FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 juli 2019

Horecabranche: 'Verkoop lachgas onwenselijk'

Een onschuldige partydrug of een gevaar voor de volksgezondheid? Minister Grapperhaus wil lachgas het liefst verbieden. De Koninklijke Horeca Amsterdam sluit zich daar nu bij aan. Maar zolang het legaal is gaat het gebruik in de stad op grote schaal door.

Lachgas is een trend bij het uitgaan. Het gas werkt vrijwel direct en zorgt voor een korte sterke roes. Het is 100% legaal. Maar het is toch omstreden, onder andere omdat er zuurstoftekort kan optreden in je hersenen en de effecten op lange termijn bij regelmatig gebruik nog niet helemaal duidelijk zijn. De meningen over het gebruik lopen dan ook sterk uiteen.

Lees ook: Minister Grapperhaus wil in gesprek over verbod op lachgas

Arjan de Waard van Koninklijke Horeca Nederland is duidelijk in zijn mening over lachgas: "Wij vinden dat lachgas schadelijk is, het brengt onrust en het is een op de korte termijn gerichte manier van geld verdienen. Ondanks dat het een legaal product is, is het onwenselijk dat horeca-ondernemers dit in hun zaak verkopen."

Ook verkocht op festivals
Lachgas wordt vaak op straat gebruikt, maar ook in Amsterdamse clubs en op festivals verkocht. De meeste verkopers willen daar niet openlijk over praten. Lachgaskoeriers en een wekelijks terugkerend Amsterdams festival laten ons weten dat ze niet openlijk geassocieerd willen worden met de populaire drug. Een van de bekendste clubs in Amsterdam, Club Air wilde telefonisch wél een reactie geven.

Lees ook: Lachgasgebruik Koningsdag baart staatssecretaris zorgen: 'We nemen dit erg serieus'

"We zijn sinds een maand of 2 begonnen met het verkopen van lachgas. Het idee is ontstaan omdat mensen er simpelweg naar vroegen in de club. Sindsdien verkopen wij soms op een donderdag ballonnen, wij willen dit vanwege ons imago niet te vaak doen", luidt de reactie van Club Air. 

'Verkoop gigantisch'
"Wanneer het echt naar voren is gekomen was met Koningsdag', zegt De Waard. 'Dat was echt gigantisch, de verkoop. En vooral op het Leidseplein, ik spreek uit ervaring. Zelfs de verkopers onderling kregen ruzie en waren aan het vechten voor hun gebiedje. Dat is natuurlijk een slechte ontwikkeling."  

Minister Grapperhaus maakt zich vooral zorgen over de combinatie van lachgas met alcohol of andere drugs. Hij noemt dat levensgevaarlijk. Of een verbod er ook echt komt is de vraag, de minister wil eerst met betrokken instanties in gesprek.

Mountainbiker Schurter profiteert optimaal van afwezigheid Van der Poel

Mountainbiker Nino Schurter heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege van het jaar te pakken. De Zwitserse grootheid heeft dit jaar nogal grote moeite met onder meer Mathieu van der Poel, maar die zit midden in een trainingsstage.

In Vallnord in Andorra begon Schurter niet zo best aan de koers, maar hij knokte zich terug. Ondrej Cink en Henrique Avancini vielen al vroeg aan en sloegen een flink gat, waarna Cink er op de grote klim zelf vandoor ging. Dat kwam hem later echter duur te staan: in het hoge Andorra was hij te diep gegaan en de Tsjech moest pas op de plaats maken en even pauzeren.

Avancini werd ondertussen bijgehaald door Schurter en diens landgenoot Mathias Flückiger, met ook nog de Italiaan Gerhard Kerschbaumer erbij. Laatstgenoemde zakte in de slotfase weer wat weg, Avancini moest de Zwitsers laten gaan, maar hield stand op de derde plek: het eerste Braziliaanse World Cup-podium ooit op de cross-country.

Flückiger trok de gashendel in de slotfase stevig open, maar Schurter bleef volgen en ging er in de laatste meters overheen. Milan Vader eindigde als 25e.

World Superbikes-coureur Rea completeert driedubbel topweekeinde

World Superbikes-coureur Jonathan Rea heeft op het Britse Donington Park de dubbel gepakt op zondag, nadat hij zaterdag ook al de beste was. De Noord-Ierse wereldkampioen begon het weekeinde als nummer twee in het WK, maar is nu de nieuwe leider.

De zondag begon zoals vanaf dit jaar gebruikelijk met de superpolerace, waarin de startopstelling van race twee bepaald werd en waarin uiteraard ook punten te winnen waren. Tom Sykes vertrok vanaf poleposition en behield de leiding, voor de Kawasaki's van Rea, Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu.

Richting de helft van de race zette Rea zijn machine voorbij de BMW van Sykes, terwijl Razgatlioglu brutaal voorbij Haslam was gereden. Met drie ronden te gaan was de race met een rode vlag klaar: Peter Hickman's motor plofte en gooide ogenschijnlijk flink wat olie op de baan, waar drie mindere goden en een ronde later ook Sykes overheen uitgleden.

Rea kreeg de overwinning toebedeeld, Sykes pakte nog wel de tweede plek en Razgatlioglu werd derde. Althans, zo leek het: Sykes kwam niet binnen vijf minuten de pitstraat in en dus werd hij niet in de uitslag opgenomen, waardoor Razgatlioglu opschoof en Haslam als derde eindigde. Michael van der Mark reed een prima race en werkte zich op naar plek acht.

De tweede 'echte' race vertrok met een gehele Kawasaki-startrij vooraan en polesitter Rea pakte gelijk de leiding, voor Razgatlioglu, Haslam en Ducati-coureur Alvaro Bautista. Razgatlioglu had er zin in en de Turk ging voorbij wereldkampioen Rea, met wie het in de ronden daarna stuivertje wisselen was wat betreft de leiding in de race.

Bautista reed zich naar voren en opende de jacht op de voorste twee mannen, Alex Lowes reed zijn fabrieks-Yamaha langs de Yamaha van Loris Baz naar de vijfde plek. Sykes reed ondertussen al op de zevende stek en met één derde van de race te gaan had hij Van der Mark - die Chaz Davies te grazen nam - achter zich aan.

Rea kon Razgatlioglu in de slotfase niet van zich afschudden, maar hij pakte wel de winst, voor de Turk. Bautista completeerde het podium, Lowes passeerde Haslam nog en pakte de vierde plek, met daarachter Baz, Sykes en Van der Mark.

Debutant Madagaskar stunt met plek in kwartfinales Afrika Cup

Madagaskar heeft zondag opnieuw voor een flinke stunt gezorgd op de Afrika Cup. De eilandstaat bereikte de kwartfinales van het Afrikaanse kampioenschappen door na strafschoppen DR Congo te verslaan. Na zowel 90 als 120 minuten stond het 2-2.

Ibrahim Amada opende na negen minuten namens Madagaskar de score in het Egyptische Alexandrië. De middenvelder schoot de bal van net buiten het zestienmetergebied schitterend in de kruising. Tien minuten later kwam Congo op gelijke hoogte via een treffer van Cédric Bakambu. De spits kopte raak uit een afgemeten voorzet van Ngonda Muzinga.

Een klein kwartier voor tijd kwam Madagaskar opnieuw op voorsprong door een treffer van Faneva Andriatsima Madagaskar opnieuw. De Malagassiërs leken op weg naar de winst, maar vlak voor tijd kopte Chancel Mbemba de Congolezen toch nog langszij. In de verlenging werd er niet gescoord, waardoor er strafschoppen aan te pas moesten komen. Daarin was Madagaskar met 4-2 te sterk. 

In de kwartfinales speelt Madagaskar tegen de winnaar het duel tussen Ghana en Tunesië. Die wedstrijd staat maandag op het programma. Madagaskar debuteert op de Afrika Cup. In de groepsfase zorgde de ploeg van de Franse bondscoach Nicolas Dupuis ook al voor een stunt met een zege op Nigeria (2-0). Eerde bereikten Senegal, het verrassende Benin, Nigeria en Zuid-Afrika de kwartfinales. Nigeria schakelde het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf uit en Benin verraste Marokko.

