ploeg 101 punten gescoord en kreeg er maar elf tegen. Ook Van Italië werd in de groepsfase gewonnen met 6-2.

In de finale begon de Nederlandse ploeg ook goed. Na een honkslag van Jessie van Aalst wist Dinet Oosting de 1-0 op het scorebord te zetten. Italië kwam vrij snel op gelijke hoogte en in de vijfde inning namen ze een 3-1 voorsprong na een homerun van Laura Vigna. Virginie Anneveld bracht via een homerun nog terug tot 3-2, maar verder kwamen de Nederlandse softbalsters niet en dus werd Italië de nieuwe Europese kampioen.

Eind deze maand staat het olympisch kwalificatietoernooi op het programma voor de Nederlandse ploeg. In Utrecht neemt de ploeg het op tegen Italië, Groot-Brittannië, Tsjechië, Frankrijk, Spanje, Botswana en Zuid-Afrika. Deze ploegen spelen om één olympisch ticket. Dit is de laatste kans voor de softbalsters om zich te plaatsen voor Tokio 2020.