Linksback Bakker (19) van Ajax naar PSG

Mitchel Bakker is speler van Paris Saint-Germain geworden. De linksback van Ajax was afgelopen winter al dicht bij een transfer naar Parijs, maar toen kwam de deal niet op tijd rond.

Van de winter waren er al berichten dat de negentienjarige Bakker in verregaande onderhandelingen was met PSG. De jeugdinternational had daarvoor al zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht van Ajax en behoorde ook tot de selectie voor het trainingskamp van het Ajax I.

Van een tussentijdse overstap kwam niet en dus kan de speler transfervrij de overstap maken. Bakker tekent een contract tot medio 2023 bij de landskampioen van Frankrijk. De linksback speelde na het uitlekken van de onderhandelingen met PSG nog maar zeven wedstrijden voor Jong Ajax. Bakker sluit per direct aan bij de A-selectie van PSG. In mei van dit jaar besloot de club uit Parijs om per direct te stoppen met het beloftenteam. De club kwam tot de conclusie dat het team onvoldoende betekenis heeft voor de doorstroming van de jeugd.

Hoofdcast West Side Story bekendgemaakt

Zojuist zijn de eerste foto's van de cast van Stephen Spielberg's West Side Story vrijgegeven. Dit meldt Playbill.

Het is een remake van de wereldberoemde film uit 1961 van Jerome Robbins en Robert Wise, die op zijn beurt weer gebaseerd was op de Broadwaymusical uit 1957. De film vertelt over twee straatbendes in New York onder leiding van Riff en Tony, waarbij over en weer de liefde toeslaat.  West Side Story is over de jaren heen uitgegroeid tot een van de meest geliefde musicals aller tijden en ook vertoningen van de filmversie trekken nog steeds volle zalen over de hele wereld. 

De film moet op 18 december 2020 in de bioscopen gaan draaien. Bekijk hieronder de foto's, waarbij de originele acteur te zien is naast zijn/haar 2020-versie!

Mike Faist als Riff (Foto: Playbill)
Mike Faist als Riff (Foto: Playbill)David Alvarez als Bernardo (Foto: Playbill)
David Alvarez als Bernardo (Foto: Playbill)Ariana DeBose als Anita (Foto: Playbill)
Ariana DeBose als Anita (Foto: Playbill)Ansel Elgort als Tony (Foto: Playbill)
Ansel Elgort als Tony (Foto: Playbill)Rachel Zegler als Maria (Foto: Playbill)
Rachel Zegler als Maria (Foto: Playbill)

Duo overvalt Amsterdamse ondernemer met automatisch vuurwapen

De politie brengt duidelijke bewakingsbeelden naar buiten van een straatroof aan de David Vosstraat in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Het slachtoffer neemt plaats in zijn auto als hij vanuit het niets een automatisch vuurwapen op zich gericht krijgt.

Het is zaterdag 25 mei, rond 21:00 uur, als het slachtoffer op weg is naar zijn auto. Hij heeft net de horecagelegenheid waar hij werkt afgesloten en loopt naar zijn auto. Als hij plaats neemt achter het stuur, komen vanaf de overkant van de straat twee mannen aangelopen.

De eerste man komt op hem af met een automatisch wapen en bedreigt het slachtoffer. Hij moet uitstappen, terwijl de auto wordt onderzocht. De tweede man pakt ondertussen een scooter en staat klaar om zijn handlanger op te vangen.

'Heftige beelden'
De twee vluchten vervolgens in de richting van de Burgemeester Vening Meineszlaan. "Het zijn heftige beelden, je moet je voorstellen dat je opeens een automatisch vuurwapen op je gericht krijgt", zegt politiewoordvoerder Esther Izaks in het AT5-programma Bureau 020.

Signalement
Naast de haarscherpe beelden heeft de politie ook nog het signalement van de mannen. De eerste man met het vuurwapen heeft een licht getinte huidskleur, is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en is tussen de 20 en 25 jaar oud. Tijdens de roof droeg hij een donkere helm, een lichtgrijze jas, een donkergrijze broek en donkere gympen.

Ook zijn handlanger heeft een licht getinte huidskleur, is tussen de 1.65 en 1.70 meter lang en wordt tussen de 18 en 20 jaar oud geschat. Hij droeg een donkere helm, een donkere jas, broek en donkere gympen. De politie hoopt in contact te kunnen komen met mensen die meer weten over de straatroof of de twee verdachten.

Disney onthult eerste trailer Mulan

Zojuist heeft Disney de eerste trailer van hun live-action verfilming van Mulan vrijgegeven. 

Een dapper meisje, Mulan, ontdekt dat haar oude vader het bevel heeft gekregen om China te verdedigen tegen de Hunnen. Moedig vermomt Mulan zich als man en neemt de plaats van haar vader in in het Keizerlijke leger. 

Yifei Liu is te zien in de rol van het titelpersonage, onder een regie van Niki Caro. Mulan draait vanaf 27 maart 2020 in de Nederlandse bioscopen.

Amerikaanse volleybalsters winnen Nations League na twee sets achterstand tegen Brazilië

De volleybalsters van de Verenigde Staten hebben ook de tweede editie van de Nations League gewonnen. In het Chinese Nanjing werd er met 3-2 (20-25, 22-25, 25-15, 25-21, 15-13) gewonnen van Brazilië.

Brazilië pakte de eerste twee sets tegen Amerika nadat het twee keer toesloeg in het slot van beide sets. Met de nodige wissels bij de Verenigde Staten ging het beter lopen en werd vrij eenvoudig de volgende twee sets gewonnen en moest een beslissende vijfde set aan te pas komen.

In die vijfde set nam Brazilië een 4-2 voorsprong. Van de volgende zeven punten pakte de VS er echter zes: 8-5. Die voorsprong gaf Amerika niet meer uit handen en pakte zo de eindzege in de Nations League. China pakte het brons door de strijd om de derde plaats te winnen van Turkije.

Nederland had zich niet geplaatst voor de Final Six.

Feyenoord neemt Leroy Fer mee op trainingskamp naar Oostenrijk

Leroy Fer gaat de komende tijd meetrainen met de selectie van Feyenoord, zo meldt de Eredivisionist zondag via de officiele kanalen.

De middenvelder wordt de laatste weken vaak in verband gebracht met een terugkeer bij de club waar hij acht seizoenen geleden vertrok. Fer wil nu bij Feyenoord zo volledig herstellen van zijn laatste blessure en weer wedstrijdfit worden.

"Feyenoord werkt hier graag aan mee en de speler gaat morgen (maandag, red.) dan ook direct mee op trainingskamp naar Oostenrijk", zo meldt Feyenoord. "Fer en Feyenoord benadrukken dat er op dit moment geen sprake is van een contractuele situatie", aldus de club. Fer gaat zich desondanks mogelijk transfervrij aansluiten bij de Rotterdamse club, daar zijn dienstverband bij Swansea City ten einde is gekomen.

De 29-jarige middenvelder vertrok in 2011 bij Feyenoord en speelde achtereenvolgens bij FC Twente, Norwich City, Queens Park Rangers en Swansea City. Bij laatstgenoemde club kwam hij niet in aanmerking voor een nieuw contract. Feyenoord heeft zich deze zomer reeds versterkt met doelman Nick Marsman en aanvaller Luciano Narsingh.

Laatstgenoemde speler gaf al aan dat ook Fer aast op een samenwerking met Feyenoord. "Leroy wil thuiskomen", aldus Narsingh, die overkwam van Swansea City. "Hij zou het prachtig vinden om hier ook te gaan spelen. Ik heb met hem veel gesproken." Van 2007 tot 2011 speelde Fer in totaal 104 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 14 keer scoorde.

Spitse: "Natuurlijk is er teleurstelling, maar we mogen ook trots zijn op onszelf"

De Oranje Leeuwinnen hebben zondag in de WK-finale met 2-0 verloren van de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman hield in de eerste helft nog stand, maar moest na de rust twee doelpunten incasseren. Op advies van de VAR besloot arbiter Stéphanie Frappart na ongeveer een uur spelen een penalty te geven, een beslissing waar enkele Leeuwinnen aan twijfelen.

Stefanie van der Gragt raakte Alex Morgan in de zestien meter en dat was volgens de VAR een penalty waard. "Je bent een topsporter. Natuurlijk is er teleurstelling, maar we mogen ook trots zijn op onszelf", reageert Sherida Spitse bij de NOS. "We hebben gestreden voor elke meter, we hebben alles gegeven. Ik vraag me af of het een penalty was, ik moet het later nog even terugkijken, maar dat was doodzonde. We mogen ongelooflijk trots zijn."

"We gingen de wedstrijd in met het idee dat we niets te verliezen hadden", reageert Dominique Bloodworth na afloop. De verdedigster stond ditmaal niet centraal achterin, maar moest Merel van Dongen vervangen op de linksbackpositie. "We hadden een goed strijdplan. We hoopten dat we konden stunten. We hebben echt gevochten als Leeuwinnen."

Van der Gragt baalt dat zij betrokken is bij een cruciaal moment. "Ik heb het moment nog niet teruggezien. Ik wilde die bal wegschieten. En dat zij dan eraan komt sprinten... Ik zie haar niet komen. Ik was verrast dat de bal nog werd geraakt. Ja, ik mis de bal. Misschien wat makkelijk gegeven, maar ik raak haar wel. Ik heb haar echt niet hard geraakt, maar uiteindelijk is het een penalty.”

Keepster van Oranje valt in de prijzen: "Ik dacht stiekem dat er meer in zat"

Sari van Veenendaal is zondag verkozen tot Beste Keepster van het WK. De doelvrouw van de Oranje Leeuwinnen wist het gehele toernooi in Frankrijk te imponeren met goede reddingen. Ook in de finale blonk Van Veenendaal uit, maar de keepster kon niet voorkomen dat de Verenigde Staten uiteindelijk wereldkampioen werden: 2-0.

Van Veenendaal maakte de afgelopen weken indruk door diverse keren kordaat in te grijpen. Zondag in het Parc Olympique Lyonnais was de doelvrouw wederom belangrijk voor haar ploeg door met name in de eerste helft de tegenstander van het scoren te beletten. In de tweede helft moest Van Veenendaal echter twee doelpunten incasseren.

De doelvrouw had geen antwoord op de penalty van Megan Rapinoe en moest even later ook het hoofd buigen bij een poging van Rose Lavelle. "We zijn heel teleurgesteld, maar ik hoop dat heel snel de trots gaan overheersen", reageert Van Veenendaal voor de camera van de NOS . "We hebben een fantastisch toernooi gehad en vandaag gestreden voor wat we waard zijn."

"Ik denk dat er stiekem meer in zat, maar het is niet anders. Ons plan werkte goed, maar we hebben het helaas niet af kunnen maken", besluit Van Veenendaal. Rapinoe mocht naast de wereldbeker nog een prijs in ontvangst nemen. De aanvalster annex aanvoerster van de Verenigde Staten werd verkozen tot Beste Speelster van het WK.

Van Veenendaal beste keepster van WK (Pro Shots / Remko Kool)
Van Veenendaal beste keepster van WK (Pro Shots / Remko Kool)

Jonge activisten: 'Amsterdammertjes mogen niet uitsterven'

De 16-jarige Noam Grünfeld en zijn vrienden staan op de barricaden om de Amsterdammertjes in de stad te behouden. De stad voert al tien jaar een uitsterfbeleid uit; als de paaltjes na het opknappen van een straat of buurt niet meer nodig zijn, komen ze niet meer terug, zo schrijft AT5.

Noam schrijft in een brief aan burgemeester Femke Halsema dat dit uitsterfbeleid maar eens afgelopen moet zijn. In 1984 stonden er op het hoogtepunt zo'n honderdduizend Amsterdammertjes in de straten om de weg van het trottoir te scheiden, maar de laatste jaren verdwijnen de paaltjes dus in rap tempo.

Symbool voor Amsterdam
"Naar mijn mening is dat doodzonde. De Amsterdammertjes in haar veelzijdigheid - velen zijn beklad of staan schreef - symboliseren eigenlijk de veelzijdigheid van Amsterdam zelf", zegt de 16-jarige activist. "En juist in deze tijd is het belangrijk dat de Amsterdammertjes niet samen met de Amsterdammer uit het straatbeeld verdwijnen om ze vervolgens in Purmerend op te zien duiken", is te lezen in Noams brief aan de burgemeester.

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting is het helemaal met Noam en zijn vrienden eens, maar kan niet beloven dat alle nog overgebleven Amsterdammertjes behouden blijven. Wel ziet hij nog de functie voor ze weggelegd om foutparkeerders te weren.

Tafels om Amsterdammertjes heen
Wethouder Laurens Ivens (Wonen) gaat officieel over de paaltjes, toch richten de jongeren zich maar gelijk tot de burgemeester, die is uitgenodigd voor een maaltijd met de jonge activisten. Een maaltijd aan tafeltjes die om de Amsterdammertjes heen zijn gebouwd.

PSV sluit trainingskamp in Zwitserland af met nederlaag

PSV heeft zondag een oefennederlaag tegen OGC Nice geleden. De Ligue 1-club was in het Stade de Copet in het Zwitserse Vevey met 3-2 te sterk voor de ploeg van Mark van Bommel. Derrick Luckassen keerde terug in de basiself van PSV, dat in het oefenduel met FC Sion (0-0) ook al niet tot winst was gekomen. De verdediger verving Trent Sainsbury, die niet helemaal fit was voor het oefenduel.

PSV nam na twaalf minuten de leiding en dat betekende de eerste Eindhovense treffer in de voorbereiding op komend seizoen. Na een goede onderschepping van Pablo Rosario mikte Lammers het leer laag in de hoek achter Yannis Clementia: 0-1. Cody Gakpo had tien minuten later op aangeven van Steven Bergwijn de voorsprong kunnen verdubbelen, maar de grote kans resulteerde niet in de 0-2 voor het team van Van Bommel.

OGC Nice zorgde in de laatste acht minuten voor de pauze voor de ommekeer. Ihsan Sacko nam de gelijkmaker voor zijn rekening en enkele minuten later kon Jeroen Zoet niet voorkomen dat Allan Saint-Maximin een gewonnen duel van Steven Theunissen met de 2-1 bekroonde. PSV was na rust niet in staat om de achterstand weg te werken. Na een corner werkte Racine Koly de derde treffer van de Zuid-Fransen achter invaller Robbin Ruiter.

Pas in de uiterste slotfase deed het team van Van Bommel nog iets terug via Joël Piroe, maar een gelijkspel zat er niet meer in. Van Bommel deed nog geen beroep op de aanwinsten Ibrahim Afellay, Bruma en Toni Lato. Het drietal werkte zondagochtend een extra training af. Komende vrijdag oefent PSV in Nederland tegen Aris Saloniki.

Jonge vrouw (18) uit Epe vermist na feestje

Sinds de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli werd een 18-jarige vrouw uit Epe vermist. De jonge vrouw bezocht die avond een feest in Oene. Iets voor 4 uur is ze op een elektrische fiets vertrokken richting Vaassen. In de buurt van de Deventerweg/Vloeddijk in Oene is ze voor het laatst gezien.

Zaterdagmiddag is de vrouw niet op haar werk verschenen, wat voor haar doen niet gebruikelijk is. Op dit moment doet de politie op verschillende manieren onderzoek naar deze vermissing.

Heeft u meer informatie over deze vermissing, of heeft u camerabeelden in de omgeving van Oene-Vaassen waarop de vermiste vrouw te zien is, bel dan 0900-8844.

Update 19:15 uur
Er is bij de zoektocht een stoffelijk overschot gevonden. Het is nog niet bekend of het hier de vermiste jonge vrouw betreft.


Nederland verliest finale WK voetbal

In het Franse Lyon is de finale van het WK voetbal voor vrouwen begonnen. Het Nederland van bondscoach Sarina Wiegman neemt het op tegen de Amerikaanse meervoudig en regerend wereldkampioenen.

De VS begon goed, maar Nederland kwam ook al vrij snel prima in de wedstrijd en creeërde wat ruimte. Tot echte kansen kwam het in het eerste kwartier niet, tot een Amerikaanse corner gevaar opleverde, maar Sari van Veenendaal bracht overtuigend redding. Een volgende corner werd weer gevaarlijk, maar de pegel van Julie Ertz werd wederom door Van Veenendaal gekeerd, waarna Nederland kon uitverdedigen.

De kansen bleven vooral van Amerikaanse kant komen: Alex Morgan zag haar inzet van een paar meter via Van Veenendaal op de paal stranden, waarna een stevige pegel van de ster van de ploeg door de Nederlandse doelvrouw uit de goal gestompt werd. Nederland werd in de slotfase van de eerste helft steeds gevaarlijker, vooral na een snoeiharde hoofdbotsing tussen Kelley O'Hara en Lieke Martens, die beiden door konden na een korte behandeling. Een Nederlandse corner zorgde nog even voor paniek in de Amerikaanse verdediging, maar het bleef bij een 0-0 ruststand.

1-0 Verenigde Staten
In de tweede helft begonnen de Amerikaanse dames wederom sterker en ook dit keer kwam Nederland na een paar minuten wat beter in het spel, wat bijna in een goede kans resulteerde. Na een uur ging het echter fout: Stefanie van der Gragt verdedigde Alex Morgan op gevaarlijke wijze en na bestudering van de beelden besloot scheidsrechter Stephanie Frappart een penalty te geven. Die werd uiteraard genomen door Megan Rapinoe, die Van Veenendaal kansloos liet.

2-0 Verenigde Staten
Vivianne Miedema werkte zich knap het zestienmetergebied in, maar liep zich vast tussen drie Amerikaanse verdedigers. Niet veel later sloeg de wereldkampioen nog eens toe: een aanval eindigde bij Rose Lavelle, die van een afstandje Van Veenendaal verschalkte.

Crystal Dunn kreeg een dikke vijf minuten later een joekel van een kans, maar dit keer stuitte ze op de vuisten van Van Veenendaal.

VS is wereldkampioen
Het bleef aan beide zijden verder bij relatief kleine kansen, een Nederlands slotoffensief zat er niet meer in: het ene na het andere balletje kwam meters naast een medespeelster terecht of ging veel te langzaam. Dat was het hele WK al het geval, maar de Amerikaanse wereldkampioenen lieten Nederland er niet van herstellen en maakten het met 2-0 af.

Nederland verliest finale WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)
Nederland verliest finale WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)

Teunissen: "Dit is echt geweldig"

Gisteren won Mike Teunissen de eerste etappe van de Tour de France. Vandaag was hij met Team Jumbo-Visma ook de beste in de ploegentijdrit. Hierdoor gaat Teunissen ook morgen van start in de gele leiderstrui.

"Deze is net zo mooi als die van gisteren. Dit pas perfect in de bubbel waarin we op dit moment zitten. Op dit moment kan alles bij ons, zo lijkt het," aldus Teunissen na afloop van de etappe tegenover de NOS. "De concurrentie is supersterk, maar ook wij hebben een goede ploeg. Dit is het resultaat van jarenlang werk, met een heel goed beleid van het team en het valt nu allemaal mooi samen. Gisteren was al mooi en dit is waar we op hadden gehoopt. Steven pakt ook nog eens tijd op wat andere jongens. Dit is echt geweldig en waar je stiekem op hoopte. Heel mooi dat ik morgen nog een dag van mijn gele trui kan genieten."

Team Jumbo vanmiddag in actie op de ploegentijdrit (Foto: Pro Shots / Action Images )

Vos behaalt in extremis tweede zege op rij in Giro Rosa

Marianne Vos heeft na de tweede etappe ook de derde rit in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse van CCC-Liv reed in extremis voorbij de ontsnapte Lucy Kennedy in de lastige aankomst naar Piedicavallo.

Lange tijd reden er drie rensters vooruit, maar in de etappe van 104 kilometer was er controle in het peloton door de ploeg van leidster Katarzyna Niewiadoma. Halverwege de rit werden ze alweer teruggepakt, waarna Eugenia Bujak het probeerde. De Sloveense werd echter op twaalf kilometer van de streep teruggepakt, waarna het de beurt was aan Tayler Wiles.

De Amerikaanse pakte één minuut voorsprong. Er moest in het slot nog flink geklommen worden en ze viel stil, waardoor ze in de laatste drie kilometer werd teruggepakt. Het viel daarna even stil in het peloton en daar profiteerde Lucy Kennedy optimaal van. De Australische leek op weg naar de winst in de derde etappe, maar in de laatste vijftig meter reed Vos er alsnog voorbij, waardoor de zege voor de tweede keer op rij naar de 32-jarige Nederlandse ging. In het eindklassement blijft Niewiadoma aan de leiding.

Mountainbikester Terpstra wint als eerste Nederlandse een wereldbekerwedstrijd

Anne Terpstra heeft de wereldbekerwedstrijd cross country in Vallnord, Andorra gewonnen. De 28-jarige Zeeuwse is hiermee de eerste Nederlandse vrouw die daar in geslaagd is.

Terpstra nam al vroeg in de wedstrijd de leiding maar echt afstand nemen op haar naaste belagers lukte niet. In het tweede deel van de wedstrijd kreeg ze gezelschap van de Jolanda Neff. In de laatste ronde plaatste Terpstra een demarrage waarop de Zwitserse geen antwoord op had. Op de finish had de Nederlandse een halve minuut voorsprong op Neff. Op de derde plaats eindigde Yana Belomoina uit Oekraïne. Anne Tauber werd op bijna twee minuten zevende.

Team Jumbo-Visma wint verrassend ploegentijdrit Tour

De tweede etappe in de Tour de France, een ploegentijdrit over 27.6 kilometer, is gewonnen door Team Jumbo-Visma. De ploeg met geletrui-drager Mike Teunissen, was met 28.57 verrassend de snelste. Teunissen behield ook het geel.

Team Ineos, met Dylan van Baarle en Wout Poels, ging als eerste van start en kwam in een tijd van 29.18 over de finish. Die tijd bleef lang als snelste staan tot dat Team Jumbo als laatste over de meet kwam. Deceuninck-QuickStep eindigde als derde, Sunweb werd vierde.

Movistar verloor behoorlijk wat tijd. De ploeg van o.a. Quintana en Valverde gaf op de streep bij het Atomium een minuut toe op Team Jumbo.

Marquez blijft 'King of the Ring' met 10e Duitse GP-zege op rij

Marc Marquez heeft als King of the Ring weer eens toegeslagen: voor de tiende keer in zijn carrière, en voor de zevende keer in de MotoGP, heeft de Spanjaard op de Sachsenring de Grand Prix van Duitsland gewonnen en net als de negen voorgaande jaren deed hij dat vanaf poleposition.

Polesitter Marquez nam gelijk de leiding en werd gevolgd door Maverick Viñales, Jack Miller en Alex Rins, terwijl Fabio Quartararo vanaf de tweede startplek wat wegzakte tot plek zes, achter Cal Crutchlow, alvorens hij in de tweede ronde onderuit schoof.

Heel veel gevochten werd er na de eerste paar schermutselingen niet en na tien ronden had Marquez een goed gat te pakken ten opzichte van Rins, die voor Viñales en Crutchlow reed, met Miller en Andrea Dovizioso daar al vrij ruim achter.

Danilo Petrucci vocht zich langs Miller en Dovizioso naar de vijfde plek, maar voorin ging het fout: Rins gleed vanaf plek twee met hoge snelheid het grind in, maar stond gelukkig wel snel op. Viñales schoof zo op naar de tweede plek, ruim achter Marquez, Crutchlow steeg naar plek drie.

Met vijf ronden te gaan waren de posities vrij duidelijk: Marquez reed ruim voor Viñales en Crutchlow, terwijl ver achter de Brit om plek vier gestreden werd door de Ducati's van Petrucci, Dovizioso en Miller, met ook nog Joan Mir en Valentino Rossi.

Marquez reed onbedreigd en met de armen over elkaar naar de winst, Viñales hield Crutchlow van het lijf. De strijd om plek vier werd gewonnen door Petrucci, voor Dovizioso, Miller en Mir, terwijl Rossi af moest haken en als achtste finishte.

Broertje Marquez blijft domineren in Moto2

Alex Marquez is op dreef in de Moto2. De Spanjaard heeft zondag de Grand Prix van Duitsland gewonnen op de Sachsenring, zijn vierde zege in de afgelopen vijf races - vorige week ging hij in Assen onderuit.

Vanaf plek twee pakte Luca Marini bij de start de leiding, voor thuisheld Marcel Schrötter, Iker Lecuona, Xavi Vierge en polesitter Alex Marquez. Schrötter pakte al snel de leiding over, tot grote vreugde van 'zijn' tribune langs de Sachsenring.

Toch viel Schrötter al snel wat terug en ondertussen pakten vier man de touwtjes in handen: Lecuona, Marquez, Marini en Vierge, hoewel Brad Binder zich daar ook snel bij kwam melden. Thomas Lüthi kwam er ook bij en raakte in duel met Vierge, waarbij de Spanjaard in het grind eindigde en waarvoor Lüthi een zogenaamde long lap penalty kreeg.

In de tweede helft van de race kwam Schrötter weer naar voren, via Lecuona en Binder reed hij naar plek twee, achter leider Marquez. Die kwam geen moment meer in de problemen en won met afstand, voor Binder en de behoorlijk blije Schrötter. Lecuona gooide plek vier weg door in de laatste bocht nog onderuit te glijden. Bo Bendsneyder eindigde als zestiende, minder dan een seconde buiten de punten.

'Honderd miljard dollar voor huizenplan voor zwart Amerika'

Bij de Democratische Partij is de strijd om wie het tegen Amerikaans president Donald Trump mag opnemen flink begonnen. Twee debatten zijn gepleegd en de grote beloften van de kandidaten, voornamelijk gratis onderwijs, kwijtschelding van studieschulden en ziektekostenverzekeringen voor iedereen, worden over tafel heen gekotst.

Kamala Harris, zwarte senator in Californië, gaat achter de stem van negroïd Amerika aan. Harris, senator in de Golden State sinds 2016, wil maar liefst honderd miljard dollar subsidie verstrekken aan zwarte Amerikanen die een huis willen kopen. Blank Amerika lijkt uitgesloten van dit bijzonder gat in de hand, ook arm blank Amerika heeft blijkbaar geen steun nodig om een huis te kopen.

"Na jaren van discriminatie is het nu de beurt aan zwarte gezinnen om een huis te kunnen bezitten", aldus Harris, die met dit plan het verschil in rijkdom tussen blank en zwart wil verkleinen. Harris is er van overtuigd dat het bezitten van een huis rijkdom bewerkstelligt. Daarom is zij van plan, als zij tot president gekozen wordt, om vier miljoen zwarte gezinnen een subsidie te geven van 25.000 dollar.

"Als we de raciale verschillen in de huiseigenaarscijfers wegwerken, zou de zwarte rijkdom met 32.113 dollar per huishouden groeien en zou de welvaartskloof tussen zwarte en witte huishoudens met 31 procent afnemen", volgens Harris' verkiezingsbelofte. Ze wil ook nog het lenen van geld makkelijker maken, zich waarschijnlijk niet realiserend dat mensen die niet met geld kunnen omgaan zo nóg dieper in de stront geduwd worden.

Raciale kwesties zijn in de huidige Amerikaanse politiek een belangrijk onderwerp geworden, omdat veel Democraten de regering onder Trump beschuldigen van vooroordelen tegen minderheden. Toch lijken de minderheden in de Verenigde Staten de, al drie jaar over elkaar heen rollende, Democraten zat te zijn. Zij zien dat de VS onder Trump het misschien best wel goed doet.

Foodwatch: 'Is er dan niets meer wat het lijkt?'

Voorgeschilde (mini) krieltjes in de supermarkt zijn vaak geen kleine aardappeltjes maar afgeronde blokjes die uit grote aardappelen worden gesneden. Dit geven supermarkten en de aardappelbranche toe bij navraag van foodwatch, in samenspraak met het Algemeen Dagblad (AD).

Foodwatch: “Niemand wordt hier ziek van maar we worden er wel een beetje aardappelmoe van – om in aardappeltermen te blijven - dat zelfs zoiets simpels als een krielaardappeltje niet meer is wat het lijkt.” De branchevereniging van de aardappelverwerkende industrie VAVI wijst erop dat er geen wettelijke bescherming is van krielaardappeltjes dus dat het niet verboden is grote aardappelen in blokjes te snijden, af te ronden en ze vervolgens krieltjes te noemen.

Ook Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus geven desgevraagd toe dat hun (mini)krieltjes deels gemaakt worden uit grote aardappelen. Albert Heijn overweegt om "dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes te gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten”. Ook Aldi ‘staat open’ voor aanpassing.

Foodwatch: ”Dat het mag omdat het niet verboden is, betekent nog niet gelijk dat je dit ook moet doen, zonder dit consumenten te vertellen. Veel consumenten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappelen zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvoller gezien, zoals bijvoorbeeld cherrytomaten versus de grote ‘wasserbombe’ of een kleine biologisch kipfilet versus een waterige plofkip. Dan past het niet om consumenten hierover op het verkeerde been te zetten. De oplossing is zo simpel. Waarom niet gewoon eerlijk verkopen hoe het is, door het duidelijk te vermelden of dit bijvoorbeeld aardappelbolletjes of –blokjes te noemen.”

Foodwatch deed het onderzoek in samenspraak met het AD na een tip van een lezer van die krant. “We zijn dagelijks met eten en misleiding bezig maar dit was voor ons ook nieuw dus zijn dit gaan uitzoeken. De meeste supermarkten gaven het ‘omkatten’ van grote aardappels naar krieltjes eerlijk toe tegenover ons maar graag zouden we zien dat ze ook eerlijker hierover zijn richting hun klanten.” Albert Heijn wilde nog gerust stellen door te melden: “Overigens bestaan al onze krielaardappelen altijd volledig uit aardappel, nooit uit zetmeel of aardappelpoeder”.

Samenvatting reacties (CêlaVíta heeft niet gereageerd):

Albert Heijn: “… Voor sommige koelverse aardappelproducten worden grotere aardappels bijgesneden om hier kleinere aardappeltjes van te maken… We noemen deze producten ook kriel aardappeltjes omdat dit de aanduiding is voor kleine aardappelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden… We vinden transparantie op onze verpakking belangrijk, daarom zullen we overwegen of we dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten… Overigens bestaan al onze krielaardappelen altijd volledig uit aardappel, nooit uit zetmeel of aardappelpoeder… AH krieltjes 600 gram zijn bijgesneden aardappeltjes… AH Barbecue minikrieltjes 450 gram zijn bijgesneden aardappeltjes…”

Jumbo: “… Voor krieltjes selecteren we kleine aardappelen op hun formaat. Minikrieltjes worden gemaakt van grotere aardappelen die in de vorm en het formaat worden gesneden zoals de klant ze in onze winkels vindt…”

Aldi: “… De minikrieltjes van ALDI zijn grotere aardappelen welke in homogene blokjes worden gesneden en daarna afgerond… Mocht het echter zo zijn dat het duidelijker is voor onze klanten als wij daarvoor een andere naam gebruiken, dan staan wij daar zeker voor open…”

Plus: “… PLUS gebruikt de productomschrijving ‘krieltjes’ voor kleine ronde aardappeltjes die voorgekookt worden verkocht. Dit is een gebruikelijke naam in de markt voor dit product. De krieltjes worden gemaakt uit grotere aardappelen… In alle gevallen verwijst de productomschrijving naar de vorm van het betreffende product. PLUS gebruikt de naam krieltjes dan ook niet om te verwijzen naar aardappeltjes die als kleine aardappel uit de grond komen, maar we bedoelen hiermee de kleine ronde vorm van de aardappeltjes…“

Superunie: verwijst naar de verklaring van VAVI.

Aardappelbranche organisatie VAVI: “De naam “kriel” is geen wettelijke benaming maar betreft een zogenaamde “volksnaam aanduiding” voor kleinere aardappelproducten. Na het rooien van aardappelen worden aardappelen gesorteerd op maat, de kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet. Voor de ‘minikrieltjes’ worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt welke vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond…”

Motorcrosser Gajser loopt verder uit in het WK

Tim Gajser heeft opnieuw goede zaken gedaan op weg naar de wereldtitel motorcross. De Sloveen won zondag de MXGP van Indonesië. Antonio Cairoli, zijn grootste concurrent in het WK, is nog herstellende van een schouderblessure.

In de zware tropische omstandigheden in Palembang reed Gajser in de eerste race dominant naar de overwinning. De Brit Max Anstie werd op zes seconden tweede. Op de derde plaats eindigde Jeremy Seewer uit Zwitserland. Bij afwezigheid van de geblesseerde Jeffrey Herlings was Glenn Coldenhoff op de vijfde plaats de beste Nederlander. Brian Bogers was twaalfde en Jordi van Nobelen zeventiende.

In de tweede race nam Gajser opnieuw de leiding maar na een valpartij werd hij voorbij gegaan door Romain Febvre en Seewer. Gajser wist de Zwitser te verschalken maar Febvre bleef buiten bereik. Voor de Fransman was dit zijn eerste overwinning van het seizoen. Coldenhoff reed een sterke wedstrijd en finishte op de derde plaats. Bogers finishte ook in de top tien, de Brabander werd achtste. Van Nobelen deed het één plaats minder goed dan in de eerste race.

Politie maakt eind aan illegale houseparty

De politie heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een illegale houseparty die gehouden werd in het bosgebied nabij Dorst. De dertig aanwezigen kregen een proces-verbaal omdat zij zich bevonden in een deel van het bos waar tussen zonsondergang en zonsopgang de toegang verboden is (artikel 461 Strafrecht).

De politie kreeg omstreeks 03:30 uur een melding dat in het bos bij Dorst, gelegen tegen rijksweg A-27 een houseparty gehouden werd. Politie eenheden gingen per fiets en auto ter plaatse. Na wat omzwervingen werd de locatie bereikt. Er werd direct een einde gemaakt aan de party. De circa 30 aanwezigen zijn op de bon geslingerd. Onder de groep waren enkele minderjarigen. Hiervan zijn de ouders in kennis gesteld. De jongeren werd opgedragen om de boel op te ruimen en het bos netjes achter te laten. Hieraan is voldaan.

UFC: snelste knockout in geschiedenis UFC

Vijf seconden had Jorge Masvidal nodig om de ervaren Ben Askren knockout te krijgen. Eigenlijk sneller, maar de scheidsrechter stond niet dichtbij genoeg om het gevecht sneller te stoppen, zo onverwacht kwam de verwoestende knie van Masvidal.

Beide vechters stonden als voorprogramma van het titelgevecht tussen legende Jon Jones en underdog Thiago Santos, maar het korte gevecht tussen Masvidal en Askren zal de wereld overgaan.

Askren, ongeslagen kampioen bij Bellator MMA en ONE Championship, vocht zijn tweede gevecht bij de UFC. Na een ogenschijnlijk controversiële overwinning op de gevaarlijke Robbie Lawler stond hij dichtbij een UFC-titelgevecht tegen huidig kampioen Kamaru Usman. Masvidal moest alleen nog even van de mat geveegd worden.

Hoe anders liep dat voor 'Funky'. Na het luiden van de bel voor het begin van de eerste ronde knalde beide vechters naar voren, Askren wilde direct naar de grond en dook naar de benen van Masvidal. 'Gamebred' sprong echter de lucht in en ramde zijn knie keihard naar voren, hard landend op de slaap van Askren. Askren verstijfde en viel direct buiten bewustzijn.

Het lijkt erop dat het opkomende titelgevecht in de weltergewichtsdivisie onverwacht de naam van Masvidal draagt.

Jon Jones vs Thiago Santos
De onnavolgbare Jones mocht voor de tiende keer zijn UFC-titel in de lichtzwaargewichtsklasse verdedigen, deze keer tegen Santos die inmiddels drie overtuigende overwinningen geboekt heeft sinds hij overstapte vanuit het middengewicht. Santos was overtuigend, maar een al vroeg opgelopen knieblessure gooide roet in het eten voor de Braziliaan.

De strategie van Silva was duidelijk: trap de dunne beentjes van de kampioen kapot en ga daarna voor de overwinning. Die strategie leek te werken, Jones wist geen trap te blokken en de binnenkant van zijn linkerdij begon al flink op te zwellen. Helaas voor Santos knapte er wat in zijn knie na een harde trap en daarna ging het bergafwaarts voor de stugge Muay Thaivechter.

Jones nam het gevecht in de derde ronde over. Een bewonderende aanpak van het gevecht kan Jones niet ontzegd worden. Jones voelde zich zo onaantastbaar dat hij Thiagos met zijn eigen vechtstijl wilde afmaken, het gevecht belandde daardoor geen moment op de grond, waar Jones zo supergevaarlijk is en Santos enorm kwetsbaar. De lange benen en stijlvolle ellebogen van de kampioen belandden feilloos op het lichaam van zijn tegenstander.

Een krappe overwinning was het wel, zelfs één jurylid vond dat Silva de titel mocht overnemen van de kampioen, maar twee juryleden zagen dat Jones de kampioensgordel weer mee mocht nemen.

Amanda Nunes vs Holly Holm
Nunes heeft weer eens laten zien de grootste vrouwelijke vechter op deze aardkloot te zijn. Na een vernietigende KO-overwinning op de brute Cris Cyborg ging Holm de strijd aan. Tevergeefs.

Geen moment leek de voormalig topbokser Holm het op te kunnen nemen tegen de sierlijke Nunes, die kampioen in twee UFC-gewichtsklassen is. Een harde trap op het hoofd van Holm luidde de neergang van de Amerikaanse in. Vlak voor het einde van de eerste ronde greep de scheidsrechter in en mocht Nunes zich voor de vijfde maal kampioen in de UFC-bantamgewichtsklasse noemen.

Meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Bezoek het MMA-forum op FOK!

Volledige uitslag van UFC 239 en daarna nog wat hoogtepunten:
Jon Jones verslaat Thiago Santos na jurybesluit (47-48, 48-47 x2)
Amanda Nunes verslaat Holly Holm na TKO (stoten, ronde 1)
Jorge Masvidal verslaat Ben Askren na KO (knie, ronde 1)
Jan Blachowicz verslaat Luke Rockhold na KO (stoten, ronde 2)
Michael Chiesa verslaat Diego Sanchez na jurybesluit (30-26 x 3)
Arnold Allen verslaat Gilbert Melendez na jurybesluit (30-27 x 3)
Marlon Vera verslaat Nohelin Hernandez na opgave (rear-naked choke, ronde 2)
Claudia Gadelha verslaat Randa Markos na jurybesluit (30-27x 3)
Song Yadong verslaat Alejandro Perez na KO (stoten, ronde 1)
Edmen Shahbazyan verslaat Jack Marshman na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Chance Rencountre verslaat Ismail Naurdiev na jurybesluit (29-27, 29-28, 30-27)
Julia Avila verslaat Pannie Kianzad na jurybesluit (30-27, 30-26 x2)

Dalla Porta wint mooie Moto3-race op Sachsenring

Lorenzo Dalla Porta heeft de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen. De Italiaan vocht zich in een spannende race op de Sachsenring in de slotfase naar de overwinning.

Vanaf plek vijf kende Romano Fenati de beste start: hij pakte de leiding, voor Marcos Ramirez, Kaito Toba, polesitter Ayumu Sasaki en Dalla Porta. Rond de tiende plek gingen Alonso Lopez en - zoals zo vaak - Gabriel Rodrigo al snel onderuit, terwijl zes man zich losreden: de genoemde vijf mannen, met Jakub Kornfeil er nog bij.

De groep groeide al snel en na een kleine tien ronden deden tien man voorin mee, terwijl vooral Ramirez en Dalla Porta op de eerste plekken reden, met ook John McPhee er nog bij. Halverwege de race ging het in de kopgroep fout voor Toba en Albert Arenas, voorin reed Ramirez enkele ronden op kop, tot teamgenoot Dalla Porta hem weer terugpakte.

Met nog vier ronden te gaan kwam ook titelkandidaat Aron Canet zich in de kopgroep melden, waar inmiddels acht man om de leiding streden. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Canet zelfs de leiding in een duel met titelrivaal Dalla Porta. In de voorlaatste bocht schoven Dalla Porta en teamgenoot Ramirez voorbij Canet, die zo genoegen moest nemen met een alsnog indrukwekkende derde plek, achter Ramirez.

Wereldkampioen?

Mogen we de prestatie van de Oranje Leeuwinnen bagatelliseren? Voor mij voelt het in ieder geval in geen enkel opzicht zoals de zomer van 2010. Toen had ik zelfs een maand vrij genomen, zodat ik zo veel mogelijk van het toernooi kon zien. Voor de zekerheid had ik de dag na de WK-finale ook nog aan mijn vakantie vastgeplakt, voor het uiterst zeldzame geval dat ‘we’ de finale gingen halen. Een gouden zet, hoewel het natuurlijk eindigde met zilver.

Rolstoelbasketbalsters in historische EK-finale zonder Duitsland

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich op het Europees kampioenschap in Rotterdam geplaatst voor de finale. Dat is knap, maar op zich niet heel bijzonder: sinds 1989 haalde de ploeg elke twee jaar de finale, nu al vijftien keer op rij.

In de halve finale moest Spanje eraan geloven. Nederland rolde er zonder problemen overheen, zoals gewoonlijk onder leiding van Mariska Beijer. Met haar negentien punten had ze weer een forse bijdrage in de 57-31 zege op de Spaanse dames, die pas voor de tweede keer ooit de halve eindstrijd haalden.

De andere halve finale leverde een stukje geschiedenis op: de vorige vijftien EK-finales gingen tussen Nederland en Duitsland, dat ook de twee EK-finales daarvoor speelde en won. Groot-Brittannië maakte echter een einde aan die bijzondere reeks: na elf opeenvolgende verloren halve finales, en tien derde plaatsen, wonnen de Britse dames met 49-48 van Duitsland.

Groot-Brittannië en Nederland spelen zondag om 15.00 uur tegen elkaar om de Europese titel, live te zien op Ziggo Sport.

Visser rijdt weer naar podium in W Series

Beitske Visser heeft de vierde W Series-race van het seizoen afgesloten als tweede. De Nederlandse kwam op de Duitse Norisring nabij Nürnberg voor de derde keer op rij tot een podiumplek.

Polesitter Marta Garcia nam de leiding bij de wat chaotische start, waar Visser zich uitstekend naar voren knokte: de Nederlandse vertrok als vijfde en kwam na de eerste ronde als tweede door. Die positie had ze halverwege nog altijd, op gepaste afstand van Garcia en met de Britse Jamie Chadwick achter zich.

Garcia kwam geen moment meer in de problemen en Visser had op haar beurt niet al te veel moeite om Chadwick van het lijf te houden, waarmee het podium compleet was. Chadwick behoudt de leiding in de titelstrijd, voor Visser en Garcia.

Fun met Funda #160 - Back to school

In Ternaard, een dorp aan de kust van Friesland, vinden we deze prachtig verbouwde school. Voor nog geen 380.000 euro kan dit pareltje van jou zijn. Wat krijg je er voor terug? Funda vertelt: "Deze voormalige basisschool "Aylva Hus" is gebouwd in 1876 en wordt thans in twee gedeeltes te koop aangeboden. Het pand is omstreeks 1992 deels verbouwd tot woonhuis met bedrijfsruimte en beschikt nog over fraaie details doch het woonhuis is volledig naar de hedendaagse normen verbouwd en geïsoleerd. De woning beschikt over maar liefst 7 slaapkamers, dus ideaal voor een groot gezin." FOK! voegt er aan toe: "De woning is perfect voor de gemiddelde FOK!ker, door de aanwezigheid van een grote zolder, waar een prima verblijfplaats gecreëerd kan worden."

Liever alle foto's onder elkaar? Check dan snel de laatste pagina! 

Back to school  (Foto: Funda)
Back to school (Foto: Funda)

MLB: Scherzer en Cole domineren vanaf de heuvel

Max Scherzer heeft vannacht een belangrijk aandeel gehad in de zege van zijn Washington Nationals. De 34-jarige werper gooide in zeven innings maar liefst elf strikeouts en kreeg geen enkele run tegen. Zijn ploeg won met 6-0 van de Kansas City Royals.

Naast de elf strikeouts kwam de werper kwam één keer op de honken in zijn twee slagbeurten. Op de honken wisten hij ook nog het tweede honk te stelen, zijn eerste van het seizoen.

Elf strikeouts en gestolen honk voor werper Scherzer (Bron: Youtube.com)

Ook in de wedstrijd tussen de Houston Astros en Los Angeles Angels was er een sterk van een pitcher. Gerrit Cole de werper van de Astros kreeg in zeven innings, maar drie honkslagen tegen en hielp daarmee zijn ploeg aan de zege. De Houston Astros wonnen namelijk met 4-0 van de Angels.

Uitslagen MLB zaterdag:
Minnesota Twins - Texas Rangers 7-4
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 1-8
Washington Nationals - Kansas City Royals 6-0
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 12-2
Cincinnati Reds - Cleveland Indians 2-7
Detroit Tigers - Boston Red Sox 6-10
Tampa Bay Rays - New York Yankees 4-3
Atlanta Braves - Miami Marlins 4-5
Houston Astros - Los Angeles Angels 4-0
New York Mets - Philadelphia Phillies 6-5
Chicago White Sox - Chicago Cubs 3-6
San Francisco Giants - St. Louis Cardinals 8-4
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 4-2
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 1-3
Seatlle Mariniers - Oakland Athletics 6-3

Inbrekers blijken brandstichters, twee mannen opgepakt

Alerte getuigen hebben de politie afgelopen nacht op het spoor gezet van twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van twee bakwagens op de Kapitein Rondairestraat in Tilburg. De politie arresteerde het tweetal omstreeks 03:00 uur respectievelijk op de Kapitein Nemostraat en de Jules Verneweg. Het gaat om een 27-jarige Tilburger en 31-jarige man uit Weelde (België).

De politie kreeg een melding dat er rondom drie geparkeerde bakwagens op de Kapitein Rondairestraat twee personen verdacht rond liepen. De melder dacht dat het om inbrekers ging. Diverse politie eenheden gingen direct ter plaatse. De dienders die als eerste ter plaatse waren zagen dat in de cabine van de middelste wagen brand was ontstaan. Een verdachte kon direct worden aangehouden, een tweede vluchtte richting de Jules Verneweg. Hij werd achterhaald en ook gearresteerd.

De brandweer heeft de branden geblust. Een derde bakwagen en het pand waar tegen de voertuigen geparkeerd stonden liepen lichte schade op. In de omgeving werd de auto van een van de verdachten aangetroffen. Het voertuig is 'vierkant' getakeld en wordt op sporen onderzocht.

Eerste MotoE-race ooit blijkt kort maar krachtig, Tuuli wint

Motorcoureur Niki Tuuli heeft de allereerste race ooit gewonnen in de MotoE World Cup, de nieuwe elektrische klasse voor motoren. Op de Sachsenring ging de klasse zondag dan echt van start, nadat een grote brand vlak voor de openingsrace in Spanje - waarbij ongeveer alles afbrandde - eerder dit jaar voor uitstel zorgde.

Bij de start knalde Bradley Smith van de zevende plek naar de leiding, maar Mike di Meglio ging hem al snel voorbij en werd gevolgd door polesitter Niki Tuuli. Eric Granado vertrok vanaf plek drie en de Braziliaan verknalde het: hij viel terug naar de vijftiende plek. De van plek twee gestartte Hector Garzo verloor ook iets, maar sloot op de vierde plek keurig aan.

Garzo kon zich niet echt in het gevecht om de leiding mengen, maar voor hem werd wel stevig gevochten. Tuuli, Smith en Di Meglio namen allemaal de leiding in handen, maar het was de Fin die als eerste een klein gaatje wist te slaan. Dat hield hij vol tot het vroegtijdige einde: Lorenzo Savadori schoof in het achterveld onderuit, zijn motor knalde hard tegen de barrière aan en de race moest daardoor gestaakt worden.

Tuuli pakte zo de eerste MotoE-zege ooit, voor Smith, Di Meglio, Garzo, Matteo Ferrari, Alex de Angelis, Xavier Simeon, de nog aardig naar voren gekomen Granado en oude rot Sete Gibernau.

Tour: Etappe 2 - Ploegentijdrit met Nederlands geel

Mike Teunissen in de gele trui, die zagen we niet aankomen. Toch is het zover en de Nederlander rijdt zondag in het geel de tweede etappe van de Tour de France, een ploegentijdrit over 27,6 kilometer van het Koninklijk Paleis in Brussel naar het Atomium aldaar.

Rellende_Rotscholier heeft de hele boel hier weer uitgebreid besproken, elk bochtje van de rit komt aan bod. We rijden langs tramrails en vijvers en de lokale VVV zal ons ongetwijfeld van de nodige toeristische informatie voorzien. Het eerste tussenpunt ligt na 13,2 kilometer, de tweede na 20,1 kilometer en onderweg liggen een paar heuveltjes, waaronder op het eind.

Het wordt niet al te warm in Brussel, de regen blijft wel uit. De eerste ploeg vertrekt om 14.30 uur, het Team INEOS van titelverdediger Geraint Thomas. De grootste uitdagers voor vandaag vertrekken als laatste, ONS Jumbo-Visma met de gele Teunissen. Alle starttijden zijn hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het regeringsvliegtuig: nodig of onnodige geldverspilling?

Gisteren werd het nieuwe regeringsvliegtuig aan het publiek gepresenteerd. In deze tijd, waar het kabinet hamert op de klimaatcrisis en allerlei maatregelen voorstelt om de CO2-uitstoot terug te dringen, rijst dan de vraag of onze kabinetsleden niet beter gewoon een lijnvlucht moeten nemen, of in geval van een Europese bestemmming, de trein, zoals de PvdD in Den Haag al eerder voorstelde? 

Politie pakt 19-jarige vechtersbaas op

De politie hield zondagochtend rond 02:30 uur op de Hogezoom in Renesse een 19-jarige knul aan op verdenking van mishandeling. Het is onbekend wat er gebeurd is. De politie werd gealarmeerd omdat er mogelijk een vechtpartij was in een horecabedrijf.

De politie hield op aanwijzingen van het publiek en personeelsleden een 19-jarige verdachte uit Zierikzee aan. Hij wordt verdacht van mishandeling van een toerist die daardoor letsel opliep. De politie neemt vandaag zijn aangifte op. De verdachte zit vast voor nader onderzoek.

*Update 20:32 uur*
Dit bericht is qua reacties totaal ontspoord. Voor nu gaat er een opruimslotje op.

Softbalsters verliezen EK-finale van Italië

De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd de Europese titel te prolongeren. In het Tsjechische Ostrava verloor de tienvoudig Europees kampioen met 3-2 van Italië, dat voor de elfde keer Europees kampioen werd.

Nederland had voorafgaand aan de finale al hun wedstrijden ruim gewonnen. Na elf wedstrijden had de Nederlandse ploeg 101 punten gescoord en kreeg er maar elf tegen. Ook Van Italië werd in de groepsfase gewonnen met 6-2.

In de finale begon de Nederlandse ploeg ook goed. Na een honkslag van Jessie van Aalst wist Dinet Oosting de 1-0 op het scorebord te zetten. Italië kwam vrij snel op gelijke hoogte en in de vijfde inning namen ze een 3-1 voorsprong na een homerun van Laura Vigna. Virginie Anneveld bracht via een homerun nog terug tot 3-2, maar verder kwamen de Nederlandse softbalsters niet en dus werd Italië de nieuwe Europese kampioen.

Eind deze maand staat het olympisch kwalificatietoernooi op het programma voor de Nederlandse ploeg. In Utrecht neemt de ploeg het op tegen Italië, Groot-Brittannië, Tsjechië, Frankrijk, Spanje, Botswana en Zuid-Afrika. Deze ploegen spelen om één olympisch ticket. Dit is de laatste kans voor de softbalsters om zich te plaatsen voor Tokio 2020.

FOK! Wat een weer: Zonnig? Bewolkt?

Vandaag zijn er wolkenvelden, vooral in de zuidelijke helft van het land is er ook ruimte voor de zon. In het noorden kan hier en daar wat lichte regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 17°C in het noorden tot 21°C in het zuiden. Er staat een matige wind uit noord tot noordwest. In het noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig.

Komende nacht zijn er opklaringen maar er trekken ook enkele wolkenvelden over en en vooral in het noorden is ook een bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond de 10°C. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer is af en toe vrij krachtig.

Maandag is er af en toe zon en kan er een enkele bui voorkomen. De buienkans is het grootst in het noordoosten. De middagtemperatuur ligt rond de 18°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

De Loosdrechtse plassen
De Loosdrechtse plassen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Argentinië verslaat Chili in troostfinale Copa América; rode kaart Messi

Argentinië heeft in een verhit duel Chili verslagen in de strijd om de derde plek op de Copa América (2-1). De Argentijnen deden dat wel grotendeels zonder Lionel Messi. Hij kreeg rood na een opstootje met de heetgebakerde Gary Mendel van Chili. Ook de verdediger moest inrukken.

Argentinië schoot tegen Chili uit de startblokken en kwam al in de twaalfde minuut op een 1-0 voorsprong na een doelpunt van Sergio Agüero. De spits van Manchester City speelde de doelman slim uit na een briljante, snelle vrije trap van Messi. Tien minuten later vergrootte Paulo Dybala de voorsprong door de bal in de verre hoek te wippen.

Op slag van rust werden Messi en Medel het veld uitgestuurd Het leek erop dat beide aanvoerders elkaar een kopstoot gaven. Eigenljk viel het mest wel mee. Je hoopt toch dat er in het voetbal eens een goede dreun wordt uitgedeeld. Het was pas de tweede rode kaart van Messi in zijn loopbaan. De eerste kreeg hij in 2005 al na een minuut bij zijn debuut voor Argentinië tegen Hongarije. El Pitbull Medel kreeg er zeven.

In de tweede helft leek het nog even spannend te worden toen Chili een penalty kreeg. De VAR constateerde een overtreding van German Pezzella. Deze werd hard door het midden binnengeschoten door Arturo Vidal. Chili er niet voor zorgen dat het nog spannend werd, waardoor Argentinië als derde eindigt op de Copa América. De laatste keer dat Argentinië de prijs veroverde was in 1993. In 2015 en 2016 werd nog wel de finale bereikt, maar in beide gevallen werd na strafschoppen verloren van Chili.

Zondag is de finale. Gastland Brazilië treft het verrassende Peru.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.